Innovatie

Investeren in crypto? Maak deze 6 fouten niet!

0

Het was niet alleen vuurwerk tijdens het Chinese nieuwjaar afgelopen week; Bitcoin steeg tot boven $50.000, door de groei van groot kapitaal en kleine gebruikers. Met de huidige groei kan het komende jaar het aantal gebruikers wereldwijd door het miljard schieten. In Nederland zijn de digitale munten ook onverminderd populair. Al meer dan twee miljoen Nederlanders hebben erin geïnvesteerd. Maar welke fouten worden gemaakt en hoe kan je dit voorkomen? In dit artikel vind je 6 tips.

Door de AI-hype lijken veel andere gave technologieën het onderspit te delven in media-aandacht. Het mooie van de onderliggende blockchain-technologie, is dat vrijwel alle data transparant zijn. Hierdoor kan je heel veel mooie analyses maken over het gebruik en de adoptie ervan wereldwijd. Overheden en wetshandhaving-instanties doen dit met een platform als Chainalysis, consumenten gaan daarvoor naar Glassnode, die ook doorlopend ontzettend interessante analyses op YouTube zet.

De verwachtingen in 2024

Zoals ik al eerder schreef in mijn trendartikel 2024 over crypto: we gaan van het saaiste naar een significant belangrijk jaar. Mijn eerste voorspelling is al uitgekomen: de brug naar de grote jongens is gelegd. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een zogenaamde ‘Bitcoin ETF’ goedgekeurd. Daarmee is het voor grote investeerders ineens heel makkelijk om te investeren cryptovaluta zoals Bitcoin. Die hoeven dan niet zelf meer de crypto’s te kopen en bewaren, maar kunnen makkelijk via een derde partij in grote hoeveelheden investeren. De eerste dagen vloeide er zo al meer dan $4 miljard naar deze partijen en oversteeg dit de handel in een edelmetaal als zilver. Inmiddels zijn er al meer dan 50.000 Bitcoins aangekocht voor deze ETF’s.

I can’t explain you how ridiculous this is – Nate Geraci, ETF Institute

Maar er staat nog een aantal gebeurtenissen op de agenda in de komende maanden, die een heel positief effect kunnen hebben op de markt. Het is dan ook niet alleen de interesse van de grote investeerders die toeneemt, maar ook consumenten. Ik merk het aan de vele telefoontjes en appjes die ik weer krijg van mensen voor advies, maar ook in de discussies met studenten tijdens colleges die ik mag geven en keynotes op events.

De marktwerking die ik vroeger al leerde tijdens mijn studie finance, geldt hier heel duidelijk. De interesse stijgt exponentieel mee met de prijsstijgingen. Dat kan je ook mooi zien in de ‘Fear & Greed index’.

Maar met alle enthousiasme, zie ik ook veel zaken fout gaan.

Rugs & Romance, Pig Butchering & Ponzi’s

Toen ik in 2015 begon met crypto, kocht ik mijn eerste Bitcoins voor ongeveer $100. Hetzelfde jaar verkocht ik ze voor $800, omdat ik een tijdje offline in een jungle een TEDx event ging organiseren en daardoor niet meer de prijzen in de gaten kon houden. Inderdaad, het was niet mijn beste startmoment met cryptovaluta, met de huidige koers die schommelt rond de $40.000.

De gekke prijzen zorgen ervoor dat veel mensen ook steeds op zoek gaan naar een cryptovaluta die ook de potentie heeft om (het liefst in korte tijd) exponentieel te stijgen (‘moonen’ in crypto-taal). Ze gaan niet voor de ‘veiligere’ keuzes zoals Bitcoin en Ethereum, maar munten zoals memecoins (waar ik recent over schreef) BONK die in korte tijd 15000% stijgen.

Eigen crypto maken

Je kan tegenwoordig in een aantal seconden een eigen crypto maken. Als je hier een goed marketingapparaat voor inzet, en kanalen als X en Telegram helemaal volspamt, dan kan je daarmee de prijs ook in korte tijd opdrijven. Als de prijs dan veel is gestegen, verkoop je jouw eigen munten en tel uit je winst. Pump & dump noemen ze dit. En dat is ontzettend illegaal, maar iets wat wel in verschillende vormen dagelijks voorkomt in het ecosysteem van cryptovaluta. Volgens onderzoek werden er zo 350 nieuwe ‘scam crypto’s’ gemaakt elke dag.

SCAMS

Er zijn allerlei typen SCAMS in cryptovaluta, van Pig Putchering en traditionele Ponzi Scemes, tot Rug Pulls en Romance Scams. Met de vele positieve toepassingen die écht impact hebben op mensen, is het uiteraard erg jammer dat er ook een dergelijke schaduwkant aan zit. Maar het is in de snelle digitale wereld van tegenwoordig lastig uit te bannen. Helaas zijn er nog dagelijks talloze goedgelovige consumenten die hierin trappen en zo in de afgelopen jaren vele miljarden euro’s kwijtraakten. Hoe kan je dit voorkomen? Door van te voren jezelf in te lezen in de crypto, waarin je wil investeren. In 2019 schreef ik hier al een artikel over met praktische tips.

Liever warm dan koud

De onderliggende technologie van cryptovaluta is ontwikkeld rondom een decentrale gedachte. Je bent hier jouw eigen bank. Je kan transacties zelf direct uitvoeren, zonder dat je een tussenpersoon als een bank, creditcard of dienstverlener als Paypal nodig hebt. En je hebt jouw eigen digitale portemonnee, waar je de toegang tot deze digitale munten in opslaat. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die dit op een zogenaamde ‘ledger’ opslaan; een soort USB-stick.

Accepteer cookies

De decentrale gedachte is geweldig, maar helaas voor de meeste consumenten echt nog te complex. Mensen raken het wachtwoord en backup-codes bijvoorbeeld kwijt. En omdat alles decentraal is, is er geen centrale helpdesk die je kan bellen. De naam ‘crypto’ zegt al genoeg over de cryptografische manier van werken. Het is zo veilig, dat je nooit meer toegang kan krijgen tot jouw munten als je het wachtwoord en de backup-codes kwijt bent.

Verloren Bitcoins

Ik heb zo al een aantal mensen aan de lijn gehad die op die manier hun munten zijn kwijtgeraakt. Je kan nog wel mooi op het internet zien dat ze in een digitale portemonnee zitten, maar je kan er niet meer bij om ze bijvoorbeeld te verkopen. Er zijn talloze verhalen bekend, zoals van een man die in de begindagen 7000 Bitcoins voor een paar euro kocht en ze op een ledger zette. Maar hij kan er niet meer bij, omdat hij het wachtwoord niet meer weet. Weg $280 miljoen. Volgens blockchainanalyse-bedrijf Chainalysis zijn er zo alleen al van de 21 miljoen Bitcoins, 3.7 miljoen verloren gegaan en deze zijn nu onmogelijk te achterhalen.

Hoewel ik groot fan ben van de decentrale gedachte van de technologie, zie ik zelf de meeste mensen hun crypto’s dan ook niet zelf in een digitale portemonnee opslaan. Ze laten ze staan op de beurs waar ze de munten hebben gekocht. Daar is altijd een helpdesk, die je alsnog weer toegang kan geven tot jouw munten, mocht je bijvoorbeeld het wachtwoord kwijt zijn geraakt. Het enige risico wat je hier kan lopen, is dat een beurs failliet gaat.

Op eigen bodem

Dat brengt mij op de derde tip: kijk goed naar de beurs waar je jouw crypto’s koopt. Er zijn in het verleden genoeg exchanges failliet gegaan, samen met alle klanttegoeden. Namen als Mt. Gox, FTX en Quadriga staan bij veel mensen nog vers in het geheugen. Netflix maakte hier al een heel interessante documentaire over:

Accepteer cookies

Het komende jaar wordt de Europese crypto-wetgeving ‘MICAR’ van kracht. In aanloop daarnaartoe zijn er al heel wat Nederlandse beurzen door een ontzettende strenge keuring gegaan van De Nederlandse Bank (DNB). Een grote stap voorwaarts, omdat een aantal obscure partijen eieren voor hun geld hebben gekozen en Nederland hebben verlaten. Daarnaast zijn de overgebleven partijen in hun registratie maandenlang zo door de mangel gehaald door de DNB, dat een registratie in mijn optiek echt een ‘quality seal of approval’ is.

Check van tevoren dus even in het register van de DNB of de partij ook in Nederland gevestigd is.

Stabiel, niet volatiel

Alles leuk en aardig; vrijwel iedereen die in crypto zit, zit er in voor het maken van winst op de investering. Ja, ik ben ook dagelijks bezig met de technologie, maar ik ben daar echt in de minderheid. Vrijwel iedereen die crypto’s in bezit heeft, hoopt winst te maken op die investering. Maar, dan moet je wel in cryptomunten investeren die ook kunnen stijgen in waarde. Een aantal van de meest populaire crypto’s, zijn zogenaamde ‘stablecoins’. Dat zijn munten die altijd hun waarde behouden.

Als we kijken naar de marktomvang, dan is de derde munt momenteel ‘Tether’: een stablecoin die altijd $1 waard is. Heel handig voor als je jezelf even niet wil blootstellen aan stevige koersschommelingen. Maar investeerders die hierin investeren en denken daarop winst te maken, zijn al snel een illusie armer. Ik zie veel nieuwe investeerders in dit soort munten investeren, omdat ze niet veel kosten. Liever 1000 Tethers dan ‘slechts’ 0.01 Bitcoin. ‘Poor mans gold’ noemen ze dat ook wel in het crypto-ecosysteem.

Wil je dus investeren met als doel winst te maken? Kijk dan van tevoren even of je niet per ongeluk in een stablecoin investeert. Hier kan je een mooi overzicht vinden.

Aaaaaaaaand… it’s gone!

Slim in crypto, met elke klik: een geweldige campagne vanuit de Nederlandse overheid om vooral jongeren te informeren over de risico’s van crypto’s.

Accepteer cookies

“Er wordt op sociale media heel veel informatie gedeeld over crypto’s, maar financiële influencers zijn lang niet altijd neutraal en transparant. Als je eraan denkt om crypto’s te kopen, zorg dan dat je weet wat de risico’s zijn en staar je niet blind op beloofde hoge rendementen. Geef alleen geld uit dat je kunt missen en bedenk dat als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.” – Minister Kaag

Ik moedig niemand aan om te investeren in crypto. Iedereen moet echt voor zichzelf bepalen op wat voor manier spaargeld ‘aan het werk’ kan worden gezet. Aandelen, crowdfunding of crypto; iedereen moet hier echt een eigen afweging in maken. Maar ik zeg hier wel heel duidelijk ‘spaargeld’. Want helaas merk ik in de vele interacties die ik heb bij het geven van college’s en keynotes over dit onderwerp, dat er veel mensen zijn die ook investeren met bijvoorbeeld geleend geld.

Even een paar honderd euro (of zelfs meer) lenen om te investeren in crypto. En door de snelle stijging van bepaalde munten, heb je die investering morgen al terugverdiend en ben je ‘financieel vrij’. Kan je lekker een Lamborghini kopen of in een private jet vliegen, zoals veel van die influencers doen. Tenminste, dat is wat heel wat influencers je voorhouden in een dure cursus die ze aanbieden en waar uiteindelijk alleen zij geld aan verdienen. Vaak worden deze auto’s en privejets zelfs gehuurd om een nog mooier beeld voor te houden.

Accepteer cookies

De belangrijkste tip die ik mensen altijd meegeef als ze overwegen om te investeren in crypto: doe dat alleen met geld dat je kan missen. De waarde van een munt kan in korte tijd flink dalen. Tijdens de laatste crash in 2022 verloren bijvoorbeeld 70% van de crypto’s meer dan 90% van hun waarde. Als je dan net geld hebt geleend om er in te investeren en je moet dit terug betalen, dan zit je in de problemen. Iets waar helaas steeds meer mensen achterkomen, volgens het Nibud.

Fabels en fake news

Zelf probeer ik altijd heel objectief en positief-kritisch te kijken naar alle ontwikkelingen in het ecosysteem. Ik zie wereldwijd al jaren heel veel gave toepassingen van crypto’s en de onderliggende blockchain-technologie, die écht impact hebben op mens en maatschappij. Maar ik zie ook de eerder beschreven scams en fouten die mensen maken, met alle gevolgen van dien. Ik probeer hier echt wel een duidelijk onderscheid te maken tussen de feiten en fabels. Het transparante karakter van de onderliggende blockchain-technologie geeft onafhankelijke onderzoekers hier een schat aan data en informatie.

“Crypto wordt vooral gebruikt door criminelen”

Volgens Interpol en de EU is het aandeel van regulier geld (cash en digitale transacties via banken) veel groter dan dat van crypto’s. Het aantal crypto-transacties dat als ‘illegaal’ wordt aangemerkt neemt daarnaast steeds meer af.

“Crypto kookt de oceanen”

Een van de meeste levendige discussies rondom crypto blijft het energieverbruik van het zogenaamde ‘minen’. Het energieverbruik van Bitcoin staat gelijk aan dat van de energieconsumptie van heel Nederland. Het zou oceanen doen koken door alle warmte.

Voor mij zijn de grootste uitdagingen op de wereld de grootste business opportunities. Dat zie je ook terug in de snelle ontwikkeling van de onderliggende blockchain-technologie van bijvoorbeeld de op een na grootste crypto Ethereum. Daar is door een waanzinnige upgrade in de code het energieverbruik met 99,98% gedaald.

En die Bitcoin-mining dan? Een van de grootste accountants- en adviesorganisaties van de wereld, KPMG, kwam hier eind vorig jaar met een uitgebreid en zeer interessant rapport.

  • Bitcoin-miners zijn begonnen met het hergebruiken van warmte voor verschillende doeleinden, zoals het verwarmen van kassen, huizen, kantoren of zwembaden.
  • Sommige miners gebruiken afgefakkeld gas voor het minen, waardoor de methaanemissies worden verminderd. Geld werd verdiend aan wat anders verspilde energie zou zijn.
  • Inactieve en verspilde energie is een groot probleem voor installaties voor hernieuwbare energie, als gevolg van een mismatch tussen vraag en aanbod. Hoewel dit kan leiden tot lage of zelfs negatieve prijzen voor de nutsbedrijven, kunnen miners die energie verbruiken, wat een stimulans vormt voor nieuwe, hernieuwbare energiebronnen.

Met alle gave ontwikkelingen momenteel op het gebied van technologische verbeteringen en wereldwijde adoptie, ben én blijf ik mega enthousiast over cryptovaluta. Ik blijf dit dan ook in het komende jaar vol enthousiasme volgen voor Frankwatching.

Dit artikel is absoluut geen financieel advies en moet ook niet zo worden gezien. Het moet enkel worden gezien vanuit een informatieve insteek. Doe je eigen onderzoek voordat je in crypto investeert. Crypto kan lucratief zijn, maar ook riskant.