Data analytics

Slimme broodroosters, Nike on Demand & wat tech-ontwikkelingen met ons doen

0

Artificial intelligence brengt nieuwe uitdagingen met zich mee en technologische vooruitgang heeft ook een schaduwzijde. Nieuwe technologie is verslavend en leidt af. De ontwikkelingen gaan snel, soms te snel. En verliezen we soms het menselijk standpunt niet uit het oog met al die ongekende mogelijkheden? De angst voor privacy en de snelheid van de ontwikkelingen spelen een steeds grotere rol. Hoe kunnen we het menselijker maken? 

Dit jaar stond The Next Web vooral in het teken van technologische ontwikkelingen als artificial intelligence, VR, algoritmes en big data. Mooie cases komen voorbij zoals de ongekende mogelijkheden van een supersnelle Hyperloop tot het Radboud die de patiënt en zijn data centraal stelt dankzij kunstmatige intelligentie. Of Hardwell die vertelt dat hij zo groot geworden is dankzij internet en de technologische ontwikkelingen, en nu blockchain wil gaan inzetten om zijn muziek verder te verspreiden. Maar ook de andere kant van deze ontwikkelingen komt uitgebreid aan bod tijdens de techconferentie.

Nieuwe technologie leidt af

Nieuwe technologie is verslavend en leidt af, aldus Nir Eyal, auteur van ‘Hooked‘ (aff.). We zijn tegenwoordig verslaafd aan onze apparaten en je moet daar zelf keuzes in maken en je verantwoordelijkheid nemen. Zo waarschuwt Facebook niet als je verslavend gedrag vertoont en de hele dag op dit platform bent. Je zult hier zelf over moeten nadenken en je gedrag aanpassen aan nieuwe technologische ontwikkelingen. Vermijd prikkels of installeer gewoon timer-apps zodat je niet de hele dag YouTube-filmpjes blijft kijken.

De mogelijkheden van technologische vooruitgang blijkt dit keer op het event uit de cashless payments-bandjes die er voor het eerst waren. Dan moet je wel even de lange rijen doorstaan om deze bandjes op te halen. The Next Web trekt dan ook ruim 12.000 internationale bezoekers, die allemaal benieuwd zijn naar de nieuwste trends, ontwikkelingen en inzichten van thought leaders.

Technologie moet menselijker worden

Amber Case trapte The Next Web af met ‘Calm Technology’ (aff.), vernoemd naar haar gelijknamige boek. Haar boodschap “We need to have smarter people, not smarter technology”, zet de toon. Heb je echt een slimme koelkast nodig die aangeeft dat je bananen niet meer goed zijn? Dat kun je zelf toch ook best zien? En wat als je geen toegang meer hebt tot je koelkast, omdat je de laatste virusupdate niet gedownload hebt, of je te veel calorieën hebt gegeten? Technologie is ontwikkeld voor machines en niet zozeer voor mensen. Mensen zouden voorop moeten staan bij het ontwikkelen van technologie. Een mooi voorbeeld daarvan is ‘Nike on Demand’ waar het bedrijf technologie combineert met de menselijke touch (bekijk vooral de video!).

Accepteer cookies

Privacy is een issue. Zeker in deze tijd waar big data een steeds groter rol spelen. Wat doen bedrijven met je data? Het gaat niet alleen over wat ze er werkelijk meedoen, maar het gaat ook om het gevoel dat je hebt. Mensen willen weten wat er met hun data gebeurt, en daardoor niet verrast worden. Zo geeft een socialmedia-platform als Instagram je een veilig gevoel door de tientallen pagina’s privacyvoorwaarden. Niemand die ze leest, maar het geeft wel een gevoel van veiligheid.

Technologische ontwikkelingen gaan te snel

Technologische ontwikkelingen kunnen ook zo snel gaan dat we geen tijd hebben om er aan te wennen. Mensen schrikken van deze onverwachte ontwikkelingen. De lancering van de Google Glass kwam zo snel dat het mensen beangstigde. Wanneer staat deze wel of niet aan? En word je continu opgenomen? Terwijl niemand problemen heeft met smartphones die constant aanstaan en waarmee je ook opnames kunt maken. Deze ontwikkeling kwam geleidelijk. We waren al gewend aan mobiele telefoons, dus de camera was gewoon een nieuwe functie die toegevoegd werd. Bovendien gebruik je deze niet op ooghoogte.

Ook Ben Hammersly, (journalist en internet-technologist bij onder andere The Times, BBC en Wired) waarschuwt voor die snelheid van de ontwikkelingen. Mensen houden niet van veranderingen, en de tech-ontwikkelingen gaan in een razend tempo. Volgens hem wordt de huidige politieke onrust mede veroorzaakt door de angst voor het tempo van technologische ontwikkelingen, en de impact die dat heeft op dagelijks leven. Denk na over wat je ontwikkelt en hoe dat het leven van mensen beïnvloedt.

Risico’s van big data

Ook Mikko Hypponen (F-Secure) heeft het over de risico’s van big data. Straks zijn al onze apparaten verbonden met het internet. Daar kun je niet meer omheen, of je het nu leuk vindt of niet. Het internet is dan overal, zonder accounts of inschrijving. Je kunt straks alleen nog maar slimme apparaten kopen. Maar een slimme broodrooster wordt niet slim voor ons gemak, maar voor de fabrikant. Die wil graag onze big data verzamelen, waardevolle informatie om te weten hoe vaak er brood geroosterd wordt en wanneer. Programmeurs zijn mensen, en mensen maken fouten. Dat is een risico van het Internet of Things. Of gebruikers die het apparaat verkeerd instellen omdat niemand dus de gebruiksaanwijzing leest. En daardoor vallen slimme apparaten gemakkelijk ten prooi aan hackers.

Een slimme broodrooster wordt niet slim voor ons gemak, maar voor de fabrikant. Die wil graag onze big data verzamelen, waardevolle informatie om te weten hoe vaak er brood geroosterd wordt en wanneer.

Alles wat verbonden is met internet, is kwetsbaar. Als die slimme broodrooster gehackt wordt, is dat nog niet zo rampzalig. Maar Mikko laat ook voorbeelden zien van benzinestations, pinautomaten en een besturingssysteem van een heel spoorwegnetwerk die gehackt worden. Informatie die wordt gestolen en vervolgens verkocht. En voor wie heeft die data de meeste waarde? Juist ja… Voor de eigenaar. Deze hack-praktijken nemen toe met het internet of things. Bedrijven moeten dus werken aan veilige netwerken.

Bovendien zijn die data lang niet altijd betrouwbaar volgens Kodi Foster (Viacom). Niet alles wat je op internet doet, vind je ook leuk. Zo moet je bijvoorbeeld je belastingaangifte doen, maar leuk is anders. En op socialmedia-netwerken worden de algoritmes steeds strenger, waardoor je lang niet al het nieuws te zien krijgt. Je zit in een informatiebubbel. En als je fake news ziet en denkt dat dit waar is? Dan ga je het delen en creëer je een valse realiteit. En als je wil dat Alexa muziek speelt, dan moet Alexa wel weten welke muziek je leuk vindt. Artificial intelligence moet je trainen. “If you put shit in, you get shit out.”

Het grote gevaar van artificial intelligence

De grens tussen utopia en distopia was nog nooit zo klein als met de komst van AI, volgens Siraj Raval. AI is een supermacht waar we voorzichtig mee om moeten gaan. We krijgen steeds meer kennis door big data. Dat levert een hoop goede dingen op. Algoritmes en robotica zijn bijvoorbeeld veel beter in het uitvoeren van processen dan mensen. Ze kunnen ons dus enorm helpen om processen beter te maken. Werk dat nu veel rsi of andere lichamelijke klachten oplevert, bijvoorbeeld. Maar denk ook aan voorspellende data in de gezondheidszorg of robotverpleegkundigen.

De grens tussen utopia en distopia was nog nooit zo klein als met de komst van AI.

Het gevaar schuilt in manipulatie en nepnieuws. Facebook gebruikt bijvoorbeeld manipulerende algoritmes en manipuleert de informatie die je te zien krijgt. En ontwikkelaars bouwen nieuwe technologie vanuit hun eigen waarden en normen. Daardoor kunnen apparaten bevooroordeeld zijn. Een gevaar is bijvoorbeeld dat apparaten slimmer worden dan mensen. Als ze verkeerd geprogrammeerd zijn en de opdracht krijgen om global warming de kop in te drukken, dan zouden ze zomaar alle mensen kunnen vermoorden. Want wij zijn de grootste veroorzaker van global warming. Dit zijn dus zaken waar we nu al over na moeten denken. We moeten hier nu al keuzes over maken hoe we veilige AI bouwen. Want mensen zijn nieuwsgierig en proberen nu eenmaal graag nieuwe dingen uit.

We moeten ons meer bewust zijn van de kracht van AI. Als we begrijpen hoe het werkt en de technologie leren vertrouwen, dan kan het veel mooie dingen opleveren! Zolang we rekening houden met de risico’s en de menselijke kant niet uit het oog verliezen, kunnen we profiteren van alle technologische ontwikkelingen.