Content

7 videotrends voor 2021: UGC, livestreams & meer

0

Het coronavirus heeft veranderd hoe we werken, hoe we communiceren in bedrijven en naar klanten toe… Juist in deze rumoerige tijd zal videocommunicatie enorm belangrijk zijn. Hoe ziet videocommunicatie er in 2021 uit? Ik zet 7 videotrends voor je op een rij!

Accepteer cookies

1. Video UGC

In 2021 gaan we nog meer user generated videocontent zien. Dit zijn video’s die gemaakt worden door consumenten zelf. De app Shoploop van Google en bedrijven als OOOOO spelen hier mooi op in. Maar ook vanuit bedrijven zullen we meer user generated video’s zien. Bijvoorbeeld vanuit werknemers. Denk aan een ‘meet the team‘- video of een afscheidsvideo voor een collega die door mensen zelf op afstand wordt opgenomen.

2. 1-op-1 video’s

Juist in deze virtuele tijd waarin we overspoeld worden met e-mails, is het belangrijk om persoonlijke video’s te maken. Video’s die je dus echt gericht naar één persoon stuurt. Om in contact te komen, om het contact warm te houden of om een vraag te beantwoorden. Deze video’s kun je versturen via een e-mail of WhatsApp, maar bijvoorbeeld ook via LinkedIn.

3. Winkelen en uitjes via livestreams

In het drukke centrum winkelen, binnen of buiten Nederland cultuur snuiven en andere uitstapjes maken… Doordat dit momenteel lastig is of zelfs niet meer kan, zullen we dit in 2021 meer en meer gaan ‘doen’ via livestreams. Een chocoladeproeverij? Iedereen krijgt een leuk bakje met chocola thuisgestuurd en volgt online tegelijkertijd een livestream. Winkelen kan ook live, via Amazon of YouTube bijvoorbeeld. Ook hier zullen influencers weer een grote rol kunnen spelen.

4. Short vs long video

De grote vraag blijft: wat is nou de ideale lengte voor een video? Nu Instagram en YouTube de korte video’s van TikTok hebben overgenomen, lijkt het erop dat TikTok dit jaar wellicht gaat terugslaan met juist de mogelijkheid voor het plaatsen van langere video’s. Namelijk, van 3 minuten. De battle lijkt dus nog wel even door te gaan.

Als je het aan mij vraagt zou ik zeggen: laat de lengte van de video afhangen van de wensen van jouw ideale kijker. Voordat je jezelf de vraag stelt: hoe lang moet de video worden? Denk dan eerst: wie is de kijker? En waar zit mijn kijker op te wachten?

5. Video’s maken en kijken op de telefoon

We kijken niet alleen steeds langer naar video’s op de telefoon, we maken ook meer filmpjes met de telefoon. De technologie om professionele video’s te maken met de telefoon ontwikkelt in een rap tempo. Juist nu we elkaar niet altijd kunnen ontmoeten, is het handig om het een en ander met je smartphone te kunnen vastleggen. Dit jaar zullen er vast nog meer apps bijkomen die bijvoorbeeld in een handomdraai je video ondertitelen of vertalen, een achtergrond wazig maken, of het mogelijk maken om met standaard bedrijfstemplates te werken.

6. Storytelling & echte mensen

Na een heftig jaar (en we zijn er natuurlijk nog niet vanaf) zitten de meeste mensen niet te wachten op harde salesvideo’s en perfecte plaatjes. We zoeken verhalen die verbinden. Echte mensen. Video’s die laten zien hoe het werkelijk is. Zoek in 2021 dus juist die verhalen op. Maak geen video’s met perfecte mensen en een harde salespitch, maar ga de verbinding aan. Wees echt.

7. 2021 is het jaar van de strategische aanpak

Video is nog nooit zo cruciaal geweest. In 2021 zullen bedrijven meer videocommunicatie inzetten. En misschien voelde 2020 ook wel als het jaar dat in het teken stond van ‘proberen’. Experimenteren met vloggen en het maken van de eerste webinars. In 2021 is het oefenen over en gaan we voor een duidelijke en strategische aanpak. Mijn advies daarbij is om te werken vanuit de behoefte van de kijkers en het platform. En houd ondertussen altijd het doel in je achterhoofd!

Over welke videotrends voor het komende jaar ben jij enthousiast? En welke videotrends missen nog in dit rijtje? Ik ben benieuwd naar waar jij denkt dat videocommunicatie in 2021 heen gaat. Laat je het weten in een reactie?