SEO

SEO-trends 2021: er is meer dan ‘great content’ en voice search

0

Elk jaar verschijnen er vele artikelen over SEO-trends. Vaak wordt alles “volgend jaar nóg belangrijker”, maar dat kan natuurlijk niet. Omdat niemand precies de waarde kent van verschillende rankingfactoren, kijk ik meer met een helikopterview naar de ontwikkelingen in SEO-land en behandel ik 4 trends die ik onder de aandacht wil brengen.

AI is here to stay

Het lijkt alsof je geen start-up meer kunt beginnen zonder AI. Ook in de SEO-wereld ontkomen we er niet aan. Google heeft er namelijk een speerpunt van gemaakt om hun diensten te verbeteren.

In 2019 zagen we met BERT hier de eerste grote update van. Volgens Google was dit “de belangrijkste update ooit”. BERT is een verbeterd deep learning-algoritme met betrekking tot ‘natural language processing’ (NLP). Het helpt Google om de nuances van menselijke taal veel beter te begrijpen. Deze update is dan ook vooral gericht op zoekopdrachten geformuleerd in natuurlijke taal of conversaties (zoals voice search).

OpenAI lanceerde in 2020 GPT-3 met veel ‘blown minds’ tot gevolg 🤯. GPT-3 (Generative Pretrained Transformer versie 3) is een Natural Language Processing (NLP)-model met als doel om taal beter te begrijpen, zodat bijvoorbeeld een digitale assistent gemakkelijk een vraag kan vertalen naar een actie. En natuurlijk overkomende conversaties kan voeren.

Met GPT-3 kun je apps bouwen of met George Washington praten, maar het kan ook clickbait-titels en blogs schrijven. Leuk en aardig allemaal, maar het is natuurlijk wachten tot Google deze technieken integreert in hun zoekmachine-algoritmes. Als Google immers íets goed kan, dan is het wel bakken geld verdienen met nieuwe technieken. Google Analytics 4 is het meest actuele voorbeeld van Google’s inzet van AI.

Concurrentie voor Google?

But wait, there’s more! Met GPT-3 kun je ‘eenvoudig’ een goede zoekmachine bouwen. Dit opent deuren voor Google’s concurrenten als Amazon en Apple om de enorme computerkracht die ze al hebben in te zetten om Google op eigen veld te beconcurreren. Maar zelfs partijen als SEO-tool bouwer Ahrefs (die de op Googlebot na de meest actieve crawler heeft) kan zijn wens om een eigen zoekmachine op te zetten sneller, eenvoudiger en beter realiseren dan voorheen gedacht.

Gaat GPT-3 doen wat Microsoft, DuckDuckGo en de Europese Commissie nooit voor elkaar hebben weten te boksen? Gaat er eindelijk een serieus alternatief voor google.com komen? Waarschijnlijk niet in 2021, maar we mogen dromen..google scumbag competitors

SEO tools ❤ AI

In 2021 gaan de enorme sprongen in AI dus nog geen concurrentie voor Google opleveren. Waar we komend jaar wel de impact van GPT-3 gaan zien, is in tooling en contentcreatie. En meer tools, dat zien SEO’ers graag!

Nu al kan er snel en eenvoudig goede content geschreven worden met behulp van GPT-3. Denk aan e-mailsclickbait-titels, maar ook hele blogs. Het genuanceerde begrip van taal kan ook heel goed ingezet worden bij keywordanalyse-tools of contentidee-generatoren. En als je deze combineert, krijg je bijvoorbeeld een ‘skyscraper tool’ die content schrijft, gebaseerd op de subonderwerpen van de top-10 op een bepaald keyword.

Google geeft antwoord

Hierboven legde ik al uit dat Google het menselijk taalgebruik zo goed mogelijk wil begrijpen. Dat komt omdat in de visie van Google digitale assistenten de toekomst zijn. Door de opdrachten van gebruikers 100% correct te interpreteren, kan Google Assistent het beste antwoord geven.

major shift in computing every 10 years

Die wens om direct het juiste antwoord te geven zie je ook terug in de SERP’s (de zoekresultaten pagina). Hierbij heeft voor SEO’ers ‘direct’ meer impact dan ‘juiste’. Door de lancering van onder andere Google Maps, featured snippets en Knowledge Graph bedraagt het aantal zoekopdrachten zonder klik (‘zero-click searches’) al meer dan 50% (kliks op advertenties 4,4% ^_^). Voor meer dan de helft van alle zoekopdrachten levert Google blijkbaar direct het juiste antwoord!

Niet dat Google dit antwoord zelf levert: Google scrapet websites en presenteert hun content binnen de eigen website. Dit gaat volkomen in tegen de eigen richtlijnen, maar goed…googles walled garden knowledge panel

Google wil hiermee bezoekers binnen hun eigen ‘walled garden’ houden. Deze ontwikkeling is al een tijdje gaande en wordt alleen maar sterker. Voor SEO’ers is het belangrijk naar de zichtbaarheid in de zoekresultaten te kijken. Hiervoor wordt ook wel de term ‘SERP real estate’ gebruikt. Welke impact heb je in de zoekresultaten qua oppervlakte, SERP-feature (Maps, review-sterren, product structured data, Ads en toch ook ranking.

Maar linksom of rechtsom ontkom je er niet aan om met Google mee te bewegen in deze ontwikkeling. Mijn advies: let goed op de zoekintentie en denk na hoe jij deze intentie het beste tegemoet kunt komen. En misschien zelfs bezoekers kunt verleiden om tóch op jouw zoekresultaat te klikken!

JavaScript gonna JavaScript

De trend dat steeds meer websites met een JavaScript-framework gebouwd worden in plaats van alleen html en css, zet flink door. JavaScript is namelijk fijn voor webbouwers om snel websites te kunnen ontwikkelen. Bij het gebruik van een headless CMS ontkom je er zelfs bijna niet aan om de voorkant in een JavaScript-framework te bouwen.

headless cms javascript

Dit is echter een red flag voor SEO. Googlebot kan namelijk lang niet altijd goed met JavaScript omgaan, laat staan andere minder geavanceerde crawlers. Dit betekent dat er een groot gevaar is dat niet al je content en links gecrawled worden. En ook al heb je dit op een bepaald moment goed ingericht, dan nog is het belangrijk om bij elke front-end update ook te checken of dit zorgt voor crawl- of indexatie issues.

Bovendien zijn die frameworks dikwijls nog niet zo ingericht dat je volledige controle hebt over SEO-elementen als titel, meta description en headers. Dit betekent dat je de content niet volledig kunt optimaliseren.

Beide problemen kunnen desastreuze gevolgen hebben voor je organische verkeer. We zien in de praktijk vaak een drop in organisch verkeer (-80%), doordat de website niet meer vindbaar is vanwege JavaScript.

We zien in de praktijk dikwijls een drop in organisch verkeer (-80%), doordat de website niet meer vindbaar is vanwege JavaScript.

Headless CMS: hou je koppie erbij

Denk je erover om een nieuwe website in een JavaScript-framework te laten bouwen of helemaal over te gaan op een headless CMS? Wees je dan bewust van de gevaren voor SEO. Wat makkelijk is voor de webbouwer is niet per se goed voor je organische vindbaarheid. Laat je vooraf zeker informeren door een SEO-expert om grote fuck ups in de toekomst te voorkomen!

Page Experience-update

Om Google te parafraseren: “meer snel = meer beter”. En dat zijn we met ze eens. Hoe sneller een website is, hoe fijner de gebruikservaring en hoe hoger de conversieratio. Dit is gewoon uit te rekenen. Bovendien betekent dit dat Googlebot sneller te werk kan gaan, wat Google weer geld scheelt.

Google-Page-Experience-schema

Overzicht van de factoren in Google Page Experience

Daarom zet Google nog meer in op laadsnelheid. Dit jaar werden de Core Web Vitals geïntroduceerd en in mei 2021 wordt de Page Experience-update uitgerold. Je hebt dus nog even de tijd om je hierop voor te bereiden.

Google’s doel is om laadtijd te zien zoals de gebruiker die ervaart. De volgende 3 metrieken zijn hiervoor cruciaal:

Via Pagespeed Insights kun je deze metrieken meten.

Wil je dus iets concreets aan je website verbeteren waarvan je zeker weet dat conversie op je website verhoogt én je beter presteert in de zoekresultaten? Optimaliseer dan voor deze drie metrieken!

SEO-trends: 2021 goed van start

Wil jij in 2021 stappen maken op SEO-gebied? Ben je bang voor mogelijke technische valkuilen? Of wil je juist experimenteren met door AI geschreven content?

Heb je vragen over deze trends? Zie jij in 2021 andere belangrijke SEO-trends die ik hier niet heb behandeld? Laat het weten in de reacties!