Customer experience

10 online designtrends voor 2021

0

Het is de tijd van inclusiviteit en participatie. Zwart, wit, beige of blauw en met of zonder beperking: iedereen doet mee. Dat was sowieso al de gedachte. Toen kwam corona en gingen we het helemaal samen doen. Allemaal de schouders eronder. Pompen of verzuipen. Het was me het jaartje wel. Maar wat zal 2021 brengen qua online designtrends?

Voor 2021 moeten we nog even door, de strijd is nog niet gestreden. Daarom verlangen we naar hoe het ooit was. We troosten ons met nostalgie. In online design zien we retro in kleur, vorm en fonts. Vroeger was het liever en creatiever. En dat is hoopvol. Want wat ooit was, kan zomaar weer terugkeren. Na regen komt zonneschijn. Echt. Altijd.

1. Inclusieve poppetjes

Stockfoto’s van mensen in verschillende kleuren kunnen echt niet meer, maar illustraties van gekleurde poppetjes zijn het he-le-maal. We designen van papierwit tot nachtzwart en van chocoladebruin tot bleekbeige. De corona-app van de Rijksoverheid heeft zelfs blauwe poppetjes: de overtreffende trap van inclusiviteit.

inclusieve poppetjes

Inclusieve poppetjes bij Deliveroo, in de corona-app van de Rijksoverheid, bij LinkedIn en bij Stichting Lezen en Schrijven

2. Digitoegankelijk overal (ook bij niet-overheid)

Iedereen doet mee. Iedereen moet mee kunnen doen. De overheid deed in 2020 een voorzet: vanaf 23 september moeten overheidswebsites digitoegankelijk zijn. Nu is het de beurt aan alle andere websites. In 2021 zullen we zien dat ook corporate websites, webshops en community portals hun best doen om drempels voor mensen met een beperking weg te nemen.

Het pad naar digitoegankelijkheid is geplaveid met goede bedoelingen. Nog steeds popt hier en daar een lettervergroter of een luidspreker-icoon op, terwijl we inmiddels toch wel weten dat mensen die dat soort zaken nodig hebben dit via de browser of met eigen software regelen. Leuk zo’n knopje waarmee je het contrast van de website kunt aanpassen, maar als je vervolgens niet met je toetsenbord kunt navigeren, lijkt die knop toch een excuustruus.

Toch vinden we ook websites die het echt goed doen. Bij Erasmus MC en Vattenfall hebben ze digitoegankelijkheid serieus genomen. Zij zijn trendsetter en ons lichtend voorbeeld voor 2021.

digitoegankelijk

Erasmus MC en Vattenfall: digitoegankelijke niet-overheidswebsites

3. Muted colors

Stel je voor: het is 1957 en je wandelt op een lentedag een ijssalon binnen. Zacht mummelende vanilleroom, aardbeitjes, banaan en pistache: de zoete verleiding van een pastelpalet. Handige commercie fluistert. Voor je het weet sta je weer buiten met een ijsco veel groter dan goed voor je is.

muted colorsMuted colors bij LinkedIn, Mailchimp, Eneco en Albert Heijn

4. Roboto met retro

Het meest gebruikte font in 2020 is de Roboto. Logisch, want het is een fijn zakelijk lettertype. Voor de meeste andere topfonts geldt hetzelfde: superbruikbaar maar saai. Tot onze vreugde zien we ook letters met meer karakter. Zeker als we ze vet-bold in een koptekst batsen. Ze verraden ons verlangen naar vroeger: zakelijk gaat in 2021 met retro koppen.

We vinden zoveel vette voorbeelden dat we besluiten er later dit jaar een heel artikel over te schrijven. Maar voor nu alvast 3 retrofonts die lekker mee kunnen naar het nieuwe jaar. Het Literatuurmuseum omarmde de Windsor, zoals Max Factor dat in de jaren 70 al deed. WeTransfer kiest karakter met de GT Super, net als Buick in de sixties. Op een boekomslag uit 1973 treffen we de Ginto, terwijl deze letter ook één van de pijlers van de huisstijl van het Rijksmuseum van Oudheden is.

windsor

gt-super

ginto

Retro fonts Windsor (boven), GT Super (midden) en Ginto (onder)

5. Organisch botanisch

Helemaal in lijn met de neiging tot retro zijn de organisch botanische vormen die we overal tegenkomen. Ze herinneren aan de paper cut-outs die Henri Matisse in de jaren 50 van de vorige eeuw maakte. Het heerlijke van online is dat we ze zo fijn kunnen voorzien van een animatie. Alsof er leven in zit.

organisch botanisch

Organisch botanisch bij Engelse ongediertebestrijder, Fair Trade Original, zorgvacature-platform Eva en bureau Familie van Fonk

matisse overview

The cut-outs van Henri Matisse, 1952

6. Zwevende 3D-blokkendoos

2D is uit, flat design is op z’n retour. 3D is feskull! Van bol tot kubus en van cilinder tot balkje. De stijl blijft eenvoudig, naïef. Design alsof een peuter met z’n blokkendoos heeft zitten spelen en de zwaartekracht voor een moment opgehouden was. En zelfs complexe hightech voorwerpen als laptops, creditcards en iPhones krijgen een aaibare eenvoud zwevend in drie dimensies.

3d-blokkendoos

Zwevende 3D-blokkendoos bij GGZ Delfland, Zendesk , Apple en VC Swipe

7. Dropdownmenu’s

Jaren waren we er faliekant op tegen: uitklapmenu’s. Ze leken zo handig, maar die krengen floepten onder je vingers weg zodra je op iets anders dan je desktop zat. Toch moeten we onze mening herzien. Ze zijn namelijk heel veel beter geworden, waarschijnlijk onder invloed van ontwikkelingen in menu’s op mobile devices. Ze floepen niet meer. En – mits goed uitgevoerd – geven ze in één keer een helder overzicht. Plus extra’s, desgewenst met plaatjes. Pure winst.

dropdownmenus'sDropdownmenu’s bij Unilever, ABN Amro, Etos en bij de Consumentenbond

8. Comeback van de gif

De schokkerige animatieplaatjes van vroeger zijn helemaal vibe. Ze brengen ons terug naar de tijd dat we online design opvrolijkten met clipart. Met weemoed denken we terug aan The Hampster Dance van weleer.

hamsterdans

De grap is dat de primitief ogende animaties in 2021 vaak niet eens echte gifjes zijn, maar er alleen zo uitzien. Ze geven een plezierig brutal effect, een edgy touch die elke braafheid uit de look & feel haalt. Heel geschikt voor onderdelen van zakelijke corporate websites die een beetje visual cool nodig hebben zoals de werken-bij-pagina of het annual report.

comeback-gifGif-achtige animaties bij werken bij Kruidvat

9. Mint is het zout van 2021

Mint is het zout van 2021. Elk brandbook krijgt meteen een flinke oppepper als je een snuf mintgroen toevoegt. Van flauw donkerblauw naar lekker fris hip.

mint

Mint is het zout bij AVRO TROS, Stedelijk Museum Breda, Interreg Polder2c’s, NL Digital

10. De postcorona icon

Dé trend van 2020 was de corona icon. We werden bijkans doodgegooid met illustraties van virussen, mondkapjes en anderhalve-meter-afstand.

corona-iconen-roodHet is niet moeilijk om te voorspellen dat 2021 het jaar van de postcorona icon wordt: er komt beeldtaal voor vrolijke vaccinatie, weg-met-het-mondkapje en hug-maatregelen. Beter!

corona iconen groen

Na regen komt zonneschijn

In zacht zonlicht koesteren we ons in 2021 aan creatief retro. Tegen de zomer handenschudden en huggen we weer met iederen: wit, zwart, blauw of met beperking. We genieten organisch botanisch van onze blokkendoos. Yeet! We kunnen niet wachten.

Terugblik op online designtrends

Désirée schrijft al jarenlang over de online designtrends op Frankwatching. Spring in de tijdmachine en bekijk eens de trends van de voorgaande jaren:

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012