Carrière

Presenteren met impact: de bouwstenen voor je keynote in het bedrijfsleven

0

Een keynote is een presentatie met een invloedrijke, heldere boodschap. Vaak is dit heel persoonlijk, de rol van de spreker is duidelijk zichtbaar in het verhaal. Sta je binnenkort op een podium, spreek je op een seminar of wil je je invloed benutten binnen je organisatie? Gebruik dan dit artikel om tot deze persoonlijke boodschap te komen en je keynote-presentatie te ontwikkelen.

De keynote kan gegeven worden op een groot podium. Denk hierbij aan bijvoorbeeld TEDtalks, ideas worth spreading. Maar steeds vaker horen we de wens om keynote-presentaties te geven in het bedrijfsleven. En waarom niet?

De CEO heeft een belangrijke, vaak persoonlijke boodschap voor alle werknemers en klanten. De CFO wil nu eens niet alleen de cijfers doorgeven, maar koppelt daar graag zijn/haar persoonlijke visie, ideeën en overtuigingen aan. De leidinggevende wil zijn team eens inspireren in plaats van alleen maar informeren. Er is steeds meer vraag naar persoonlijk spreken vanuit écht contact en verbinding met het publiek, of dat nou collega’s, klanten of relaties zijn. En dat is een mooie ontwikkeling.

Voorbeeld van een talk volgens het stappenplan uit dit artikel:

Accepteer cookies

Drie soorten presentaties

Er zijn drie soorten presentaties. Alle drie hebben ze hun voordelen en hun eigen kenmerken. Het is aan jou om te beslissen welke presentatie past bij wat jij op dat moment wil bereiken bij je publiek. Ze verschillen qua benodigde inspanning en te verwachten impact.

1. Slidedoc presentatie

Deze vorm van presenteren kenmerkt zich door een snelle opzet met weinig voorbereiding. Het is direct, to the point en efficiënt. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een fixed format. De slides kunnen in geprinte versie achteraf als hand-out worden meegegeven. Dit noemen we het ‘slidedoc’- of ‘slideument’-format.

Deze presentatievorm is perfect voor het delen van informatie. Denk bijvoorbeeld aan reguliere teammeetings en financiële updates.

2. Corporate presentatie

Deze presentatievorm kenmerkt zich door een opbouw die volledig aansluit bij de wens en doelstelling van het publiek. Het heeft een redelijke voorbereiding nodig. Door eerst het doel helder te krijgen, werk je daarna in een aantal vaste stappen naar dat doel toe. De opbouw en structuur moet logisch zijn, zodat je publiek je goed kan volgen. Structuur van kop-romp-staart met goed bedachte openings- en slotzinnen. De slides ondersteunen je verhaal.

Deze presentatievorm is perfect voor het creëren van inzichten en om je publiek te overtuigen. Denk hierbij aan bedrijfspresentaties, aanbestedingspresentaties en gastcolleges.

Een voorbeeld van een mooie keynote:

Accepteer cookies

3. De nieuwe aanpak van ‘impactful presentations’

Met impactful presentations unlock je het charisma van de spreker door hem of haar voor de camera direct het verhaal te laten doen. Hiermee wordt het totale verhaal vastgelegd in video-opnames. Deze opnames gebruiken we als bouwstenen en we bepalen op basis van de impact (geloofwaardigheid en passie) de  krachtigste verhaallijn. Hiermee creëer je vervolgens het verhaal.

De overtuiging en de passie van de spreker versterkt en ondersteunt het verhaal, omdat je dicht bij zijn of haar persoonlijkheid blijft. Er is niks bedacht, er is alleen ruimte geboden om de kern naar boven te laten komen. Dit heeft directe impact op de performance en dus op het publiek.

Je publiek voelt zich verbonden, omdat het echt en authentiek is. De boodschap klopt, resoneert en komt maximaal binnen. De gefilmde bouwstenen kun je omzetten in ondersteunende beelden, als dat de wens is en het ten goede komt aan het verhaal.

Je publiek voelt zich verbonden, omdat het echt en authentiek is. De boodschap klopt, resoneert en komt maximaal binnen.

In deze infographic kun je precies lezen welke stappen jij kunt zetten om jouw keynote-presentatie te ontwikkelen.