9 methodes om je webshop een boost te geven

0

Steeds meer online businesses lijken in een zogenaamde red ocean terecht te komen. Prijzen staan onder druk, marges worden dunner en kosten voor Google Adwords lopen onevenredig hard op. Dit zie ik momenteel veel, voornamelijk binnen de wat kleinere e-commercebedrijven. De volgende 9 methoden kunnen ervoor zorgen dat jouw business weer gaat groeien.

1. Lanceer een abonnementen-model

Abonnementen zijn momenteel enorm hot, kijk naar bedrijven als Hello Fresh, streamingdiensten als Netflix en Videoland en e-bookabonnementen als Storytel. Consumenten lijken steeds vaker bereid om maandelijks te betalen voor producten en diensten. Kijk of dit binnen jouw branche ook mogelijk is. Een mooi voorbeeld is Mannenrantsoen.nl, waar mannen een abonnement op sokken en boxers kunnen nemen. Abonnementen zijn ideaal, omdat ze maandelijks inkomsten genereren en zo voor een mooie vaste stroom aan inkomsten zorgen.

webshopgroeien mannenrantsoen

2. Ga internationaal

Het wordt steeds makkelijker om ook in andere Europese landen de markt op te gaan. Door middel van kanalen als Google Shopping en Amazon kun je heel snel marktaandeel veroveren in verschillende landen. Het enige wat je nodig hebt is iemand die de content op je website kan vertalen. Ik heb klanten gehad die meteen enorme omzetten scoorden toen we Google Shopping voor Duitsland inrichtten. Vergeet overigens onze zuiderburen niet. Ook België is namelijk een interessante markt waar over het algemeen vrij eenvoudig een extra stuk omzet gepakt kan worden. Belangrijk is om de verzendkosten zo laag mogelijk te houden. Mijn ervaring is dat Belgen bij hoge verzendkosten niet snel zullen kopen.

3. Breng eigen producten op de markt

Door internationalisering zijn lijnen steeds korter geworden. Producten laat je tegenwoordig eenvoudig maken in Azië. Breng bijvoorbeeld B-merken op de markt die je naast je A-merken verkoopt. Door bijvoorbeeld Alibaba is het heel eenvoudig om contact te hebben met leveranciers in Azië. Laat samples opsturen en begin met heel kleine orders. Let wel: prijs je leveranciers niet direct uit de markt, want dan krijg je kanaalconflicten.

Door eigen producten op de markt te brengen, worden je marges vele malen hoger. De Europese tussenleverancier of groothandel die meestal tussen fabrikant en webshop zit, wordt namelijk op deze manier uitgeschakeld. Daarnaast wordt het ook eenvoudiger om B2B zaken te gaan doen, omdat je meer ruimte krijgt om met je prijzen te schuiven. Hogere marges zorgen ervoor dat je meer marge weg kunt geven bij grotere aankopen. Daarnaast hoef jij je bij eigen producten natuurlijk ook niet aan de adviesverkoopprijzen te houden, die door veel branches gehanteerd worden.

Door eigen producten op de markt te brengen, worden je marges vele malen hoger.

4. Start met het verkopen op andere platformen

Voor veel ondernemers is deze stap naar verkopen op andere platformen groot, omdat ze bang zijn voor kanaalconflicten en onrust binnen de branche. De concurrentie zit echter niet stil en wat een aantal jaren geleden nog de normaalste zaak van de wereld was, geldt vandaag de dag niet meer. Laat angst daarom op dit vlak geen raadgever zijn.

Het is tegenwoordig heel eenvoudig om te starten met verkopen op platformen als Bol.com en Amazon. Veel van mijn klanten halen hier al snel 30 tot 40 procent omzet. Door middel van een feedpartner als Channable, Koongo of Datafeedwatch kun je heel snel een koppeling maken met deze platformen en hier omzet genereren.

5. Word groothandel

Veel webshops leveren ook aan bedrijven. Als je merkt dat marges en prijzen onder druk komen te staan, kan het een idee zijn om zelf ook groothandel te worden en zo een nieuwe doelgroep aan te boren. Het is relatief eenvoudig om binnen je bestaande webshop-CMS, een aparte B2B-login te realiseren met daarin aparte prijzen. Omdat de orderwaarde vaak exponentieel hoger is als het om bedrijven gaat, heb je hier ook meer ruimte om met de prijs te spelen. Een mooi voorbeeld hiervan is Bol.com, dat ook de mogelijkheid biedt om een zakelijk account aan te maken.

webshop groeien bol

6. Word distributeur

Deze is afgeleid van strategie 5. Als je grote merken verkoopt, kun je vragen aan het merk of jij distributeur in Nederland of in jouw regio mag worden. Naast dat je deze producten in je webshop verkoopt, kun je ze dan ook gaan leveren aan concurrerende webshops en fysieke winkels. Op deze manier ontstaat er naast je webshop een tweede inkomstenstroom, waardoor je minder afhankelijk van je webshop wordt.

7. Speel met EMD’s in op niches binnen jouw branche

Met EMD’s (exact match domains) inspelen op niches wordt ook wel het Coolblue-model genoemd, aangezien Coolblue hier groot mee is geworden. Door te werken volgens de strategie van Coolblue probeer je met EMD’s snel hoog te ranken op bepaalde zoekwoorden. Zo heeft Coolblue bijvoorbeeld Koelkaststore.nl. Inmiddels is Coolblue overgestapt op een one-domain-strategy en zegt Google dat EMD domeinen niet meer werken. Bij wijze van test bouwde ik afgelopen jaar Axafietsslot.nl en Cardprotectors.nl (het was puur een test, dus het design laat wat te wensen over 🙂 ). Ik gaf deze EMD’s in een maand tijd een gedegen linkprofiel en ze stonden beiden al heel snel in de top 10. In mijn beleving lijkt dit nog steeds te werken, maar het is wel raadzaam om hier voorzichtig mee te zijn.

Het is relatief eenvoudig om binnen Magento of Woocommerce met een ‘multistore-functie’ te werken. Maak een kopie van je webshop en voer hier een bepaald deel van het assortiment in. Let op: het is voor de werking wel belangrijk dat deze EMD’s van sterke backlink profielen voorzien worden. De combinatie van backlinks en sterke content zorgen naar mijn ervaring voor het beste en snelste resultaat. Lees in dit artikel waarom backlinks zo belangrijk zijn.

Nog een tip: vergeet niet om van tevoren ook zoekwoordonderzoek te doen om te kijken of er wel echt op de woorden van het domein wordt gezocht. Je kunt hier een tool als Google Trends voor gebruiken, een nog betere variant is de zoekwoordplanner van Google Adwords. Wil je het nog beter doen, maak dan gebruik van een betaalde zoekwoordanalysetool als Swissmademarketing. Met deze tool kun je echt de diepte in en op zoek naar nichemarkten.

8. Word autoriteit binnen jouw doelgroep

Ken je die uitspraak ‘Wie alles kiest, kiest niks’? Die uitspraak geldt zeker voor webshops. Veel e-commercebedrijven hebben een te brede doelgroep. Indien je het op prijs van je concurrenten kan winnen, is dat geen probleem. Maar als je dat niet kunt, ga je het met die strategie niet redden.

Definieer daarom jouw doelgroep duidelijk, hoe strakker hoe beter. En zorg dat je juist voor die doelgroep overal zichtbaar bent op alle kanalen. Door de doelgroep strak neer te zetten, kun je ook meer met branding doen en ben je minder met hagel aan het schieten. Hiermee zorg je ervoor dat je klanten voor langere duur aan je bindt. Door middel van Facebook-advertising en Google remarketing/Google displaynetwerk kun je steeds weer bij je doelgroep onder de aandacht komen. Een voorbeeld van een webshop die dat voor mijn gevoel heel goed doet is Littlegreeny.nl. Deze webshop richt zich volledig op ouders die zich bezighouden met bewust ouderschap. Social media, Facebook ads en Google remarketing: alles is er op ingesteld om deze doelgroep te binden.

webshop groeien littlegreeny 2

9. Maak van je klant een fan

Dit is een moeilijke, maar wel zeer lonende strategie. Geven wordt ook wel het nieuwe krijgen genoemd. Het komt er eigenlijk op neer dat je de verwachting van je klant dusdanig overtreft, dat hij ‘fan’ van je wordt. Dit kun je onder andere doen door je klant gratis producten te geven. Heb jij bijvoorbeeld een webshop met kookspullen? Schrijf of laat een kookboekje schrijven met daarin leuke recepten. Geef dit boekje gratis weg bij je bestellingen. In het boek kun je daarnaast ook verschillende producten aanprijzen. Probeer dit dan wel verkapt te doen, want het hoofddoel van je boek is klantenbinding. Een ander voorbeeld, voor verkopers van bijvoorbeeld wijn: geef bij de bestelling een sample in de vorm van een klein flesje met een nieuwe smaak mee. De klant zal zeer verrast zijn.

Deze strategie kun je op verschillende manieren uitvoeren. Enkel kortingscodes meegeven kan ook, echter wordt hier voor mijn gevoel niet snel meer genoegen mee genomen. Daarentegen heeft het geven van extra volume in de vorm van fysieke producten een beter effect. Bij een yogawebshop stuurden wij vaak een pakje wierook mee, waar we vaak hele positieve reacties op kregen. Het percentage terugkerende klanten was zeer hoog. Het hoeft dus zeker niet duur te zijn.

Het is nog niet te laat. Blijf niet twijfelen, maar maak die koerswijziging en maak van jouw webshop een groot succes.