Content

Dé online trends & ontwikkelingen voor 2021

0

Wat zijn de belangrijkste trends voor online marketing, communicatie, social media en customer experience? De redactie van Frankwatching zet ze voor jou op een rij. Onze experts delen hun visie op deze ontwikkelingen en geven je meteen handige tips mee. Lees (of scan) en sla de artikelen op, zodat je voor je werk weer helemaal up-to-date bent.

De belangrijkste trends & ontwikkelingen

Elk jaar verschijnen op Frankwatching veel artikelen over online trends. Sommige auteurs schrijven zelfs jaarlijks over de nieuwste ontwikkelingen, waardoor je door de jaren heen de veranderingen mooi kunt volgen. Hieronder delen we een selectie van al deze prachtige artikelen. Check vooral ook het complete trendoverzicht voor meer interessante topics.

Online

7 wilde voorspellingen over hoe ‘digital’ ons leven in 2021 gaat vormen

“2020 heeft zowel consumenten als bedrijven over een technologisch kantelpunt geduwd”, schrijft Bart ter Steege (managing partner bij Jungle Minds). De manier waarop bedrijven omgaan met klanten en hoe bedrijven intern werken is veranderd. Bart voorziet 7 belangrijke ontwikkelingen voor 2021. Waaronder de hybride mens (fysiek en digitaal gaan in elkaar over), de opkomst van de ‘super app’ en versnelde innovatie in de gezondheidszorg (extra leestip).

7 wilde voorspellingen over hoe 'digital' ons leven in 2021 gaat vormen

10 online designtrends voor 2021

Retrofonts, muted colors en mint als het nieuwe zout. Bij online design voert nostalgie de boventoon. Désirée Battjes en Johan Post (Est Digital) tonen welke trends van invloed gaan zijn op wat we online zien. Dat is weer genieten!

banner-webdesign-trends-2021

SEO in 2021: 7 belangrijke punten om mee te scoren

Met de aankondiging van de Core Web Vitals en de doorontwikkeling van kunstmatige intelligentie, zet Google alvast de toon voor search in 2021. Welke grote (en minder grote) veranderingen kun je komend jaar verwachten? In dit artikel vind je 7 punten waarmee jouw website SEO-proof wordt én blijft.

vergrootglas

Pluk de vruchten van de piek in e-commerce [5 trends]

Zelfs als je winkel dicht is, blijft het enorm belangrijk om je klanten te blijven binden. De ene MKB’er is daar succesvoller in dan de ander, laat Chantal Schinkels zien in haar artikel. Andere trends die ze benoemt zijn onafhankelijkheid van externe leveranciers (denk aan zelf producten bezorgen omdat de pakketdiensten de drukte niet aankunnen), ReCommerce, de aankomende Google-update en het toenemende belang van complete productinformatie.

Pluk de vruchten van de piek in e-commerce

Gartner: top 5 trends voor digital marketing

Gartner publiceert elk jaar opkomende technologieën in de Hype Cycle, waaronder voor digital marketing. Het onderzoeks- en adviesbureau benoemt 5 trends voor 2021: customer data ethics, real-time marketing, AI for marketing, personalization engines en location intelligence. Gartner stelt bijvoorbeeld dat het vertrouwen van klanten stijgt, als marketeers praten over ethiek rond klantdata én laten zien dat ze goed met die data omgaan.

Gartner Hype Cycle Digital Marketing 2020.

Online marketing

Online marketing: een terugblik & de trends voor 2021

Al 12 jaar op rij schrijft Joris Toonders (oprichter van Yonego) op Frankwatching over de belangrijkste online marketingtrends. Zijn recente publicatie is weer een indrukwekkende longread geworden, met ontwikkelingen als de impact van globalisering, platformen, KPI’s en meer. Je moet er even voor gaan zitten, maar ik beloof het je: het is de moeite waard!

2021 - header bij trendartikel over online marketing.

4 B2B-marketingtrends om rekening mee te houden

Wat brengt 2021 voor B2B-marketing en sales? Elias Crum (CEO van Marketing Guys) zet de belangrijkste trends voor je op een rij. Je kunt in zijn artikel meer lezen over de opkomst van sales technology, hybride events, persoonlijke video en gepersonaliseerde content.

E-mailmarketing in 2021: nóg persoonlijker & met een actuele boodschap

Door de abrupte verschuiving naar online klantbeleving in 2020, kregen mailings een nog grotere rol voor bedrijven en organisaties. Hendrik Westerhuis (Spotler) verwacht dat deze trend doorzet in 2021. In zijn artikel lees je meer over de groeiende inzet van dataplatforms, focus op relevantie, actuelere mailings, betere content en het privacy shield.

Als aanvulling hierop kun je dit artikel over e-mailmarketingtrends van Sean Barten (Webpower) lezen, met nóg meer interessante ontwikkelingen. Hij zet marketing automation op 1, voorziet een slimmere inzet van interactiviteit en bespreekt ook de dark mode.

e-mail tekenen op bord

Content, Contentmarketing & Communicatie

6 waardevolle tips voor je communicatiestrategie in 2021

John Verhoeven (contentstrateeg en trainer bij Frankwatching) schrijft al jaren over contenttrends. Maar voor dit jaar wijkt hij daarvan af en geeft hij je handvatten om om te kunnen gaan met de huidige, onvoorspelbare situatie. Alvast één tip: “Veel partijen willen zich graag van hun beste kant laten zien, en een graantje meepikken van die behoefte aan eerlijkheid. Pas daarmee op: mensen voelen intuïtief heel scherp aan of je meent wat je zegt – en of die boodschap wel bij jou past.”

zonsopkomst

Contentmarketing: het einde van de funnelvisie [+ 3 andere trends]

Hoe ziet het komende jaar eruit voor contentmarketing? De obsessie met technologie neemt af, creativiteit komt terug, aldus Dieter Rommel (com&co). Van funnelvisie en tunnelvisie naar content die mensen écht helpt. Over deze en 3 andere trends lees je in zijn artikel.

Merit Koutstaal (DBOM) schrijft over flexibele planningen, AI-driven content en het belang van empathie en emotie. Haar artikel over contentmarketingtrends is ook een aanrader.

contentmarketing-trends, collega's aan het werk op de computer

PR & communicatie: focus op authenticiteit, persoonlijkheid & traditie

Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van PR en communicatiestrategie? Authenticiteit, persoonlijkheid & traditie staan volgens Thea van Unen (LEV PR) centraal.

Storytelling: op zoek naar nieuwe vormen [7 trends]

Wat betekent de overschakeling naar ‘online’ voor de toepassing van storytelling in organisaties? Sigrid van Iersel (Verhaallijnen) besprak de veranderingen met 11 storytelling-experts. Dit leverde 7 opvallende trends en veel voorbeelden op. Met als hoofdboodschap: hoe meer online, hoe belangrijker de menselijke factor.

Een vorm van storytelling.

7 videotrends: UGC, livestreams & meer

“2020 (…) voelde wel als het jaar dat in het teken stond van ‘proberen’. Experimenteren met vloggen en het maken van de eerste webinars. In 2021 is het oefenen over en gaan we voor een duidelijke en strategische aanpak”, aldus video-expert en Frankwatching-trainer Pelpina Trip. Je leest alles over dé videotrends in haar artikel, uiteraard inclusief een video. 🙂

videotrends

Social media

Dé socialmedia-trends voor 2021: we pakken de macht terug

We zitten op een zeer belangrijk en interessant omslagpunt voor social media, aldus Sjef Kerkhofs (DailyDialogues). “Het omslagpunt waarop de controle over data en privacy op social media naar de gebruiker verschuift.” Hij focust in zijn artikel op de maatschappelijke ontwikkelingen rond social media en voor marketeers de draai van commercie naar creatieve, kwalitatieve content.

socialmedia-trends 2021

Extra leestip: dit uitgebreide blog van Hootsuite over de social trends. Met onder andere het vinden van nieuwe klanten als belangrijkste doel voor social marketeers en de opkomst van baby boomers.

7 belangrijke trends in social advertising

Het verbeteren van de klantbeleving, features voor social commerce, minder opties voor targeting… Dit zijn een aantal belangrijke ontwikkelingen op het gebied van social advertising. Laat je via dit artikel bijpraten!

social-advertising-trends-2021

Instagram: de trends & verwachtingen voor 2021

Hoe staat het ervoor bij Instagram? Het zou nog weleens een woelig jaar kunnen worden. “Veel mensen zijn het plezier in Insta kwijt (…)”, schrijft Kirsten Jassies (Instagram-expert en trainer bij Frankwatching). De vele veranderingen in de app, met een verhoogde focus op commercie, zorgen voor irritaties bij de community. Maar er liggen zeker ook veel kansen, zoals voor nieuwe, creatieve contentvormen.

Instagram

LinkedIn: 4 trends & 7 nieuwe functionaliteiten

LinkedIn heeft wederom een jaar van groei achter de rug. Sebastiaan Nagel en Judith Eversdijk (Social Blooming) blikken vooruit en delen 4 interessante trends en maar liefst 7 nieuwe functionaliteiten met je. Met onder andere de revival van de Company Page, die een boost lijkt te krijgen van LinkedIn. Doe er je voordeel mee.

Trends LinkedIn infographic 2020

De belangrijkste Pinterest-trends

Pinterest is een platform dat je niet mag onderschatten. Het is inmiddels een van dé conversieplatformen van dit moment, stelt Joyce Nafzger (Qontent Matters). Ze praat je bij over 5 opvallende trends: story pins, Pinterest Shopping, Pinterest Trends, Pinterest Lens en bewustwording & balans.

De belangrijkste Pinterest-trends: update en vooruitblik naar 2021

Customer experience

CXO (customer experience optimization): de belangrijkste trends in 2021

Door de pandemie is het online koopgedrag flink veranderd. Het aandeel van online in de oriëntatiefase en beslisfase is bijvoorbeeld momenteel groot in veel branches. Extra belangrijk dus om te zorgen dat deze contactmomenten relevant zijn. Cherrelle Akerina (Traffic Builders) neemt je mee in de trends, zodat jij de klantervaring en de klantreis kunt verbeteren.

CXO

Dé trends in UX & CX voor 2021

Tools die designers superkrachten geven, blended events en de ontwikkeling van UX design naar brand experience design. Dit zijn een aantal boeiende ontwikkelingen die Floor van Riet en Daryna Kruty (One Shoe) beschrijven in hun artikel over trends op het gebied van user experience en customer experience. Laat je inspireren!

Veel succes in 2021!

Met het lezen van dit overzicht ben je hopelijk weer helemaal up-to-date. Maar de ontwikkelingen gaan onverminderd door. Via Frankwatching houden de experts je dagelijks op de hoogte van online trends, ontwikkelingen en handige tips. Als je niks wil missen, abonneer je dan vooral even op de nieuwsbrief. We wensen je heel veel succes dit jaar.

Heb je nog aanvullingen op dit overzicht? Laat het weten via de reacties hieronder!