Online marketing

Dé online trends & ontwikkelingen voor 2019

0

Wat brengt 2019? De redactie van Frankwatching zet voor jou de opvallendste online trends op een rij voor online marketing en communicatie, social media en conversational. Onze experts delen met jou hun visie op deze ontwikkelingen en geven je handige tips mee. Lees, scan & schrijf op, zodat jij straks voor je werk weer helemaal up-to-date bent.

De belangrijkste online trends & ontwikkelingen

Rond het einde van het jaar verschijnen op Frankwatching altijd veel trendartikelen op het vlak van marketing, communicatie en tech. Sommige auteurs schrijven zelfs jaarlijks over de nieuwste ontwikkelingen, waardoor je over de jaren heen de veranderingen mooi kunt volgen. Hieronder delen we een selectie van al deze prachtige artikelen, check vooral ook het complete trendoverzicht.

Ben je benieuwd welke online trends en ontwikkelingen we voor 2020 voorzien? Bekijk dan dit overzicht. De komende maanden zullen er nog meer artikelen volgen!

7 trends die de digitale wereld bepalen

“Onze voorspelling: economisch mindere tijden gaan de daadwerkelijke impact van digitalisering versneld en hard duidelijk maken. En dat gaat naast enkele winnaars ook de nodige verliezers opleveren”, aldus Bart ter Steege (managing partner bij Jungle Minds). Lees in zijn trendartikel meer over hoe digitale marketingvoorlopers de vruchten gaan plukken en waarom we dit jaar op alles het stickertje ‘design’ willen plakken.

Afbeelding met 'dit is 2019'.

Online marketing: een terugblik & de trends

Wat gaat er gebeuren op het vlak van digital marketing in 2019? En waar liggen de grootste kansen? Zoals elk jaar deelt Joris Toonders (oprichter Yonego) in een geweldige niet-te-missen longread een terugblik én zijn visie op de belangrijkste internetmarketing-trends voor het komende jaar.

Afbeelding met de online trends van 2019.

Gartner voorspelt: 5 tech-trends

Niet specifiek 2019, we kijken nog íets verder vooruit. Van welke technieken kun je de komende jaren verwachten dat ze mainstream worden en belangrijk voor bedrijven? En welke trends leveren de technieken? Gartner komt met een nieuwe versie van de jaarlijkse Hype Cycle for Emerging Technologies, met onder andere de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en digitale ecosystemen.

De customer experience in 2030

De afgelopen tien jaar is de manier waarop we winkelen volledig op de schop gegaan. Toch staat de hele revolutie nog maar in de kinderschoenen, volgens Mark de Bruijn (SAP Customer experience). Hoe ziet de klantbeleving er over een goede tien jaar uit? Hij voorziet onder andere industriële 3D-printers die in winkels on demand producten maken, hyperspecialistische winkels en de inzet op circulaire producten.

Trends in communicatie

Communicatietrends komen en gaan. Het is belangrijk om juist de ontwikkelingen eruit te pikken die het vak en de maatschappij blijven beïnvloeden. Daarom stelde Logeion samen met haar leden vier trends samen: ‘creating shared value’, ‘always spot on’, ‘van netwerk naar bubble’ en ‘verbeelden en beleven’. Linda Passies (Frankwatching) sprak Carola Kester (Logeion) over waar we nu staan en hoe organisaties ermee bezig zijn.

10 webdesigntrends voor 2019

De jaren 80 zijn terug in webdesign! Je ziet ook juist meer subtiele UI-animaties. Désirée Battjes en Beau van Essen (Kees™ Internetbureau) laten je zien welke 10 webdesigntrends 2019 weleens kunnen gaan domineren. Zelfs als je zelf niet veel met design hebt, is het artikel vanwege de heerlijk humoristische tekst en de voorbeelden al het lezen waard!

Afbeelding die past bij webdesign trends.

SEO in 2019: 7 punten om mee te scoren

Bestaan er wel online trends in SEO? We hadden er naar aanleiding van dit artikel van Mark van Tuel (Ompro) een discussie over met het SEO-panel en werden het niet helemaal met elkaar eens. Mark onderschrijft het zelf ook: de basisprincipes van SEO blijven altijd hetzelfde. Máár: er zijn ook ontwikkelingen die een nieuwe focus en werkwijze vragen. In dit artikel de zeven belangrijkste aandachtspunten.

Content & contentmarketing

Contentstrategie: dé online trends voor 2019

Als je iets mee moet nemen van de visie van John Verhoeven op de contentstrategie in 2019, dan is het dit: “Het belangrijkste advies voor 2019: maak educational content. De rest is ruis.” Maar in zijn artikel staan nog meer pareltjes. Zo is het interessant om voor je contentstrategie eens te kijken of je ook meer offline meetings in kunt plannen.

Afbeelding van een hele oude computer.

Contentmarketing in 2019

Hoe onderscheid je je in 2019 met contentmarketing? Om organisaties warm te maken voor betere en meer onderscheidende content, bundelden 10 Belgische en Nederlandse experts de belangrijkste online trends voor 2019 in het eerste contentmarketing-trendrapport. De highlights bespreekt Jonas Vandroemme (Com&Co) in dit artikel.

Er valt nog veel winst te behalen is als het gaat om de strategische inzet van contentmarketing, dus daarom zou strategie de topprioriteit moeten zijn. Lynsey Dubbeld bespreekt deze en 4 andere contentmarketingtrends in haar artikel.

Vincent Mirck voorziet juist dat – nu de markt overspoeld raakt met storytelling-content – kritisch vermogen zomaar de nieuwe hype kan worden, “áls bedrijven daar de ballen voor hebben.” Meer kritische, journalistieke inhoud in je content, durf jij het aan?

Social media & webcare

10 onmisbare socialmedia-trends voor 2019

Dag interactie, hallo performance. “Er is geen weg meer terug: social media is een conversiekanaal geworden”, zegt Sjef Kerkhofs (eigenaar Daily Dialogues). Ook dit jaar zette hij weer helder de opvallendste ontwikkelingen op socialmedia-gebied op een rij. Met onder andere: social media schuiven op naar e-commerce, direct messaging wordt commercieel en de revival van groepen.

Afbeelding van iemand die met de verrekijker naar de online trends van 2019 kijkt.

LinkedIn: de trends & 5 nieuwe functionaliteiten

Sebastiaan Nagel en Judith Eversdijk van Social Blooming zoomen in op de online trends op LinkedIn. Lees meer over de flinke toename van het gebruik van hét B2B-kanaal, het verminderde organische bereik en de nieuwe functionaliteiten, zoals Stories!

5 visuele trends op Instagram

Houd je meer van de visuele aantrekkingskracht van Instagram? Laat je dan inspireren door de visuele trends op Instagram door Kim Stolk (Hogeschool Rotterdam). Ze voorspelt onder andere meer minimalistische beelden.

Social advertising-trends

Welke social advertising-trends kun je in 2019 verwachten? Jesse Gosse (The Online Group) praat je bij. Zo bespreekt hij de opkomst van Instagram TV (IGTV), social shopping op Snapchat, visual search shopping op Amazon en de advertentiemogelijkheden op LinkedIn. Een must-read voor adverteerders in B2C én B2B.

Webcare-trends

“Webcare is in steeds mindere mate een losstaand onderdeel binnen organisaties. De service-afdeling is de spil binnen bedrijven.” Webcare krijgt status, aldus Linsey Jepma (OBI4wan). Lees in haar artikel waarom webcare-afdelingen meer met complimenten zouden moeten doen en waarom e-mail steeds meer uitgefaseerd wordt.

Tip: het ultieme overzicht van alle socialmedia-afmetingen voor 2019

De afmetingen voor afbeeldingen op social media veranderen regelmatig. Geen nood! Deze infographic helpt je uit de brand en toont handig alle actuele afmetingen in één overzicht.

Afbeelding met de social media image- & video-afmetingen.

Conversational & Voice

In verschillende artikelen wordt voice (ook wel virtuele assistenten of spraakgestuurde user interfaces) aangehaald. De opkomst van onder andere Alexa (Amazon) en Google Home spreekt velen tot de verbeelding. Wat gaat dit betekenen voor e-mailmarketing, voor search, voor copywriting en voor de customer journey? Een paar artikelen die je helpen om alvast wat overzicht te krijgen:

De voice assistant: dit is je nieuwe beste vriend

De introductie van de Nederlandse Google Assistent brengt spraakgestuurde technologie in ons land in een stroomversnelling. Is dit het begin van een radicale verandering in hoe we apparaten gebruiken? Wat betekent het voor marketing, commerce en SEO?

Afbeelding van een voice smart speaker: een van de online trends.

Spraakgestuurde user interfaces als onzichtbare brug tussen mens & technologie

Spraakgestuurde user interfaces maken de wereld groter. Ook voor de digitaal minder vaardigen. In dit artikel van Martijn Loonstra (theFactor.e) lees je hoe deze technologie inclusief kan zijn: “In plaats van ons aan te moeten passen aan de technologie, komt de technologie nu onze kant weer op en is het niet langer alleen toebedeeld aan de digitaal vaardigen.” Toch zijn er nog wel wat uitdagingen te overwinnen.

Onderzoek: de toekomst van voice & de impact voor nieuws

Er is nog weinig bekend over hoe voice-apparaten gebruikt worden. Dit unieke onderzoek van Reuters Institute geeft eindelijk een inkijkje. Zo zijn de apparaten met name bij mensen in de leeftijd van 35-44 jaar populair. Maar ook door ouderen en gehandicapten wordt voice positief ontvangen. Het onderzoek praat je verder bij over de groei, het gebruik, de technische problemen en de uitdagingen die het oplevert voor nieuwsmedia.

Chatbots: de hype voorbij, wat nu?

Terwijl voice nog een enorme hype lijkt te zijn, zijn chatbots inmiddels een stap verder. Linsey Jepma (OBI4wan) geeft in haar artikel een kritische blik op de ontwikkelingen rond chatbots. Het is tijd voor datagedreven chatbots die écht iets toevoegen aan bedrijfsprocessen. De hype is voorbij. We moeten leren van de successen en fouten uit het verleden om te bouwen aan een stabiele toekomst.

Afbeelding van de stad van de toekomst met daar overheen een persoon die een telefoon vasthoudt.

Veel succes in 2019!

Met het lezen van dit overzicht ben je hopelijk weer helemaal bij de tijd. De online ontwikkelingen gaan uiteraard onverminderd door. De experts zullen je via Frankwatching dagelijks op de hoogte blijven houden van online trends, ontwikkelingen en handige tips. Als je niks wil missen, abonneer je dan vooral even op de nieuwsbrief. En dan rest ons niks anders dan je heel veel succes te wensen dit jaar.

Heb je nog aanvullingen op dit overzicht? Laat het ons vooral weten via de reacties hieronder!