Digital marketing

Klein beginnen met big data? 7 tips voor een vliegende start

0

De technologie ontwikkelt snel en in allerlei richtingen. Daardoor is het voor veel bedrijven al een hele uitdaging om bij te blijven. Toch kun je als organisatie vaak niet om deze ontwikkelingen heen. Denk aan fysieke retailers die naast hun winkel, een webshop hebben gelanceerd. Of aan Google, die lagere posities toekent aan websites die niet ‘mobile friendly’ zijn.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om dit type technologische ontwikkelingen te negeren. Een groot deel van de consumenten gaat immers nog steeds graag offline shoppen, en door veel geld te stoppen in Google AdWords, sta je alsnog boven de organische zoekresultaten.

Moet je dit willen? Nee.

Door mee te gaan met deze ontwikkelingen en ook door data-gedreven te gaan werken, creëer je allerlei kansen voor je bedrijf. Nieuwe technologieën kunnen daarnaast enorm veel bijdragen aan onze veiligheid, kennis, gezondheid en algehele welvaart. 3D-printing, de cloud en The Internet of Things worden dan ook steeds meer onderdeel van ons dagelijks leven. Net als mobiel internet, zelflerende software, geavanceerde robots en zelfrijdende auto’s.

3d printing

3D-printing

3 situaties waarbij data-gedreven technologie een rol speelt

Al deze technologieën hebben één ding gemeen: ze maken gebruik van big data en geavanceerde analytics. Zonder de juiste data, is software immers niet in staat om te leren. Dan kan een slimme koelkast niet bepalen wat er op je boodschappenlijstje moet. En kan een zelfrijdende auto niet bepalen hoe hij moet reageren in een bepaalde situatie. Zo hebben technologische ontwikkelingen grote impact op vrijwel alle sectoren. Ik geef je drie voorbeelden van situaties waarin data-gedreven technologieën een belangrijke rol spelen.

1. Mobiel internet in de gezondheidszorg

Door een toename van het aantal chronisch zieken en een tekort aan zorgpersoneel, wordt de gezondheidszorg in Nederland steeds duurder. Door mobiel internet in te zetten, kunnen de kosten voor spoedhulp en ziekenhuisopname drastisch worden verlaagd. Patiënten met hartklachten of diabetes kunnen bijvoorbeeld gemonitord worden met behulp van slimme sensoren die een automatische waarschuwing geven als er afwijkingen worden gemeten. Zo krijgen de patiënten die het nodig hebben snel aandacht, maar houden mensen die relatief gezond zijn geen bedden bezet.

2. Big data-collectie voor verbeterde mobiliteit

In 2020 rijden er 10 miljoen zelfrijdende auto’s rond op de wereld. Hoe meer data zo’n auto verzamelt, hoe beter en sneller deze beslissingen kan maken. Ook op het gebied van infrastructuur zijn er kansen. Door actuele data als de locatie en snelheid van automobilisten te verzamelen, kunnen auto’s beter aangestuurd worden voor de beste routekeuze. Zo kan de infrastructuur rond drukke steden optimaal benut worden.

Verbeterde mobiliteit

3. Reductie voedselverspilling op basis van big data

In de food-sector worden de mogelijke kansen met behulp van digitale technologieën nog onvoldoende benut. Momenteel wordt een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd voor menselijke consumptie al vlak na de oogst weggegooid. Big data en geavanceerde analytics kunnen helpen voedselverspilling tegen te gaan. Door de behoeften van specifieke gewassen te observeren, te meten én te analyseren, kunnen boeren de ideale groeiomstandigheden creëren. Zo groeit niet alleen de opbrengst, maar wordt ook de impact op het milieu gereduceerd.

7 tips voor big data, ook voor het MKB

Deze drie voorbeelden laten zien hoe groot de impact van nieuwe technologieën kan zijn op de samenleving. Denk nu echter niet dat big data enkel is weggelegd voor grote multinationals. Ook voor relatief kleine bedrijven zijn de voordelen enorm. De kunst is alleen om niet meteen in wereldveranderende termen te denken, maar het stap voor stap te doen. Ik geef je zeven tips waarmee je direct aan de slag kunt.

1. Weet waarom je data verzamelt

Wat zijn je bedrijfsdoelstellingen en KPI’s (Key Performance Indicators); oftewel, wat wil je bereiken? Ga geen ‘data verzamelen om het verzamelen’. Bespreek dus intern welke vragen er zijn die met behulp van data beantwoord kunnen worden.

2. Verdiep je in je (potentiële) klant

Wat weet je eigenlijk al van je doelgroep en klanten? En welke informatie heb je nodig om de ervaring die mensen hebben met jouw bedrijf of merk te verbeteren? Maar ook: welke informatie ga je in de toekomst nodig hebben, en welke informatie is eigenlijk niet relevant om te hebben?

3. Zoek de juiste balans tussen conversie en datacollectie

Waarom zou iemand zijn gegevens met je delen? De waarde van hetgeen wat je aanbiedt, moet vergelijkbaar zijn met de moeite die iemand moet doen om het te krijgen. Heldere communicatie is hierbij essentieel. Het is bijvoorbeeld wettelijk verplicht om op je website te vermelden welke typen cookies je verzamelt.

Vraag je via een nieuwsbriefformulier om een geboortedatum, zet er dan bij dat je deze wil weten omdat je een cadeautje wil sturen naar jarige contacten. Omdat de bezoeker weet dat je de informatie gebruikt om iets leuks te geven, zal dit veld op je formulier weinig gesloten browsers opleveren.

4. Zorg dat alle data die je verzamelt, op één centrale plek wordt opgeslagen

Als je werkt met verschillende Excel-lijstjes, heb je geen inzicht in overlappende data. Iemand die deelnam aan je webinar, drie whitepapers heeft gedownload én je nieuwsbrief wil ontvangen, moet op je radar staan. Als je systemen echter niet met elkaar gekoppeld zijn, kun je onmogelijk overzicht houden.

5. Integreer je systemen

Koppel het contentmanagementsysteem (CMS) van je website met je CRM. Bezoekers zijn vaak bereid waardevolle informatie achter te laten in een klantomgeving op je site, waar ze bijvoorbeeld hun bestellingen of downloads kunnen inzien. Focus je echter niet alleen op online data, maar verrijk deze met offline gegevens zoals telefonische vragen, getekende contracten en ontvangen visitekaartjes. Door stukjes informatie samen te voegen, krijg je een volledig beeld van je (potentiële) klant, zonder dat hij/zij alle informatie in één keer met je moet delen.

6. Analyseer, visualiseer en evalueer je data op basis van je bedrijfsdoelstellingen en KPI’s

Herken je patronen of zie je juist afwijkingen? Probeer deze te verklaren. Als één pagina op je website een veel hoger uitstappercentage heeft dan de rest, voldoet de inhoud ervan mogelijk niet aan de verwachtingen. Of ligt het misschien aan de laadtijd? Een klant die steeds weer naar een bepaalde productgroep navigeert, zal mogelijk goed reageren op een aanbieding van producten uit die categorie.

7. Neem je beslissingen en acties op basis van data

Voorzie de landingspagina van het whitepaper dat maar niet gedownload wordt, van heldere informatie en een laagdrempelig formulier. Verzend alleen e-mails op basis van de voorkeuren die werden aangevinkt op het aanmeldformulier. En krijg je veel klachten over een bepaalde service die je verleent? Geef dan prioriteit aan het vinden van de juiste oplossing. Kijk hierbij altijd verder dan de objectieve data: de persoonlijke relatie met je klant moet immers altijd bovenaan staan.

Ik ben benieuwd, hoe data-gedreven werk jij al?

Afbeeldingen met dank aan 123RF.