Content

Hé copywriter, jij bent de designer voor Google Assistant

0

De Google Assistant voor in huis voegt een nieuwe dimensie aan online diensten toe. De digitale assistent voert opdrachten uit die je naar je telefoon of speaker roept. Van sportuitslagen melden tot concertkaartjes boeken en grappen maken: deze assistent staat altijd voor je klaar. Dat is leuk voor gebruikers. Maar ook voor digital designers, en dan specifiek voor de schrijvers onder ons.

Tekstuele creativiteit

De Google Assistant-ervaring drijft op tekstuele creativiteit. Een actie, zoals een ‘app’ voor de Google Assistant heet, bestaat volledig uit een script dat de assistent uitvoert. Copywriters moeten dus heel nieuw gereedschap in hun kist hebben: het schrijven van gesprekken voor de Google-praatpaal.

Hartstikke leuk natuurlijk, maar je merkt al snel dat het uitwerken van een interactief gesprek een andere kunst is dan het schrijven van een blog, of het afleveren van webcopy. Acties voor de speaker van Google maken, vereist een andere aanpak. Maar met de vier lessen die ik je in dit artikel laat zien, maak jij binnenkort de beste scripts. Ook vertel ik je meer over een leuke tool waarmee je interactieve verhalen bouwt voor de Google Assistant, zonder dat je een developer nodig hebt.

1. Lees alle documentatie van Google

Google wil dat gebruikers natuurlijke, intuïtieve gesprekken kunnen voeren met de speaker. Daarom nam het bedrijf taalkundigen en experts op het gebied van conversation design in dienst. Zij houden zich met niets anders bezig dan dat.

Google assistant speaker

Alle kennis vind je op deze hub voor conversation design. Hier staan allerlei handige tips, zoals hoe je een persona creëert voor je action en hoe je met miscommunicatie tussen gebruiker en speaker omgaat. Wees bijvoorbeeld vriendelijk als er geen antwoord komt van de gebruiker. Volgens Google is de gebruiker soms zo verrast door het converseren met de speaker, dat hij even niet weet wat die moet zeggen.

2. Geef je actie karakter met de juiste tone of voice

Als copywriter geef je de actie voor Google Assistant een herkenbaar, eigen karakter. Jij bepaalt het script. Jij bepaalt wat de speaker zegt en hoe de speaker dat zegt. Ben je formeel en functioneel? Of maak je een echt mens van jouw actie en laat je de stem grapjes maken, emoties hebben en beeldtaal gebruiken?

Woordkeuze & stemgeluid

Qua woordkeuze en zinsbouw zijn de mogelijkheden eindeloos: van kindervriend tot nederige butler, je kunt echt alle kanten op. Qua stemgeluid heb je op dit moment minder vrijheid. Je kunt in de Nederlandstalige Google Assistant één vrouwelijke en één mannelijke stem instellen. Die klinken in alle eerlijkheid behoorlijk als robots. Maar door pauzes in te stellen en te variëren in spreeksnelheid, laat je de stem al wat natuurlijker klinken.

Een andere optie is om een stemacteur langere teksten in te laten spreken. Je moet dan wel een natuurlijke transitie verzinnen tussen de stemmen van Google Assistant en je stemacteur. Auping loste dit slim op door hun robot te introduceren als een karakter in hun Auping bedtijd-verhaal.

3. Test, test, test

Je weet van tevoren nooit wat gebruikers allemaal tegen de speaker zullen zeggen. Zeker in het begin moet iedereen ontdekken welke woorden leiden tot welke acties. Jij werkte de flow zorgvuldig uit. Bepaalde woorden die gebruikers zeggen, moeten nu een beperkt aantal opties triggeren. Hoe coördineer je dit? De oplossing ligt voor de hand: testen, testen en nog eens testen.

Doorlopen

Stof je beste voorlees-stem af en test je prototype. Doe dit gewoon vanaf papier met een paar proefpersonen. Juist door de woorden uit te spreken, ontdek je fouten en kansen om je script natuurlijker te laten klinken.

Google home script doorlopen

Jij bent voor even de Google Assistant. Doorloop met je proefpersonen het hele script en laat hen de opdrachten naar jou uitspreken. Zo verzamel je alle verschillende reacties die je teksten oproepen. En zo test je of je teksten de juiste reacties oproepen om verder te kunnen in het script.

Bouwen

In Dialogflow bouw je de hele conversatie. Je voegt teksten toe die de speaker uitspreekt en stelt triggers in waar de speaker op reageert. Maar je stelt bijvoorbeeld ook de spreeksnelheid en pauzes in.

Zo test je de actie in een soort bèta-omgeving. Goedkeuring van Google is hiervoor niet nodig. Pak er een Google-speaker of je smartphone bij en start met testen.

4. Geen development-tijd? Gebruik Story Speaker

Het leukste aan de speaker van Google is natuurlijk dat je ertegen kunt praten en de speaker daadwerkelijk reageert. Dat maakt interactieve verhalen mogelijk waarbij de speaker keuzes voorlegt aan de luisteraar. Iedere keuze leidt tot een andere loop van het verhaal.

Het leuke is: dankzij Story Speaker, een plug-in voor Google Docs, heb je niet eens een developer nodig om jouw interactieve verhaal tot leven te brengen. Je gebruikt simpelweg een getrapte structuur en een lijstje met triggers om je interactieve verhaal te bouwen.

Ga gewoon lekker aan de slag

Een actie maken voor de Google Assistant is behoorlijk laagdrempelig. Zodra je besluit wat je precies wil bereiken met je actie en wat je doelgroep is, kun je direct aan de slag. Werk een paar scripts uit, test die vanaf papier met proefpersonen, en ga van daaruit bouwen. Google, aan de slag!

Wat zijn jouw ervaringen als copywriter met Google Assistant? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in een reactie hieronder.