Verdieping

Waarom het cruciaal is om een e-maillijst te bouwen

0

Is het naïef dat ik verbaasd was toen ik laatst een jonge ondernemer hoorde zeggen dat ze geen e-maillijst heeft? Nou, ik was verbaasd! Hoe dan wél? Of laat ik het anders vragen: wil jij het komend jaar een grote groep fans aan je binden? Makkelijker je geld verdienen? Ondertussen ook met vriendinnen cappuccino’s drinken, keihard relaxen? Heb je besloten dat je echt wil groeien, zelfs zo groot dat je er een beetje zenuwachtig van wordt? Lees dit!

Even wat definities eerst: ik heb het over een e-maillijst bouwen met mensen daarop die zichzelf hebben ingeschreven. Meestal nuchter en niet onder invloed van paddo’s of XTC, oftewel: ze hebben jou met hun volle verstand toestemming gegeven om ze te mailen. De mensen hebben dus gezegd: “Yes, kom maar door met je mailtjes, ben benieuwd!”

Dus niet dat je een zooi mensen uit je adressenbestand bij elkaar schraapt en dan ongevraagd je nieuwe workshop gaat promoten. Daar zit niemand op te wachten.

Toegegeven: een jaar of twee geleden deed ik het ook nog niet.

Eens in de 5 weken schoot ik toen in blinde paniek ‘s nachts wakker: ik heb nog veel te weinig klanten voor de komende periode. Kak. Wat moet ik doen? Ik kan die date volgende week niet eens een fatsoenlijke gin-tonic aanbieden. Hoe voorkom ik gezichtverlies? “Ik bied je liever een thee aan, want dat is goedkoper. Wil je verkering met me?” – ik wist tot een week geleden niet wat gin-tonic is, maar sinds kort weet ik dat in gin alcohol zit en het doorzichtig is. Maar op mijn beurt kwam ik op het strand in Koh Phangan – voor de storm en met een blauwe cocktail – drie Hollandse meiden tegen die niet weten wie Jaap van Zweden is en dat weet ik dan weer. Uiteraard.

Wat ik wil zeggen…

Ik had totaal geen plannetje gemaakt om structureel en consistent te zorgen dat mensen mij leerden kennen, leuk gingen vinden en mij gingen vertrouwen. En mij geld wilden geven voor wat ik deed. Ik was een beetje overgeleverd aan het ritme en conjunctuur van een handvol opdrachtgevers.

En dus, wat ging ik doen: mensen bellen. En plots van mij laten horen op LinkedIn enzo. Of ik ging mensen mailen, soms wel 60 mensen in een dag of twee. Ook naar mensen die nooit van mij hoorden, enkel als ik iets van ze nodig had. En die telefoontjes… pfff, wat een gedoe. Ik maar blijven vragen hoe het met hén ging, want dat was goed: interesse tonen.

Ik kan het niet romantischer zeggen: begin vandaag nog met een e-maillijst als je rust en structuur wil in de manier waarop je klanten aantrekt. En als je echt een heel grote groep mensen wil bereiken, laat ik zeggen 1000+ zodat je die stroom klanten op gang houdt.

En om maar meteen het grootste bezwaar dat nu in je opkomt van tafel te vegen: mensen zitten wel op je mail te wachten. Enorm zelfs. Het is een groot misverstand dat mensen niet op een e-maillijst willen.

Ikzelf heb wekelijks meerdere inschrijvingen en vele collega-ondernemers met mij, ik ben enorm benieuwd hoeveel inschrijvingen bol.com heeft en laatst zag ik dat de VPRO, een bron die ik hoog heb zitten, mailtjes stuurt met Netflix-tips. Vet handig, want jeetje, er is ook veel crap op Netflix en dit scheelt me uren zoeken. Tada! Ik heb een probleem – ik wil een chille avond met Netflix, maar vooral kwaliteit zien –  en zij hebben een oplossing. Subscribe.

Snap je? Mensen hebben allemaal dromen, zorgen, verlangens en fantasieën. Mensen hunkeren naar rust, succes, gezien worden, meer erkenning, dromen over romantiek en meer geld, dat vooral ook.

Een ander misverstand:

“Ja, maar ik doe dat allemaal via Facebook en LinkedIn. Ik reageer op dingen enzo en plaats zelf artikelen.”

Dat is zakelijk zelfmoord plegen. Je business overleveren aan een sociaal medium dat niet van jou is, maar van mensen die daar op willen verdienen en elk moment de regels kunnen veranderen.

Ik heb gehoord dat LinkedIn eind deze maand alle posts met het woord ‘groei’ en ‘kansen creëren’ automatisch blokt. En als je er iets in zet als ‘in je kracht staan’ dan worden al je contacten voor 30 dagen gesnoozed.

Echt waar dit? Nee, natuurlijk niet! Maar wat ik wil zeggen: LinkedIn of Facebook passen regelmatig hun voorwaarden aan en dat kan betekenen dat de mensen die jij wil bereiken, die groep die met veel plezier een hoop geld betalen voor jouw oplossing ineens niks meer van je kunnen horen. Zonder dat je dat weet (voor de zekerheid kun je wel beginnen met nooit meer schrijven dat je iemand in z’n kracht zet, dat is voor alle betrokkenen beter, maar dat wist je zelf ook al wel.)

Hoe bereik je dus wel een grote groep mensen?

Hoe bereik je op een gegeven moment 1000 mensen, misschien wel 3000 of meer? Zonder dat je 100 uur per week moet bellen en 6 netwerkborrels af moet?

Bouw een lijst op. Het is cruciaal. Het is goud. Het is het eerste dat je moet doen als je dat nog niet hebt gedaan in 2019.

Een e-mail komt in 99,9% van de tijd aan. In de inbox van de mensen die jij wil bereiken.

En: een e-mail die zij willen ontvangen, een e-mail waarin zij echt JA op hebben gezegd.

Mensen lezen je website, je blogs en voelen: oh my god, dit is de oplossing die ik zoek, dit is interessant, hier moet ik meer van weten. En schrijven zich in. Dit is 2019, iedereen weet dat ie zich met één klik weer uit kan schrijven.

Een e-mail komt in 99,9% van de tijd aan. In de inbox van de mensen die jij wil bereiken.

Door oprechte mails te sturen met jouw personality, eigenzinnig en exact ingaand op de problemen en dromen van jouw klanten kijken ze wekelijks uit naar je mailtje.

“Wekelijks?!” hoor ik je denken. “Maar dat is veel! Mensen krijgen al zoveel mail.”

Regelmatig hoor ik mensen zeggen: ik stuur hooguit eens per maand een mail, die mensen hebben meer te doen en je moet niet overvoeren.

Wrong. Alweer een misverstand. Jij richt je op mensen die serieus lopen te worstelen met een probleem en dat probleem kun jij helpen oplossen. Als een vriend een probleem heeft, zoekt naar een vrouw, of gewoon weer eens seks, last heeft angstaanvallen, echt die ene supermooie bank wil scoren, of een kind heeft dat met zero zelfvertrouwen en knikkende knieën naar school gaat: laat je dan ook ineens drie weken niks van je horen?

Asociaal zeg. Zeker als die vriend dus heeft gezegd: wil je even meedenken, ik sta open voor je ideeën! Wil je mij een beetje steunen dezer dagen? Wil je mijn successen met mij vieren en af en toe wat inspiratie geven als ik denk dat het niet meer goed komt?

Want dat zijn de mails die je stuurt: inspirerend, motiverend, je bent hun go-to-girl als het gaat om dit ene probleem, of hun wens. Met je mails zorg je er voor dat ze jou willen, zelfs al ben je een stuk duurder dan je concurrenten. Dat is – zeg ik en passant – ook nog een groot voordeel van met eigenheid regelmatig fijne, inspirerende mails sturen naar je doelgroep.

Hoe dat precies eruit ziet? ‘Fijne en inspirerende mailtjes’?

Dat leg ik je graag uit in een volgend artikel!

Ps. In deel twee ga ik in op hoe je een fijne mail stuurt, hoe je echt een relatie opbouwt.