Customer experience

In 7 stappen naar de ideale websitefundering

0

Een huis bouw je niet op los zand. Dan zou het binnen de kortste keren scheef staan, in elkaar vallen, scheuren of iets anders ellendigs wat voorbijkomt in woonprogramma’s op tv. Een website zonder fundering wacht hetzelfde lot. Hoe voorkom je dit?

De ene lezer weet al dat jij bestaat, terwijl de ander per ongeluk je website bezoekt. En nog een ander heeft een groot probleem waarvoor hij een oplossing zoekt. Het liefst wil je al deze lezers op jouw website houden. Daarom laat ik in dit artikel de 7 stappen van een goede websitefundering zien.

Helaas zijn er veel bedrijven en ondernemers die deze stappen overslaan, maar deze stappen zijn juist heel belangrijk.

1. Test & onderzoek

Heb je al een website, maar ben je bezig of van plan om een revamp te doen?

Dan bestaat er een handige tool, namelijk: Hotjar. Deze tool is een fantastische bron van informatie die je mee kunt nemen in de vernieuwde website. Je kunt namelijk precies zien hoe de lezer door je website navigeert, op welke pagina’s hij regelmatig afhaakt en op welke knoppen hij het meest klikt. Al deze data moet de basis van je website worden.

De naam verklapt het al een beetje en de tool werkt als volgt: als je een rode vlek op je website ziet, betekent dit dat de bezoeker vaak op die plek klikt. Drukt een bezoeker regelmatig op ‘shop’ maar zit hij nog niet op de money making-positie van je website rechts bovenin, dan raad ik aan om het hier naartoe te verplaatsen op je nieuwe website.

Tools voor onderzoek

We hebben nu de technische gegevens. We weten dankzij deze tool waar je lezer heengaat, maar weet je eigenlijk wel wat de lezer wil en waar hij naar op zoek is? Hoe raar dit ook mag klinken, maar je website draait uiteindelijk om je lezer, en niet om jou of je product.

Natuurlijk heb je een prachtig product om te verkopen, of een uitstekende service. Maar of het nu een service, een product of een planeet-reddend idee is. Als mensen het niet interessant vinden dan duurt het niet lang, voordat je website in een hoekje van het internet ligt om stof te vangen.

Daarom kijken we ook naar wat je lezer intikt in Google, of een andere zoekmachine. Dit noemen we ook wel SEO. Hiervoor kun je tools gebruiken als Keywords everywhere of Ubersuggest om erachter te komen waar jouw klant naar op zoek is. Op deze manier kun je de vindbaarheid van je website vergroten.

Je weet nu waar je bezoeker op klikt en wat hij zoekt, maar wie zijn het eigenlijk, die bezoekers van jou?

2. Jouw ideale klant

Om antwoord te geven op de vraag ”hoe ziet jouw ideale klant eruit?” Gebruiken we de wie, wat, waar, waarom-ronde.

 • Wie is je ideale klant?
 • Wat doet je ideale klant?
 • Waar vind je de ideale klant (online)?
 • Waar zoekt je ideale klant naar en waarom?

Dit is net zoiets als je ideale vakantie, of je ideale huis. Tot in detail kun je een ander vertellen hoe jouw huis eruit moet komen te zien. Het liefst wil je naar de tuin openslaande deuren, die gemaakt zijn van cederhout en geschilderd zijn met verf op basis van lijnzaadolie en vergeet dan vooral de waterbesparende douchekop niet, die niet onderdoet voor een stortdouche. Van belang is dat je de ideale klant net zo goed leert kennen als je je droomhuis kent, van binnen en van buiten.

Op de koffie bij je ideale klant

Vanaf nu ga je alles wat je maakt voor je website richten aan een persoon, geef hem of haar desnoods een naam en bedenk er een hoofd bij. Doe net of je in gesprek bent, dat maakt het wel zo persoonlijk. Ga vervolgens uitgebreid op de koffie bij je ideale klant door hem online op te zoeken, in gesprek te gaan en inderdaad, je raadt het al, beter te leren kennen.

Van deze informatie kun je nog jaren gebruikmaken, zo houd je weer meer tijd over voor je ideale vakantie.

3. Jouw website flow & pagina’s

Je droomhuis bouw je ook niet door alle materialen op één hoop te gooien, om vervolgens te hopen dat er iets moois uit voortkomt, dit geldt voor een website net zo.

Voor een huis wordt er eerst een fundering gemaakt, voor een website noem je dit een wireframe. Dit is het geraamte waar je je hele website op bouwt. Vanaf nu kun je gaan bepalen welke pagina’s je nodig hebt, te beginnen met de vier basispagina’s:

 • Home
 • Over
 • Services/sales
 • Contact

Vervolgens ga je verder bouwen. Het is wel belangrijk dat je de navigatie op de website zo simpel mogelijk houdt.

Bekijk je website eens door een andere bril en doe net of jezelf de bezoeker bent. Wat vindt jouw bezoeker belangrijk en wat willen zij van jou weten? Mocht jouw klant de website voor het eerst bezoeken, begrijpt hij dan in één tel wie je bent, wat je doet en voor wie?

4. Jouw boodschap & brand story

Net als dat je een woonkamer, slaapkamer en keuken hebt in je huis, heb je bij copy een toolbox. Ook wel de Copywriting Kit genoemd en in deze kit zit het volgende:

 • Je waarden
 • Je elevator pitch
 • Je missie
 • Je USP
 • Je brand voice
 • Je style guide
 • Je boodschap en salesdoelen

Kun je deze lijst afvinken? Ga dan door naar stap 5.Lege en verkreukelde vellen papier en een typemachine

5. Jouw brand voice

Er bestaat een gouden combinatie voor je brand voice, ook wel tone of voice genoemd. Net als Bert altijd samengaat met Ernie, de zee nooit zonder het strand is en gezond eten niet zonder groente en fruit kan.

Zo is je brand voice de onlosmakelijke combinatie van jouw taalgebruik én die van je klant.

Prikkelende copy op je website

Als het goed is heb je je ideale klant al behoorlijk leren kennen en zijn je waarschijnlijk de nodige zinnen/woorden/terugkerende uitdrukkingen opgevallen. Schrijf ze op en bewaar ze! En vooral: laat ze terugkomen in de copy op je website.

Zo werkte ik met een klant die een hekel had aan het woord duurzaam. Ondanks dat ik het met hem eens ben dat het inmiddels een gehypet marketingwoord is geworden, gebruikt zijn ideale klant het woord veelvuldig. Het is raadzaam om rekening te houden met je klant, tenzij je een bekend merk bent. Ondanks dat je er misschien spontaan een scheve mond bij gaat trekken.

6. Jouw brand style

!Niet populaire opinie alert! Copy gaat boven design.

“Ja, maar een beeld zegt meer dan …” Stel je dit eens voor: je hebt een website met alleen maar beeld en geen tekst. Snap je dan nog waar je heen moet en wat je moet doen? Draai het nu eens om. Je hebt een website met alleen maar tekst en geen beeld. Snap je wat ik bedoel te zeggen? Copy is de roadmap van je website.

Een goede designer zal jou altijd eerst vragen om de copy, dit omdat zij vaak in de knoop komen, doordat klanten op het laatste moment webteksten willen veranderen.

Zo zegt mijn favoriete designer hier de volgende wijze woorden over:

This is obvious, but please, please create your content before you hire a designer and even before implementing and customizing a theme. I’ve had this happen to me so much with past clients where they end up needing to re-design down the road. – Angela Mondloch

Dit is het enige dat ik over het design te zeggen heb als copywriter, verder laat ik dit deel aan de experts over. Zij weten precies welke kleuren emoties oproepen en welk beeld het best past bij het gevoel dat jij bij je klant over wil brengen. Als je budget het toelaat zou ik je aanraden om er een leuk sausje overheen te gooien, zoals bij de website: talkingshrimp.com of  tonicsiteshop.com.

7. Schrijf je copy (of laat deze schrijven)

Misschien wil je het allemaal te perfect doen en heb je zoveel ideeën dat je niet weet waar je moet beginnen. Of misschien schaam je je wel voor je oude website.

Het belangrijkste is om het niet langer uit te stellen en aan de slag te gaan.

We leren vaak het meest door gewoon te doen. Tien keer vallen en elf keer opstaan. Het is belangrijk dat je stopt met uitstellen. Om te voorkomen dat je uren naar een blanco blad zit te turen heb ik hier nog eens 6 tips om je op weg te helpen.

Tip 1. Schrijf bovenaan een leeg vel papier het woord ‘doel’.

Tip 2. Begin om het einde in gedachte.

Tip 3. Bedenk je voor wie je schrijft.

Tip 4. De ‘meeste’ pagina’s bevatten ongeveer 10 elementen, namelijk:

 • Headline
 • Subheadline
 • Intro
 • Body copy
 • USP (wat jou anders maakt)
 • Conclusie
 • Call to action
 • Jouw brand voice
 • Argumenten
 • Overtuiging

Tip 5. Voeg pas achteraf je SEO-zoekwoorden toe.

Tip 6. Begin nu echt met schrijven.

De start van een goede fundering van je website

Als je dit allemaal doet voordat je je website maakt of laat maken, dan heb je een stevige websitefundering en zal het proces veel soepeler verlopen. Je begint immers ook niet met het uitzoeken van je interieur.

Als je een website wil die laat zien wat jij doet, verkoopt, of van houdt, wees dan ook bereid om die tijd erin te steken. Begin met dit stappenplan om het beste resultaat uit je website te halen.