Online marketing

Online geld verdienen? Dit zijn de beste verdienmodellen

0

In 2020 hebben we een enorme shift gezien van offline ondernemen naar online ondernemen. En ja, we hadden weinig keuze. Alleen ik geloof dat dit enkel een versnelling is van een proces dat ons toch al te wachten stond. Maar wat zijn nu de beste verdienmodellen als je via online wegen geld wil verdienen?

Jeanet Bathoorn en Petra Iuliano helpen je uit de brand met hun boek de 11 beste online verdienmodellen (affiliate). Een inspirerend boek voor kennisondernemers die met hun bedrijf een online inkomstenstroom willen opbouwen. En ook zij geloven dat dit is hoe jij jouw onderneming toekomstproof maakt. Daarom deel ik in dit artikel een tipje van hun sluier. Jouw online succes zit hem namelijk niet alleen in een goed verdienmodel!

3 waardevolle online verdienmodellen

Waarschijnlijk lees je dit artikel omdat je zelf een online verdienmodel hebt en je afvraagt of het nog beter, makkelijker of winstgevender kan. Of je hebt nog geen online verdienmodel, maar je wil je er wel in verdiepen. Hieronder deel ik 3 waardevolle modellen uit het boek van Jeanet en Petra.

1. Online membership

Een online verdienmodel dat momenteel vrij populair is: een online membership. Het is een mooie manier om klanten voor langere tijd aan je te verbinden. Het betekent namelijk dat klanten een abonnement bij je afnemen. Na de eerste betaling van de klant krijgt deze toegang tot een online omgeving die jij voortdurend blijft voeden met nieuwe informatie.

Iets om rekening mee te houden: mensen betalen vaak per maand. Dat kan dus ook betekenen dat je niet zeker bent van je inkomen als het membership ook maandelijks opzegbaar is. Daarom is het verstandig om goed na te denken over de duur van het membership. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om mensen te ‘verplichten’ om minimaal 3 maanden of half jaar af te nemen.

2. Online programma

Een andere manier van online kennisdelen is een online programma opzetten. Hierbij kopen mensen een volledige online training over een specifiek onderwerp. Waar je in een membership veel vrijheid hebt om per maand nieuwe dingen toe te voegen en mensen te verrassen, wil je bij een online programma mensen juist volledige duidelijkheid geven over wat ze gaan leren. Na aankoop van een online programma geef jij jouw modules met kennis beetje bij beetje vrij, waardoor je in staat bent om als coach mensen via jouw weg door het programma te leiden.

Online programma’s worden tegenwoordig op veel verschillende manieren verkocht: met en zonder begeleiding. Hoe intensiever de begeleiding, hoe duurder een online traject natuurlijk kan zijn. Hierdoor kan een online programma eenvoudig als volwaardig verdienmodel dienen.

3. Affiliate marketing

Een van mijn favoriete online verdienmodellen is affiliate marketing. Dit kun je op verschillende manieren inrichten. Denk bijvoorbeeld aan een webshop met affiliate producten. Hierbij verzamel je producten van meerdere webshops en stuur je mensen via jouw site door naar de leverancier. Als ze dan iets kopen, ontvang jij een percentage van de bestelling (commissie).

In het boek van Petra en Jeanet staat een mooi voorbeeld van ‘Darwin on the Job’. Dit is een digitaal platform met online trainingen. Met hun affiliate marketing zorgen ze ervoor dat trainers in staat zijn om hun trainingen buiten het platform om te promoten. Voor iedere nieuwe klant ontvangen de trainers dan een mooie vergoeding. Een win-win voor beide partijen: meer klanten én meer inkomsten.

Maar er is meer!

Ik kan natuurlijk niet alle toffe online verdienmodellen hier met je delen, want dan zou je het mooie boek van Petra en Jeanet niet meer hoeven te lezen. Maar ik wil je wel even laten weten dat het boek nog acht andere waardevolle verdienmodellen bevat. Denk aan dropshipping, influencer marketing, geld verdienen met software, podcasts en virtual retreats.

foto bij online verdienmodellen

Online succes draait niet alleen om jouw verdienmodel

Mensen denken vaak dat online verdienen een trucje is. Dat je het ‘zomaar’ even doet. Maar als je zelf al eens hebt geprobeerd om een online verdienmodel op te zetten, dan heb je vast ook gemerkt dat het juist heel strategisch is. Je moet goed nadenken wat je doet en onderscheidend zijn. Er komen namelijk steeds meer online producten en diensten op de markt.

Online verdienen hangt daarom voor het grootste gedeelte af van marketing. En om je marketing goed en overtuigend te kunnen overbrengen, moet je volledig geloven in overvloed en in jezelf. Juist daarom vind ik het ook zo goed dat Jeanet en Petra ook dat stukje van ondernemen betrekken in hun boek.

Geloof in overvloed

Zo vind je in het boek 11 universele ‘Wetten van Overvloed’. Dit heeft alles te maken met spiritualiteit. Dit maakt het boek net een tikkeltje anders dan andere boeken. Wellicht heb je al eens gehoord van de Wet van Aantrekkingskracht (Law of Attraction), die je vertelt dat je succes moet verwachten en dat je het daarna gaat aantrekken door actie te ondernemen. Of wat denk je van de Wet van Geven? Te veel mensen zijn nog steeds bezig met ontvangen in plaats van geven. Terwijl je door te geven juist meer ontvangt, aldus deze wet. En zo staan er nog 9 andere Wetten van Overvloed in dit boek om je te inspireren.

Absoluut een onderdeel dat je moet aanspreken en waar je voor open moet staan. Maar ik wil je vooral uitdagen om, mocht je niks met spiritualiteit hebben, deze ‘wetten’ niet over te slaan. Petra en Jeanet gaan er heel nuchter mee om en wellicht zit er toch iets tussen waar je je wel in kunt vinden. Ook als je enkel op zoek bent naar een goed verdienmodel. 😉

Werk aan je mindset

Daarnaast delen ze 11 mindset-tips en tricks. Bijvoorbeeld hoe je je commitment aan jezelf en je succes kunt verhogen door aan de slag te gaan met het model van Fogg. Als je commitment wil ontwerpen, geeft Fogg je zeven stappen:

  1. Krijg helderheid in jouw wens voor commitment.
  2. Onderzoek welke gedragsmogelijkheden je hebt en kent.
  3. Kies het gedrag dat bij je past.
  4. Begin klein.
  5. Vind de juiste prompt.
  6. Vier je successen.
  7. Herhaal, los uitdagingen op en breid uit.

Deze stappen laten je zien dat je een nieuwe gewoonte makkelijker maakt door de gewoonte zo klein mogelijk te maken en ongewenste triggers te verwijderen. Dus wil je meer sporten om af te vallen? Begin met 1 minuut sporten en breid dat langzaam uit. Vier het iedere keer dat je jouw nieuwe gewoonte uitvoert. En verwijder de dingen die je van jouw nieuwe gewoonte afhouden. Koop bijvoorbeeld geen chocola meer.

Oftewel: De 11 beste online verdienmodellen‘ (affiliate) is een zeer compleet boek over online ondernemen, waardoor je in staat bent om met succes online geld te verdienen. Juist door ook aan je mindset te werken. Want met enkel een goed verdienmodel ben je er nog niet!