Schrijven

Je blog in optima forma? Deze checklist helpt je

0

Je blog is eigenlijk net als een auto. Soms is het tijd voor een onderhoudsbeurt! Een blogbeurt dus. Om eens goed te checken of alles er nog goed bijstaat. Ik geef je 9 handvatten waarmee je eens per kwartaal kunt nalopen of je nog alles uit je blog haalt.

Je bent lekker aan het bloggen, je plaatst regelmatig een artikel en dat gaat eigenlijk allemaal prima. Maar: is je blog nog in optima forma? Het is verstandig om eens per kwartaal te checken of alles in orde is. Is de content nog up-to-date? Werken de links nog? En hoe zit het met SEO?

Update

  • Klopt je biografie of het intro op je blog nog? Dit zijn typisch stukken tekst die we een keer schrijven en daarna vergeten. Terwijl het goed mogelijk is dat je in de loop der tijd over andere onderwerpen bent gaan bloggen of je focus hebt verlegd. Zorg daarom dat écht alle tekst op je blog actueel is. Denk trouwens ook aan je foto.
  • Update oudere artikelen! Dit kan in het artikel zelf, door bijvoorbeeld informatie of cijfers bij te werken, zodat alle feiten weer relevant zijn. Je kunt ook een nieuwe versie van het artikel publiceren. Dat is een goed idee als er echt veel is veranderd over het onderwerp. Om je een voorbeeld te geven, bij bureau Inspire hebben we dit artikel geüpdatet. Link dan uiteraard in het oude artikel wel even naar het nieuwe artikel en voorkom duplicate content.
  • Zijn alle foto’s nog passend (en relevant)? Op de één of andere manier wissel ik regelmatig van smaak qua afbeeldingen. Als ik nu kijk naar mijn blog, vraag ik me vaak af waarom ik een bepaalde foto heb gekozen. Of ik vind later betere foto’s. Dus loop je blog eens na en kijk waar je afbeeldingen kunt of wil vervangen. Of misschien heb je wel een video gemaakt die je in een bepaald artikel goed kunt gebruiken.

Persoonlijkheid

  • Misschien een gevoelig punt, maar in mijn ogen zijn de beste blogs persoonlijk van aard. Je hoeft natuurlijk niet je hele leven online te gooien, maar zijn er artikelen waar je een leuke anekdote, mooi verhaal of harde les aan kunt toevoegen? Dan zou ik dat, als het bij jou past, zeker doen.

Links

  • Controleer of alle links nog werken. Zelf vind ik het echt een grote afknapper als ik een artikel aan het lezen ben en denk: ‘goh, ik wil meer weten’, maar de link waar ik op klik niet werkt. Tools die ik zelf graag gebruik zijn Free Broken Link Checker of Dead Link Checker. Ik raad je aan om altijd een paar van die tools te gebruiken, omdat ze nog weleens wisselende resultaten geven. Door er meer dan een te combineren, voorkom je dat je kapotte links mist.
  • Je voegt constant nieuwe artikelen toe, maar link je ook op alle passende plaatsen naar die nieuwe content? Loop eens per kwartaal je oude artikelen nog eens door en kijk of je kunt linken naar nieuwe content en andersom. Maar overdrijf uiteraard niet.

Statistieken

  • Ik neem aan dat je regelmatig naar je statistieken kijkt, maar als dat niet het geval is: gebruik zo’n blogbeurt dan ook om eens te kijken naar welke artikelen goed of juist minder worden gelezen. Kun je iets updaten (zie punt 1) in bepaalde artikelen? Of de artikelen die heel goed worden gelezen nog eens onder de aandacht brengen, misschien wel in een andere vorm? Door hier kritisch naar te kijken weet je gelijk op welke onderwerpen je focus voor de komende periode zou moeten liggen.
  • Gebruik de statistieken ook om te kijken of je call-to-actions nog goed staan. Schrijft nooit iemand zich in op je nieuwsbrief? Of downloaden maar weinigen je e-book? Experimenteer dan eens met de call-to-actions. Verplaats je nieuwsbrief-call-to-action bijvoorbeeld eens naar boven, of ergens midden in de tekst.

SEO

  • Hoe zit het eigenlijk met de achterkant van je blog? Heb je overal de meta-omschrijvingen optimaal ingevuld? Zelf blog ik meestal in WordPress en dan heb ik Yoast als beste vriend. Doorloop alle stappen van deze tool en dan is je blog al redelijk geoptimaliseerd. Maar staan echt voor al je artikelen al deze punten op ‘groen’?

Ga door!

Het is goed om deze ‘technische’ dingen eens per kwartaal door te lopen, zodat je niets laat liggen en scherp blijft. Verder is het vooral een kwestie van even weer nadenken bij wat je doet, waarom en of je er nog plezier uithaalt. Passen de onderwerpen waar je over schrijft, nog bij je? Hoe zit het met je schrijfstijl? Past die nog voor wie je wilt schrijven?

Door regelmatig stil te staan bij de beweegredenen achter je blog, ben ik ervan overtuigd dat je er plezier uit blijft halen. Ren niet door, maar houd af en toe pas op de plaats. En verder blijft bloggen een kwestie van geduld. Blijf regelmatig posten, geef niet op en ga door.