Inspiratie

De belangrijkste Pinterest-trends: update & vooruitblik naar 2021

0

Even polsen: hoe serieus neem jij Pinterest al? Denk je nu ‘mwah, leuk voor erbij?’ Think again. Wat ooit begon als een platform voor moodboards en DIY’s, is inmiddels een van dé conversieplatformen van dit moment. Het is dan ook hoog tijd om 5 Pinterest-trends van 2020/2021 in de spotlight te zetten. Van nieuwe functionaliteiten, zoals Pinterest Stories en Pinterest Lens, tot dé trending topics van dit moment. Op een presenteerblaadje, zodat jij er je voordeel mee kunt doen. Of je nou een merk of creator bent.

1. Story Pins

Na Instagram, Facebook en laatst nog LinkedIn, kon Pinterest natuurlijk niet achterblijven. Zeg maar hallo tegen weer een nieuw ‘Stories’-format: Story Pins. Hoe deze Stories op Pinterest eruitzien? Nou, ‘gewoon’. Zoals we ze kennen van andere social platformen: een (opgeleukte) foto of video met geschreven of gesproken tekst. Maar, don’t be fooled, want een gedachteloze copy-paste van andere platformen is het niet. Integendeel, Pinterest Stories onderscheiden zich op meerdere vlakken van Instagram Stories of Facebook Stories en zijn precies daarom interessant.

Voorbeelden van Story Pins. Bron: Pinterest Newsroom.

Voorbeelden van Story Pins. Bron: Pinterest Newsroom

De voordelen van Story Pins versus Instagram & Facebook Stories:

1. Story Pins kunnen voor eeuwig blijven bestaan
Je kunt Story Pins, net als normale pins, op borden opslaan zodat ze voor eeuwig vindbaar blijven en niet na 24 uur verdwijnen.

2. Je kunt je Story Pins verrijken met een ‘detail page’
Post je bijvoorbeeld een recept als Story Pin? Dan kun je op de aanvullende ‘detail page’ alle ingrediënten kwijt. Deel je een DIY? Dan drop je de benodigde materialen op de detailpagina. Zo kun je dankzij de detail page andere Pinterestgebruikers optimaal ‘servicen’ op één centrale plek. Waar je op Instagram minimaal 10.000 volgers nodig hebt om toegang te krijgen tot de swipe-up-functionaliteit, krijg je van Pinterest meteen de beschikking over deze doorklik én de mogelijkheid tot het verwerken van extra info. Ongeacht je aantal volgers. Win-win!

3. Bij Story Pins staan inspirerende ideeën centraal
Bij Instagram en Facebook Stories ligt de focus op persoonlijke verhalen en ervaringen. Dit is bij Pinterest Stories niet het geval. Daar ligt namelijk de volledige focus op het delen van inspirerende ideeën, zoals recepten, DIY’s en beauty tutorials, you name it. Dit maakt dat Pinterest Stories niet alleen interessant is voor bedrijven met typische Pinterest raakvlakken, zoals interieur en fashion, maar óók voor bedrijven die simpelweg geen persoonlijke verhalen of ervaringen te vertellen hebben.

Verkoop jij bijvoorbeeld gepersonaliseerde ear pods? En zit er geen hartverwarmend merkverhaal achter je bedrijf? En wil jij jezelf of je medewerkers niet laten zien, maar puur de focus leggen op je product? Dan zou Pinterest Stories zomaar eens wat voor jou kunnen zijn. Terwijl je met Instagram en Facebook Stories niet uit de voeten kunt.

4. Extra kansen om gezien te worden
Story Pins verschijnen niet alleen op je eigen profiel, maar zijn ook te zien op de home feed, in de zoekresultaten en op de ‘Today’-pagina. Je hebt dus veel meer kans om gezien te worden dankzij Story Pins.

Let wel: vooralsnog zijn Story Pins alleen in de bèta-versie beschikbaar. Dus het kan nog even duren tot jij ermee aan de slag kunt. Tip: met een zakelijk account heb je waarschijnlijk voorrang.

Mocht je toch al benieuwd zijn naar dit nieuwe format, neem dan even een kijkje bij deze Amerikaanse creators:

Psst! Mocht je wél al toegang tot Story Pins hebben (lucky you!), volg dan dit stappenplan voor het maken van je eerste verhaalpins.

2. Pinterest Shopping

‘Making every Pin shopable’. Dat is een van de doelen van Pinterest. En dat shopable maken van Pins? Dat doen ze meer én steeds beter. En wij als gebruiker raken er meer en meer aan gewend. Niet voor niets kocht 80% van de Pinterest-gebruikers weleens iets na het op Pinterest gezien te hebben. Niet voor niets raadpleegt 93% van de Pinterest-gebruikers het platform vóórdat ze een aankoop doen. En: niet zomaar nam het aantal Shopping Pins in 2019 al met 250% toe.

Maar vergis je niet. In tegenstelling tot Facebook en Instagram wil Pinterest geen ‘place to buy’ worden. Liever ontwikkelen zij zich als ‘place to buy online’. Zo willen ze, juist ook in deze coronatijd, het gevoel van struinen door de stad of je favoriete warenhuis vangen in het platform. Ze zijn er dan ook niet op geënt om jou op één product af te sturen, zodat dit in je winkelmand belandt en je weer weg bent. Nee, hun doel is een soort inspiratiecatalogus te worden, waar je op je gemak doorheen bladert en waarbij je telkens op nieuwe ontdekkingen stuit. Van een nieuwe hardloopbroek naar een sieraden organizer naar een tuin-DIY. En dat allemaal volgens het ‘down the rabbit hole’-principe.

Om deze ‘place to buy online’ te faciliteren, introduceerde Pinterest eerder dit jaar ‘Pinterest shopping‘ in Nederland en enkele andere landen. En eind september kondigden ze nog nieuwe shopfunctionaliteiten aan voor hun ‘top markets’, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Daarmee laat Pinterest zien dat ze zich blijven ontwikkelen als shoppingplatform voor inspiratie. Er zijn 2 nieuwe shopfunctionaliteiten binnen Pinterest:

1. Pinterest shopping in Nederland

In de VS bestaat Pinterest Shopping al tijden, maar in Nederland werd het pas dit jaar uitgerold. Dit betekent dat we inmiddels op meerdere niveaus kunnen shoppen op Pinterest. Twee van de meest interessante daarvan zijn:

 • Shoppen vanaf Pins
  Niet alleen kun je shopping-tags toevoegen aan je foto’s als je een zakelijk account hebt. Ook is de optie ‘vergelijkbare artikelen’ nieuw op Pinterest, waarmee je als gebruiker direct onder de foto soortgelijke (product) Pins te zien krijgt.
 • Shoppen vanuit de Pinterest-zoekfunctie
  Zoek je concreet naar een product, zoals bijvoorbeeld een kinderbed? Dan kun je inmiddels ook puur op productpins zoeken. Tik hiervoor je zoekopdracht in en sorteer dan op ‘Toon alleen productpins’. Je krijgt dan alleen shopable productpins te zien.

2. Ads op meer plekken zichtbaar (enkel voor top markets)

Nu meer en meer mensen Pinterest gebruiken om shop-inspiratie op te doen, is het shopping-element van het platform voortdurend under construction. De nieuwste ontwikkeling op het gebied van Pinterest Shopping werd eind september bekendgemaakt. Namelijk dat de shop-omgeving van top markets (USA en UK) ‘verrijkt’ wordt met meer geïntegreerde ads. Dit zodat shoppers die toch al ‘op zoek’ zijn ook gesponsorde (product) Pins zien.

Daarnaast breidt Pinterest de plekken uit waar retailers hun Pins kunnen promoten. Promoted Pins/ads waren al te zien in de smart feed en in de ‘normale’ zoekresultaten, maar nu ook in de Lens-zoekresultaten (zie Pinterest trend 4: Pinterest Lens), in de shop tab-zoekresultaten en binnenkort ook in ‘shopping on Pins’. Het is nog onbekend wanneer Nederlandse retailers ook van deze ontwikkeling kunnen profiteren.

3. Pinterest Trends

Benieuwd naar wat er op dit moment populair is op Pinterest? Of wanneer je moet starten met pinnen voor Valentijnsdag of Pasen? Dan is Pinterest Trends de functie die je moet hebben. Hiermee krijg je namelijk een sneak peek in de trendrapporten van Pinterest. Iedereen met een zakelijk account heeft er toegang tot. Je vindt deze functionaliteit onder de ‘Statistieken’- of ‘Analytics’-tab, onder de noemer ‘Populair’ of ‘Trends’ (afhankelijk van de taal van jouw Pinterest-account).

Pinterest Trends is dé (relatief nieuwe) functionaliteit waarmee je in één klik trendrapporten tevoorschijn tovert. Bron: Pinterest Newsroom.

Pinterest Trends is dé (relatief nieuwe) functionaliteit waarmee je in één klik trendrapporten tevoorschijn tovert. Bron: Pinterest Newsroom.

Pinterest Trends of Pinterest Populair is nog relatief nieuw en nog niet heel bekend, maar oh wat is het handig. De naam verklapt het eigenlijk al: ‘Trends’ geeft je inzicht in alles wat er op dat moment hot & happening is op het platform. Duik in Trends en jij weet precies op welke trending topics jij als creator of merk kunt inspelen.

Ben jij bijvoorbeeld een personal trainer die work-outvideo’s deelt op Pinterest? Ga dan naar Pinterest Trends, vul ‘workout videos’ in als zoekwoord en doe je voordeel met de drie insights die je te zien krijgt:

Met Pinterest Trends > 'Zoekopdrachten over de tijd' zie je in één oogopslag wanneer jouw zoekopdracht trending is en je moet starten met pinnen.

Met Pinterest Trends > ‘Zoekopdrachten over de tijd’ zie je in één oogopslag wanneer jouw zoekopdracht trending is en je moet starten met pinnen.

1. Searches overtime/zoekopdrachten over de tijd

Altijd al willen weten wanneer jij het best kunt (starten met) pinnen over een bepaald onderwerp? De ‘searches overtime’-grafiek laat dat mooi zien. Hierin zie je, bijvoorbeeld, dat mensen van juni tot september bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in ‘workout videos’. Alle andere maanden is de interesse minimaal. Dus wil je slim inspelen op het zoekgedrag? Start dan eind mei met pinnen van je work-outs en blijf dit tot september doen. Zo werk je volgens het ‘u zoekt, wij pinnen’-principe en weet je zeker dat je Pins op het juiste moment op de juiste plaats live gaan.

2. Related terms/gerelateerde termen

Wil je je teksten SEO-optimaliseren, zodat je Pins optimaal vindbaar zijn? Verwerk dan niet alleen je hoofdzoekwoord in je Pin-titel en beschrijving, maar voeg ook een paar gerelateerde termen toe, die je bij ‘related terms’ vindt. Zet je dus bijvoorbeeld een work-out video live? Zorg er dan voor dat je de term ‘workout video’ gebruikt, maar laat gerelateerde termen als ‘gym workouts’ of ‘workout programs’ ook vallen. Dankzij ‘related terms’ hoef je zelf niet eerst SEO-onderzoek te (laten) doen, maar zie je direct op welke gerelateerde termen jij mee kunt liften.

Met Pinterest Trends ontdek je gemakkelijk gerelateerde zoektermen en kun je laten inspireren door populaire pins.

Met Pinterest Trends ontdek je gemakkelijk gerelateerde zoektermen en kun je laten inspireren door populaire Pins.

3. Popular Pins/populaire Pins

Kun je wel wat inspiratie gebruiken voordat je zelf aan het pinnen slaat? ‘Popular Pins’ laat je precies zien welke Pins rondom zoekwoord ‘workout videos’ het best scoren. Kijk of je een succesformule kunt ontdekken in deze populaire Pins en pas deze vervolgens ook toe op jouw beelden en teksten. Gevalletje: waarom het wiel opnieuw uitvinden als je ook ongegeneerd inspiratie op kunt doen. Handig toch?

Let wel: met Pinterest Trends kun je vooralsnog alleen de trending topics inzien van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada (oktober 2020). Dat betekent echter niet dat de functionaliteit voor ons onbruikbaar is. Integendeel, nog steeds kun je er de nodige learnings uit trekken. Het betekent alleen wél dat je alleen Engelse zoekwoorden kunt onderzoeken. Plus: dat je het best ‘UK’ als filter aan kunt zetten, mocht je je op de Nederlandse markt richten, omdat de Britten qua (zoek)gedrag en cultuur het meest op ons lijken.

4. Pinterest Lens

Google had het al en sinds juni 2020 biedt Pinterest het ook aan: de mogelijkheid om te shoppen met je camera. Want na Google Lens is er nu ook Pinterest Lens.

Hoe Pinterest Lens werkt? Je opent de Pinterest-app op je smartphone, klikt op het camerasymbool in de zoekbalk, maakt of uploadt een foto en je krijgt gelijk (shopable) Pins en producten te zien die matchen met het item op jouw foto. ‘Snap en shop’, noemt Pinterest dat. Ideaal als je een toffe poster spot in een random koffietentje, die ook perfect zou passen in jouw interieur, bijvoorbeeld. Pinterest Lens vertelt je namelijk niet alleen welke poster het is en waar je ‘m kunt kopen, maar geeft je nog soortgelijke shopsuggesties ook.

Je zou misschien denken: hoe vaak gebruiken mensen nou zo’n functie? Maar dat zal je verbazen: in 2019 alleen al is het aantal visual searches op Pinterest verdriedubbeld. Zo draagt Pinterest Lens absoluut zijn steentje bij aan een van de motto’s van Pinterest: ‘if you can see it, you can shop it’.

Pinterest Lens is al overal beschikbaar, maar ook nog volop in ontwikkeling. Een eerstvolgende verrijking binnen Lens is het wereldwijd integreren van een ‘try on’-functie, waarmee je in augmented reality verschillende lipkleuren, zonnebrillen of haarkleuren kunt testen ‘from the comfort of your own home’. Next level shopping, dus. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt deze uitbreiding al getest, dus grote kans dat wij er in 2021 ook mee aan de slag kunnen.

5. Bewustwording en balans

Een van de Pinterest-trends van 2020/2021 is ‘conscious consumption’. Bron: Pinterest Newsroom.

Het is geen geheim: 2020 is een raar jaar dat onze wereld op zijn kop zet. En niet alleen onze wereld veranderde, onze lifestyles en ons zoekgedrag veranderden mee. Van verre reizen naar staycations en van date nights in de kroeg naar home brewing en mood booster playlists. Onze wereld werd kleiner en daarmee brachten we ons zoekgedrag ook ‘dichterbij huis’. Een bewust, gebalanceerd en liefst ook duurzaam leven: dat is waar we nu (letterlijk) naar op zoek zijn.

Grappig genoeg voorspelde Pinterest deze hunkering naar een bewuster, evenwichtiger leven al. In ‘Pinterest 100’, het trendrapport dat het platform in december 2019 uitbracht. Tel daar de coronacrisis bij op en je snapt dat deze behoefte inmiddels alleen maar verder is toegenomen.

Nieuwsgierig naar de trending topics van dit moment, waar naar verwachting in 2021 nog steeds veel naar gezocht zal worden? Hierbij een short list van trending topics met daarbij enkele zoekopdrachten per trending topic uitgelicht. Laat je inspireren en bedenk hoe jij hier als creator ook content omheen kunt creëren, zodat je kunt meeliften op het succes:

 • Bewust leven
  Met zoekopdrachten als: low waste living, thrifted home decor, protest posters.
 • Balans vinden
  Met zoekopdrachten als: social media detox, art therapy activities, feng shui decor.
 • Home hub
  Met zoekopdrachten als: indoor microgreens, coffee stations, garden room.
 • Verantwoordelijk reizen
  Met zoekopdrachten als: staycations, zero-waste travel essentials, train travel.
 • Terug naar de natuur
  Met zoekopdrachten als: lake fishing, hiking fashion, nature travel

Pinterest trends 2020/2021

Je leest het: Pinterest is ‘going places’ en wordt met de dag interessanter als platform. Zeker voor retailers, nu Pinterest meer en een meer een ‘place to shop online’ wordt. Dus, long story short: ben jij/werk jij voor een retailer met raakvlakken met typische Pinterest-onderwerpen, zoals interieur, events en ouderschap? En is conversie en/of verkeer je hoofddoelstelling? Dan is het bijzonder slim (lees: een must!) om in te spelen op deze trends en Pinterest mee te nemen in je marketingplan. Je weet wel: dat marketingplan dat je (waarschijnlijk) momenteel opstelt. Iets met: ‘are you (p)in or are you out?’ 😉

Welke trend of nieuwe functionaliteit trekt jouw aandacht en ga jij je verder in verdiepen?