Social media

6 visuele trends op Instagram voor 2020

0

En ineens is daar het magisch klinkende jaar 2020. Een jaar waarin ongetwijfeld weer veel gaat gebeuren op digitaal-, sociaal- én visueel vlak. Stiekem willen we al die ontwikkelingen voor zijn, weten wat ons te wachten staat, zodat we erop kunnen anticiperen. In dit artikel deel ik zes visuele trends op Instagram die we al voorzichtig zien en waar je wat mee kunt in dit kakelverse jaar.

1. ‘Spontaan’ geschoten

Van een uiterst geregisseerd beeld, waarin compositie, belichting en kleurgebruik perfect gestileerd zijn, gaan we naar meer spontaan geschoten beelden. Althans, zo lijkt het. De inspiratiebron daarvoor is de old school polaroidfoto. Er wordt geen perfect plaatje nagestreefd maar een vrij simpel beeld, zonder enige poespas, dat op een zuivere manier een merkverhaal kan vertellen en dat daarmee een meer menselijke kant van het kapitalisme laat zien.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Australische huidverzorgingsmerk frank body. Een bijzonder merk, dat in al haar producten koffie verwerkt. Op haar Instagram-account @frank_bod zie je een afwisseling aan beelden, variërend van quotes en productfoto’s tot spontaan geschoten beelden van zowel gebruikers als het merk zelf. Met het merk en het Instagram-account hebben ze een missie: natuurlijke huidverzorging leuk maken en de inner beauty omarmen. Afzender? Frank. Van het merk hebben ze een mens gemaakt. Eentje met humor. Zonder poespas. En dat werkt.

Instagram-foto's van frank body.

Content @frankbod

2. Het kwetsbare selfieportret

In de eerste plaats lijkt deze trend recht tegenover de eerstgenoemde te staan, want de spontane selfie is namelijk passé. Oké, niet in Stories met een gek AR-filter eroverheen, maar wél als Instagrampost. In het land der selfies zien we een verschuiving van een spontaan geschoten beeld naar een geconstrueerd en zorgvuldig geschoten beeld, al dan niet gefotografeerd door een fotograaf.

Kwetsbaarheid speelt in zo’n selfieportret een belangrijke rol. Vaak vertelt de afzender een persoonlijk verhaal bij het beeld. Een verhaal dat een kwetsbare kant van een persoon laat zien. Een zeer actueel en treffend voorbeeld hiervan is de knappe coming out van @nikkitutorials. Er lijkt steeds meer ruimte op Instagram voor meer rauwe en eerlijke emoties, voor alle facetten en realiteiten die het moderne leven rijk is en die ieder mens een mens maakt. Er lijkt op deze manier een nieuwe, visuele vorm van inclusiviteit te ontstaan.

Regelmatig zien we een combinatie van de twee bovenstaande trends. Zo postte influencer Lizzy van der Ligt onlangs een carrousel, waarin de eerste foto een perfect gestileerde selfie is. En de daaropvolgende foto’s zijn de beelden die het net of helemaal niet zijn geworden in de vorm van een making of. Kortom: een selfieportret met daarachter de spontaan geschoten, ‘echte’ beelden.
Selfie van LIzzy van der Ligt.

Zogenaamd mislukte selfie.

Carrousel met een selfie en de making of

3. Van mij naar wij

Protesten zijn bijna aan de orde van de dag. Mensen gaan regelmatig de straat op om zich op die manier hard te maken voor een maatschappelijke kwestie. Ze staan en gaan ergens voor en weten dat ze invloed kunnen hebben door hun daden. Ook op social media lijkt eenieders stem harder hoorbaar te zijn. Mensen zijn zich daarvan bewust en maken zich nóg sterker door zich te verenigen met anderen die eenzelfde doel of belang nastreven. Samen is beter dan alleen.

Ook merken zijn zich bewust van de meerwaarde van het collectief. Het creëren en uitbouwen van een community rondom een zekere, vaak maatschappelijk gerelateerde, purpose wordt steeds belangrijker gevonden. Zo ook het duurzame kledingmerk @everlane, dat enkel samenwerkt met ethisch verantwoorde fabrieken en altijd het complete verhaal deelt achter elk product. Ze noemen dit ‘Radicale Transparantie’. Daarmee doen ze een stap extra in de kledingindustrie en roepen ze volgers op óók die stap extra te doen in hun eigen leven. Via hun Instagram Stories-format The Extra Mile roepen ze mensen op die extra stap te delen en de échte verhalen van volgers, verteld door de volger zelf, worden hier gedeeld en gevolgd. Heel inspirerend, heel echt.

Instagram Stories voorbeeld The extra mile.

The Extra Mile van een volger.  

4. Doe maar retro

We zien ze al even voorbijkomen: de Instagram Stories waar rechtsonder de tijd loopt, alsof het een VHS-band is die je uit een oude doos hebt getoverd. Steeds meer zien we retro-invloeden op Instagram terugkomen, in de vorm van tools en AR-filters én de eigen, creatieve hand van de afzender. Met een vrij simpele nabewerking creëer je binnen een handomdraai een throwback naar de jaren tachtig, negentig of zeroes. Maar dan wél in combinatie met moderne technologie, zodat het toch enorm van deze tijd lijkt.

Een dikke tip hiervoor is om Stories te creëren in de app TikTok, de voorloper op het gebied van visuele- en geluidseffecten. De gemaakte creaties kun je gemakkelijk opslaan, om ze vervolgens te publiceren op Stories. Zo hoef je de app (nog) niet te gebruiken als social medium, maar meer als app om beelden te bewerken. Experimenteer!

Neem het lifestylemerk Ateljé, dat telefooncases- en koorden verkoopt, waarin parels zijn verwerkt. Niet alleen handig (je hebt je handen namelijk vrij), maar het is óók nog eens heel modisch. Twee vliegen in één klap. The woman behind Ateljé (en bovendien succesvol contentmaker), Yara Michels, heeft zich voor de look & feel van het merk laten inspireren door de retro-trend. Op Instagram zien we veel frisse pastelkleuren terugkomen in de minimalistische en heus niet altijd perfect gestylede beelden. Kortom: Ateljé heeft het begrepen en weet moeiteloos een gloednieuw accessoire te combineren met old school invloeden uit Miami. Of LA.

Instagram-account van Ateljé met pastelkleuren.

Passend bij deze trend wordt het kleurenpalet Miami Pastel Retro als nieuwkomer van 2020 gezien. Denk hierbij aan levendige kleuren en een revival van de Art Deco: minimalistisch, geometrisch, maar vooral: nostalgisch

5. IGTV wint aan populariteit

Toen IGTV in de zomer van 2018 werd gelanceerd, wisten we niet zo goed wat we ermee moesten en hoe het nu precies werkte. Dat had blijkbaar even tijd nodig, want 2020 lijkt hét jaar te worden, waarin IGTV haar definitieve doorbraak gaat maken. Instagram heeft namelijk een aantal verbeteringen toegevoegd, zodat IGTV meer in de kijker wordt gespeeld. Zo is er nu de mogelijkheid om een preview van een video te tonen als post in de feed van volgers, zodat zij op die manier weten dat een merk óók interessante long-form videocontent maakt.

Ook heeft Instagram het nu mogelijk gemaakt om bestaand beeldmateriaal in landschapsformaat te integreren in een IGTV-video. Ideaal! Hoewel het natuurlijk het mooist blijft als er op maat gesneden, verticale video’s worden gecreëerd voor IGTV. Het kanaal leent zich ervoor om te experimenteren met formats en series, zonder dat het ontzettend veel montagewerk kost.

NOS richt zicht met haar account @nosstories op jongeren tussen de 13 en 18 jaar en gebruikt IGTV voor een serie, waarin ze steeds een korte Q&A hebben met iemand die in de actualiteit staat. Ook hebben ze het format Famous Friday, waarin een BN’er een nieuwsquiz presenteert. Kort, catchy en qua look & feel passend bij de doelgroep.

NOSstories op IGTV.

Formats van @nosstories op IGTV

De 3-tot-10-seconden video

In navolging op bovenstaande trend gaan we sowieso steeds meer ultrakorte video’s in onze feed terugzien. Mede door de invloed van het razend populaire TikTok gaan we over naar mini-video’s van 3 tot 10 seconden lang. In plaats van een stilstaand beeld wordt een korte momentopname gemaakt, van wat eigenlijk een stilstaand beeld had moeten of kunnen zijn. Het maakt een merk of mens meer levendig, meer authentiek, doordat het niet-gemonteerd aanvoelt.

6. Visueel? Tekst is lang niet gek

Ja, je leest het goed. Op Instagram mogen beelden dan wel centraal staan, we zien steeds meer (zakelijke) Instagram-accounts, waarop memes en tweets de hoofdrol spelen. Nee, het zijn esthetisch geen pareltjes, maar de likes en mentions rijzen de pan uit. Vaak is het humor dat hiervoor zorgt. Neem bijvoorbeeld het account @studenten.memes, dat met haar updates altijd inhaakt op actuele gebeurtenissen in het studentenbestaan.

Tekstbeeld van studenten.memes.

Inhaakpost van @studenten.memes

Conclusie? Blijft echt, maar dan echt!

Concluderend kunnen we stellen dat het nog steeds het allerbelangrijkst is dat een merk of organisatie het héle en echte verhaal van de organisatie vertelt, met alle visuele mogelijkheden die Instagram (en TikTok) biedt. Authenticiteit vierde het afgelopen jaar al hoogtij, maar in 2020 gaan we hierin een stap verder. Beelden mogen ongepolijst zijn, zolang het verhaal maar goed is. Als het merk maar ergens voor staat en dat trots deelt. Iets waar volgers door geïnspireerd raken, zodat zij zelf óók iets kunnen doen. Wat dat dan ook moge zijn, als het maar goed is voor de wereld. Samen een beweging op gang brengen, daar leent Instagram zich voor. Het liefst met een retro-sausje eroverheen. Succes!