Carrière

Met deze 6 apps word jij een pro in presenteren

0

Meer dan 75% van alle mensen heeft last van ‘glossophobia’; angst om te spreken in het openbaar. Veel onderzoeken zijn het er over eens dat voorbereiding op veel vlakken de angst kan verminderen of zelfs wegnemen. Dit zijn vijf apps die ik je van harte aanraad als je jezelf verder wil ontwikkelen op het gebied van spreken.

1. Orai

Orai is een van mijn favoriete apps, omdat het gebaseerd is op geweldige artificial intelligence-technologie en dit door middel van een simpel maar doeltreffend design, inzet in de analyse van jouw presentatie. Van snelheid tot articulatie en hoeveelheid stopwoordjes. Je kunt je presentatie ook opnemen en later analyseren.

2. Pro Metronome

Veel sprekers praten te snel. We zijn gewend om in conversaties rond de 200-250 woorden per minuut te praten. Maar tijdens het presenteren moet dat echt maximaal 100-150 woorden per minuut zijn. Te snel praten zorgt er niet alleen voor dat jouw publiek het verhaal moeilijk kan absorberen en begrijpen, volgens verschillende onderzoeken wordt het als nerveus en onervaren gezien door het publiek. Belangrijk dus om het tempo goed te oefenen van tevoren! Vroeger, toen ik piano speelde, had ik een metronoom op de piano staan om het tempo goed in de gaten te houden. Maar anno 2020 is there an app for that. En heeft de app Pro Metronome zelfs nog veel meer goede functies voor het oefenen van jouw presentatie.

3. Confident Speaking

Als je wel eens vaker hebt gesproken op een podium dan ken je het gevoel. Je hebt je goed voorbereid, maar bij het zien van de zaal en het podium begint je hart ineens sneller te kloppen en schieten de stresshormonen door je lichaam. Helaas, het blijft een heel menselijk iets, wat je nooit helemaal kan voorkomen. Naast een goede voorbereiding is even kort mediteren of doen aan mindfulness, voordat je het podium op gaat, een geweldige manier om een stuk ontspannender te starten. Naast de bekende meditatie-apps als Headspace en Calm, is er ook een speciale app om rustig te worden, voordat je het podium op gaat: Confident Speaking. Het kost slechts 10 minuten, maar kan echt het verschil maken!

4. VirtualSpeech

Als ik zelf een presentatie oefen, dan beeld ik mij altijd het publiek in waarvoor ik ga spreken. Een kleine groep van 50 professionals of een zaal vol met honderden studenten? Elke groep is anders en heeft een andere invloed op zowel hoe jij denkt dat het verhaal wordt beleefd, als hoe je zelf lichamelijk en geestelijk reageert als je presenteert. Inbeelden hoeft niet meer, want Virtual Speech zorgt ervoor dat je een virtuele omgeving kunt nabootsen met publiek! Download de app en gebruik een Google Cardboard (of vergelijkbare VR-bril) en je waant je in een echt theater!

5. AirPresentation

Om lekker vloeiend door een presentatie te gaan, is een clicker erg fijn. Niet steeds op de laptop hoeven te klikken, maar lekker lopen en naar de volgende slide gaan, perfect in lijn met jouw verhaal. Helaas zie ik nog wel eens mensen die hun clicker vergeten terwijl de locatie geen back-up heeft. Ook hier is een app voor: AirPresentation, waarmee je van jouw telefoon een clicker maakt. Uiteraard wel even alle notificaties uitzetten tijdens het spreken.

6. Prompster

Zelf hamer ik tijdens spreektrainingen altijd op het feit dat preparation the key is. Grote leiders als Martin Luther King en Steve Jobs gaven aan dat dit een van de succesingrediënten van hun presentaties was en onderzoeken laten zien dat het voorbereiden ontzettend cruciaal is. Vooral het meerdere malen oefenen is belangrijk: lange zinnen en moeilijke woorden eruit halen, kijken of je het zelf wel begrijpt en of er nog dingen missen. Maar vooral ook de tekst uit jouw hoofd leren. Het komt zo ontzettend veel sterker over dan als je het van een papier opleest, laat staan als je je achter een katheder verschuilt.

Nog niet vaak gesproken, angst dat je de tekst vergeet of gewoon veel te vertellen? Prompster Pro zorgt er voor dat je een teleprompter van jouw telefoon maakt! Als een volwaardige nieuwslezer(es), kan je hierdoor alsnog zonder papier in de hand, jouw verhaal goed ten tonele brengen.

Apps zijn verre van de heilige graal om een perfecte spreker te worden met een impactvol verhaal. Ze kunnen je wel geweldig op weg helpen om weer een paar volgende stappen te zetten om jouw verhaal nog beter te presenteren.