Schrijven

Maak superfans van je publiek met liefdevolle copy [nieuwe formule]

0

Toen ik net begon als copywriter leerde ik al snel een van de belangrijkste copywriting-formules: PAS. Deze formule helpt je om gestructureerde en overtuigende teksten te schrijven. Het werkt, maar helaas is de traditionele copywriting te veel gebaseerd op angst en manipulatie. En zo bouw je moeilijk een duurzame band met je publiek op. Gelukkig is deze formule makkelijk om te buigen naar een eerlijke formule, gebaseerd op liefde en empathie.

Daarom presenteer ik je in dit artikel een eerlijke, liefdevolle en net zo overtuigende variant op PAS. Blijkbaar is er nog niemand op gekomen om deze nieuwe formule PES te noemen, want ik kan het nergens op het internet vinden.

Wil je deze unieke formule leren? Zodat je gemakkelijk overtuigende teksten schrijft, waarmee je jouw publiek écht aan je bindt? Lees dan snel verder.

Waarom is PAS manipulatief?

Laten we eerst even naar de PAS-formule kijken en wat er ‘mis’ mee is.

(Ik zeg niet dat hier per se iets mis mee is, maar als je een duurzame band met je publiek op wil bouwen en ze om wilt toveren naar raving fans, dan is PAS niet de juiste methode. Lees verder om te leren waarom.)

PAS staat voor Pain, Agitate, Solution. Je begint je tekst dus met de [P] pijnpunten van je klant. Vervolgens [A] agiteer je die pijn (je maakt het erger). En tenslotte geef je de [S] oplossing voor de pijn van je klant.

Super effectief, maar ook manipulatief. Wij mensen hebben nu eenmaal de neiging om pijn te vermijden. Door de pijn erger te maken en uit te vergroten, voelt je klant zich gedwongen om iets aan zijn pijn te doen. En tada, daar is je oplossing. Als je klant vervolgens voor je oplossing kiest, doet hij dat niet voor jou of je oplossing. Nee, hij wil gewoon zo snel mogelijk van zijn pijn af.

Een voorbeeld van PAS

[P] Ben je het zat om naar een leeg beeldscherm te staren? Lukt het je niet om je visie te vertalen in een heldere, overtuigende boodschap? Is schrijven gewoon niet je ding?

[A] Logisch, we kunnen niet allemaal een schrijfwonder zijn. En misschien kreeg je ook al op school te horen dat je er niets van bakte. Hoe dan ook, het lukt je niet om heldere teksten te schrijven. Je voelt je daardoor onzeker. En die onzekerheid houdt je tegen om te groeien met je business. Je weet immers dat je sterke content nodig hebt om klanten aan te trekken. Sterker nog, als je er nu niets aan doet, dan is de kans groot dat je over een jaar wel kunt stoppen met je bedrijf. Wat ga je dan doen? Hoe breng je brood op de plank? Hoe ga je nog voor je gezin zorgen? En misschien nog wel het ergste: wat zullen mensen om je heen wel niet van je denken als je failliet bent?

[S] Maak je geen zorgen. Met mijn schrijfcursus bereik je binnen de kortste tijd geweldige resultaten. Je leert hoe je gemakkelijk en snel nieuwe klanten aantrekt, zodat je bedrijf bloeit en groeit. Je betaalt met gemak al je rekeningen én houdt ook nog eens genoeg geld over om je spaarrekening mee te spekken en naar je favoriete vakantiestek te gaan. Schrijf je dus nu in voor mijn cursus.

Het probleem van PAS

Het probleem van PAS zit ‘m in [A: Agitate]. Want daarmee maak je de pijn erger, beschrijf je worst case scenario’s en druk je het spreekwoordelijke mes nog even dieper in het hart van je klant, zodat het zoveel mogelijk pijn doet…

Ontzettend manipulatief, toch? En ook niet echt een goede basis voor een gezonde, duurzame klantrelatie. Je bouwt je relatie met je klant immers op pijn, negatieve emoties en beïnvloeding. Als je zo je klanten aantrekt, dan ben je ze ook snel weer kwijt. En dat gaat uiteindelijk ten koste van je merk en je reputatie.

Met [P: Pain] is op zich niets mis. We ervaren allemaal pijn. Het hoort bij het leven. Pijn is zelfs nodig om te groeien. Zolang je objectief en respectvol blijft, kun en moet je over de pijn van je klanten praten, omdat je daarmee voor begrip en herkenning zorgt.

Met [S: Solution] is op zich ook niets mis. Als jij een goede oplossing (je aanbod) hebt voor je klant, dan dien je daar je klant mee. Alleen de vraag is: hoe wil je jouw ideale klanten zo ver krijgen om op je aanbod in te gaan? Doe je het door te manipuleren of inspireren?

Geen duurzaam fundament

Zolang je [A: Agitate] gebruikt, ben je manipulatief bezig. Waardoor je hele tekst besmet raakt. Want hoe kun je respectvol en begripvol met de pijn van je klant omgaan, als je die pijn vervolgens uitvergroot en het mes nog dieper in z’n hart drukt? En hoe gemotiveerd en geïnspireerd zijn je klanten als ze uiteindelijk voor je oplossing kiezen, omdat je ze hebt gemanipuleerd? Geloven ze 100% in jou en je oplossing of willen ze gewoon zo snel mogelijk van hun pijn af? Ja hè, dat laatste.

Niet echt een duurzaam fundament. Natuurlijk maakt het niets uit als je geen langdurige band met je klant op wil bouwen. Maar als je dat wél wil, dan kun je beter voor een eerlijke methode kiezen.

Wat als we [A: Agitate] kunnen ombuigen, waarmee we de formule naar een empathische, motiverende en inspirerende formule veranderen?

Nou, dat kan.

We maken er simpelweg [E: Empathize] van.

Overtuig je klanten op een eerlijke manier met PES

Dus nu hebben we PES. Pain, Empathize, Solution. Klinkt al stukken beter, toch? In plaats van de pijn van je klant nog erger te maken, toon je nu begrip voor de pijn van je klant. Je verplaatst je in de schoenen van je klant en leeft met je klant mee. Je geeft je klant zo een beter in plaats van slechter gevoel. Je verzacht de pijn van je klant, waardoor je klant zich niet geagiteerd maar gekalmeerd voelt.

Maar nu komt de crux. Want het is een feit dat mensen snel in beweging komen om pijn en negatieve emoties te vermijden. Dus laten we eerlijk zijn. Ja, je klant komt misschien minder snel in beweging. Want de pijnlijke noodzaak om in beweging te komen heb je nu verzacht in plaats van verergerd. En omdat je nu de pijn niet meer als motivatie kunt gebruiken, moet je het anders aanpakken.

Gelukkig kun je klanten ook in beweging brengen door je op hun verlangens te focussen. Daarom is het belangrijk dat je bij de [E: Empathize] overschakelt naar de verlangens van je klant. En daar vervolgens bij de [S: Solution] aansluiting op zoekt. Nu komt je klant in beweging omdat hij zijn verlangens wil realiseren. Je inspireert je klant en geeft hem positieve gevoelens. In plaats van ‘m te beïnvloeden met negatieve emoties.

Hoe sterker de emoties die je oproept met je copy, hoe dieper dit verankerd raakt in het (onder)bewustzijn van je klant.

Waar wil jij als ondernemer of merk mee geassocieerd worden? Met pijn, lijden, angst, schaamte, schuld en dat soort negatieve emoties? Of met positieve emoties zoals moed, hoop, liefde, begrip en compassie?

Een voorbeeld van PES

[P] Ben je het zat om naar een leeg beeldscherm te staren? Lukt het je niet om je visie te vertalen in een heldere, overtuigende boodschap? Is schrijven gewoon niet je ding?

[E] Om overtuigend te schrijven hoef je echt geen schrijfwonder te zijn. Iedereen kan het leren, dus jij ook. Je kunt het zelfs leren als je er vroeger op school niets van bakte. Weet je, vroeger bakte ik er ook niets van op school. Maar later leerde ik een aantal formules en tips, waarmee ik nu in een handomdraai goede, overtuigende teksten schrijf. Jij kunt dat ook, dus laat je onzekerheden je niet tegenhouden. Geloof me, binnen de kortste keren barst je van de ideeën en energie. Je voelt je tijdens het schrijven helemaal in je flow, waardoor de letters haast magisch op je scherm verschijnen. En daardoor stroomt je onderneming snel vol met geweldige, nieuwe klanten die staan te springen om met je samen te werken.

[S] Hoe cool is dat? Met mijn schrijfcursus bereik je binnen de kortste tijd geweldige resultaten. Je barst van het zelfvertrouwen en leert hoe je gemakkelijk en snel nieuwe klanten aantrekt, zodat je bedrijf bloeit en groeit. Schrijf je dus nu in voor mijn cursus en haal het beste uit jezelf én je onderneming.

Dat klinkt stukken beter, toch?

Voel je het verschil? Ik neem aan van wel. PES geeft namelijk een veel beter gevoel. Daarmee dien je jezelf, je ideale klanten en iedereen die het leest. Je stuurt positieve, liefdevolle copy de wereld in. Stukken beter voor je reputatie.

En als een lezer niet voor je oplossing kiest, heeft hij toch een goed gevoel eraan overgehouden. En dat is uiteindelijk ook beter voor je merk, omdat je de kans vergroot dat hij in de toekomst wél voor jou kiest. Heel wat anders dan de nare bijsmaak die PAS geeft.

Wat vind je van PES?

Eigenlijk is het een simpele verandering. Maar juist daarom ook zo krachtig. Heb ik je geïnspireerd met dit artikel? Deel het dan met je netwerk. En natuurlijk mag je ook een reactie achterlaten.