Online advertising

LinkedIn Adverteren: in 7 stappen meer kwalitatieve leads uit campagnes

0

Met LinkedIn Adverteren kun je targetten op verschillende sectoren, bedrijfsgroottes, functietitels, bedrijfsnamen, vaardigheden, en meer. Maar wil dit gelijk zeggen dat er kwalitatieve leads uit je campagne rollen? Zeker niet.

Met wereldwijd meer dan een half miljard gebruikers is LinkedIn het grootste zakelijke sociale netwerk ter wereld en hét platform als het gaat om leadgeneratie binnen de B2B-markt. Via LinkedIn Adverteren kun je heel campagnegericht te werk gaan en jouw doelgroep echt bereiken.

Je wil als marketeer je salesteam blij maken. De kunst is ervoor te zorgen dat beiden elkaar versterken. Volg daarom dit stappenplan en ontdek hoe je jouw salesteam happy maakt.

Stap 1. Bepaal de doelgroep en het juiste onderwerp

Dit is natuurlijk een open deur, maar het zijn wel kritische succesfactoren van een marketingcampagne. Als je campagne eenmaal loopt, kun je op basis van verkregen data je doelgroep uitbreiden of verkleinen. Ook is het belangrijk om het juiste onderwerp te kiezen en hiermee direct de juiste boodschap over te brengen. Neem hier goed de tijd voor en stem dit bijvoorbeeld af met sales. In stap 5 gaan we dieper in op de doelgroepinstellingen binnen LinkedIn Adverteren.

Stap 2. Gebruik de juiste lead magnet

Een lead magnet is een gratis (content)aanbod in ruil voor contactgegevens, dat ervoor zorgt dat je bezoeker geholpen wordt met een relevant probleem. Maar wat is nou echt waardevol voor je doelgroep?

Enkele voorbeelden van lead magnets zijn:

 • Een e-book met interessante highlights (10 hacks voor…)
 • Een ‘how to’ whitepaper of webinar
 • Een klantcase met indrukwekkende resultaten binnen een nichemarkt
 • Een 14-dagen demo van een bepaald product of oplossing

Met de juiste content breng je potentiële klanten naar de volgende fase in de buyer journey en dit geeft sales een zetje in de rug om van een lead een klant te maken.

Stap 3: Maak gebruik van LinkedIn Lead Gen Forms

LinkedIn Lead Gen Forms helpt je om via gesponsorde content kwalitatieve leads te genereren, aan de hand van formulieren. Sinds kort is deze feature van LinkedIn ook beschikbaar voor desktop. Het gebruik van pre-filled formulieren op basis van de huidige LinkedIn-data (zoals naam en functie), biedt veel kansen. Zo kan men bijvoorbeeld direct content downloaden vanuit de LinkedIn-feed, wat zorgt voor een betere gebruikerservaring. Zo levert LinkedIn Lead Gen Forms de meest kwalitatieve leads op voor onze klanten, ten opzichte van het doorsturen naar de eigen website.

Lead Gen Forms geeft je de mogelijkheid om een call-to-action (CTA) toe te voegen aan je gesponsorde content, zoals:

 • Inschrijven
 • Nu solliciteren
 • Downloaden
 • Offerte aanvragen
 • Meer informatie
 • Abonneren

LinkedIn Leadgenforms

Stap 4. Maak gebruik van meerdere afbeeldingen met sterke content

Het succes van je campagne zal grotendeels afhangen van de afbeelding die je kiest. Test bijvoorbeeld met verschillende afbeeldingen (gebruik meerdere stockfoto’s), of test met aantrekkelijke buttons. Bedenk daarbij een wervende tekst die mensen triggert te klikken op je advertentie. Door gebruik te maken van meerdere advertenties, kun je op basis van data keuzes maken en weet je sneller wat wel en niet werkt. Laat vervolgens de advertenties evenredig deelnemen aan de veiling, zodat je niet LinkedIn laat bepalen welke beter presteert, maar jijzelf. Hiervoor is het wel belangrijk om de campagne goed te managen en te optimaliseren.

Stap 5: Doelgroep instellen binnen LinkedIn Adverteren

Zoals ik al eerder aangaf kan je binnen LinkedIn Adverteren een heel specifieke doelgroep targetten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Ads. De eerste mogelijkheid is Audience Matching:

 • Je kunt je bijvoorbeeld richten op bezoekers van je website, of zelfs van een specifieke productpagina (dit is relevant wanneer er ook echt ‘veel’ verkeer is op je website of pagina).
 • Je kunt een lijst uploaden met bedrijven of e-mailadressen (minimaal 1.000 accounts).

De tweede mogelijkheid is om zelf een doelgroep samen te stellen:

 • Richt je op een land, provincie of stad.
 • Richt je op specifieke criteria, zoals te zien in de onderstaande afbeelding.

LinkedIn Criteria doelgroep

Duik bijvoorbeeld eens in het CRM-systeem of bespreek deze stap met sales, om achter meer relevante informatie over je doelgroep te komen.

Stap 6. Budget instellen binnen LinkedIn Adverteren

Het minimale dagbudget van LinkedIn Adverteren is 10 euro. Mocht je doelgroep zo specifiek zijn dat dit bedrag niet besteed kan worden, dan betaal je minder. Mijn advies is om gebruik te maken van een budget van minimaal 300 euro per campagne, met een maximaal budget van 25 euro per dag en CPC (cost per click) als biedstrategie. Hierdoor heb je namelijk genoeg data om je campagne te optimaliseren en de kosten per lead zo laag mogelijk te houden. Zo kunnen de kosten variëren van 5 tot 70 euro per lead, waardoor het belangrijk is je creativiteit toe te passen binnen de vorige stappen.

Een leuk voorbeeld: voor onze eigen marketingcampagne hebben we ervoor gekozen om niet één e-book aan te bieden, maar vier verschillende e-books. Hierdoor is er continue roulatie van content voor je doelgroep. Het resultaat binnen twee maanden:

 • Kosten: 317 euro
 • Weergaven: 24.865
 • Klikken: 110
 • CPC: 2,89 euro
 • Leads: 38
 • Kosten per lead: 8,36 euro

Stap 7: Koppel LinkedIn met het CRM of marketing automation-systeem

De laatste stap is zeer belangrijk om je salesteam op de hoogte te houden van de leads die binnenkomen. Een goede optie is om via Zapier een koppeling te maken tussen je CRM of marketing automation-systeem en je LinkedIncampagne. Een vervolgstap kan zijn om hier een workflow-campagne aan te hangen met persoonlijke e-mails of aanbiedingen. Dat maakt het voor sales nog gemakkelijker om inzicht te krijgen in welke fase van het aankoopproces de lead zich bevindt.

Aan de slag met LinkedIn Adverteren!

Gebruik de bovenstaande stappen als rode draad om kwalitatieve leads te genereren binnen LinkedIn Adverteren. Hierbij is een goede communicatie tussen marketing en sales de key.