Social media

Zo vind je de juiste #hashtag voor Twitter in 3 stappen [tooltip]

0

Hashtags kunnen het perfecte middel zijn om je bereik op Twitter te vergroten, indien je goed hebt nagedacht over de soort hashtag. Een verkeerde keuze kan ervoor zorgen dat het plaatsen ervan weinig tot geen zin heeft. In dit artikel deel ik aan de hand van 3 stappen hoe je de juiste hashtags gebruikt.

Te populaire #hashtags

Hashtags zijn in het leven geroepen om tweets te categoriseren en ze makkelijker vindbaar te maken, ook voor mensen die jou (nog) niet volgen. Maar wat als de categorie die je aan een tweet verbindt zelf zo groot is dat het hele nut van categoriseren vervaagt? Een hashtag die duizenden keren per uur in andere tweets wordt gebruikt, zal jouw tweet niet echt helpen om op te vallen.

Moet je dan hashtags plaatsen die bijna niemand gebruikt? Nee, want vaak gebruikte hashtags hebben als voordeel dat ze regelmatig gezocht worden door twitteraars die interessante tweets willen vinden. Het zijn meestal hashtags die snel in je opkomen en als zoeksuggestie of trend verschijnen.

De gulden middenweg bewandelen met RiteTag

Gelukkig is het niet zo zwart-wit en is er ook een gulden middenweg die bewandeld kan worden met de online tool RiteTag. Deze tool laat je nauwkeurige informatie zien over elke hashtag die je invoert. Zo kun je achterhalen hoeveel keer per uur een bepaalde hashtag in tweets gebruikt wordt, hoeveel retweets er ontstaan en wat de exposure is. Aan de hand van deze informatie kunnen hashtags gevonden worden die niet te vaak gebruikt worden, maar alsnog populair zijn. In de volgende 3 stappen zie je hoe dit in zijn werk gaat.

RiteTag homepage

Stap 1. Een goed begin is het halve werk

Als je nog nooit veel aandacht aan hashtags hebt besteed, kan het lastig zijn om een goede lijst van hashtags uit je mouw te schudden. Een makkelijke manier om ideeën te krijgen is om te kijken naar de hashtags van bekende twitteraars binnen je vakgebied. Stel dat dit online marketing is. Een blik op de Twitter-profielen van bijvoorbeeld Karel Geenen, Sam Hurley en Jeff Bullas levert je al veel relevante hashtags op.

Stap 2. Wikken en wegen met hashtags

Het is niet de bedoeling om deze hashtags meteen te gaan gebruiken in je tweets. Controleer eerst of deze hashtags op het moment van tweeten niet te populair zijn.

#Marketing klinkt als een goede hashtag voor je tweet. Nadat je deze hebt ingevuld in RiteTag, kom je erachter dat er momenteel 2000 tweets per uur uitgaan met deze hashtag. Een tweet met deze hashtag zal in bliksemsnelheid verdwijnen tussen honderden andere tweets in de zoekresultaten. Hashtags boven de 5000 tweets per uur zijn in Ritetag zelfs roodgekleurd met een uitroepteken ervoor. Het is verstandig om deze te negeren.Ritetag web for hashtag SMM

Een betere hashtag is er een die groengekleurd is en minder dan 1000 keer gebruikt wordt. Als je in het zoekscherm naast #Marketing op de knop ‘Connections’ klikt, krijg je alle hashtags te zien die in samenhang worden gebruikt. #SMM (socialmediamarketing) komt momenteel in 500 tweets per uur voor, wordt rond de 100 keer per uur geretweet en heeft een hoge exposure.

Het rekenwerk achterwege gelaten, houdt dit in dat jouw tweet langer dan een minuut in de top 10-#SMM-zoekresultaten staat en langer dan 12 minuten in de top 100 te vinden is. Alhoewel niet zo populair als #Marketing, is deze hashtag toch populair genoeg om jouw tweet te laten opvallen.

Stap 3. Long-exposure-hashtags

Het is altijd fijn als je een minute of fame hebt gehad in de zoekresultaten van een populaire hashtag, maar wat daarna? Je kunt een paar uur later jouw tweet verwijderen en opnieuw plaatsen om weer bovenaan te staan. Dit is handig voor de mensen die je eerste tweet gemist hebben. Hiernaast kun je ervoor kiezen om jouw tweet ook te voorzien van wat we bij TransIP long-exposure-hashtags noemen. Deze hashtags worden minder dan 100 keer per uur gebruikt en zijn blauwgekleurd in RiteTag.

Ritetag stats for hashtag bloggingtips

Zo zou je jouw tweet ook kunnen voorzien van #BloggingTips, een hashtag die momenteel 12 keer per uur wordt gebruikt. Dit zorgt ervoor dat jouw tweet 50 minuten in de top 10-#BloggingTips-zoekresultaten staat en meer dan 8 uur in de top 100 te vinden is. Verder laat RiteTag zien dat deze hashtag bijna altijd wordt geretweet, waardoor jouw tweet nog meer bekendheid kan krijgen. Dit maakt de long-exposure-hashtag zeker iets om rekening mee te houden, ook al is hij minder populair.

Een exposure-kanon

Het is de kunst niet te verdwijnen in de massa van tweets en een paar hashtags te vinden die veelgebruikt en goedbezocht worden. Vergeet niet in dit proces gebruik te maken van minder populaire hashtags, die alsnog een goed resultaat bieden. Deze long-exposure-hashtags zorgen ervoor dat jouw tweets voor een langere tijd opgemerkt worden. Met de juiste mix aan hashtags heb je een exposure-kanon in je bezit waarmee de bekendheid van jouw merk naar een hoger niveau schiet.

Heb je nog andere hashtag-tips om meer bereik te genereren? Laat het ons weten in de reacties.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.