Content

Het Frankwatching Jaaroverzicht 2020 & vooruitblik 2021

0

‘De schouders eronder, roeien met de riemen die we hebben, het is wat het is, we maken er het beste van…’ Zomaar een paar uitspraken die dit jaar veel voorbij kwamen in gesprekken tussen Frankwatching-collega’s. Maar we zaten niet bij de pakken neer. Integendeel zelfs! Ben je benieuwd hoe wij 2020 hebben ervaren, wat we hebben gedaan en wat onze plannen voor 2021 zijn? En wil je weten welke artikelen en auteurs dit jaar de meeste views scoorden? Dan zit je hier helemaal goed! Dit – en meer – vind je namelijk in het Frankwatching Jaaroverzicht.

Samenwerken, offline en (vooral) online

In het Jaaroverzicht van 2019 hadden we het al aangekondigd: we gingen verhuizen naar een nieuw kantoor. Een plek met de ruimte en mogelijkheden om verder te groeien. Maar door de pandemie hebben we helaas van deze mooie locatie in Utrecht nog maar weinig gebruik kunnen maken.

Online kerstborrel van Frankwtaching-team.

Gelukkig zit online samenwerken al diep in het DNA van Frankwatching verankerd. Zo hadden we tot begin 2015 nog geen kantoor (hier terug te lezen). Via Google Workspace, Slack en soms Zoom en Whereby, kunnen we blijven samenwerken. Het is wel een uitdaging om de binding met collega’s en teams te behouden. Daar doen we ons best voor en werken we continu aan. Zo hebben we inmiddels een activiteitenagenda (voor online koffiemomentjes, lunches, borrels en zelfs sporten) waar alle collega’s toegang toe hebben.

Een uitspraak die we vaak doen, zal ik ook hier herhalen: ‘we mogen niet klagen’. We zijn namelijk in goede gezondheid, en daar gaat het natuurlijk om.

Blog: actueel & persoonlijk

Dit jaar deelden weer veel experts hun kennis via artikelen op Frankwatching. Ze schreven in 2020 maar liefst 875 artikelen. En daar kwamen in totaal 2480 reacties op. Mocht je echt álle artikelen van dit jaar willen lezen, dan kost je dat zo’n 77 uur! Dus als je nog tijd over hebt… 😉

875 artikelen en 2480 reacties.

We begonnen het jaar met een mooie planning, maar vanaf maart moest het roer om. We publiceerden veel actuele artikelen die lezers konden gebruiken om door de coronacrisis te navigeren. Met onder andere artikelen over crisiscommunicatie, marketing en online events, en natuurlijk thuiswerken.

Laten we kort inzoomen op twee bijzondere projecten van dit jaar. We maakten een coronapagina waar actuele artikelen en hulpmiddelen samenkomen. Daarnaast maakten we de dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief persoonlijker. Het waren projecten waarbij mensen uit verschillende teams met elkaar samenwerkten, en dan gebeuren er de mooiste dingen. 🙂

Dagelijks staan we in nauw contact met onze auteurs en de community. En ook al zagen we elkaar niet veel in real life, we kijken dankbaar terug op de vele leuke gesprekken en mailwisselingen. Het SEO-panel heeft ons bovendien dit jaar wederom bijgestaan bij het beoordelen van artikelen over SEO. Zo waarborgen we de kwaliteit van deze artikelen. Dank allemaal!

Top 10 auteurs

We zijn blij met alle experts die via Frankwatching kennis delen. Van de trouwe auteurs die elk jaar geweldige artikelen schrijven tot aan de nieuwe gezichten die hun inzichten met het grote publiek willen delen.

Het overzicht met de meest gelezen auteurs bevat vaste bijdragers als infographicskoningin Bianca van de Ketterij, marketeer Kim Pot en video-expert Pelpina Trip. Jan Scheele en Wouter van Wingerden staan er voor het tweede jaar op rij in, welke een prestatie van jewelste is (ja, dat schrijven we bewust zo). 😉

Hieronder vind je de top 10 auteurs met het hoogste totaalaantal views en de top 10 van auteurs met de hoogste gemiddelde score (periode: 18 december 2019 t/m 17 december 2020).

Top 10 auteurs totaal aantal views

Top 3 auteurs totaal aantal views.

 AuteurTotaal aantal viewsAantal artikelen
1Sanne Bekkema318.576
21
2Bianca van de Ketterij289.63035
3Tineke Pauw
169.677
18
4Kim Pot
159.971
21
5Pelpina Trip
149.2659
6Jan Scheele
112.800
19
7Vincent Alblas
110.52811
8Annemiek Nederpel
107.100
20
9Christiaan Lustig
91.118
12
10Ronald Faas
77.195
13

Top 10 auteurs gemiddeld aantal views

Top 3 auteurs gemiddeld aantal views

 AuteurAantal views gemiddeldAantal artikelen
1Martine de Meijer
43.414

1
2Milan Lagerwerf34.5901
3Gemma Steeman
20.953
2
4Otto Vullers
20.905
1
5Joris Toonders
20.343
1
6Bart ter Steege18.623
1
7Renata Verloop
18.269
2
8Wouter van Wingerden
18.0884
9Olivier Dadema18.069
1
10Jitty van Doodewaerd18.0281

De best gelezen artikelen van het jaar

Wat waren de best gelezen artikelen van 2020? Dit keer waren onderwerpen als videobellen, Instagram Reels en TikTok populair. Hieronder vind je de top 10 artikelen van dit jaar (stand van 18 december).

 ArtikelAuteurAantal views
111 tools voor videobellen & online meetings Sanne Bekkema70.417
2Instagram Reels: zo maak je je eerste video Martine de Meijer43.414
3Dé online trends & ontwikkelingen voor 2020 Tineke Pauw41.056
4Handige TikTok-tutorial voor beginners: zo werkt het Pelpina Trip40.727
5Zoom & privacy: zo kun je veilig videobellen [how to] Naomi van der Louw37.012
6Aan huis gekluisterd met de kids? 22 leuke én educatief verantwoorde tips Gemma Steeman35.764
76 woorden welke je beter kunt schrappen: eindredactie-tips Wouter van Wingerden34.788
8IKEA en haar softijs-strategie: wat kun jij hiervan leren? Milan Lagerwerf34.590
9Hoe maak je een TikTok-video? [stappenplan] Pelpina Trip33.408
10Hoe The Social Dilemma op Netflix je aan het denken zet over manipulatie Sanne Bekkema26.746

Topartikelen op basis van one metric

Het is natuurlijk fijn als artikelen veel gelezen worden. Maar dat zegt niet alles over de waarde ervan. Anders zouden we alleen nog maar artikelen publiceren over trends en taalfouten. 😉 Sommige artikelen spreken een grote groep lezers aan, en andere juist een niche. Dat wisten we als redactie wel, maar we beslisten altijd nog op basis van onderbuikgevoel.

Het afgelopen jaar hebben we flinke stappen gemaakt met de interpretatie van data en analytics. Daarbij ontwikkelden we een formule om de waarde van artikelen in one metric uit te drukken. Daar zitten elementen in als pageviews, maar ook engagement. We delen graag een aantal artikelen die dit jaar een hoge score behaalden (niet op volgorde weergegeven qua score).

ArtikelAuteur
Zo beheer je meerdere websites wél efficiënt Jim Rutten
Campagnekalender: onmisbaar onderdeel voor je marketingstrategie [+ handig template] Charlotte Koopmans
Digitale toegankelijkheid: vergeet de ouderen niet! Anouk Butterlin
Wat denk jij: moet biermerk Corona van naam veranderen? Jorge Labadie
Google Analytics verwijdert netwerkinformatie, zo krijg je toch weer inzicht Ruud Buijserd

Editor’s Picks: hier werd de redactie extra blij van

We willen dit jaar nóg iets nieuws doen en een aantal artikelen (en series) in het zonnetje zetten waar ons redactionele hart sneller van ging kloppen. Wederom, niet in volgorde van belangrijkheid.

Top 3 video’s

Hoe werkt TikTok nou precies? En wat kun je met Instagram Reels? Pelpina Trip deelde in verschillende video’s haar kennis. Deze tutorials werden het beste bekeken:

  1. Hoe maak ik een TikTok-video? [stappenplan]
  2. Handige TikTok-tutorial voor beginners: zo werkt het
  3. Instagram Reels: stap voor stap een video maken
Accepteer cookies

Trots zijn we ook op Open Up Digitals. Een serie video-interviews met 15 thought leaders uit de wereld van digitale transformatie en de digitale werkplek, die we in co-productie met Fellow Digitals maakten. Thema’s als de digitale transformatie, innovatie, HR, future of work, communicatie, samenwerking en verbinding staan centraal in deze serie.

Open Up Digitals screenshots.

Top 10 reageerders

Of het nu gaat over de update van Google Analytics 4, schrijftaal of educatief verantwoorde tips om kinderen thuis bezig te houden… Ook dit jaar deelden lezers én auteurs hun mening én kennis via de reacties op Frankwatching. Hieronder de top 10 reageerders. Bedankt voor al jullie reacties!

 ReageerderAantal reacties
1Olaf Geysendorpher 34
2Vincent Alblas 34
3Johan Stevens 33
4Leon Korteweg 26
5Edwin Waelbers 21
6Jorge Labadie 21
7Wouter van Wingerden 19
8Charlotte Meindersma 17
9Jessie van Loon 16
10Gemma Steeman14

E-mail, search & social

Zet je vol in op social media of kun je meer traffic en conversie realiseren met e-mail of search? Dit zijn vragen die wij onszelf regelmatig stellen. We delen dan ook graag onze analyse van wat we met onze kanalen zien gebeuren en welke trends ons opvallen.

Grafiek over de groei van kanalen.

Aantal volgers, abonnees of leden20192020Groeipercentage
Twitter247.400242.600-2%
LinkedIn company page54.10062.20015%
Nieuwsbrief50.10057.00014%
Facebook57.60056.300-2%
LinkedIn-groep34.30036.0005%
Instagram14.30016.70017%
Pinterest9.2009.8007%
YouTube5.0005.4008%
RSS1.000800-20%

E-mail blijft belangrijk

E-mail is en blijft een enorm belangrijk kanaal, dat je in eigen beheer hebt. Je bent bijvoorbeeld niet afhankelijk van de grillen van socialmedia-algoritmes. Daarom steken we veel energie in het werven, behouden en betrokken houden van abonnees voor onze nieuwsbrieven, updates en alerts. Het aantal abonnees is net als vorig jaar met zo’n 14% gegroeid. We zagen de traffic vanuit e-mail met zo’n 18% toenemen.

Search

Het verkeer vanuit search (en dan met name Google natuurlijk) is stabiel gebleven. Ongeveer tweederde van al de traffic komt uit search vandaan. Niet verrassend dus om te zeggen dat het een behoorlijk belangrijk traffic-kanaal is voor ons.

LinkedIn social king

De groei van onze LinkedIn company page was dit jaar weer een mooie 15%. De pagina heeft inmiddels bijna 2 keer zoveel leden als de Frankwatching LinkedIn-groep. Van alle social media is LinkedIn voor het derde jaar op rij de belangrijkste traffic driver. Het verkeer steeg met 7%. Deze post over de softijsstrategie van IKEA scoorde dit jaar bijna 500 likes en 39 reacties.

Facebook & Instagram

Instagram is still going strong. Het is niet alleen een belangrijk kanaal om onze doelgroepen te bereiken. Aan de populariteit van artikelen kun je bovendien zien dat Instagram nog steeds hoge ogen gooit. Het aantal volgers van ons Instagram-account groeide dit jaar met 17%. Het populairste bericht van ons account is een post over vetgedrukte tekst. Het wordt bovendien veel opgeslagen door onze volgers. Verder leuk om te benoemen: onze allereerste Reel werd ruim 14.000 keer bekeken (al had dat vast ook te maken met het feit dat we er zo snel bij waren…).

Instagram-post: mensen ervargen vetgedrukte tekst als meer waar dan schuingedrukte tekst.

Facebook staat ondanks alle kritiek nog steeds ferm overeind. Het aantal volgers van onze Facebook-pagina daalde wel licht, evenals de traffic naar onze site (-5%).  Deze video met tips voor videobellen had dit jaar het meeste bereik. Sowieso springen video’s er bij onze Facebook-pagina bovenuit.

Twitter, Pinterest & YouTube

Hoe staat het ervoor bij andere social kanalen? Het aantal volgers op Twitter daalt, evenals de traffic. We zijn benieuwd of de daling de komende jaren voortzet of dat er een stabilisering plaatsvindt. Bij Pinterest steeg het aantal volgers juist met zo’n 7%. De groei op YouTube zet ook gestaag door, 8% abonnees erbij.

Academy: topopleider, ook online

Frankwatching Academy werd voor het 6e jaar op rij topopleider in de Emerce 100, een nummer 1-positie waar we trots op zijn. Dit hebben we te danken aan onze gedreven trainers en tevreden deelnemers, veel dank hiervoor! Dit jaar vierden we het digitaal met elkaar.

Accepteer cookies

En toen opeens, de lockdown

In maart 2020 stonden we door de plotselinge lockdown voor de uitdaging om ons aanbod van trainingen en opleidingen op locatie ook online aan te bieden. We hadden natuurlijk al jarenlange ervaring met (korte) online cursussen. Die kwam goed van pas toen we onze 1- en meerdaagse trainingen en opleidingen snel naar een online variant moesten omzetten. Binnen 2 weken kreeg een multidisciplinair team dit met een enorme inzet en krachtsinspanning voor elkaar.

Zo goed zelfs dat onze hoge kwaliteitscore overeind bleef en sommige deelnemers echt fans van de online variant werden. We gaan er natuurlijk mee door, corona of niet, en hebben inmiddels een uitgebreid aanbod voor online leren.

LinkedIn-post over een online training.

In maart van dit jaar startten we met Ask the expert, een online adviessessie waarin je met een van onze experts op het vlak van digital marketing, SEO of social media aan de slag gaat. Voor meer uitgebreide inhouse opleidingstrajecten zijn de incompany trainingen in diezelfde periode uitgebreid met een virtual classroom-variant.

We introduceerden dit jaar 10 nieuwe trainingen en opleidingen, waaronder Growth hacking, Conversiegericht schrijven en Google Analytics 4. Daarnaast kun je 12 nieuwe online cursussen bij ons volgen en je kennis bijspijkeren over bijvoorbeeld LinkedIn advertising, TikTok en het schrijven van een online marketingplan. Onze incompany trainingen breidden we uit met Strategisch socialmediaplan en Instagram-strategie.

MKB Boost

Samen met Gemeente Rotterdam ontwikkelden we de MKB Boost, om juist ook in deze tijd betaalbare cursussen en trainingen aan te bieden. Hiermee willen we ondernemers stimuleren hun digitale vaardigheden uit te breiden. Daarnaast bleken de gratis online kennissessies weer erg populair.

LinkedIn-post Gemeente Rotterdam

NIMA en Cedeo

Sinds 2019 is Frankwatching NIMA Education Partner en het aantal mensen dat via Frankwatching het veelgevraagde en internationaal erkende NIMA A- of B-diploma behaalt groeit snel. En nog iets om trots op de zijn: sinds dit jaar zijn onze (online) trainingen en opleidingen Cedeo-gecertificeerd.

Klanttevredenheid Cedeo

Ook in 2021 op locatie en online

Inmiddels hebben we een recordaantal van 137 leerproducten, waar we jaarlijks duizenden en duizenden professionals mee opleiden. Natuurlijk gaan we in 2021 het aanbod verder uitbreiden, met weer allerlei nieuwe onderwerpen voor marketeers, communicatie- en andere professionals.

In 2021 blijven we vanzelfsprekend zowel op locatie als online opleiden. We gaan daarnaast óók trainen vanuit ons eigen Frankwatching-headquarter in Utrecht. In het nieuwe kantoor is daarnaast een spiksplinternieuwe videostudio in aanbouw, waar we onze online cursussen, webinars en virtual events zullen gaan produceren.

Events: op locatie & virtueel

In februari organiseerden we SocialToday, het grootste socialmedia-event van Nederland. Toen nog op locatie, maar na dit succesvolle event moesten ook wij omschakelen van fysiek naar online. We deden research en kozen voor de eigentijdse en krachtige tools en techniek, met de focus op interactie, engagement en netwerken. Deze elementen zijn ook virtueel onmisbaar, zo was onze overtuiging.

In september en november was het zover, onze eerste virtuele events Conversational Conference en Digital Workspace Event trokken elk grote groepen deelnemers. De opkomst was ongekend hoog en er haakten 16 partners aan. Na afloop hebben veel mensen nog rustig sessies teruggekeken, want ook virtuele events zijn gewoon on demand. Helemaal van deze tijd.

Accepteer cookies

We zien met onze samenwerkingspartners de kracht van een virtueel event. Een nieuwe digitale manier van netwerken, die zeker op lange termijn zal blijven bestaan.

Ik waardeerde de professionele opzet van het event en het enthousiasme van de presentatoren en overige deelnemers. Ik kreeg echt de indruk dat ik aanwezig was op een event, ook al was het op afstand. – deelnemer Conversational Conference

Er was veel engagement met deelnemers tijdens ons expertsessie. Een vraag stellen via de chat is waarschijnlijk laagdrempeliger dan een vraag stellen in een volle zaal tijdens een fysiek event. – partner Conversational Conference

In 2021 gaat SocialToday virtueel, met de bekende sterk inhoudelijke sessies en een flinke portie inspiratie. En het grote voordeel voor deelnemers: we kunnen de prijs een stuk lager houden! 🙂

Accepteer cookies

We organiseren volgend jaar 6 events, hopelijk in de loop van het jaar ook weer in fysieke vorm.

Studio: branded content & webinars

In 2019 startten we met Frankwatching Studio, een inhouse contentproductie-team waar onze partners en adverteerders gebruik van kunnen maken. In 2020 kon dit team flink aan de slag, we maakten contentproducties en organiseerden campagnes voor verschillende klanten. Van een losse whitepaper over e-mailmarketing voor e-commerce tot een complete campagne met branded artikelen, webinars & whitepapers voor een grote vergaderlocatie.

Ook onze branded content stond regelmatig in het teken van corona, zoals bijvoorbeeld het artikel over hoe medewerkers betrokken te houden tijdens het thuiswerken. Verder produceerden we webinars (en brachten bijbehorende whitepapers uit) over online vergaderen en het organiseren van een congres volgens de 1,5-meter richtlijnen.

Webinars – enkele tientallen – zetten we dit jaar met succes in, vaak als serie. We organiseerden ze met partijen Presenter, Jaarbeurs, Yellowground en Viadesk. Het aantal inschrijvingen voor deze webinars liep op tot 600 deelnemers, afhankelijk van het onderwerp. En dat deze webinars gemiddeld zijn beoordeeld met een 7,5, daar zijn we trots op.

Logo's partijen branded webinars

Ons proces om tot branded content te komen, bleek al behoorlijk corona-proof. Voor de productie van een artikel of whitepaper neemt een van onze copywriters een video-interview af met de klant. Vervolgens delen we de outline van de content digitaal, voordat we daadwerkelijk beginnen met schrijven.

Maar… we kunnen niet wachten om volgend jaar weer bij klanten langs te gaan, om mooie verhalen op te halen die we daarna kunnen delen met de Frankwatching-community!

De rollercoaster van Jobs

De arbeidsmarkt ging aan het begin van het jaar behoorlijk over de kop. Met de sterkste afname in aantal vacatures ooit (cijfers CBS), zagen we vanaf maart ook in de marketing- en communicatiebranche een dalende trend. Nu, aan het einde van het jaar, zien we gelukkig een positieve ontwikkeling. In oktober en november stonden er, in vergelijking met de maanden april en mei, 2½ keer zoveel vacatures op ons jobboard.

Daarnaast is het netwerk van werkzoekende professionals gegroeid. Vooral onze LinkedIn-community heeft een slag gemaakt en ging de magische grens van 10.000 leden over. Dat het netwerk groeit is ook te zien aan het gemiddelde bezoek op onze vacaturepagina’s, dat ten opzichte van 2019 met 11% steeg.

Werkgevers Update, webinar & Google for Jobs

De introductie van de Werkgevers Update was in 2020 een ander belangrijk feit. Dit is een nieuwsbrief waarin trends op het gebied van HR, recruitment en arbeidsmarktcommunicatie centraal staan. Als je je wil abonneren, je vindt ‘m hier bij ons overzicht van nieuwsbrieven en updates.

Het webinar over employer branding in samenwerking met De Recruitment Trainer werd door 200 professionals goed gewaardeerd. Een uur vol tips voor het bouwen aan een sterk werkgeversmerk, ook – of wel juist – nu.

Tot slot stond 2020 in het teken van de (Nederlandse) start van ‘Google for Jobs’. Door de goede inrichting van ons jobboard (bedankt technische collega’s!) zijn onze vacatures zichtbaar in de widget van Google. Deze ontwikkeling resulteerde in een toename van het organische verkeer via Google naar ons Jobboard met 23,9%.

Site & community: interne samenwerking is key

Het blijkt elk jaar toch maar weer lastig te voorspellen wat we in het nieuwe jaar gaan doen voor de website. 🙂 Voor 2020 hadden we een strakke planning gemaakt, maar door corona konden we daar al snel een streep door zetten. Maar dit jaar leverde wel sterke, leerzame en inspirerende samenwerkingen tussen de verschillende teams op. Het was mooi om te zien hoe onze technische collega’s van Team DX (Digital Experience) binnen korte tijd nieuwe projecten oppakten in nauwe samenwerking met Academy, Events, Marketing & Sales en Redactie. Dit leverde onder andere nieuwe productpagina’s op voor online trainingen en voor onze adverteerders.

Nieuw e-mailsysteem

We willen graag dat onze nieuwsbriefabonnees mails ontvangen die nog beter aansluiten op hun interesses. Niemand wordt namelijk blij van een information overload, zo bleek ook uit ons lezersonderzoek! We hebben daarom de nodige ambities op het gebied van marketing automation en personalisatie.

Om dit mogelijk te maken, stapten we eind september over op een nieuw e-mailsysteem. Het opzetten van een goed doordachte e-mailmarketingstrategie, het koppelen van de website aan het nieuwe systeem en het op orde krijgen van de templates leverden wel wat uitdagingen op. We kijken ernaar uit om in het komende jaar het potentieel van de nieuwe tool verder in te zetten.

Overal optimaliseren, altijd

2020 was ook een jaar van optimaliseren. Zo hebben we verschillende kleinere aanpassingen gedaan om websitebezoekers sneller en makkelijker te laten vinden waar ze voor komen. We verwachten in 2021 daar nog een aantal grotere stappen te gaan maken. We hebben dit jaar met allerlei vormen van dashboards veel nieuwe inzichten opgedaan. Achter de schermen hebben we gebruikersonderzoek uitgevoerd en designs uitgebreid besproken en voorbereid. En laten we niet de mooie lessen uit het lezersonderzoek vergeten! Onze handen jeuken dus om in 2021 de website goed onder handen te nemen. Zowel qua ontwerp als technische code.

Dankjewel!

Wat zal 2021 brengen? Dat is een vraag die we ons inmiddels allemaal wel zullen stellen. We willen in elk geval jou – lezer, reageerder, abonnee, volger, deelnemer, partner, klant – hartelijk danken voor je steun dit jaar. We wensen je een gezond en gelukkig 2021 toe!

Heel benieuwd zijn we naar jullie ideeën, als lezers en fans van Frankwatching. Wat vinden jullie van een jaaroverzicht als dit. Of wat mis je nog bij Frankwatching? Wat moeten we in 2021 zeker doen en wat mogen we niet nalaten? Laat het ons weten, via de mail of gewoon hieronder in de reacties. 🙂

Bij het schrijven van dit artikel hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de bijdragen van al onze collega’s van het Frankwatching Team.