Carrière

Zo kom je in het mkb aan die felbegeerde stagiair [3 handige apps]

0

“Is een stagiair dan niks voor jou”, is een vraag die ik vaak krijg als ik weer eens loop te zuchten dat er nog zoveel werk ligt. Ik moet bekennen dat die gedachte mij vervult met hoop en vrees. Ik realiseer me wel dat een stagiair een uitkomst zou zijn, maar tegelijkertijd zie ik enorm op tegen de hele procedure en rompslomp om er eentje te vinden. De tijd die dit kost! En waar te beginnen? Resultaat: weer geen stagiair dit jaar. Kan dat niet anders?

Drempelvrees

Dit scenario wordt ongetwijfeld herkend door heel wat kleine- en middelgrote ondernemers. De behoefte is er wel, maar de oplossing lijkt tijdrovend en ver weg. Vreemd? Niet echt. De gemiddelde mkb’er is vooral bezig met het wel en wee van zijn of haar onderneming, niet met het onderhouden van contacten op hogescholen of mbo-opleidingen. Het ontbreekt hen niet alleen aan kennis van gangbare procedures en de juiste ingangen op scholen, maar ook aan de benodigde tijd om het uit te zoeken. De drempel om voor het eerst op zoek te gaan naar een stagiair is dus behoorlijk hoog. Toch is dat niet de enige reden waarom vraag en aanbod elkaar zo moeilijk vinden.

Het mkb is onzichtbaar voor de stagiair

Het mkb is simpelweg ook grotendeels onzichtbaar voor studenten die een leuke, interessante stageplek zoeken. Oorzaak? Bij grote bedrijven wordt er serieus werk gemaakt van de zoektocht naar geschikte stagiairs. Zij zijn tenslotte de werknemers van de toekomst en daar mag, nee moet, tijd, geld en aandacht aan worden besteed. Daarom onderhouden ze contact met scholen, sponsoren ze events, hebben ze medewerkers die zich primair bezighouden met het stagebeleid én is er tijd en geld om social media-kanalen in te zetten en uit te nutten. Kom daar maar eens om als kleine of middelgrote ondernemer. Die is al lang blij wanneer hij zijn eigen website up to date kan houden.

Zoektocht online

Dus hoe kom je als mkb’er nou in beeld bij die studenten? Zonder dat het je zeeën van tijd en bakken met geld kost? Hoogste tijd om het internet eens af te struinen. Wel met de smartphone in de aanslag uiteraard, want ik moet de eerste student nog tegen komen niet ‘woont’ in zijn mobiele telefoon. Aangezien er tegenwoordig voor ieder probleem wel een app bestaat met dé oplossing, zal er vast ook wel een te vinden zijn die ondernemers weet te koppelen aan studenten, toch?

Online solliciteren

Tijdens mijn zoektocht naar bruikbare apps, stuit ik op een drietal mogelijkheden die het leven van de mkb’er die op zoek is naar een stagiair eenvoudiger zouden moeten maken.

  1. We beginnen met Magnet.me. Een rustig ogende website die vraag en aanbod bij elkaar brengt op basis van bedrijfsprofielen en vacatures. Het aanbod bestaat uit een mix van banen voor pas universitair afgestudeerden en stageplaatsen. Je creëert een bedrijfsprofiel, bouwt aan een netwerk en studenten worden automatisch uitgenodigd om zich met jouw bedrijf te verbinden.
    Geschikt voor: universitaire studenten.
  1. De site Otso pakt het ietwat moderner aan en wel met een app. Die hoef je alleen maar te downloaden om vervolgens een account aan te maken. Daarna scroll en swipe je je een weg door de beschikbare vacatures. Zie je wat leuks? Creëer een match en solliciteer! Ook bij Otso is er sprake van een combinatie van banen en stageplaatsen. Opvallend is wel dat hier vooral de grote bedrijven vertegenwoordigd zijn. Geschikt voor: studenten die bij grote(re) bedrijven stage willen lopen en pas afgestudeerden op zoek naar een baan.
  1. Tot slot stuit ik op nieuwkomer Appli. Daar gaat mijn ondernemershart zowaar sneller van kloppen. Ze lijken een gat in de markt te vullen. Althans, als het gaat om het bij elkaar brengen van vraag en aanbod voor het mkb. Ook Appli is eenvoudig als app te downloaden. De werkwijze doet denken aan die van Tinder. Door te swipen vliegen de studenten op zoek naar een stageplek over je schermpje. Extra leuk zijn de filmpjes waarin zowel student als bedrijf zichzelf voorstellen. Hiermee voldoet Appli aan de wensen en eisen van deze tijd.
    Geschikt voor: mkb-bedrijven en mbo- en hbo-studenten.

Een makkelijkere zoektocht naar een stagiair

Een stageplaats vinden bij een bedrijf bij jou in de buurt? Of als kleine- of middelgrote ondernemer die drempel beslechten en er werk van maken? Helemaal vanzelf gaat het natuurlijk niet, maar bovenstaande websites en apps maken jouw zoektocht in elk geval wel een stukje makkelijker.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.