Innovatie

Aan huis gekluisterd met de kids? 22 leuke én educatief verantwoorde tips

0

Nu we allemaal aan huis zijn gekluisterd door het slechte ‘zomer’weer, merken we weer hoe digitale content ons leven kan verrijken. Sportieve thuis-workouts, luisterboeken, speurtochten in huis, bordspellen… En er zijn ook organisaties die educatieve content voor kinderen en jongeren gratis beschikbaar stellen. Gewoon om de wereld een beetje fijner te maken. ❤

Netflix en Disney+ zijn fijne opties. Maar het kan ook educatiever, creatiever en cultureler. Daarom zet ik vandaag 22 tips voor je op een rij waarmee je je kinderen kunt bezighouden, die niks kosten en waar ze toch nog iets van leren.

1. Luisterboeken

De LuisterBieb heeft speciaal voor iedereen die thuis moet blijven extra luisterboeken toegevoegd aan de LuisterBieb-app. Voor kinderen zijn er 12 nieuwe luisterboeken, en voor volwassenen maar liefst 16. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

2. Televisie

Ook de NPO zet haar aanbod voor de jeugd extra in het zonnetje. Hun aanbod staat volledig online, opgedeeld in leeftijdsgroepen. Kijk bijvoorbeeld naar alles van Schooltv.

3. Virtueel op reis

Dromen jullie van een reis naar Australië, Japan of New York? Droom alvast weg met Google Earth. Of heb je het op school pas gehad over de Romeinen? Breng dan een virtueel bezoekje aan Rome en maak een kaart van alle plekken, fonteinen, pleinen en ruïnes die je in schoolboeken gezien hebt.

In My Maps kun je je eigen kaart aanmaken, helemaal aangepast op jouw reis. Klik op ‘nieuwe kaart aanmaken’ en selecteer vervolgens alle locaties (restaurants, bezienswaardigheden, uitjes) en voeg deze toe aan de kaart. Je kunt zo veel locaties toevoegen als je wil en kan zelfs verschillende icoontjes hiervoor gebruiken.

4. Koken & bakken

Wist je dat koken en bakken uitstekende manieren zijn om begrijpend lezen te oefenen?! Je leert een moeilijke taak (een maaltijd koken) op te delen in losse stappen (ingrediënten kopen, oven voorverwarmen, ingrediënten afwegen) en ze op een logische volgorde uit te voeren (mengen, kloppen, samenvoegen, bakken) zonder daarbij het overzicht te verliezen. Niet goed gelezen? Dan mislukt je gerecht. Er staan veel leuke recepten op Allerhande Kids. Ook wat moeilijkere.

5. Begrijpend lezen

Wanneer je kind goed is in begrijpend lezen, snapt hij of zij ook beter de oefeningen tijdens bijvoorbeeld aardrijkskunde, geschiedenis en worden verhaalsommen makkelijker. Kidsweek heeft deze week haar lessen Begrijpend Lezen gratis opengesteld voor jullie.

6. Speurtocht

Kom lekker in beweging en maak een spannende speurtocht met Troovie. Wie heeft als eerste alle plekjes gevonden?

7. Jachtseizoen via smartphone

Speel Jachtseizoen op je smartphone. Maak twee teams: één is de boef, de andere de jager. De boef krijgt een voorsprong, de jagers krijgen elke paar minuten een GPS-update via hun telefoon.

8. Ontwikkel je eigen game

Het Klokhuis heeft onlangs hun online gamestudio helemaal vernieuwd. Je kind kan zelf een game ontwikkelen – bomvol tutorials.

9. Creatief met kunst

Auteursrecht vervalt 70 jaar na de dood van de maker. Een t-shirt met een schilderij van Pablo Picasso mag niet, maar een koffiemok met het Melkmeisje van Johannes Vermeer erop mag wel! Op de website Rijksstudio van het Rijksmuseum staan allemaal meesterwerken die je digitaal mag bewerken. Inclusief een toffe tool om creatief aan de slag te gaan en oude kunst te bewerken tot iets nieuws.

10. Musea

Meer musea? Breng een virtueel bezoekje aan het Van Gogh-museum, het Guggenheim in New York of bekijk de mummies in het British Museum in Londen.

11. Stop-motion video

Geschikt voor jong en oud: maak een stop-motion filmpje. Er zijn allerlei leuke apps zoals Stopmotion Studio waarbij kinderen via een strip of (teken)filmpje hun eigen verhaal kunnen vertellen met poppetjes. Bijvoorbeeld van klei of van LEGO.

Je maakt een stop-motion door heel veel foto’s te maken. In een app plak je die foto’s achter elkaar en maak je er een filmpje van. Kinderen bedenken zelf een verhaal, bouwen een decor en experimenteren met de volgorde van foto’s. Kortom: onderzoeken, fantaseren en creëren. Extra tip: gebruik YouTube als inspiratiebron.

12. Ko de Kraker

Speel Ko de Kraker, een leuke game voor programmeurs in de dop. Tot welk level komen ze?

13. Online speurtocht

Webkwesties zijn online speurtochten waarmee kinderen hun informatievaardigheden oefenen. De thema’s variëren van lente tot wilde dieren, en van Escher tot Anne Frank.

14. De beste (voorlees)apps

Zie je door de bomen het bos niet meer in alle (voorlees)apps? Op de websites Kind & Media en Mediasmarties vind je veel recensies, tips voor boeken en (voorlees)apps voor kinderen van alle leeftijden.

15. Donald Duck & Kidsweek

Bij mij thuis altijd een succes: de Donald Duck. Deze zijn digitaal en gaan over veilig internetten en over programmeren. Ook de Kidsweek heeft een mooie editie gemaakt over programmeren die gratis online beschikbaar is.

16. Leer over internetgevaren

Speel de game HackStevie, een spannend spel over de gevaren van internet en hoe je deze gevaren kunt tegengaan. Het spel gaat over Sanne en André die worden lastiggevallen door een DarkHacker. Ze willen tegen hem in opstand komen en kunnen daarbij wel wat hup gebruiken.

17. Maak video’s of vlogs

Tijd om creatief te worden! Laat kinderen een video of vlog maken voor TikTok of YouTube. Het gaat hier om het creatieve proces, dus de video’s hoeven niet online. Ze kunnen ook worden gebruikt om aan opa en oma te sturen of om in de klassenapp te delen.

Laat kinderen eerst een script bedenken en uitwerken, nadenken over het camerastandpunt, kleding, decor. Op de website hoezomediawijs.nl vind je goede informatie en opdrachten. De website is zo ingericht dat kinderen vanaf 10 jaar zelfstandig aan de slag kunnen. Alle video’s zijn geschikt voor deze leeftijd en educatief.

18. Leuke proefjes

Op de website proefjesdoen.nl staan 237 verschillende proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar. Daarmee is het de grootste collectie van Nederlandstalige proefjes op het web.

19. Spreekbeurt

Er is nu tijd om je spreekbeurt of boekbespreking voor te bereiden. De bibliotheek is dicht, maar in de online jeugdbibliotheek.nl heb je gratis onbeperkt toegang tot digitale bronnen.

20. Bordspellen

Niet digitaal, maar wel belangrijk om de online en offline balans te houden: bordspellen! Van Ticket to Ride tot Monopoly en Rummikub. De inzet: een rol wc-papier voor de winnaar. 😁

21. Toca Boca

Tot slot geef ik je één tip waar wel voor betaald moet worden. Maar geloof me, deze apps zijn elke cent waard. Voor kinderen vanaf drie jaar zijn de apps van Toca Boca namelijk een enorme aanrader.

Hierin bouwen ze zelf een wereld (Toca Blocks, Toca Builders, Toca Town en Toca Cars), verzorgen ze een natuurgebied (Toca Nature), experimenteren ze met proefjes (Toca Lab), maken ze muziek (Toca Band) of spelen allerlei situaties na; een theekransje (Toca Teaparty), naar de kapper (Toca Hairsalon) of een bezoekje aan de supermarkt (Toca Store). Kwalitatief goed, kleurrijk en vol humor.

22. Films

Na al die educatief verantwoorde content, mogen ze best lekker een film kijken! Vandaag maakte KPN en Ziggo bekend dat ze komende vier weken hun kinder- en filmkanalen gratis openstellen voor alle klanten. 🙌🏼

Meer dan 22 kon ik er op zo’n korte termijn even niet bedenken. Maar er zijn er vast veel meer! En er komen er komende week ook nieuwe bij. Ken jij mooie, waardevolle content voor kinderen die (tijdelijk) gratis wordt aangeboden? Zet het hieronder in de comments. Je maakt er veel ouders blij mee!