Customer experience

Help! Een 404-foutmelding op mijn website… wat nu? [how to]

0

Het overkomt de beste, je komt op een website, klikt ergens op en je ziet ‘m verschijnen… de melding: ‘404 – Page not found’. De pagina die je dacht te bekijken bestaat niet! Oeps… en nu? Het ligt aan de website hoe je vervolgens toch nog de gezochte content kunt vinden.

Op de meeste websites wordt er een optie aangeboden om naar de homepage te gaan of om de website te doorzoeken, maar wat zijn nou de best practices? En waarom zou je je eigenlijk druk moeten maken om een 404-foutmelding?

Waarom je je druk moet maken om een 404-foutmelding

Heeft een 404-foutmelding gevolgen voor mijn ranking in Google? Wordt mijn website daarvoor afgestraft? Dat valt volgens Google gelukkig wel mee, dus daar hoef je niet wakker van te liggen. Er is echter één groot probleem als jouw website veel 404-foutmeldingen heeft…

Stel je eens voor:

Je loopt in een winkel en bent op zoek naar een groen paar schoenen (wie wil die nu niet?). Je vraagt aan een verkoper waar je groene schoenen kunt vinden. De leuke blonde verkoopster verwijst je naar het rek net om de hoek, niet te missen! Daar aangekomen zie je helaas geen groene schoenen… Maar ja, je wil ze wel graag hebben! Dus je loopt nog een keer terug naar die leuke dame en vraagt het nog een keer. Je krijgt hetzelfde antwoord (Jawel hoor! Ze staan er echt!). Tegen beter weten in, loop je nog een keertje, maar je raadt het al: ze staan er echt niet… zucht. Online krijg je vaak maar één kans om het goed te doen, want daarna is een bezoeker verloren. Online heb je niet eens een leuke dame aan wie je het kunt vragen, maar is Google vaak je startpunt. Klik je op een zoekresultaat en krijg je een foutmelding, dan ga je automatisch verder naar het volgende zoekresultaat. Gemiste kans voor de website!Dus waarom moet je je druk maken om een 404?

Groene schoenen

Je stelt bezoekers enorm teleur en deze zullen zeer waarschijnlijk jouw website verlaten… Daarnaast zorgt het ervoor dat het vertrouwen ook op langere termijn door kan sudderen en uiteindelijk tot conversieverlies zal leiden. Lees hier meer over het zogenaamde 404 error ripple effect.

Een 404-foutmelding vermindert het vertrouwen van de bezoeker in jouw website

Hoe kan een 404 ontstaan?

De meest voorkomende reden voor een 404-foutmelding is het leggen van een verkeerde link naar een pagina op de website. Dit kan diverse oorzaken hebben. We maken onderscheid tussen externe, uitgaande en interne 404-foutmeldingen.

Externe 404-foutmelding

Externe 404

Iemand anders linkt naar een pagina op jouw website. Een 404-foutmelding wordt veroorzaakt als deze pagina niet meer bestaat of wellicht een andere URL heeft gekregen (of er is zelfs een typefout gemaakt door de externe partij…zucht…). Jammer dat jouw website dan slecht lijkt, maar jij kunt er eigenlijk niet zoveel aan doen. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat de gebruiker een verkeerde URL intikt (vooral op mobiel kan dit vaker voorkomen). Ook niet echt iets om je héél druk over te maken, maar wel netjes om wellicht actie te ondernemen. Later meer hierover.

Uitgaande 404- foutmelding

Uitgaande 404

Jouw website verwijst naar een pagina op een andere website. Gezien de snelheid van veranderingen op het web, is het niet ondenkbaar dat een andere website iets met zijn pagina’s of URL’s doet. De content op jouw website is je eigen verantwoordelijkheid, dus zorg dat je regelmatig ook je uitgaande 404′s controleert en deze aanpast. Je verwijst niet voor niets door naar een externe website, dus zorg dat je uitgaande links ook blijven kloppen.

Interne 404-foutmelding

Interne 404

Jouw website verwijst naar een andere pagina binnen je eigen website. Dat is natuurlijk niet goed…helemaal niet goed. Slordig dekt de lading niet eens. Volledig je eigen verantwoordelijkheid en dus ook de meest rampzalige 404!

Veel voorkomende situaties waarbij 404-foutmeldingen kunnen ontstaan

 1. Een redesign of migratie van een website
 2. Paginanaam wordt aangepast
 3. Pagina wordt verwijderd (en er wordt geen redirect ingesteld)
 4. URL wordt verkeerd ingetikt

Waar moet een goede 404-pagina aan voldoen?

Er zijn een aantal zaken die eigenlijk voor de gehele website gelden, dus ook voor de 404-pagina.

1. Herkenbaarheid

Zorg dat de 404-pagina dezelfde uitstraling heeft als de rest van de website. Zo is het voor de bezoeker duidelijk dat hij naar de juiste website is genavigeerd. Het logo en de huisstijlkleuren zijn de meest belangrijke herkenbare elementen.

2. Content

Leg de gebruiker uit dat er iets mis is gegaan. Schrijf hier originele copy voor in de juiste tone of voice. Vaak wordt hier humor voor gebruikt om de foutmelding een positieve lading mee te geven. Stel de bezoeker gerust.

3. Help de gebruiker verder

Bied de gebruiker mogelijkheden om alsnog te vinden waar hij naar op zoek was. Bied bijvoorbeeld relevante links aan of een zoekoptie.

Hoe kun je de bezoeker nu verder helpen?

 • Bied een link naar de homepage
 • Laat de bezoeker direct zoeken met een zoekvenster
 • Wat zijn de toptaken waarvoor de bezoeker naar de website komt? Bied deze direct als links aan
 • Welke overige links wil jij als eigenaar van de website altijd aanbieden aan je bezoeker (bijvoorbeeld contact)?
 • Hoe zorg ik ervoor dat de bezoeker nog een keer terugkomt (laat bijvoorbeeld een speciale aanbieding zien, of geef een cadeautje als pleister op de wond)?

Voorbeelden van goede 404-pagina’s

Voorbeelden van goede 404-pagina’s zijn legio, met een simpele zoekopdracht vind je honderden websites met screenshots van ‘goede’ 404-pagina’s. Deze focussen zich met name op hoe het er visueel uitziet en of humor gebruikt moet worden. Concrete resultaten zijn in deze voorbeelden echter niet te vinden. Dat er wel een positief gevoel om deze 404-pagina’s hangt, blijkt uit de hoeveelheid artikelen die erover geschreven wordt.

Hoe weet ik of er 404-foutmeldingen op mijn website zijn?

Google Webmaster Tools en Google Analytics zijn bijvoorbeeld twee veelgebruikte tools die je tot je beschikking hebt.

Bekijk het aantal 404-foutmeldingen in Google Webmaster Tools

In het menu ‘Crawlen’ kun je terugvinden hoeveel ‘niet gevonden’-meldingen Google tegenkomt op jouw website als deze ‘gecrawled’ wordt.

Google Webmaster Tools

Voorbeeld van Google Webmaster Tools

Bekijk welke pagina’s een 404-foutmelding genereren in Google Analytics

Er zijn legio tools om te identificeren welke pagina’s niet meer gevonden worden, maar in Google Analytics is dit ook redelijk eenvoudig te doen. Als voor de pagina’s die niet gevonden worden een goede 404-errorbericht is ingesteld en deze 404-pagina een leesbare paginatitel heeft, kun je dit redelijk eenvoudig filteren in Google Analytics. Maak een nieuwe filter aan op basis van de paginatitel (bijv. 404) en bekijk welke pagina’s de meeste 404-foutmeldingen genereren.

Google Analytics

Voorbeeld van Google Analytics

Help, ik heb een heleboel 404-foutmeldingen! En nu?

Rustig aan, geen paniek. Je kunt heel eenvoudig het aantal 404’s terugdringen. Het ligt er helemaal aan bij wie de ‘schuld’ ligt. Weet je ze nog? De redenen waarom een 404-foutmelding kan ontstaan? Extern, uitgaand en intern. Voor al deze oorzaken is uiteraard ook een oplossing.

Externe 404-foutmeldingen fixen

Er zijn twee mogelijke oorzaken, de eerste is het verkeerd intypen van de URL door de bezoeker. De tweede oorzaak is het verkeerd linken van jouw pagina door een externe partij. In beide gevallen kun je achterhalen wat de verkeerde URL is, mogelijke oplossingen zijn:

 • Voor veel voorkomende spelfouten 301-redirects instellen, Hiermee wordt de ‘verkeerde’ URL automatisch doorgestuurd naar de juiste pagina.
 • Indien een externe partij een verkeerde (of oude) URL gebruikt, kun je het beste even contact opnemen met de webmaster van deze website. Zo hebben beide partijen een 404-pagina minder. 😉

Uitgaande 404-foutmeldingen fixen

Het is heel simpel om alle uitgaande 404-foutmeldingen te verbeteren. Het enige wat je moet doen, is een lijstje maken van alle pagina’s waar een externe link op staat die een 404 genereert en vervolgens in het cms alle links aanpassen. Bezoeker blij, dus jij ook!

Interne 404-foutmeldingen fixen

Ook deze foutmeldingen zijn eenvoudig te fixen. Maak een lijstje met alle pagina’s die interne links bevatten die een 404 genereren en pas in het cms alle links aan. Een alternatief is wellicht het aanmaken van 301-redirects als de pagina verplaatst is, maar het is handiger om gewoon de juiste URL te gebruiken als je toch bezig bent.

Blijf op de hoogte van je 404-foutmeldingen

Als je een website helemaal op orde hebt gebracht, dan wil je dit natuurlijk bijhouden om een optimale gebruikerservaring te blijven garanderen. Dan is het een mogelijkheid om via Google Analytics je periodiek een overzicht te sturen van de pagina’s die een 404-foutmelding hebben gegenereerd.

mailing

Voorbeeld wekelijkse mailing van overzicht met 404-foutmeldingen

Zo blijf je op de hoogte van het aantal 404-foutmeldingen dat gegenereerd wordt en kun je op tijd ingrijpen.

Wat levert het op?

Allereerst zullen bezoekers van je website minder gefrustreerd en teleurgesteld zijn, omdat er geen links meer resulteren in een ‘pagina niet gevonden’. Uiteindelijk zal de bezoeker erop vertrouwen dat jouw website kwalitatief goed is. Daarnaast kan de 404-pagina er ook voor zorgen dat de bezoeker uiteindelijk tóch op de juiste pagina terechtkomt. De bounce rate van de pagina’s zal dus ook omlaag gaan.

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen op het gebied van optimalisatie van de 404-pagina. Welke resultaten zie jij, laat ze achter in de comments.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.