Loopbaan

Bereid briljante vragen voor & 9 andere gouden sollicitatietips

0

Je hebt een sollicitatiegesprek en straks dus misschien wel een nieuwe baan. Je hoeft ‘alleen nog maar even’ te zorgen dat jij straks een fenomenale indruk maakt op je soon to be nieuwe opdrachtgever. Hoe je dat doet? Ik heb onze tien belangrijkste tips voor je op een rij gezet. Succes ermee!

Tip 1. Duik in de organisatie en de mensen

Zorg dat je de organisatie waar je op gesprek gaat door en door kent. Wat doen ze precies? Wanneer zijn ze begonnen en waarom? Welke ontwikkeling hebben ze sinds die tijd doorgemaakt? Voor welke klanten werken ze? Hoe ziet het team eruit waar jij straks mee gaat werken? Wat maakt hen anders dan concurrenten? En wie zijn dat, die concurrenten?

Hoe cool is het als je erachter komt dat je allebei op Lowlands bent geweest?

Verdiep je met dezelfde interesse in de mensen met wie je straks aan tafel zit. Wie zijn zij? Wat is hun functie? Hoe lang werken ze er al en wat deden ze hiervoor? Spit hun socialmedia-profielen door en probeer gevoel te krijgen bij de mens achter de naam. Want hoe cool is het als je erachter komt dat je allebei op Lowlands bent geweest? In dezelfde periode door Vietnam hebt gereisd? Toevallig allebei in je vrije tijd origami-vogeltjes in elkaar vouwt? De beste ijsbrekers vind je vaak op Facebook en Instagram. Als je anoniem wil blijven, bijvoorbeeld op LinkedIn, gebruik dan even een incognitovenster in Chrome (Ctrl+Shift+N/Command+Shift+N).

Tip 2. Formuleer een ijzersterk verhaal rond je drie beste eigenschappen

Een vraag die altijd gesteld wordt, direct of indirect: waar ben je goed in? Ga dus bij jezelf na wat jouw beste eigenschappen zijn. Schrijf er eens drie op. En waar blijkt dat uit? Welke verhalen, voorbeelden en situaties kun jij bedenken waaruit blijkt dat jij daar goed in bent?

Vind je dit lastig om van jezelf te bedenken? Push. Harder. Tijdens een interview moet je met gemak over jezelf kunnen praten. Wil je toch een hulplijn inschakelen? Vraag het publiek om hulp. Een vriend. Een collega. Iemand op LinkedIn. Je moeder. Je spiegelbeeld (bonustip).

Tip 3. Bedenk ook wat je twee slechtste eigenschappen zijn

Je voelde ‘m natuurlijk al aankomen. En terecht. Want deze vraag wordt maar zelden niet gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. Waarvoor moet je absoluut niet bij jou zijn? Waar ben jij ronduit slecht in? We raden je aan om niet met ultra-afgezaagde antwoorden te komen als: ”Ik ben te perfectionistisch” of: ”Ik ben zo enthousiast dat ik weleens doordraaf.”

Wees creatief. Je mag ook eerlijk zijn. Hier open over zijn, zo kun je dit ook aangrijpen om aan te kaarten wat je niet leuk vindt om te doen. Een slimme werkgever zorgt ervoor dat zijn werknemers doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. En mindere eigenschappen kennen ook altijd een tegenovergestelde positieve eigenschap. Dat hoef je er echt niet dik bovenop te leggen.

Tip 4. Bereid je grootste succesverhalen voor

Ook een vraag die vaak voorkomt. En als die vraag niet gesteld wordt, zoek dan tijdens het gesprek naar een ingang om jouw succesverhaal in het gesprek te gooien. Niets werkt beter dan een concreet, waargebeurd verhaal waaruit blijkt hoe onmisbaar jij bent op de werkvloer. Dat mag ook best een situatie zijn die zich niet op je werk afspeelde. Als het maar een echt verhaal is.

Zo’n verhaal bestaat in de basis uit drie delen.

  1. Wat was het probleem?
  2. Hoe heb jij voor een oplossing gezorgd?
  3. Wat was het resultaat en hoe waren de reacties?

Ken je meer succesverhalen? Mooi. Werk ze allemaal uit en stop ze in je achterhoofd.

Tip 5. Zorg dat je je cv kunt dromen

Zeer waarschijnlijk vraagt je potentiële werkgever naar je werkervaring. Hij baseert zich daarbij deels op je cv en je profiel op LinkedIn. Zorg dus dat je die zelf ook kent. Neem ‘m een paar keer door en bedenk ook wat de voor de hand liggende vragen zijn: zit er een ‘gat’ in je cv? Heb je opmerkelijke stappen gemaakt? Heb je ergens heel kort of juist heel lang gewerkt? Staan er opvallende werkgevers of misschien wel concurrenten op jouw cv?

Zeer waarschijnlijk vraagt je potentiële werkgever naar je werkervaring. Hij baseert zich daarbij deels op je cv en je profiel op LinkedIn.

Tip 6. Formuleer jouw elevator pitch: waarom ben jij de perfecte persoon voor deze functie?

Stel je eens voor. Je sollicitatiegesprek duurt maar tien seconden. Je potentiële werkgever komt je tegen in de lift, was vergeten jou te melden dat het gesprek niet door kon gaan en vraagt je terwijl de liftdeuren al opengaan: ”Maar waarom zouden wij jou voor die functie moeten aannemen?”

Wat zeg je dan? Wat is jouw ijzersterke oneliner waarmee jij jezelf in één keer in de bulls eye katapulteert? Pak je spiegel er maar weer bij. Oefen. Net zolang totdat het vlekkeloos, zonder te hakkelen en vol zelfverzekerdheid uit je mond komt. Zorg er wel voor dat je online- en offline uitstraling bij elkaar passen en zet je pitch ook in de samenvatting in je LinkedIn-profiel.

Tip 7. Neem je laptop, een pen en papier mee

Toon interesse. Schrijf of tik mee met wat er gezegd wordt. Schrijf eventuele ideeën die jullie opdoen tijdens het gesprek op. Als je je telefoon gebruikt om notities te maken, zeg dat er dan even bij. Anders komt het over alsof je met een vriend zit te WhatsApp’en.

Wil je iets laten zien dat online staat? Neem dan je laptop mee. Sowieso is een laptop handig. Vaak kom je tijdens het gesprek op dingen die je samen wilt bekijken of opzoeken. Pen en papier is handig wanneer je tijdens het gesprek iets wil visualiseren of schetsen.

Tip 8. Laat jezelf zien, maar match je outfit

De tijden dat je bij elk sollicitatiegesprek in een strak pak en smetteloze schoenen kwam opdagen, zijn voorbij. Het wordt tegenwoordig juist belangrijk gevonden dat je jezelf laat zien. Kleed je op een manier die bij je past, waar je je prettig in voelt. Kleding die iets zegt over jouw persoonlijkheid. Ben jij heel creatief en energiek? Draag dan geen colbertje dat in jouw kledingkast hoofdzakelijk stof hangt te verzamelen.

Kies iets waar jij je jezelf in herkent en waar zij de waarden en cultuur van hun organisatie in terugzien.

Kleed je wel op zo’n manier dat je ook past bij de organisatie waar je op bezoek gaat. Het wordt niet overal gewaardeerd als je met je afgetrapte festivalschoenen binnen komt banjeren. Kies iets waar jij je jezelf in herkent en waar zij de waarden en cultuur van hun organisatie in terugzien.

Tip 9. Bereid briljante vragen voor

Niets komt zo geïnteresseerd en slim over als het stellen van een briljante vraag. Natuurlijk heb je vragen voorbereid, maar neem even de tijd om die ene vraag te bedenken waarmee jij laat zien dat je net even wat verder denkt dan al die andere kandidaten waar je mee concurreert. Was je bijvoorbeeld al iets tegengekomen tijdens je onderzoek naar de organisatie? Iets waar je meer over wil weten? Iets waarin jij een kans zag?

Verplaats je daarbij even in de persoon waar je een gesprek mee hebt. Wat doet hij of zij elke dag? Wat voor kansen en problemen komt die persoon tegen op een gemiddelde of juist bijzondere werkdag? Welke ontwikkelingen spelen er binnen de markt en wat voor invloed heeft dat op de organisatie waar je op gesprek gaat? Vul dit eventueel aan met je eigen perspectief: met wat voor situaties heb jij in je werkverleden te maken gehad en hoe zou zo’n situatie eruitzien als je bij je potentiële werkgever in dienst zou zijn?

Tip 10. Zorg dat je eruit springt

De laatste en allerbelangrijkste tip. Zorg dat je eruit springt. Opvalt. De winnende kandidaat is de kandidaat die iets had wat al die andere kandidaten niet hadden.

Zoiets bijzonders kost vaak een hoop werk, maar zorgt er wel voor dat je laat zien dat je de kans die je krijgt serieus neemt. Het zou mooi zijn als je iets kunt laten zien. Geef jezelf een opdracht vanuit het perspectief van de organisatie waar je wil werken. Wat zou binnen die organisatie en binnen de functie waarop je solliciteert een uitdagende opdracht kunnen zijn?

Bedenk die niet alleen, maar doe ‘m ook en neem ‘m mee. Laat zien dat je eigenlijk al bent begonnen, omdat je niet kunt wachten om aan de slag te gaan. Kom met nieuwe, frisse ideeën, want jij als buitenstaander hebt één groot voordeel ten opzichte van de mensen waar je een gesprek mee hebt. Jij werkt er (nog) niet. Jij hebt de frisse blik. Jij ziet de dingen die zich bij hen al lang in hun blinde vlek bevinden. Doe daar je voordeel mee.

Succes!

Heb je al deze tips in acht genomen? Dan ga je goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek. Hoef je alleen nog maar je zenuwen in bedwang te houden. Zoom uit, bedenk dat een sollicitatiegesprek belangrijk is, maar dat de écht belangrijke dingen in het leven veel grootser zijn. Dat dit maar één moment is op een heel leven. Dat je het hoe dan ook overleeft en wat uithaalt. Dat je er, zelfs als het bijzonder slecht gaat, er achteraf lachend op terug kunt kijken.

En waarschijnlijk ga je het gewoon heel goed doen. Ben jij je veel bewuster van je zenuwen dan de mensen met wie je straks aan tafel zit. En tot slot: het is normaal en gezond om spanning te voelen.