Innovatie

Creëer, probeer, struikel & ga door: 9 tips voor échte innovatie met je team

0

Disruptie is geen grote ‘big bang’. Het is eerder het tegenovergestelde. Verandering ontstaat meestal dankzij eigenzinnige individuen. Voorlopers die niet denken en werken in silo’s, maar die erlangs, boven, onder, omheen of als het moet doorheen gaan. Digitalisering, technologie en data versnellen onze kracht tot innovatie. Het leidt tot nieuwe inzichten waarmee bedrijven de consument beter leren kennen en relevantere en waardevollere product of diensten kan bieden. Mijn advies: niet wachten, maar direct starten en leren.

Helaas hoor ik nog vaak excuses om nog niet te starten met innovatie: “Ja, we willen wel, maar we kunnen niet want tool x, y, of z ontbreekt.” Het gaat om direct starten en leren. Creëer een team van mensen die anders durven denken en kennis willen delen. Bouw indien nodig expertise op met een flexibele schil van mensen buiten je eigen organisatie. Start een multidisciplinair team.

Werk vanuit een duidelijk doel en doe alles om dit te bereiken. ‘Nee’ is geen optie, we gaan naar een ‘ja’. Zo leert een team al doende waar organisatorische knelpunten liggen en raken mensen vertrouwd met een andere manier van werken. Creëer, probeer, struikel, sta op en ga door. We hebben in de praktijk gezien dat dit geldt voor grote (en complexe) consumentenmerken, maar ook voor kleinere merken.

Hoe dan? Negen tips en randvoorwaarden:

1. Kies een duidelijk doel

Ga voor een echte ‘uitdaging’, dat echt waarde toevoegt. Zo’n doel is bijvoorbeeld het verhogen van de customer lifetime value en het totale bedrijfsvolume door het toevoegen van relevantie en innovatie in de communicatie. Zowel bij een grote organisatie als bij een kleinere, kun je bijvoorbeeld een omnichannel-contactstrategie invoeren die de verschillende bronnen van online en offline data combineert.

2. Creëer een team van flexibele gedreven veranderaars

Dit zijn mensen binnen je organisatie aangevuld met expertise van buiten. De selectie van de juiste voorlopers gaat vrij natuurlijk. Kijk naar de professionals die ongeduldig zijn, die het anders willen doen. Sneller willen. Als je echt durft, benoem je een ‘externe’ als teamleider om het innovatieproces nog verder te versnellen.

Als je echt durft, benoem je een ‘externe’ als teamleider om het innovatieproces nog verder te versnellen.

Iemand die de organisatie goed kent, maar onafhankelijk is en tegen de politiek in durft te gaan. De eigen medewerkers kunnen op deze manier snel leren, zodat je de externen op termijn niet meer nodig hebt.

3. Werk in duidelijke overzichtelijke stappen toe naar het einddoel

Zorg er hierbij voor dat ieder eindproduct waarde toevoegt. Een helder stappenplan is altijd handig. Zowel in een corporate organisatie als binnen een MKB-bedrijf. Door te toetsen en te testen, leer je gaandeweg. Vervolgens kun je op basis van de opgedane learnings een nieuwe werkwijze uitrollen. En toewerken naar een situatie waarin het bedrijf inzicht heeft in haar data, zodat het vervolgens waarde kan toevoegen voor haar klanten.

4. Onderbouw resultaten met feiten en cijfers

Ga voor data driven en fact based. Tijdens de samenwerking in een team met verschillende disciplines is het cruciaal om regelmatig doelen en resultaten te bespreken. Wat hebben we getest? Wat levert het op? Neem naast je team ook de rest van de organisatie mee en deel de behaalde resultaten.

Zo stimuleer je nieuwsgierigheid en gaan alle collega’s nadenken hoe ze deze kennis en data kunnen inzetten om de dienstverlening naar consumenten te optimaliseren. In de praktijk zien wij dat dit werkt bij alle bedrijven, ongeacht de bedrijfsgrootte.

5. Geef teams en professionals de vrijheid om te opereren

Een negatieve uitkomst is ook oké. Dit vraagt lef van directies en management, het betekent scherpe keuzes maken, soms regie uit handen geven en kennis en vaardigheden werkelijk delen. Maak de teamleden daarvoor vrij. Het is geen ‘leuk project naast een reguliere baan’. Nee: het innovatietraject ís de baan. Bedrijven die werkelijk disruptie willen, geven voorlopers de mogelijkheid om veranderingen op gang te brengen.

6. Maak het doel heilig

‘Nee’ is geen optie, we gaan naar een ‘ja’. Ga ervoor, geloof erin, bewijs je toegevoegde waarde. Misschien heb je een rapportage nog niet beschikbaar, maar als je je een dag kwaad maakt dan kun je het ook handmatig maken in een dag. Bijvoorbeeld door een simpele Excel-sheet te maken. En zo de toegevoegde waarde bewijzen en het proces met onderbouwde data in gang zetten. Dan kun je vervolgens processen optimaliseren en gaan automatiseren.

7. Leer en houd snelheid in het proces

Focus op oplossingen en niet op barrières. Snelheid heeft niet alleen te maken met een klein team, maar ook met slim kiezen. Als iets niet kan, werk dan om de barrière heen. Wat kan wel? Zo blijf je leren.

Als je bijvoorbeeld al weet dat je bepaalde systemen gaat uitfaseren, is het niet slim om nu een investering te doen om dat onderdeel te automatiseren. Dat heeft op lange termijn geen nut. Snelheid houden, betekent ook dat je je stappen behapbaar houdt. Liever kleine stappen en iedere drie weken echt iets opleveren.

Snelheid houden, betekent ook dat je je stappen behapbaar houdt.

8. Zorg dat verschillen binnen afdelingen wegvallen

Door een duidelijke gezamenlijke doelstelling en de ‘gedragen’ pioniersmentaliteit vallen verschillen binnen afdelingen of een klant-leveranciersrelatie weg. Het einddoel staat centraal en er ontstaat als vanzelf een sterk team dat het einddoel scherp voor ogen heeft. Door op deze manier agile te werken, speelt achtergrond geen rol en gaan alle teamleden voor hetzelfde doel.

9. Vier successen en mijlpalen

Succes werkt als een magneet. Maak er een feest van. Ga bijvoorbeeld eens in het jaar naar het strand, huur een strandtent af als mijlpalen worden gehaald. Met kleine en grote momenten. Zo ontstaan hechte teams. Als er echt iets ontstaat, straalt dat ook af op de kwaliteit van de samenwerking en willen mensen aanhaken. Persoonlijk contact werkt ontzettend goed voor de samenwerking.

Innovatie: geen volger, maar voorloper vanuit het hart

Deze aanpak werkt dus zowel voor consumentenmerken met grote als kleinere organisaties. Het laat zien hoe je niet alleen vóór, maar juist in samenwerking met klanten waardevolle producten en diensten creëert. Wees geen volger, maar een voorloper. Ga aan de slag en verschuil je niet, werk anders met bestaande technologie. Ga voor het best haalbare en creëer samen met je collega’s en klanten echte waarde. Dat is namelijk waar consumenten naar verlangen. En is dat niet de reden van ons (marketing)bestaan?