Inspiratie

7 wilde voorspellingen over hoe ‘digital’ ons leven in 2021 gaat vormen

0

We gaan niet eens zeggen dat vorig jaar wild was. Jij weet dat en wij weten dat. We hopen dat deze woorden je in goede lichamelijke en geestelijke gezondheid treffen en dat je net zo gretig als wij bent om 2020 achter je te laten en ook uitkijkt naar een gloednieuw jaar ✨. Dus laten we het nieuwe jaar vol nieuwe mogelijkheden beginnen met mijn favoriete traditie: diep in de glazen bol kijken en moedig voorspellen wat niet kan worden voorspeld – de toekomst!

Stel je voor dat je eind 2019 ergens tegen een tijdmachine aanloopt en nonchalant een jaar vooruit in de tijd reist. De kans is groot dat de scènes enigszins apocalyptisch aanvoelen. Iedereen draagt ​​gezichtsmaskers, ongemakkelijke elleboog-bumps zijn de norm geworden en alle andere sociale contacten vinden plaats via Zoom. Een app waar je 12 maanden geleden nog nooit van had gehoord (terwijl je hier in het verleden bent, is het misschien een goed idee om wat aandelen te kopen).

Technologisch kantelpunt

Gezichtsmaskers en nieuwe sociale rituelen terzijde, uitzoomen (niet als woordspeling bedoeld): het afgelopen jaar heeft een aantal behoorlijk spectaculaire veranderingen doorgevoerd. Allereerst heeft e-commerce een enorme sprong voorwaarts gemaakt. In de VS is de penetratie van e-commerce in slechts twee maanden tijd gestegen van 17% naar maar liefst 33% (in een eerdere schatting werd niet eens voorspeld dat de penetratie van e-commerce tot 2024 24% zou bereiken!).

In navolging van deze trend zijn digitale investeringen (nog meer) een topprioriteit geworden. Tijdens de eerste maanden van COVID-19, terwijl de meeste bedrijfsfinanciering drastisch werd verlaagd, steeg de financiering voor digitale initiatieven meer dan wat dan ook. En uit onderzoek onder leidinggevenden over de hele wereld blijkt dat ze van plan zijn het tempo dat 2020 in het digitaliseringsproces heeft gebracht, bij te houden.

Kortom: 2020 heeft zowel consumenten als bedrijven over een technologisch kantelpunt geduwd. Dit heeft invloed op de manier waarop bedrijven omgaan met klanten en hoe bedrijven intern werken. De urgentie om digitale bedrijfswaarde te leveren staat centraal in elke post-COVID-19-strategie. Dus stellen we onszelf de ontmoedigende vraag:

Hoe gaan we verder?

Een ding dat de pandemie duidelijk heeft gemaakt, is dat mens en menselijke interactie nog steeds centraal staan ​​in alle bedrijven. Mensen moeten verbinding maken, samenwerken en met elkaar communiceren. Het afgelopen jaar heeft bewezen dat wij als mensheid een veelzijdige en flexibele aard hebben. Als antwoord op een dringende behoefte aan nieuwe gedigitaliseerde processen, hebben we de manier waarop we werken, samenwerken en communiceren binnen organisaties opnieuw uitgevonden. En daarmee rijst een andere vraag:

Is 2021 het einde van ‘digitaal’?

Digitaal is zo’n integraal onderdeel van ons leven geworden dat het lijkt alsof het woord ‘digitaal’ snel zijn betekenis verliest. Immers, om bepaalde delen van het leven als ‘digitaal’ te bestempelen, moeten andere delen als ‘niet-digitaal’ worden bestempeld. Dit onderscheid is min of meer achterhaald door alles wat we vroeger als ‘digitaal’ of ‘niet-digitaal’ beschouwden samen te voegen en nieuwe horizons te creëren voor de manier waarop we onze dagelijkse interacties opbouwen, samenwerken en zaken doen.

Dus wat voor soort kansen biedt dit specifieke moment ons? Het is duidelijk dat we het niet weten – gelukkig heeft dat ons er nooit van weerhouden voorspellingen te doen 🙂

1. Mensen: voor altijd ‘hybrid’

Net als iedereen heb je waarschijnlijk afgestemd op een eindeloze stroom virtuele vergaderingen. We kwamen er allemaal achter dat, hoewel ontmoeten en samenwerken virtueel zijn uitdagingen kent, het effectiever is dan we ons een jaar geleden hadden kunnen voorstellen. Betekent dit dat we nu fysieke bijeenkomsten loslaten – zelfs als COVID-19 ons eindelijk heeft verlaten? Echt niet! Maar we durven wel te voorspellen dat de grens tussen fysieke en virtuele gebeurtenissen voor onbepaalde tijd vervaagd (of zelfs helemaal uitgewist) is.

Dus wat gaat er gebeuren?

Allereerst verwachten we een enorme concurrentie tussen ‘virtuele’ evenementen-platforms die de lat hoger zullen leggen in zowel de kwaliteit als de ervaring van vergaderingen op afstand. Oplossingen die uw huidige dagelijkse vergadering in Teams, Google Meet of Zoom als een wrede grap laten aanvoelen. Of, zoals de nieuwe uitdager Welcome het verwoordt:

Tools die het zo waanzinnig gemakkelijk maken om een ​​vergadering op afstand te organiseren, dat het aanvoelt als een Apple-productlancering.

Nieuwe tools schrikken er niet voor terug om technologieën zoals AR en VR te gebruiken om het gevoel van ‘op afstand’ vergaderen echt te veranderen.

Ondanks de snelle vooruitgang en kwaliteit van digitale samenwerking, zullen fysieke ruimtes essentieel blijven in hoe bedrijven werken. Het ‘samenvoegen’ van virtuele en fysieke omgevingen zal echter de ruimtes waarin we werken en samenwerken veranderen. Door technologie worden kantoren knooppunten voor hybride samenwerking, waarbij het niet uitmaakt of je fysiek aanwezig bent of op afstand werkt.

Online events zijn nu relevant én toekomstbestendig: zo organiseer je ze

2. Toekomst van werk: cultuur is de heilige graal

Het lijdt geen twijfel dat 2021 een enorme behoefte aan digitale innovatie zal stimuleren. Dit zal leiden tot een grote vraag naar digitaal talent en de noodzaak om nieuw talent aan boord te krijgen. Hoewel de blijvende trend van hybride werken (deels on-site, deels op afstand) teams de mogelijkheid biedt om talentpools over de hele wereld aan te boren, zal de uitdaging zijn om dit talent samen te brengen en echt samenwerkende teams vorm te geven.

Dus wat maakt creatieve, innoverende teams effectief? Naast het hebben van alle vereiste vaardigheden aan boord, zijn wat de band echt doet swingen, gedeelde culturele gewoonten. Denk aan gemeenschappelijk dagelijks gedrag dat teamleden in staat stelt nieuwe mogelijkheden te ontdekken en samen te werken aan een gemeenschappelijk doel.

Cultuur eet strategie als ontbijt.

Ja, cultuur eet echt strategie als ontbijt. Iedereen die ooit een team heeft opgebouwd, weet hoe belangrijk een gedeelde cultuur is voor succes. Nu we kunnen verwachten dat teams op afstand blijven werken, is de vraag welke tools en praktijken teamleiders kunnen gebruiken om teamculturen te definiëren, vorm te geven en te laten groeien, waardoor ze succesvol kunnen zijn in het leveren van de benodigde bedrijfsinnovatie.

3. UX: de opkomst van de super app?

Waarschijnlijk een van de heersende ideeën in (app) UX is dat de beste apps ‘single purpose’ zijn. Een berichten-app is voor berichtenuitwisseling. Een shopping-app is om te winkelen. Zwitserse zakmes-apps verwarren gebruikers en werken daarom gewoon niet. Tenminste, dat denken we hier in de westerse wereld…

Als we de focus verleggen naar Azië, merk je meteen dat de zogenaamde ‘super apps’ waanzinnig populair zijn. Super apps combineren verschillende services en proberen in feite elke denkbare behoefte van een gebruiker op te lossen. Denk aan sociale netwerken, messaging, gamen, daten, marktplaats, geld overmaken, geld wisselen, verzekeringen, eten bezorgen, taxi, hotelboeking en zo ongeveer alles. Alles-in-één app. China heeft WeChat (elke maand door meer dan een miljard mensen gebruikt), buurlanden hebben er andere (bijvoorbeeld Grab uit Indonesië, om er maar een te noemen).

Komt de super app naar de EU?

Verrassend genoeg zijn deze super apps bijna geheel onbekend bij westerse consumenten. De vraag is: blijft dat zo? Of is 2020 zo’n game changer geweest dat zelfs dit oude dogma uit het raam verdwijnt?

Dat laatste lijkt waar te zijn, want het toonaangevende technologiebedrijf van Rusland, Yandex, kondigde de lancering aan van Yandex Go. Dit is de eerste Europese super app. Ondertussen: ‘Westerse’ bedrijven als Amazon, Facebook en Google hebben actieve super app-achtige producten in Azië om te concurreren met de lokale producten. Dit zijn producten die ze ook graag op de Europese markt willen uitrollen.

We moeten ons dus afvragen: wordt dit het jaar waarin we kennismaken met de eerste Europese super app? Of is er een te grote discrepantie tussen onze ‘westerse’ culturele gewoonten en andere delen van de wereld? We laten dat in het midden, voorlopig. Maar feit is dat het consumentengedrag en de acceptatie van digitale technologieën het afgelopen jaar enorm zijn geëvolueerd…

verschillende soorten apps

4. Innovatie: digitale gezondheidszorg

Zeggen dat gezondheidszorg vorig jaar een ongelooflijk belangrijke bedrijfstak was, zou nogal een understatement zijn. Maar zelfs vóór 2020 werd de gezondheidszorg gezien als een ruimte die digitaal gedreven innovatie nodig had. Vanwege de omvang, complexiteit en behoefte aan privacy en vertrouwelijkheid is digitale innovatie in de gezondheidszorg echter een harde noot gebleken om te kraken. Hoewel het werk van de medische sector intrinsiek mensgericht is, kan de industrie zich vaak zielloos voelen en verre van ‘mensgericht’.

Gezien de gebeurtenissen van vorig jaar is dit misschien het juiste moment om digitale innovatie binnen de zorgsector te versnellen. De urgentie is er zeker, zoals bleek uit de tekortkomingen bij het verstrekken van pandemie gerelateerde gezondheidszorg. En het regelmatig uitstellen van ‘routinematige’ gezondheidszorg vanwege infrastructurele behoeften, een vergrijzende bevolking en gestegen arbeidskosten als gevolg van personeelstekorten.

Hoe gaan we hiermee om?

Hopelijk kan het omarmen van digitale technologie die efficiëntere én meer menselijke interacties mogelijk maakt een deel van de oplossing zijn. Over het algemeen lijkt de trend vrij duidelijk: steeds meer van onze zorg interactie zal plaatsvinden via schermen. Dit maakt de noodzaak om mensgerichte systemen te ontwerpen alleen maar groter. Als het goed wordt gedaan, kunnen digitale oplossingen met een mensgericht ontwerp mensen echt helpen om controle te krijgen over hun eigen gezondheid. Als het echter slecht wordt gedaan, kan digitalisering averechts werken en de steriele interacties versterken waar de gezondheidszorg maar al te goed om bekend staat.

Het zou geweldig zijn als de pandemie het begin blijkt te zijn van de langverwachte innovatiegolf die de zorgsector nodig heeft. Zolang de mens centraal staat, hebben we echt het gevoel dat het een positieve verandering kan zijn. Laten we hopen dat 2021 een sprong in de goede richting zal blijken te zijn!

5. E-commerce: video eerst

Video is enorm – en staat op het punt nog groter te worden. De huidige rol die videoplatforms zoals YouTube en TikTok spelen in e-commerce voelt nog steeds een beetje ‘old school’ aan. Als we echter Aziatische e-commerce trends beschouwen als een indicatie van onze toekomstige richting, kan men zien dat dit allemaal gaat veranderen. Grote tijd. Korte videoclips zijn de toekomst van e-commerce en we zullen zeer binnenkort winkelen in video-apps.

In het Westen is het meest voorkomende bedrijfsmodel voor videoplatforms nog steeds op advertenties gebaseerd. Momenteel beschouwen e-commerceplatforms videoplatforms als verkeersgeneratoren. Toch heeft in Azië het korte videoformaat (denk aan TikTok en Instagram en recentelijk YouTube) geleid tot een nieuw tijdperk van native e-commerce. Retailers zijn met succes begonnen met het gebruik van video-apps als platform. Niet alleen voor entertainment, maar ook om te winkelen.

Bijvoorbeeld: op Taobao, China’s grootste e-commerce platform, bevat 42% van de productpagina’s al korte video’s en live streaming groeit snel. Het aandeel van de omzet dat het bedrijf genereert in de verkoop via livestreams groeit exponentieel. Het is geen verrassing dat korte video’s via apps als TikTok en Instagram al bewezen hebben de volgende grens te zijn voor e-commerce in de VS en de EU. Deze worden allemaal gevoed door de opkomst van native shop-opties en slimme integraties met populaire platforms van derden.

videocampagne, een digital trend

6. Business: de tweede golf van D2C

Een van de grootste verschuivingen die internet het afgelopen decennium in het bedrijfsleven heeft gebracht, is dat bijna elk bedrijf een D2C-bedrijf (direct-to-consumer) is geworden. Door hun waardeketen verticaal te integreren, krijgen ze meer controle (en als ze het goed doen: betere marges). Of in normale mensentaal: ze snijden de middelste man eruit.

‘Direct’ gaan is veel meer dan alleen ‘online verkopen’. Winnen in een directe strategie vereist het winnen van uw publiek door nieuwe industriestandaarden te stellen voor klantervaring. En die strategie kan alleen werken als je echt bereid bent om uw interne capaciteiten, je bedrijfsopzet en uw technische stack opnieuw te definiëren.

Bijvoorbeeld wat Spotify en Netflix deden voor entertainment. Wat Nespresso deed voor koffie. Wat WarbyParker (of zijn Europese tegenhanger Ace & Tate) deed voor brillen. En wat Peleton doet voor fitness. Ze combineren hun product met slimme aanvullende digitale diensten, waardoor een winnende combinatie ontstaat. Waardoor gebruikers blijven smeken om meer.

Verschuiving naar D2C-model

We hebben deze verschuiving allemaal meegemaakt, vooral in consumentenproducten. Aanvankelijk begon het met nieuwe ‘digital native’-bedrijven die digitale kanalen gebruikten om hun verticals te ontwrichten en rechtstreeks toegang te krijgen tot hun eindgebruikers. Toch hebben we de afgelopen jaren verschillende, aanvankelijk ‘niet-digitale’ bedrijven en industrieën naar dit model zien evolueren.

  • Nike wijkt af van groothandel en marktplaatsen om DTC te verdubbelen.
  • In recente releases heeft Disney bioscopen overgeslagen en ging het rechtstreeks in première op hun eigen kanaal, Disney Plus.
  • Bij Tesla is er geen netwerk van goedkope autodealers bij betrokken. Je bestelt online, bezoekt hun offline showroom en haalt uw auto op van de Tesla-parkeerplaats.

Onze voorspelling: 2021 wordt het perfecte moment om industrieën open te breken die nog niet ‘direct’ zijn gegaan. Omdat elke keer dat consumenten nieuwe manieren van interactie met bedrijven omarmen, ontstaan ​​er nieuwe mogelijkheden voor ‘directe’ bedrijven.

7. Social+ (social media slaat terug)

In slechts een paar jaar tijd zijn sociale platforms overgeschakeld van een gelukkige, magische plek voor menselijke verbinding – naar omlijst als het digitale equivalent van de duivels. In het licht hiervan mogen we in 2021 niets positiefs verwachten van ‘sociaal’, of toch?

Als je verder kijkt dan de krantenkoppen, zie je behoorlijk opwindende ‘sociale’ innovatie eraan komen. Investeerders hebben deze trend ‘Social+’ genoemd, verwijzend naar een nieuwe generatie sociale netwerken die zijn opgebouwd rond één thema of categorie. Tiktok is een voorbeeld dat je waarschijnlijk kent – anderen zijn Fortnite, Minecraft en Pinduoduo. Social+-bedrijven nemen één categorie (bijvoorbeeld gamen, muziek – of zelfs winkelen) en bouwen er een geïntegreerde sociale ervaring omheen.

Wat deze Social+ communities zo interessant maakt, is dat ze fundamenteel anders werken. Sociale platforms zoals Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter zijn gebouwd op een traditioneel op advertenties gebaseerd bedrijfsmodel. Een model dat alleen werkt door een enorme hoeveelheid gebruikersdata te verkopen aan enthousiaste adverteerders (en hetzelfde model dat de afgelopen jaren steeds meer bekritiseerd is).

Deze nieuwe opkomende spelers zijn niet eens te vergelijken met de bestaande sociale reuzen in schaal, gebruikerspenetratie of hyper gepersonaliseerde targetingmogelijkheden. En dat is ook niet hun bedoeling.

We houden de ontwikkelingen in de gaten en zijn benieuwd of onze voorspellingen in 2021 uitkomen!