Online marketing

Dé online trends & ontwikkelingen voor 2020

0

Wat brengt 2020 voor digital marketing, online communicatie, social media en tech? De redactie van Frankwatching zet voor jou de opvallendste online trends op een rij. Onze experts delen hun visie op deze ontwikkelingen en geven je meteen handige tips mee. Lees (of scan) en sla het op, zodat jij straks voor je werk weer helemaal up-to-date bent.

De belangrijkste trends & ontwikkelingen

Rond het einde van het jaar verschijnen op Frankwatching altijd veel trendartikelen op het vlak van digital marketing, communicatie en tech. Sommige auteurs schrijven zelfs jaarlijks over de nieuwste ontwikkelingen, waardoor je over de jaren heen de veranderingen mooi kunt volgen. Hieronder delen we een selectie van al deze prachtige artikelen. Check vooral ook het complete trendoverzicht voor meer interessante topics.

[Update: bekijk hier ons overzicht van de online trends van 2021]

Online

Tussen nu & 2030: dit zijn de grootste digitale veranderingen

Het ‘mainstream internet’ begint aan haar derde decennium. Bart ter Steege (managing partner bij Jungle Minds) blikt daarom terug op de veranderingen die digitalisering en het internet teweeg hebben gebracht. En hij kijkt ook vooruit naar de komende 10 jaar. Hij voorziet in 7 sectoren, waaronder de bouwsector en de sportindustrie, grote digitale veranderingen.

digitale veranderingen 2020 2030

10 online designtrends

Van het scherm naar in your face, animatie-confetti van letter tot mousepointer! Online design pakt uit in 2020. Brutaal breken designers de regels. Allemaal voor het goede doel: mooier en beter. Désirée Battjes en Beau van Essen (Est Digital) laten je zien welke trends van invloed gaan zijn op wat we online zien.

online designtrends

SEO in 2020: 8 trends om op in te spelen

De basis van zoekmachineoptimalisatie verandert niet: optimaliseren voor de gebruiker en het zo goed mogelijk beantwoorden van de zoekvraag staat centraal. Toch zijn er belangrijke trends om in de gaten te houden. Zo is er de Google-update BERT die grote gevolgen kan hebben, er zijn nieuwe vormen van structured data en lokale SEO wordt steeds belangrijker.

E-commerce: bezorgschaamte & tegengeluiden marketplaces

Steeds meer mensen hebben last van ‘bezorgschaamte’. Schaamte om weer een pakketje bij de buren op te halen en schaamte voor de impact op het klimaat. Zijn afhaalpunten het antwoord op deze uitdaging? En welke rol spelen Google, grote marketplaces en personalisatie voor webwinkels in 2020? Chantal Schinkels (Guapa E-Commerce) deelt 5 e-commercetrends met je.

Online leren in 2020

Wat kun je in 2020 verwachten op het vlak van digitaal leren? Marie-Louise Kok (MLogica) neemt je mee langs 6 trends, waaronder video based learning, microlearning en self-directed learning.

online leren koptelefoon toetsenbord muis

Gartner voorspelt: 5 tech-trends

Biochips, 5G, autonoom rijden… Welke technologieën gaan de komende jaren een enorme impact hebben voor mensen en bedrijven? Gartner heeft de nieuwe versie van de Hype Cycle for Emerging Technologies gepubliceerd. Ze signaleren 5 belangrijke trends.

Digital marketing

Online marketing: een terugblik & de trends voor 2020

Wat gaat er in 2020 gebeuren op het gebied van digital marketing? Waar moet je op letten en waar liggen de grootste kansen? Joris Toonders blikt terug op de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar en geef zijn visie op de belangrijkste online marketingtrends voor het komende jaar. Waaronder: automatisering, platformen en de enorm belangrijke rol van de cultuur in je organisatie.

online marketing trends 2020

Data-driven marketing: wat je voor 2020 moet weten

‘Data zijn de basis voor succesvolle marketingactiviteiten. En niet alleen bij corporates, maar ook in het mkb en de grootzakelijke markt’, aldus Elias Crum (Marketing Guys). In zijn artikel bespreekt hij 4 trends, namelijk: customer data platforms, visual data discovery, predictive analytics en datagedreven personalisatie. Naast de trends benoemt hij ook belangrijke gevolgen van de ontwikkelingen voor marketeers.

Data-driven marketing trends. Cijfers met het jaartal 2020 in het midden.

E-mailmarketing: automation uit de kinderschoenen

In e-mailmarketing (en marketing automation) moet je vaak kleine stapjes zetten om grote resultaten te bereiken. Sean Barten (Webpower) voorspelt voor 2020 dat bepaalde trends niet meer in de kinderschoenen staan. Zo komt er slimmere geautomatiseerde segmentatie, kun je meer (en beter) A/B-testen en krijgen marketeers de controle terug. In plaats van het werk uitbesteden, realiseren ze zich dat ze liever zelf aan de knoppen zitten om het e-mailproces van a tot z te begeleiden.

4 belangrijke B2B-marketingtrends

De tweede B in B2B-marketing staat zeker niet voor Boring! In 2020 zijn er 4 trends die je kunnen helpen om meer waardevolle leads te verzamelen en meer omzet te genereren, waaronder customer experience en personalisatie.

Content & Contentmarketing

Contentstrategie: dé trends

‘De contentstrategie-trends voor 2020 gaan meer over nieuwe manieren van samenwerken dan over de doorbraak van technische innovaties’, aldus John Verhoeven. We maken een pas op de plaats met al die innovaties en gaan meer naar de lange termijn kijken (in plaats van focussen op kortetermijn-resultaten). En betekent 2020 het begin van het einde van de influencer?

Trends voor contentstrategie. Brandende smartphone ligt op de grond.

Contentmarketing in 2020: wordt ‘content’ een vies woord?

Wat brengt 2020 voor contentmarketing? In dit artikel komen 10 experts aan het woord met mooie trends én tips. Zoals: word bff’s met je event- of PR-manager en maak een gezamenlijke contentkalender. En vertel je merkverhaal als een steengoede televisieserie.

Contentmarketing-trends. Man trekt vies gezicht.

De online videotrends

Zoeken in video’s wordt mogelijk! Dat is een ontwikkeling waar ik persoonlijk wel enthousiast van word, omdat je dan heel makkelijk ín een video een antwoord op je vraag kunt vinden. Verder deelt video-expert Pelpina Trip nog een aantal interessante trends, zoals meer aandacht voor toegankelijkheid en 1-op-1 video’s (zakelijke video’s die specifiek voor één persoon gemaakt worden).

Social media

9 socialmedia-trends die 2020 gaan domineren

Welke trends moet je voor social media op het vizier hebben? Sjef Kerkhofs (DailyDialogues) deelt 9 belangrijke ontwikkelingen. Zo wordt TikTok dé uitdager van social media dit jaar. Het platform groeit erg snel, ook in Nederland. Daarnaast gaat creatieve content steeds meer focus krijgen en wordt ‘private het nieuwe default’.

socialmedia-trends

LinkedIn: 6 trends & nieuwe functionaliteiten

LinkedIn groeit gestaag. Sebastiaan Nagel en Judith Eversdijk (SocialBlooming) zetten de belangrijkste trends en nieuwe functionaliteiten op een rij. Zo zul je steeds meer influencers tegenkomen in je timeline en zal het organisch bereik van bedrijfspagina’s ook dit jaar verder afnemen.

6 visuele trends op Instagram voor 2020

‘Spontaan’ geschoten foto’s, kwetsbare selfies, retro pasteltinten… In dit artikel deelt Kim Stolk 6 opvallende visuele Instagram-trends die je niet mag missen.

Tip: alle socialmedia-afmetingen op een rij

Wat waren ook alweer de afmetingen voor afbeeldingen op social media? Ze veranderen regelmatig. Deze infographic toont handig alle actuele afmetingen in één overzicht.

Screenshot van een deel van de infographic.

De klant (en de burger) centraal

De klant centraal, ja, dat hebben we wel vaker gehoord. Je kunt het zeggen, maar ‘doen’ is een heel ander verhaal. Twee trendartikelen zoomen in op die zogenoemde klant en burger, die eigenlijk alleen maar goed geholpen wil worden. Zo moeilijk is dat niet, toch? 😉

Wat wil de klant in 2020?

De klant van 2020 is niet anders dan de klant van 2019 en de jaren ervoor. Het zijn mensen, met gewoonten, behoeften en emoties. Die veranderen niet zomaar. Ze willen gewoon goed geholpen worden! Maar er zijn toch trends die wel degelijk belangrijk zijn voor de klantervaring en customer journey van nu en in de toekomst.

klant

Overheidscommunicatie: 7 trends om over na te denken

Communicatieprofessionals van de overheid staan voor stevige uitdagingen. Wat doe je met social media, wil je nog wel afhankelijk zijn van platformen die eenzijdig de spelregels kunnen veranderen? Hoe ga je om met de Omgevingswet en energietransitie, die vragen om nóg meer kennis over participatie? In dit artikel 7 belangrijke overheidscommunicatietrends die je moet kennen.

Veel succes in 2020!

Met het lezen van dit overzicht ben je hopelijk weer helemaal up-to-date. De online ontwikkelingen gaan uiteraard onverminderd door. De experts zullen je via Frankwatching dagelijks op de hoogte blijven houden van online trends, ontwikkelingen en handige tips. Als je niks wil missen, abonneer je dan vooral even op de nieuwsbrief. We wensen je heel veel succes dit jaar.

Heb je nog aanvullingen op dit overzicht? Laat het weten via de reacties hieronder!