Verdieping

Thought leadership: de weg naar jouw #killerbusiness

0

‘Strong is the new skinny’: het schoonheidsideaal verandert van mager naar gespierd. Fitgirls vullen onze social media-accounts en hun ‘challenges’ worden ijverig behaald. Skinny is verleden tijd en tegenwoordig draait het bij jonge vrouwen om het verkrijgen van een sterk, fit en gespierd lichaam. Dit zorgt voor een paradigmashift. Al nagedacht hoe jouw organisatie hierop gaat inspelen? Volg het 6-stappenplan naar jouw killerbusiness!

Strong ≠ the new skinny

Waar het eerst draait om zo slank mogelijk te zijn en zo min mogelijk te eten, zijn jonge vrouwen nu bewust bezig met sport en voeding. Vergeleken met het graatmagere modellentijdperk, lijkt dit een verbetering. Maar dat is niet zo! We zijn het probleem namelijk gewoon aan het verschuiven. Vrouwen voelen nu nog steeds de druk van een schoonheidsideaal, alleen deze heeft nu spieren. Maar er is niet één juist schoonheidsideaal en we hoeven niet één lichaamstype te kleineren en het andere te vieren.

Als bedrijf kun je natuurlijk de keus maken om mee te gaan in het nieuwe schoonheidsideaal en fitte en gespierde vrouwen gebruiken in je reclamecampagnes. Dat is inderdaad de makkelijkste en meest voor de hand liggende weg. Maar is dit ook de juiste weg naar succes?

fit girl

De weg naar succes

In plaats van mee te gaan in deze constante beïnvloedingsspiraal van perfectie, en vrouwen onzeker te maken, kun je ook kiezen voor een andere aanpak. Een originele en onorthodoxe aanpak, oftewel: wordt een thought leader!

Thought leadership houdt in dat je in staat bent om bestaande opvattingen over een maatschappelijk thema, zoals ‘strong is the new skinny’, te doen kantelen en zo nieuwe inzichten te verschaffen. Maar hoe word je nu zo’n thought leader? Het is in elk geval niet iets wat je claimt, maar wat je verdient als gevolg van het vertrouwen dat je opbouwt als expert in dat vernieuwende perspectief. Dankzij dat conventie-doorbrekende perspectief, raken je klanten juist tot je aangetrokken!

Als bedrijf kun je de keus maken om mee te gaan in het nieuwe schoonheidsideaal, maar je kunt ook kiezen voor een originele en onorthodoxe aanpak, oftewel wordt een thought leader!

Dove is een heel mooi voorbeeld van zo’n thought leader. Waar alle andere cosmeticabedrijven in hun reclame-uitingen kiezen voor ‘perfecte’ vrouwen, gooit Dove z’n kont tegen de krib. Zij kozen ervoor om juist échte vrouwen en échte schoonheid te laten zien, en dat doen ze al jaren. Ze willen vrouwen laten realiseren dat beelden vanuit de media extreem bewerkt worden. Daarbij hebben ze als doel: de druk van ‘het perfect moeten zijn’ te verminderen. Dove zet zich in om het zelfvertrouwen van alle meisjes en vrouwen positief te beïnvloeden en hen te inspireren.

Thought leadership zal bijdragen aan het opbouwen en versterken van de reputatie van je onderneming. Het zal de relaties van je organisatie met je doelgroepen verrijken, je agenda voortbrengen en de rol van je organisatie veiligstellen voor de toekomst.

Wat willen je klanten écht?

Consumenten willen helemaal geen perfecte modellen zien in reclamecampagnes. Zij kunnen zich hier niet mee identificeren en zien het daarom als een persoonlijke teleurstelling. Ze zullen zich daarom juist onzeker gaan voelen en je product of dienst niet kopen. Wat ze écht willen, is zich kunnen identificeren met de personen die gebruikt worden in reclamecampagnes. Gebruik daarom personen die qua uiterlijk, normen en waarden sterk overeenkomen met je doelgroep. Jumbo doet dit bijvoorbeeld al erg goed door gebruik te maken van acteurs waar elk modern gezin zich mee kan identificeren.

Accepteer cookies

Hoe hoger de mate van identificatie is, hoe hoger de intrinsieke motivatie om een bepaalde actie uit te voeren. Oftewel de kans, dat een consument jouw product of dienst aanschaft, wordt groter!

Maar hoe word je nou zo’n thought leader in 6 stappen?

Om thought leader te worden, zal je deze zes strategische stappen moeten doorlopen:

1. #window

Bepaal of er bij het verschuiven van dit schoonheidsideaal een window of opportunity is om hier vervolgens met een vernieuwend perspectief op in te spelen. Wees daarbij kritisch. Kunnen we een relevant, vernieuwend perspectief bedenken die de concurrentie nog niet uitdraagt? Niet? Kijk dan naar andere maatschappelijke ontwikkelingen. Misschien kun je hierbij wel een window vinden. De essentie zit ‘m in de vernieuwende kijk. Je moet jouw klanten gaan uitdagen met spannende inzichten die ze nog niet eerder gehoord hebben.

Ga dus vooral niet Dove nadoen, maar kom zelf met een originele en unieke blik rondom jouw expertisegebied. Bedenk wel dat je alleen maar kan streven naar het worden van een thought leader. Je kunt jouw bedrijf niet ertoe uitroepen. Dit kunnen alleen je klanten voor jou doen! Dat zullen ze doen als zij gaan inzien dat ze voor een inhoudelijke vraag of specialistische behoefte juist bij jou moeten zijn.

2. #DNA

Formuleer het vernieuwende perspectief. Deze moet passen bij het DNA van je organisatie. Het is dus vooral belangrijk dat het aansluit bij je product of dienst en waar je voor staat. Neem dus de tijd om goed na te denken waar je bedrijf precies voor staat, wat je wil betekenen en bereiken. Alleen als het DNA van jouw bedrijf past bij het unieke inzicht, zal je succesboeken. Als je alleen maar roept wat je bent, maar vervolgens niet bent wat je zegt dat je bent, dan ben je er vroeg of laat geweest.

Als je alleen maar roept wat je bent, maar vervolgens niet bent wat je zegt dat je bent, dan ben je er vroeg of laat geweest.

Ga dus terug naar de essentie en de waarde voor je klant. Dat is je bestaansrecht. Het inzicht van Dove is natuurlijk ook niet uit de lucht komen vallen. Zij constateerden dat alle cosmeticabedrijven alleen perfecte beelden gebruiken om hun product of dienst aan de man te krijgen. Ze vroegen zich af wat voor invloed dit had op het beeld dat meisjes en vrouwen van zichzelf hebben, en zijn daarom een onderzoek gestart. De resultaten waren verbazingwekkend. Uit het onderzoek bleek dat minder dan 4 procent van de vrouwen zichzelf mooi vindt. Dove is daardoor tot het originele inzicht gekomen om ‘ware schoonheid’ te gebruiken in plaats van de geconstrueerde schoonheid door de media. Nu, zo’n tien jaar later, is dat nog steeds een waar succes. Of niet? Zeg nou eerlijk: waar denk jij aan bij Dove? Aan een stuk doodnormale zeep of aan schoonheid?

3. #worktodo

Thought leader word je niet vanzelf. Er zal veel tijd gaan zitten in het ontwikkelen van een thought leader-strategie. Zorg dus dat je er de mensen, het geld en de tijd voor hebt (of maakt). Je kunt niet verwachten dat je door één keer je nieuwe inzicht te verkondigen, meteen gezien wordt als een thought leader. Zo werkt het niet. Ga dus na of je de middelen en wilskracht hebt om dit vernieuwende perspectief serieus te implementeren in je strategie en uitvoering.

4. #timetoshare

Nu heb je dat perspectief, de mankracht, de middelen en het geld, maar wat nu? Nu moet iedereen het te weten komen. It’s time to share! Door je kennis en expertise te delen op basis van dat nieuwe inzicht, kun je vertrouwen opbouwen met je klanten en andere belangrijke stakeholders. Door dat vertrouwen op te bouwen, zal je de positie als thought leader stapje voor stapje verdienen. Maar waar haal je die kennis dan vandaan?

Om weer terug te komen op Dove, zij hadden eerst die kennis ook niet. Zij hebben eerst moeten investeren in onderzoek en (heel belangrijk!) in gesprek gaan met hun doelgroep en experts. Daarna zijn ze deze kennis gaan verspreiden. Dit kun je op ontelbaar manieren doen. Bijvoorbeeld met filmpjes, blogs en artikelen. maar denk ook eens out-of-the-box en wees creatief. Dat zal alleen maar bijdragen aan het succes van je strategie.

5. #network

Bouw een netwerk rondom het thema. Treed op als facilitator in een netwerk van experts en opinieleiders die kennis willen delen over jouw inzicht. Zo krijg je zelf niet alleen meer kennis en expertise, maar bouw je ook zinvolle relaties op die weer toegang kunnen bieden tot potentiële zakenrelaties. Hoe meer je organisatie in staat is om te fungeren als klankbord en ijkpunt in gesprek met experts én kan laten zien hoe het perspectief is vertaald naar concrete oplossingen, hoe groter het wederkerend effect. Stakeholders zullen jou willen spreken om je verfrissende inzichten, kennis en expertise.

6. #keepupthegoodwork

Blijf ermee aan de gang. Als je gezien wordt als thought leader, word dan niet arrogant. Als je niet oppast, ben je het ook zomaar weer kwijt. Blijf er dus constant mee aan de gang en blijf jezelf en je organisatie ontwikkelen.

De stappen om een echte thought leader te worden, zie je in onderstaande infographic (klik op de infographic voor een groter exemplaar).

Infographic killerbusiness (1)Jouw klanten willen iets nieuws, iets origineels. Geef ze dat dan ook! Kies niet voor de makkelijkste weg door mee te gaan in het nieuwe schoonheidsideaal, maar bewandel het ware pad naar succes. Degenen die bereid zijn om een thought leadership-strategie volledig te implementeren, met dit stappenplan, zullen zich kunnen onderscheiden en een killerbusiness krijgen.

Geïnspireerd? En ben je bereid om er alles aan te doen om een thought leader te worden?

Afbeeldingen met dank aan Shutterstock.