Nieuws

Binnenkort: WordPress 5.0 met Gutenberg-editor

0

Dit jaar wordt de nieuwste WordPress-versie verwacht: WordPress 5.0 met Gutenberg-editor. Wat gaat er veranderen, hoe gaat de nieuwe back-end omgeving eruit zien en wat zijn de voor- en nadelen? Ik vertel je er alles over!

Block-based editor: Gutenberg

De huidige WordPress-editor is al behoorlijk oud en gaat uit van één grote bladzijde. Het is een beetje alsof je een Word-document bewerkt. De nieuwe WordPress-versie werkt met een block-based contenteditor: een omgeving die bestaat uit losse elementen. Denk dan aan losse blokken met tekst, afbeeldingen, video’s of een Google Maps-kaart. Het voordeel van block-based editing is dat het meer overzicht biedt en dat je de blokken onderling kunt wisselen. Je kunt ook gemakkelijk een element verwijderen.

Op dit moment wordt er al veel gebruikgemaakt van block-based editors. Deze zijn vaak gemaakt op basis van plugins of zelfgebouwde editors. Ook wij bieden onze klanten al een block-based editing-ervaring. Het nadeel hiervan is dat al deze block-based editors verschillend zijn, waardoor je er niet vanzelfsprekend mee kunt werken. Gutenberg maakt daar een einde aan. Deze editor wordt namelijk gebruikt en onderhouden door de hele community, waardoor de kwaliteit snel zal stijgen. Mijn verwachting is dan ook: als we deze editor omarmen, is het de eerste stap naar minder chaos in de contentediting-ervaring van WordPress.

WordPress Gutenberg – Block-based

Wanneer vindt de update plaats?

Het is nog niet bekend wanneer WordPress 5.0 uitkomt, maar de verwachting is binnen een aantal maanden. Op dit moment is Gutenberg 92% ‘feature complete’. De laatste problemen worden opgelost en bij 100% gaat WordPress 5.0 live.

Overstappen naar WordPress 5.0

Huidige WordPress-websites worden automatisch geüpdatet naar WordPress 5.0. Als de editor ziet dat je thema en/of plugins niet compatibel zijn met Gutenberg, wordt de oude editor alsnog gebruikt.

De grootste uitdaging bij het omzetten van websites, is het overzetten van de content in blokken. Vele partijen zullen al met een block-based editor werken. Dat doen wij ook en daardoor is de overgang makkelijker, maar het is een uitdaging voor iedereen. Daarnaast zal de huidige WordPress-editor nog heel lang compatibel zijn, waardoor bestaande websites niet per se overgezet hoeven te worden. Gutenberg is vooral interessant voor nieuw te ontwikkelen platformen.

Voordelen van Gutenberg op een rijtje:

  • De block-based editor is overzichtelijk. Je kunt de losse elementen onderling van positie wisselen en gemakkelijk verwijderen indien nodig.
  • Het is mogelijk om samengestelde blokken te maken met meerdere typen content. Bijvoorbeeld: een ‘call to action’-blok met een titel, een foto en een button.
  • Gutenberg maakt het mogelijk om meer geavanceerde elementen te bouwen dan de huidige editor kan. Daardoor voorzie je klanten nóg exacter van gebruiksvriendelijke elementen op maat.
  • Iedereen is minder afhankelijk van een derde partij voor het maken van een block-based editor. Daardoor kunnen we elke verbetering die we doen doorgeven aan de WordPress-community in plaats van aan een commerciële partij.

Wat zijn de nadelen?

  • De Gutenberg ervaring is nu nog wat onoverzichtelijk. WordPress 5.0 probeert standaard overal een blok van te maken, ook van een enkele afbeelding. Hiermee kunnen bureaus samengestelde blokken op maat aanbieden aan klanten.
  • Het aanmaken van blokken is in Gutenberg nog erg omslachtig en werkt heel anders dan wat we gewend zijn. Gelukkig komt de community met oplossingen om gemakkelijker blokken aan te kunnen maken. Wij houden deze oplossingen in de gaten en kijken wat we kunnen gebruiken en of we hieraan kunnen bijdragen.
  • Vrijwel alle plugins zul je moeten omzetten naar Gutenberg. Als je met weinig plugins werkt, zul je niet snel tegen problemen aanlopen.

Herman Boomsma, Sr. Developer Redkiwi

Wat zijn de verwachtingen?

Ik verwacht dat de nieuwe editor veel verwarring teweeg zal brengen bij WordPress-gebruikers. Er komt immers een editor bij die niet zomaar compatibel is met veel bestaande oplossingen. Ook lijkt de keuze voor deze editor niet erg vrijwillig. Als Gutenberg als plugin was uitgebracht, zou het veel minder verwarring opgeleverd hebben. Voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je goed voorbereid bent en dat alle medewerkers die WordPress gebruiken bijvoorbeeld met een training worden ingewerkt. Dan voorkom je een hoop vragen.

Advies en meer informatie

Ons advies voor het gebruiken van Gutenberg is: wacht nog even totdat WordPress 5.0 volledig stabiel is. Probeer de nieuwe versie ook niet uit op een live website, maar zet een aparte testwebsite op waarmee je met Gutenberg kunt experimenteren. Installeer de update pas nadat je alles uitgebreid hebt getest op de testwebsite.