Loopbaan

8 lessen van een marketeer bij een multinational

0

Als je denkt aan een multinational, denk je wellicht aan strakke pakken, ’s avonds om 23.00 uur je e-mail beantwoorden en een werkdruk waar je u tegen zegt. Maar dit valt ontzettend mee. Het is een plek waar ik veel leer. Daarom deel ik 8 lessen die ik als marketeer bij een multinational opdeed en waarmee jij ook je voordeel kunt doen.

1. Ga het wiel niet opnieuw uitvinden: werk efficiënt

In een multinational ligt het tempo hoog en moet je efficiënt met je tijd omgaan. Zeker als marketeer. Je bent wel gek als je het wiel steeds opnieuw wilt uitvinden. Dat doe ik dus ook niet. Wat ik nu bijvoorbeeld bij iedere nieuwe campagne doe, is informeren bij andere (marketing)collega’s of zij al eens iets soortgelijks hebben gedaan. Bekijk welke materialen er al zijn. Ik kan je vertellen, dat scheelt enorm veel tijd. Dit is natuurlijk ook zinvol als je bij een ander soort bedrijf werkt. Informeer altijd bij andere collega’s wat zij al weten over het onderwerp van jouw nieuwe campagne voordat je zelf aan de slag gaat.

We kunnen nu eenmaal niet goed zijn in alles.

2. Ken je talent

We kunnen nu eenmaal niet goed zijn in alles. Ik ben dat in elk geval niet en als marketeer merk ik dat heel erg. Mijn voorkeur gaat uit naar schrijven, daar ben ik goed in en dat gaat moeiteloos. Maar als je mij vraagt om iets te ontwerpen, dan zul je al snel aan mijn gezicht zien dat het een lange en pijnlijke klus gaat worden. Zonde! Als je in een team met meerdere collega’s werkt, is het veel logischer om te kijken welke talenten iedereen heeft en die te gebruiken. Ik vraag hulp aan collega’s die veel betere design skills hebben en andersom. Dit scheelt tijd, frustratie en zorgt dat je elkaar verder helpt. En als er ook maar even tijd is, dan kijk ik samen met die collega naar hoe hij of zij die designklus heeft aangepakt, daar kan ik weer van leren.

3. Verruim je blik: hoe gaat het in andere landen?

In ieder land is de cultuur anders, reageren de klanten op een andere manier, is er andere wetgeving en werkt marketing anders. Dat vind ik heel verfrissend en zorgt ervoor dat ik met een andere blik naar mijn eigen marketingactiviteiten kijk. Misschien kan ik het wel aanscherpen, net iets anders aanpakken of moet ik toch nog eens naar de doelgroep kijken. Als je de kans hebt: spar met collega’s uit andere landen en vraag eens hoe ze daar bepaalde zaken aanpakken. Het verruimt je blik en dat kan als marketeer nooit kwaad.

Zorg dat je jouw successen deelt.

4. Trots op eigen werk

In een klein team weet iedereen wel wat je doet . Dat is relatief veilig. In een multinational is dat anders. Simpelweg omdat collega’s vaak heel ver weg zijn en omdat het team groter is. Zorg dat je jouw successen deelt. Ik hoor je denken ‘opschepper’. Nee, ben ik toch niet met je eens. Je mag trots zijn op je eigen werk en dat kun je op een heel beschaafde manier delen. Dan niet ‘kijk eens hoe goed ik ben’, maar ‘ik heb dit en dit gedaan, met dit als resultaat en daar werd ik heel blij van.’

Daarnaast kunnen anderen misschien wat leren van jouw aanpak en laten we eerlijk zijn: het kan nooit kwaad om te laten zien dat je goed op die plek zit en resultaat behaalt. Mocht het er ooit op aankomen, dan krijg je in ieder geval geen ‘we wisten niet dat je dat allemaal deed’ naar je hoofd.

5. Volg de cijfers

Ik beken eerlijk: alles wat met cijfers te maken heeft, vind ik echt verschrikkelijk. Maar nu ik het belang beter ken, is het makkelijker om mijn rapportages op orde te hebben. In een multinational draait het vaak (oké, bijna altijd) om de cijfers. Die moeten gehaald worden en goed zijn. Nu maak ik iedere campagne inzichtelijk en kan ik altijd laten zien wat mijn inspanningen hebben opgeleverd. Succesvolle dingen kun je zo herhalen, of je kunt op tijd bijsturen.

6. Laat je niet gek maken door de waan van de dag

Mijn mailbox zit eigenlijk altijd vol, er is altijd wel iemand die ik nog moet terugbellen en als ik niet oppas ben ik de hele dag bezig met dat soort zaken. Het is makkelijk om jezelf in de waan van de dag te verliezen. Maar dat vind ik zonde, want ik wil als marketeer ruimte om creatieve campagnes te bedenken en mooie content te bedenken. Daar heb ik in mijn hoofd ook ruimte voor nodig.

Daarom probeer ik mijn dag altijd zo te plannen, dat ik mezelf die ruimte ook geef. ’s Ochtends werk ik mijn e-mail bij, zodat niemand zit te wachten op een antwoord en bijvoorbeeld ongeduldig gaat bellen. Vervolgens pak ik de dingen op die vragen om een scherpe blik en fris hoofd. Dan meestal na de lunch begin ik ‘mijn creatieve tijd’. Dan zit dat wat ik moet doen niet meer in de weg, ga ik ook weleens even apart of ergens anders dan achter mijn bureau zitten en geef ik mezelf de ruimte om creatief bezig te zijn. En voordat ik naar huis ga werk ik mijn e-mail nog even bij.

Beperk je niet tot je eigen afdeling.

7. Meng en mingle

In zo’n grote organisatie is het makkelijk om informatie te verliezen. Daarom vind ik het echt heel belangrijk om geïnteresseerd te zijn in wat andere collega’s/ afdelingen doen. Belangrijk om goed op de hoogte blijven van wat er speelt in de organisatie en voor mij dé manier om aan nieuwe ideeën te komen. Dit kan op verschillende manieren: pak je laptop eens op en ga ergens anders zitten, sluit je aan bij een ander groepje op de borrel of vraag aan een collega of hij of zij met je wilt gaan lunchen, omdat je benieuwd bent waar hij of zij mee bezig is. Beperk je niet tot je eigen afdeling.

8. Let it goooo!

Misschien had dit punt wel op één moeten staan: let it go. Je hebt nooit controle over je werk, maar bij een multinational al helemaal niet. Dat moet je ook niet willen. Laat dat je ook niet in de weg staan. Het kan gebeuren dat je hard aan een project werkt, maar het door de grote bazen toch wordt uitgesteld. Baal en ga weer door naar het volgende. Zo gaat het nu eenmaal soms. Ik probeer ook niet te ver vooruit te plannen, omdat ik weet dat er gaandeweg toch dingen gaan veranderen. Voor mij het belangrijkste? Zorgen dat ik mezelf in de spiegel kan blijven aankijken en weet dat ik mijn best doe. Verder probeer ik het van dag tot dag te bekijken en dat brengt tot nu toe eigenlijk vooral fijne verrassingen en stevige leermomenten.

Dus kijk eens naar de organisatie waar je nu werkt. Welke lessen kun je daar leren om anders te werk te gaan, of zelfs nog beter in je werk te worden?