Inspiratie

Gartner voorspelt: dé 5 tech-trends met impact

0

Biochips, 5G, autonoom rijden… Welke technologieën gaan de komende jaren een enorme impact hebben voor mensen en bedrijven? Gartner heeft de nieuwe versie van de Hype Cycle for Emerging Technologies gepubliceerd. Ze signaleren 5 belangrijke trends.

Wat is de Hype Cycle?

De technologieën die op de Hype Cycle geplot zijn, geven een mooi beeld van de tech-ontwikkelingen voor de komende jaren. Ze zullen niet meteen allemaal mainstream zijn, maar het zijn wel interessante innovaties om in de gaten te houden. Wie weet wat ze voor jou en je organisatie kunnen betekenen? Wil je meer weten over de Hype Cycle (en de verschillende fasen daarbinnen)? M’n collega Linda geeft in haar artikel over het onderzoek van vorig jaar een uitgebreide uitleg.

Gartner Hype Cycle for emerging technologies, 2019

Afbeelding: Hype Cycle for Emerging Technologies, 2019 van Gartner.

5 tech-trends

Gartner heeft uit de verschillende technologieën 5 trends gedestilleerd die volgens hen veel impact gaan hebben.

1. Detectie & mobiliteit

Machines leren de wereld steeds beter begrijpen. Sensortechnologie – een belangrijk onderdeel van het Internet of Things – wordt gecombineerd met kunstmatige intelligentie. Hierdoor kun je veel inzichten opdoen.

Gartner verwacht bijvoorbeeld dat ergens in de komende 10 jaar een 3D-kaart van de wereld gecreëerd wordt. Dat is de zogenoemde AR Cloud, “a persistent 3D digital copy of the real world to enable sharing of AR experiences across multiple users and devices”, volgens Ori Inbar (bedenker van de term). Hierdoor zullen veel mogelijkheden (en businessmodellen) voor augmented reality ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een gebruiksaanwijzing die óp het apparaat vertoond kan worden, in plaats van dat je een ellenlange tekst moet lezen.

Technologieën om in de gaten te houden: 3D-sensing camera’s, AR Cloud, bezorgdrones, levels 4 en 5 voor autonoom rijden (waarbij level 5 de ultieme zelfrijdende auto is) en autonome voertuigen die kunnen vliegen.

2. De augmented mens

Met nieuwe technologieën kunnen we onszelf ‘verbeteren’, cognitief en fysiek. En dan gaan we een stap verder dan ‘slechts’ het vervangen van een ontbrekende onderarm. Protheses gaan beter presteren dan hoe de normale mens zou functioneren. Een prothese+ dus!

Technologieën om in de gaten te houden: biochips, personification, augmented intelligence, emotion AI (kunstmatige intelligentie die emoties kan detecteren en herkennen), immersive workspaces en biotech.

3. Post-klassieke computers & communicatie

De ‘klassieke’ computer- en communicatietechnologieën hebben de afgelopen decennia veel vooruitgang geboekt via traditionele architecturen, zoals snellere CPU’s. Dit alles is voorspeld door de welbekende wet van Moore. De nieuwe generatie van deze technologieën zal een nieuwe architectuur gebruiken.

Gartner geeft een voorbeeld: internet vanuit de ruimte. Low earth orbit (LEO) satellieten kunnen wereldwijd internet gaan bieden. Deze satellieten zullen een internetverbinding mogelijk maken voor de 48% van de huizen die dat nu nog niet heeft. Elon Musk is er bijvoorbeeld mee bezig met StarLink. Volgens Gartner staat de technologie nog in de kinderschoenen, maar het zal de komende jaren een enorme (sociale en commerciële impact) hebben.

Technologieën om in de gaten te houden: 5G, next-generation memory, LEO-systemen en nanoscale 3D-printing.

4. Digitale ecosystemen

Digitalisering heeft al vele klassieke ketens (en bedrijven) doorbroken. Gartner legt uit wat ze bedoelen met een digitaal ecosysteem. In zo’n ecosysteem zit een groep van actoren (bedrijven, mensen en dingen) die onderling afhankelijk van elkaar zijn en die digitale platformen gebruiken om een doel te bereiken waar ze allemaal profijt van hebben.

Technologieën om in de gaten te houden: DigitalOps, knowledge graphs, synthetische data, het gedecentraliseerde web en gedecentraliseerde autonome organisaties.

5. Advanced AI & analytics

Met geavanceerde technologieën en tools kun je data en content (semi-)autonoom laten onderzoeken. Deze technologieën zijn vaak geavanceerder dan business intelligence (BI). Gartner geeft een aantal voorbeelden: autonome navigatie, monitoring op afstand, Natural-Language Processing (NLP), gezichtsherkenning en video-analyse.

Technologieën om in de gaten te houden: adaptive machine learning, edge AI, edge analytics, explainable AI, AI Platform as a Service (PaaS), transfer learning, generative adversarial networks en graph analytics.

Waar zijn de technologieën van vorig jaar gebleven?

Misschien valt je iets op aan de Hype Cycle. Het staat aan de linkerzijde vol met opkomende technologieën. Maar het is leeg voorbij de ‘through of disillusionment’. Augmented reality stond vorig jaar bijvoorbeeld nog in dat dal, maar is nu verdwenen. Gartner geeft aan dat ze zich dit jaar focussen op nieuwe technologieën die nog niet getoond zijn in de vorige versies van de Hype Cycle. Dit betekent dat technologieën die er vorig jaar in stonden, er nu niet meer in staan. Maar dit betekent niet dat ze niet meer belangrijk of relevant zijn.

Er is overigens ook een Hype Cycle voor Marketing en Advertising verschenen. Hierin worden de volgende technologieën genoemd die impact kunnen hebben op het werk van marketeers: real-time marketing, kunstmatige intelligentie, blockchain voor advertenties en Customer Data Platforms. Ook interessant om te bekijken!

Welke ontwikkelingen vallen jou op? Ik hoor het graag via de comments.