Online marketing

ABN AMRO is het ondernemerschap kwijt

0

Column – Vanochtend zat bij de post een brief van onze huisbankier, de ABN AMRO. Over de bank niets dan goeds. Vriendelijke, bekwame mensen en een goedlachse bestuursvoorzitter. Maar hun brief stemde wel even tot nadenken. Het ging over een wijziging in de algemene voorwaarden. Het juridisch document werd, voor mijn gemak, vergezeld van een leesbare samenvatting.

Ik citeer:

vanaf 1 oktober 2016 is in de voorwaarden opgenomen dat wij u negatieve rente kunnen rekenen over (een deel van) het geld op uw zakelijke betaalrekening(en).

Huh? Als ik het goed begrijp moet ik geld betalen om het ter beschikking te stellen aan de bank? In mijn wereld was het altijd zo dat ik geld aan de bank gaf tegen een bescheiden rentevergoeding en de bank gaf het weer tegen een hoger percentage aan mensen die een lening nodig hadden. Van de marge kreeg de goedlachse bestuursvoorzitter zijn bonus, werd misschien een voetbalclub gesponsord en werd het personeel betaald.

bank brief

Kapitaalinjecties

Maar tegenwoordig is het blijkbaar anders. Een beetje ondernemer kan geen krediet meer krijgen van de bank en door de enorme kapitaalinjecties van de ECB klotst het geld tegen de plinten bij mijn bank. Oh ja, en mijn bank moest vorig jaar ook nog zo nodig naar de beurs? Om nog meer geld op te halen waar ze niets mee doen?

Hmm.. Wat zou ik dan doen als ik achter de flipperkast van de immer lachende bestuursvoorzitter stond (hij schijnt er eentje op zijn bestuurskamer te hebben staan)?

Vermogende kooplieden

Eind 16e eeuw waren er een paar vermogende kooplieden die geld staken in een paar houten schepen om ze naar de andere kant van de wereld te laten varen naar ‘de Oost’. Bij deze kooplieden klotste het geld blijkbaar ook tegen de plinten, maar deze mannen gingen ondernemen en niet boekhouden. De eerste tocht verliep weliswaar rampzalig (slechts een derde van de bemanning keerde terug), maar daarna is het toch 200 jaar redelijk goed gegaan, ondanks alle misstanden die ook ontstonden in die tijd.

Nu gaat de nog steeds schaterlachende bestuursvoorzitter binnenkort met pensioen en moeten we niets meer van hem verwachten, maar misschien leest zijn opvolger dit wel: innovatie en toegevoegde waarde is het antwoord en geen negatieve rente berekenen. Sterker nog: er zou zoveel geld nodig moeten zijn dat de bank mij wel 10 procent rente geeft op mijn betaalrekening.

Investeringen in nieuwe concepten of startups

Ik heb het nu niet over de bank zijn eigen innovaties (iDeal, online bankieren, flappentappers en wat dies meer zij), want dat doet zij vooral uit kostenbesparingen. Maar ik heb het over investeren in nieuwe concepten of startups.

Sterker nog: er zou zoveel geld nodig moeten zijn dat de bank mij wel 10 procent rente geeft op mijn betaalrekening.

Er zijn legio mogelijkheden en initiatieven in de markt. We staan aan de vooravond van een enorme ‘disruptie’ van het economisch landschap, er is een eindeloze stroom van startups en (internationale) initiatieven en wat deed De Bank vorig jaar? Een innovatiefonds starten met 10 miljoen euro in de pot. Dat is waarschijnlijk slechts een fractie van de waarde van de kunstverzameling van de bank! De ABN AMRO heeft 16.000 kunstobjecten, en de kantoren al lang niet meer om ze op te hangen. De kooplieden die aan het begin van de VOC stonden, hadden waarschijnlijk hard gelachen.

Denk als kooplieden anno 1600

Beste opvolger van mijnheer Zalm, ik zou u willen vragen om iets ondernemender te worden. Meer innovatie in uw investeringsbeleid en dan niet in de vorm van woekerpolissen, beleggingshypotheken, rente-derivaten of andere financiële dienstverlening. Die leiden alleen maar tot nieuwe zeepbellen. Denk als de kooplieden van 1600 als we niet allemaal tegelijk met Gerrit met pensioen willen gaan.