Promoted

The Art of Organizing: een uitdaging voor creatievelingen?

0

Het is een bekend stereotype; de warrige, creatieve kunstenaar met een chaotische, ietwat ongewone, manier van doen. De algemene opvatting is dat daar waar geen grenzen zijn, de creatieve geest het best tot zijn recht komt. Maar wat gebeurt er als de creativiteit noodgedwongen in kaders, structuur en samenstellingen moet plaatsvinden? Bart ging de uitdaging aan.

Accepteer cookies

Bart Eysink Smeets, is een beeldend kunstenaar die experimenteert met ‘organiseren’ als een vorm van kunst. Eerder had hij succes met projecten als ‘Finding myself in India’, ‘A.A.D.’ en ‘30 by 30 cm’.  Het bedrijf Bynder daagde hem uit om zichzelf 14 dagen op te sluiten en elk ding dat hij bezit, op een originele manier te organiseren. Wat zijn Bart’s bevindingen? In dit interview vragen we hem over het project, waar hij de muren tussen orde en creativiteit afbreekt.

Waarom heb je besloten om jezelf in -nota bene- je eigen appartement op te sluiten?

“Met dit project wilde ik mezelf echt volledig onderdompelen.” zegt Eysink Smeets. “Natuurlijk kan je een aantal interessante manieren vinden om je spullen neer te zetten en te fotograferen, maar ik wilde de tijd gebruiken om mezelf te verwijderen van de voor de hand liggende ideeen. Omringd door talloze, verschillende spullen, variërend van grootte, kleuren en functionaliteit hoop ik mooie resultaten te boeken.”

Beschouw jij jezelf als een georganiseerd persoon?

“Nou..nee. Ik ben erg chaotisch en mijn appartement is altijd een bende. Maar digitaal heb ik alles wel op een rijtje. Voor alles heb ik een mapje, en als iets niet thuishoort in een mapje, maak ik een nieuwe. Het is makkelijker dan in huis.”

Wat wil je aantonen met dit experiment?

“Over het algemeen denken mensen dat creativiteit en organisatie niet samengaan, maar daar ben ik het niet mee eens. Om echt creatief te kunnen zijn, moet je eerst strak georganiseerd te zijn. Daarnaast zie ik creativiteit ook als het ordenen van je gedachten of ideeën op een bepaalde manier, totdat je iets hebt dat klopt, dat werkt.“

Wat is tot nu toe het meest interessante moment van het project geweest?

“Ik probeerde al mijn stoelen te stapelen, maar dat werd te hoog dus ik moest het dak op. Op een gegeven moment sta ik op een ladder op het dak met een 4 meter hoge stapel van stoelen die nauwelijks in balans is. Ineens dacht ik aan Bonkie, mijn kat die onlangs ook naar beneden gevallen was en toen ben ik maar gestopt. Maar ik ben tevreden met het resultaat.”

Wat kunnen de mensen nog verwachten van de rest?

“We gaan in totaal 7 afleveringen publiceren waar ik verschillende dingen aan het doen ben. We gaanmet pizza’s aan de slag, juist hele grote dingen ordenen en een paar regels overtreden (ssstt!). Elke 2 a 3 dagen plaatsen we een nieuwe video dus, hou de pagina in de gaten!

Met dit experiment wil Bynder aantonen dat iedereen gestructureerd kan zijn; of het nu een creatieve- of een georganiseerde geest is. Het resultaat? Bewijs:

Meer zien?

Het project is een initiatief van Bynder, een softwarebedrijf dat makkelijke organisatie en toegang tot digitale bestanden faciliteert. Het project wordt op de voet gevolgd in een mini-serie van 7 afleveringen, gepaard met smaakvolle fotografie. Bekijk alle afleveringen op www.bynder.com/art. Daarnaast is het project op sociale media te volgen en mensen worden aangemoedigd om mee te doen, suggesties, vragen en commentaren te leveren via #artoforganizing en door @bynder te taggen.