Verdieping

Social advertising: zo bereik je met elk type advertentie de juiste klant

0

De timeline van gebruikers komt steeds voller te staan met advertenties, waardoor het moeilijker wordt om met organische content op te vallen. Aangezien advertenties een goede manier zijn om een groot bereik te genereren via social media, is het niet gek dat er steeds meer advertentiemogelijkheden komen. Er zijn verschillende typen advertenties, die voor verschillende doeleinden kunnen worden ingezet. Maar welk type advertentie zet je in voor welk doel? In dit artikel laten we aan de hand van een aantal voorbeelden zien welke typen advertenties het beste passen in de verschillende stadia van de salesfunnel.

De salesfunnel: hoe zat het ook alweer?

In eerdere artikelen bespraken we al hoe contentmarketing ingezet kan worden voor consumenten en voor B2C en B2B in de salesfunnel. De salesfunnel bestaat uit drie fasen, met elk een ander doel. Waar je aan het begin van de funnel vooral naamsbekendheid en een groot bereik wilt genereren, is het doel aan het einde van de funnel om te converteren. De volgende drie doelen zijn van belang in de drie fasen van de funnel:

  • Bewustzijn (Top of the funnel)
  • Consideratie (Middle of the funnel)
  • Conversie (Bottom of the funnel)

Top of the funnel

Als je merk nog niet zo bekend is, is het doel voornamelijk om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Je probeert ze naar je website en/of Facebookpagina te leiden, zodat ze daar uitgebreid kennismaken met je merk. Bij advertenties in deze fase is het belangrijk dat je de doelgroep informeert. Je kunt bijvoorbeeld advertenties inzetten om te vertellen waarom jouw product iets toevoegt aan het leven van de consument en waarom jouw merk zich onderscheidt van de concurrentie. De call-to-action is dus vaak een link naar meer informatie. Dit kan een blog, een video, case of andere pagina van je website zijn.

Linkadvertentie

Een linkadvertentie is een goede manier om websiteclicks te genereren. In onderstaand voorbeeld van een advertentie van NS International is het doel voornamelijk informatie verschaffen. Na een klik op de link komt de bezoeker te weten wat de voordelen zijn van reizen met NS International. Deze advertentie bevat dan ook geen conversiegerichte call-to-action, maar een call-to-action die erop gericht is de bezoeker nieuwsgierig te maken naar meer informatie over het merk. Linkadvertenties kunnen zowel op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter worden gebruikt.

Ook kunnen promoted posts in de timeline verschijnen van mensen die jouw pagina nog niet volgen. Mits deze post voor hen relevant is. Promoted posts kunnen zowel op Facebook als op LinkedIn ingezet worden. Onderstaand voorbeeld is een promoted post op LinkedIn.

Middle of the funnel

Als je doelgroep een eerste kennismaking met je merk heeft gehad, bevindt ze zich in de middelste fase van de funnel. In deze fase is ze bekend met je merk en zou ze jouw merk in overweging kunnen nemen wanneer ze op zoek is naar het type product of dienst dat jij verkoopt. Het is dus de bedoeling dat de consument in jouw merk geïnteresseerd raakt en het aanschaffen van je product in overweging gaat nemen.

Carrouseladvertentie

Met een carrouseladvertentie kun je in één advertentie meerdere afbeeldingen laten zien. De gebruiker kan door deze afbeeldingen heen scrollen. Hiermee kun je in één advertentie meerdere producten presenteren of meerdere afbeeldingen van één bepaald product tonen, om zo dit product te showcasen. Onderstaand voorbeeld laat zien hoe een carrouseladvertentie in Instagram eruitziet.

Canvasadvertentie (mobile)

Een canvasadvertentie is net als een carrouseladvertentie vooral bedoeld om je product(en) op een aantrekkelijke manier aan de Facebook-gebruiker te presenteren. Een canvasadvertentie is als het ware een ‘uitklapbare’ advertentie. Wanneer gebruikers de advertentie openen, rolt er een soort aparte webpagina uit. Op die pagina kun je bijvoorbeeld één of meerdere producten presenteren of een verhaal vertellen. Deze canvas kan een combinatie van tekst, foto’s, afbeeldingen en links bevatten. Onderstaand voorbeeld is een canvasadvertentie van brillenmerk Ace & Tate. 

Bottom of the funnel

Nu is het tijd voor actie! Advertenties in deze fase zijn bedoeld om tot conversie te leiden. Zorg dus voor een directe call-to-action die de bezoekers overtuigt om meteen tot actie over te gaan. Je kunt in deze fase denken aan advertenties die een specifiek product aanprijzen of advertenties met kortingsacties. Ook het deelnemen aan een evenement of het inschrijven voor een nieuwsbrief of mailinglijst kan met dit type advertentie gestimuleerd worden.

Actieadvertentie

Een goede manier om socialmedia-gebruikers meteen tot conversie over te laten gaan, is door advertenties te maken die doorverwijzen naar (tijdelijke) acties. Dit geeft de gebruiker urgentie om meteen door te klikken, omdat hij op dat moment wordt geconfronteerd met de advertentie. Of omdat de gebruiker anders geen profijt heeft van de tijdelijke actie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kortingsacties of gratis bezorging. Het is bij dit type advertenties ook weer belangrijk dat het een duidelijke call-to-action bevat.

Leadadvertentie

Leadadvertenties zijn Facebook-advertenties die gelinkt kunnen worden aan een formulier. Op deze manier kun je direct vanuit een Facebook-advertentie informatie over je klanten verzamelen. Denk hierbij aan advertenties om je nieuwsbrief te promoten, waarvoor geïnteresseerden zich meteen kunnen aanmelden door op de advertentie te klikken.

Facebook Collection (mobile)

Sinds kort is het mogelijk om collection-advertenties te ontwikkelen voor Facebook. Deze advertenties zijn bedoeld om online shoppen te stimuleren. Ook deze vorm van adverteren maakt het mogelijk om video’s, foto’s en advertenties te combineren. Zo kun je de zintuigen van de gebruiker prikkelen. Vanuit deze advertenties kun je direct doorverwijzen naar je webshop, wat de kans op conversie vergroot.

Specifiek targeten

Veel socialmedia-kanalen maken het mogelijk om advertenties zeer specifiek te targeten op bepaalde groepen gebruikers. Dit is een goede manier om je doelgroep voor bepaalde advertenties af te bakenen. Zo kun je op sommige kanalen bijvoorbeeld targeten op interesses, geslacht, locatie, opleiding, relatiestatus, gedrag en connecties. Dit maakt je advertenties nog effectiever. Als klanten de gehele salesfunnel hebben doorlopen en een aankoop hebben gedaan, kun je gepersonaliseerde retargeting inzetten om de loyaliteit te verhogen. Deze retargeting kun je ook in de verschillende fasen van de salesfunnel al gebruiken. Heeft iemand al een keer op jouw linkadvertentie geklikt en is daardoor bekend met je merk? Dan kun je dezelfde persoon misschien prikkelen met bijvoorbeeld een carrousel- of canvasadvertentie.

Houd het doel van je advertentie voor ogen

Het belangrijkste bij social advertising is dat je het doel van je advertentiecampagne voor ogen houdt. Experimenteer met de verschillende mogelijkheden, maar zorg altijd voor een duidelijke call-to-action gericht op een bepaald doel. Bedenk per advertentie wat je precies wilt bereiken (naamsbekendheid, consideratie of conversie) en op welke doelgroep je de advertentie wilt richten.