Content

De 4 grootste valkuilen bij het maken van jouw online training (en hoe je ze voorkomt)

0

Online trainingen zijn heel populair in deze tijden. En dan heb ik het niet alleen over al die fysieke trainingen die nu omgezet moeten worden naar een virtuele training. Maar vooral over de online trainingen die eenmalig opgenomen moeten worden. Ze bestaan uit verschillende modules en lessen die op een platform worden gezet, waar je met een persoonlijke inlog bij kan.

Deze online trainingen schieten bij ondernemers als paddenstoelen uit de grond. Iedereen heeft het gevoel dat ze nú online moeten zijn, anders zijn ze te laat. Maar het ontwikkelen van een online training is niet niets. Hieronder beschrijf ik vier valkuilen waar je op moet letten bij het maken van jouw online training én geef ik per valkuil een tip hoe je deze kunt voorkomen.

Vrouw kijkt naar videotraining op laptop.

Valkuil 1. Videotraining

Een grote valkuil voor huidige online trainingen is dat de gehele training alleen maar bestaat uit een aantal video’s. Vaak wordt dit gedaan voor de persoonlijke ‘touch’ die video’s hebben. En daarnaast is het ook gewoon best makkelijk om alleen wat video’s op te nemen: zo heb je snel het online staan.

Toch zitten hier een paar nadelen aan. Zo komt de lengte van de video’s vaak rond het uur uit, waardoor je de spanningsboog van de deelnemers uitput. Daarnaast is een video niet voor alle inhoud geschikt. Wil je bijvoorbeeld een duidelijk stappenplan geven of een lijstje met tips? Het is veel fijner voor iemand om dit in tekst te lezen, zodat ze snel snappen wat je ook alweer bedoelt als je terugverwijst naar een eerdere stap of tip.

Het grootste nadeel van een videotraining is dat je op deze manier maar op één manier je content deelt. Naast video zou je ook nog gebruik kunnen maken van audio, tekst, beeld, opdrachten etc. Het is bewezen dat je juist op verschillende manieren moet leren om ervoor te zorgen dat alle informatie goed “settelt” in jouw geheugen. Je hebt veel afwisseling in soorten content nodig om onder andere meer concentratie en aandacht te hebben. Mensen leren door het soort content af te stemmen op de inhoud!

Student met een stapel boeken.

Valkuil 2. Te veel aanbieden

Een andere valkuil is dat experts die een online training maken daar te veel van hun kennis instoppen. De oorzaak hiervan is vaak een van de volgende twee opties: enthousiasme of angst. Bij het eerste zijn de experts zo enthousiast tijdens het ontwikkelen van de training dat zij steeds meer en meer kennis toevoegen. Bij het tweede gebeurt dit omdat ze bang zijn dat hun kennis niet genoeg waarde biedt. De kennis is zo normaal voor ze dat ze niet door hebben dat dit voor iemand anders veel nieuwe waarde is.

Deze valkuil kun je ondervangen door duidelijk vooraf een hoofddoel voor jouw online training te maken. Zorg dat je het hoofddoel hebt vastgesteld door aan te sluiten op de behoeftes van jouw doelgroep. Vervolgens is het hoofddoel jouw houvast tijdens het ontwikkelen van je training. Kennis die daarbuiten valt hoef je dan niet meer toe te voegen.

Man in paniek bij z'n laptop.

Valkuil 3. Paniekvoetbal

Een volgende valkuil heeft te maken met het te snel willen ontwikkelen van een online training. Helemaal in deze coronacrisis zie je veel ondernemers in deze valkuil stappen. Dit paniekvoetbal ontstaat doordat iemand zo snel mogelijk een online training online wit hebben en daardoor gelijk start met ontwikkelen, zonder eerst een goede structuur en basis neer te zetten.

Het gaat erom dat je zoveel mogelijk waarde weet neer te zetten met jouw online training. Zo zorg je dat je positieve reviews en mond-tot-mondreclame krijgt. De meeste waarde geef je door een goede analyse te maken van welke kennis jij jouw doelgroep moet geven om het gewenste resultaat te bereiken. Neem daar de tijd voor: sneller is niet beter.

Vrouw met laptop vraagtekens.

Valkuil 4. Stappen overslaan

Als laatste wil ik een valkuil uitlichten die ervoor zorgt dat je ook te weinig waarde biedt, maar in dit geval vooral doordat de waarde niet wordt begrepen. Had jij vroeger ook die leraar die zoveel wist over zijn vak, waardoor je er helemaal niets meer van snapte? Vaak zit je als expert zo diep in jouw vaktaal en kennis dat je vooral vanuit jezelf denkt. Je bent bezig met bepalen wat jij als expert wil delen. Er is dan een grote kans dat je stappen overslaat die essentieel zijn voor je deelnemers om te leren. Zij kunnen niet van stap 1 in één keer naar stap 4 gaan. In deze valkuil verlies je je doelgroep uit het oog.

Zorg er daarom voor dat je het delen van je kennis afstemt op je doelgroep. Welke stapjes en kennis hebben zij nodig om van het begin naar het gewenste resultaat te komen? En wat is hun startpunt? Welke voorkennis hebben ze al en wat moeten ze nog vergaren? Verdiep je in je doelgroep zodat je kunt delen wat zij nodig hebben in plaats van wat jij het liefste zou willen delen.

Door deze valkuilen goed in het vizier te houden kun je ervoor zorgen dat jij hier niet in gaat trappen. Gebruik de tips om jouw online training te ontwikkelen, zodat jij jouw waarde écht kunt delen met je deelnemers.