Content

Het Frankwatching Jaaroverzicht 2019 & vooruitblik 2020

0

Nog even en we luiden met z’n allen de jaren 20 in. Een nieuw decennium! De laatste dagen van het jaar betekenen traditiegetrouw dat we terugkijken en vooruitblikken. Welke auteurs en artikelen scoorden de meeste views? Welke reageerders waren niet van hun toetsenbord weg te slaan? Welke trends hebben we gespot? Dit – en meer – vind je in de lijst der lijsten, het Frankwatching Jaaroverzicht!

Blog: 15 jaar & still going strong

Dit jaar deelden weer vele experts hun kennis via blogartikelen op Frankwatching. Ze schreven in 2019 maar liefst 814 artikelen. En daar kwamen in totaal 3612 reacties op. Er waren gemiddeld ruim 3 reacties per artikel in dit publicatiejaar. En mocht je echt álle artikelen van dit jaar willen lezen, dan kost je dat zo’n 70 uur! Heb je even? 😉

Jaaroverzicht 2019 aantal artikelen en reacties.

In januari is de redactie gestart met de Weekly. Dit is een persoonlijk geschreven nieuwsbrief die elke zaterdag in de mailbox van abonnees belandt. Elke week schrijven we een verdiepend verhaal, over verschillende thema’s als kpi’s en zelfverbetering. We zijn enorm blij met de vele reacties die we op de Weekly ontvangen.

Frankwatching ♥ auteurs & community

Dit jaar bestond Frankwatching 15 jaar! In dit artikel deelden we 15 lessen die we in die jaren hebben geleerd. Daarin kun je lezen hoe belangrijk de community voor ons is. Zo zegt Frank Janssen (oprichter Frankwatching): “Een organisatie is niet beperkt tot de mensen die in dienst zijn, die tijd ligt achter ons. De auteurs, trainers, bezoekers, cursisten, partners en last but not least onze actieve lezers maken Frankwatching tot wat het is.”

We staan dagelijks in nauw contact met onze auteurs en de community. We ontvingen dit jaar weer regelmatig auteurs en af en toe ook lezers op ons kantoor in Utrecht voor een kopje koffie en een goed gesprek. Ook heeft het SEO-panel ons weer geholpen met het beoordelen van artikelen over SEO. Zo waarborgen we de kwaliteit van deze artikelen.

We zien ernaar uit om volgend jaar weer veel te zien en horen van de auteurs en lezers. Via de mail, via social media, via de telefoon, of in het echt. 🙂

Top 10 auteurs

We zijn blij en dankbaar voor elke expert die via Frankwatching zijn of haar kennis deelt. Van de trouwe auteur die elk jaar geweldige stukken schrijft tot aan de nieuwe gezichten die hun inzichten met het grote publiek willen delen.

Het overzicht met de meest gelezen auteurs bevat vaste bijdragers als infographicskoningin Bianca van de Ketterij, video-expert Pelpina Trip en Yonego-frontman Joris Toonders. Maar ook nieuwkomers als Elyzabeth Gorman en Wouter van Wingerden bestormen de toplijsten.

Hieronder vind je de top 10 auteurs met meeste totaal aantal views en gemiddeld aantal views (stand van 17 december).

Top 10 auteurs (totaal aantal views)

PositieAuteurTotaal aantal viewsAantal artikelen
1Bianca van de Ketterij304.775
19
2Tineke Pauw280.01316
3Linda Passies
225.669
23
4Jan Scheele
181.624
23
5Pelpina Trip
164.015
11
6Kim Pot
147.818
20
7Sanne Bekkema
145.553
12
8Sebastiaan Nagel
126.963
6
9Judith Eversdijk
118.552
6
10Johan Stevens
108.373
9

Top 10 auteurs (gemiddeld aantal views)

PositieAuteurAantal views gemiddeldAantal artikelen
1Elyzabeth Gorman
36.197

2
2Joris Toonders34.1791
3Vincent van Brakel
32.838
1
4Peter Desmyttere
32.198
1
5Sjef Kerkhofs
32.050
1
6Koen van der Velden25.438
1
7Rogier Thewessen
24.161
1
8Peijke Jansdaal
24.131
1
9Kjell de Raad
23.407
1
10Maaike Kessels23.283
1

Top 10 artikelen

Wat waren de meest gelezen artikelen van 2019? Dit jaar waren artikelen over trends, taal, en social media erg populair. Hieronder de top 10 artikelen van dit jaar (stand van 27 december).

PositieArtikelAuteurAantal views
1Dé online trends & ontwikkelingen voor 2019 Tineke Pauw58.598
2Vacaturetitels waar je echt niet voor mag kiezen Arjan Elbers51.666
315 (nieuwe) LinkedIn-tips die je niet wil missen Sebastiaan Nagel & Judith Eversdijk44.666
4Social media: dé trends & tips voor de tweede helft van 2019 Linda Passies & Tineke Pauw43.038
5‘Aantal is enkelvoud!’ en nog 5 betweterige taalregels die je mag vergeten Wouter van Wingerden42.037
650 ideeën voor socialmedia-content [infographic] Bianca van de Ketterij37.487
7Zakelijk Engels: de meestgemaakte fouten (en zo voorkom je ze) Elyzabeth Gorman37.459
87 belangrijke instellingen op LinkedIn die je nog niet kent Sebastiaan Nagel & Judith Eversdijk34.757
9Hoe je de Nederlander herkent in zakelijk Engels Elyzabeth Gorman34.670
10Online marketing: een terugblik & de trends voor 2019 Joris Toonders34.394

Top 3 video’s

Handige videotools, Instagram-tips & apps voor ondertiteling. Pelpina Trip deelde wederom dit jaar haar kennis met je in, hoe kan het ook anders, verschillende video’s. Welke werden het best bekeken? De top 3:

  1. 7 videotrends voor 2019
  2. Handige apps voor ondertiteling
  3. Zo deel je een Instagram-post opnieuw via Stories
Accepteer cookies

Top 10 reageerders

Of het nu over humor in teksten gaat, of over taalfouten of kantoorhonden… Ook dit jaar deelden lezers én auteurs hun mening via de reacties op Frankwatching. Hieronder de top 10 reageerders. Bedankt voor al jullie reacties!

PositieReageerderAantal reacties
1Imgerd Friso61
2Johan Stevens40
3Jan Scheele30
4Rolf Diepeveen29
5Charlotte Meindersma29
6Wouter27
7Olaf Geysendorpher24
8Robert23
9Anniek van den Berg23
10Wouter van Wingerden23

E-mail blijft king, LinkedIn groeit explosief

Zet je vol in op social media of kun je meer traffic en conversie realiseren met e-mail of search? Dit zijn vragen die wij onszelf regelmatig stellen. We delen dan ook graag onze analyse van wat we met onze kanalen zien gebeuren en welke trends ons opvallen.

E-mail blijft king

E-mail is en blijft een enorm belangrijk (eigen!) kanaal, waar je niet afhankelijk bent van de grillen van socialmedia-algoritmes. De afgelopen jaren hebben we veel energie gestoken in het werven, behouden en engagen van abonnees voor onze nieuwsbrieven, updates en alerts. Het aantal e-mailabonnees neemt nog steeds toe, met zo’n 14% dit jaar. We zagen de traffic vanuit e-mail met zo’n 7% toenemen.

We zijn via e-mail nog meer kennis gaan delen. We startten dit jaar met de Weekly, waarmee we duidelijker onze eigen signatuur willen laten zien en bewust de interactie met onze lezers opzoeken.

LinkedIn dendert door

Het aantal volgers van onze LinkedIn company page ging dit jaar voorbij de mooie grens van 50.000, een explosieve groei van bijna 40%! We hebben hiermee de snelst groeiende LinkedIn company page in ons segment. De pagina neemt ook verder afstand van de Frankwatching LinkedIn-groep. Van alle social media is LinkedIn voor het tweede jaar op rij de belangrijkste traffic driver. Wel zagen we de traffic naar de website iets dalen. Het aantal paginaweergaven op LinkedIn nam ook enigszins af, maar het engagement zit sterk in de lift.

Instagram

Dit jaar liet Instagram wederom een sterke groei zien. We zien het aan de populariteit van artikelen over dit platform op Frankwatching, en we zien het ook aan de groei van onze volgers op het kanaal. Dit jaar focusten we op interactie en minder op het werven van nieuwe volgers (vorig jaar hadden we als doel om door de barrière van 10.000 volgers te gaan). We legden dit jaar de nadruk op het doorontwikkelen en verbeteren van onze contentstrategie.

Facebook stabiel, Twitter lichte daling, Google+ ter ziele

Facebook kreeg de afgelopen jaren veel kritiek over zich heen, waardoor veel mensen lieten weten het netwerk te verlaten (#deletefacebook anyone?). Maar we zien dat nog niet terug in het aantal volgers. We zien dit jaar zelfs een lichte stijging!

Het aantal Twitter-volgers daalt daarentegen wel licht, al had dat vrijwel geen invloed op het gemiddeld aantal kliks naar de site.

En dan Google+ (Google Plus). We zagen het al een beetje aankomen, op 2 april stopte het sociale netwerk. Hiermee ging ook ons kanaal met meer dan 20.000 volgers ter ziele.

Aandacht voor Pinterest

Om onze volgers op Pinterest beter te bereiken, scherpten we dit jaar onze strategie voor dit kanaal aan. Met oog voor vorm én inhoud, plaatsen we meer pins waarmee de community verder wordt geholpen. Het kanaal groeide met bijna 6%.

Aantal volgers, abonnees of leden20182019Groeipercentage
Twitter251.500247.400-2%
Facebook56.90057.6001%
LinkedIn company page38.80054.10039%
Nieuwsbrief44.00050.10014%
LinkedIn-groep33.90034.3001%
Instagram11.20014.30028%
Pinterest8.7009.2006%
YouTube4.6005.0009%
RSS1.0001.0000%
SlideShare1.0001.0000%
Google+20.2000-100%

Trends in zoektermen

Waar zoeken mensen naar op Frankwatching? Instagram staat net als vorig jaar op nummer 1. LinkedIn en social media volgen op plek 2 en 3. Vorig jaar stonden ‘AVG’ en ‘GDPR’ nog prominent in de lijst, dit jaar zijn ze weer verdwenen. Hopelijk blijkt daaruit dat iedereen de wetgeving nu wel kent en goed toepast. 😉 Hieronder zie je de populairste zoektermen op Frankwatching.

Jaaroverzicht 2019 wordcloud

Academy: topjaar voor topopleider

In 2019 werden we voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot topopleider in de Emerce 100. Een nummer 1-positie waar we trots op zijn. Dit hebben we te danken aan de stemmers, onze trainers en deelnemers, veel dank hiervoor!

Accepteer cookies

Dit jaar is ons aanbod sterk uitgebreid. Zo is Frankwatching nu NIMA Education Partner. Je kunt dus bij ons het veelgevraagde en internationaal erkende NIMA A- of B-diploma halen.

Ook introduceerden we nieuwe trainingen, opleidingen en online cursussen. Zoals de trainingen User experience en Social stories en de online cursussen Dashboards met Google Data Studio en Pinterest advertising. Inmiddels hebben we een record aan 130 leerproducten, waar we jaarlijks duizenden professionals mee opleiden. We kregen dit jaar onze hoogste evaluatiescore ooit, een prachtige 8,4.

Jaaroverzicht 2019 Cijfer Academy 8,4

We begonnen met  trendsessies, online sessies waarin onze experts de deelnemers in een half uur meenemen in de trends bij onderwerpen als Facebook, video, Instagram en contentstrategie. Uit ons laatste lezersonderzoek kwam naar voren dat er veel behoefte was aan zulke gratis webinars. De introductie bleek een schot in de roos.

Daarnaast introduceerden we de opleidingsbudgetten, hiermee krijgen organisaties inkoopvoordeel op opleidingen, trainingen, online cursussen en/of events. Bijzonder geschikt  als je met je hele team, afdeling of organisatie bij wil blijven in het vak.

Sinds dit jaar hebben we een onderwijspagina op LinkedIn. Een plek om op de hoogte te blijven en je kunt nu nog makkelijker je behaalde certificaten toevoegen aan je LinkedIn-profiel. Je kunt nu Frankwatching Academy ook aan je opleidingen op LinkedIn toevoegen (met logo).

Jobs: veel nieuwe collega’s gevonden

Op ons jobboard hebben zowel kleinere als ook grote organisaties via onze kanalen weer de nodige nieuwe collega’s weten te vinden. Denk hierbij aan Feyenoord Rotterdam, AkzoNobel, Gemeente Den Haag, Stichting AAP, Rijksmuseum, BNNVARA, Politie Nederland en De Vormgevers.

Jaaroverzicht vacatures op Frankwatching Jobs

Om op de hoogte te blijven van vacatures, kun je naast een abonnement op de VacatureAlert (e-mail) ook de LinkedIn showcase pagina Vacatures in marketing, communicatie & digitaal | Frankwatching Jobs volgen. Dit kanaal kreeg in 2019 extra onze aandacht, met een verdubbeling van het aantal volgers (naar ruim 8000) als gevolg.

Events: recordaantal van 2000 bezoekers

Natuurlijk kwamen we de community weer tegen op onze events, we organiseerden er dit jaar maar liefst 4: SocialToday, Digital Workspace Event, Conversational Conference en Customer Data Conference.

We mochten maar liefst 2000 bezoekers op onze events ontvangen. Bijna 100 experts van onder andere Transavia, The Guardian, Uber, Lush, nu.nl, Microsoft, NS en Natuurmonumenten deelden hun expertise, best practices en learnings om die direct toe te passen binnen de eigen organisatie.

Jaaroverzicht LinkedIn-post Social Today.

In november lanceerden we succesvol de Customer Data Conference als nieuw event en dat stond helemaal in het teken van data driven marketing, targeting en marketing automation. Benieuwd hoe dat eraan toeging?

Accepteer cookies

Site: gebruiksgemak voorop

Net als in 2018 hebben we dit jaar de website voortdurend geoptimaliseerd. Zo werd de snelheid van de site verbeterd. Gebruiksgemak (zowel voor onze bezoekers als voor eigen medewerkers) staat bij alles wat we doen voorop. De optimalisaties werden niet alleen getoetst met A/B-tests. In het laatste maanden van het jaar hebben we ook actief gebruikers betrokken bij user testing, daar gaan we in 2020 mee door. Lijkt het je leuk om een keer mee te doen? Laat het ons weten. 🙂

De websites van onze events hebben een redesign gekregen, met als start SocialToday. De andere sites zullen binnenkort volgen. Een uitdaging is om de event-sites ook te laten werken op Internet Explorer. Een aanzienlijk deel van de bezoekers maakt opvallend genoeg nog altijd gebruik van deze browser.

Studio: inhouse contentproductie

Dit jaar was het zover: de lancering van Frankwatching Studio. Een inhouse contentproductieteam dat whitepapers, artikelen en andere content creëert. Bijvoorbeeld als je leads wil genereren, maar zelf geen goede content hebt.

Frankwatching Studio logo

Frankwatching Studio is ontstaan vanuit de behoefte om te werk uit handen te nemen. Daarbij weten onze  contentmarketeers, copywriters, vormgevers en data-analisten ook wat onze lezers graag willen lezen en leren. Samen met onze klanten zorgen we op deze manier voor een beter en effectiever product.

Online trends 2020

Vooruitblik op 2020

We zien uit naar het nieuwe decennium! We hebben weer een lange wensenlijst met plannen en dromen om waar te maken. We delen er een aantal alvast met jullie:

Events

Pak alvast je agenda (of maak meteen gebruik van die early bird-tickets, nu het nog kan ;-)) voor de volgende events:

Naast de 4 terugkerende events gaan we bovendien nog meer inspelen op actuele vragen en ontwikkelingen. We vragen de community waar ze behoefte aan hebben en willen met kleinschalige meetups hier snel op inspelen. De Meetup Marketing automation is hier een voorbeeld van. Ook experimenteren we bij SocialToday voor het eerst met een event-app. Stay tuned!

Academy

Bij onze Academy trappen het nieuwe jaar af met een aantal (gratis) trendsessies:

Vanaf januari  gaan onze NIMA-opleidingen weer van start en er komen in 2020 ook weer andere mooie nieuwe opleidingen, trainingen en online cursussen aan. Bovendien hopen we binnenkort een nieuw keurmerk te krijgen. Houd voor updates de website in de gaten, of abonneer je op de Academy-updates.

Site

We blijven de website verbeteren via user testing en optimalisatie. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van een design system. Door gebruik te maken van een bibliotheek met standaardcomponenten en spelregels voor de toepassing ervan, denken we sneller te kunnen ontwikkelen en meer consistentie in stijl en merkbeleving te brengen. Daarnaast werken we aan redesign van de dagelijkse nieuwsbrief, een verbetering van de checkout (het bestelproces) en krijgt de Weekly een eigen landingspagina.

Verhuizing

En dan nog iets heel anders! Frankwatching gaat verhuizen. Niet online, maar offline. 😉 Door de uitbreiding van het team (we zijn inmiddels met 40 mensen) zijn we uit ons jasje gegroeid en moesten we op zoek naar een andere kantoorlocatie. En dat hebben we gevonden, vanaf 1 maart 2020 kun je ons vinden aan de Atoomweg 1 in Utrecht. Een plek met de ruimte en mogelijkheden om verder te groeien en nog meer van onze ambities waar te maken!

Geef je mening

We zijn natuurlijk heel benieuwd naar de ideeën van jullie, lezers en fans van Frankwatching. Wat mis je? Wat moeten we zeker doen en wat mogen we niet nalaten? Laat het ons weten, via de mail of gewoon hieronder in de reacties. 🙂

Bij het schrijven van dit artikel hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de bijdragen van al onze collega’s van het Frankwatching Team.