Loopbaan

Hoe word je een goede digital lead?

0

Wat is de volgende stap in je carrière? Als je dit met anderen bespreekt, wordt vaak ook de lead-rol aangehaald. Vroeger was dit vanuit de hiërarchie een logische vervolgstap. Een ‘opgelegde’ weg naar boven. Zo heurt ‘t! Maar dat is helemaal niet vanzelfsprekend. Een aansturende rol, zoals UX lead, E-commerce manager of Manager online marketing, is namelijk niet voor iedereen het juiste pad.

Een lead-rol moet bij je passen. Je bent naast het inhoudelijke deel, ook veel bezig met het coachen van jouw collega’s, het regelen van HR-zaken, het optimaliseren van processen en het filteren van beslissingen vanuit de business naar jouw online marketing- of e-commerce team. Daar hoort soms ook het tranen drogen bij van een collega als de kat is overleden en alle andere zaken die hen persoonlijk aangaan.

Vraag je dus vooral eerst af: wil je dit doen omdat je denkt dat het zo hoort óf omdat dit in lijn ligt met jouw eigen ambitie? Dat laatste argument is het belangrijkste ingrediënt voor jouw succes: het echt willen. Daarnaast geef ik je graag een aantal zaken mee die je kunnen helpen om deze weg naar en als lead glans te geven.

Communicator pur sang!

Je kunt nog zo goed zijn in je vak, als jouw omgeving niet weet waar je mee bezig bent, ziet niemand dat. Kortom, je moet van je zelf laten horen. En dat betekent niet dat je moet opscheppen over je resultaten, maar dat je jouw relevantie voor het grotere geheel duidelijk maakt. Maak daarmee jouw manager en het team om je heen deelgenoot van waar je mee bezig bent. Betrek hen erin en vraag ze als klankbord. You’re in this together!

De kartrekker

Als lead zet je een hoog-over visie neer, faciliteer je het team en moedig je persoonlijke ontwikkeling van de digital specialisten aan. Je haalt kennis van buiten naar binnen. En bouwt bruggen tussen generaties: hoe laat je een directeur zien dat een nieuwe generatie ook briljante ideeën heeft die de business gaan helpen?

Een inspirator, motivator

De tijd van hiërarchie en lijn-managers is wel voorbij. Door de agile transitie van de laatste jaren kijken we dus ook heel anders naar een online manager of lead dan vroeger. Je bent geen hiërarchisch manager in eerste instantie, maar een coach. Daarbij maakt het niet uit hoe klein of groot jouw team is. Jij bent er om mensen iets te leren. Je geeft je kennis door en faciliteert persoonlijke ontwikkeling. Je zet de mensen in jouw team in hun kracht en laat hen floreren. Het podium is van hen.

Deze eigenschappen moet je ownen, dit wil je claimen. Ze gaan je helpen de positie van digital lead te bereiken en belangrijker nog: succesvol te vervullen. Als je de komende tijd toe wil werken naar een lead-rol binnen digital, probeer dan trainingen te volgen, een coach te vinden of projecten te claimen waardoor je geholpen wordt deze eigenschappen je eigen te maken of te versterken. Welke trainingen dat precies zijn, is afhankelijk van wat je graag meer wil ontwikkelen om deze rol te claimen.

Zo bouw je heel bewust en stap voor stap aan je profiel en kun je constant valideren wat je leuk vindt, goed kunt of beter aan anderen kunt laten. Reflectie blijft key!