Online marketing

7 dingen die marketeers nóóit meer willen horen

0

Marketeers krijgen iedere dag te maken met collega’s die eigenlijk niet goed weten wat het marketingvak inhoudt. De irritantste verzoeken en vooroordelen vliegen ons om de oren en dat stopt nu.

Ik plaatste op LinkedIn een bericht met de vraag: Welke dingen wil jij als marketeer nooit meer horen? De reacties stroomden binnen, dank hiervoor! Ik heb de zeven meest voorkomende reacties verzameld. Wij marketeers moeten elkaar steunen in een wereld waar het marketingvak vaak niet het aanzien krijgt wat het wel verdient. Dat blijkt uit onderstaande verzoeken die we nog regelmatig naar ons hoofd geslingerd krijgen en die we niet meer willen horen.

1. Zorg jij even dat de website helemaal SEO-proof is en bovenaan alle zoekresultaten staat?

Wij zouden niet anders willen! Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn heel veel factoren die invloed hebben op je ranking. Google belooft prioriteit te geven aan webpagina’s met de hoogste informatiewaarde. Maar dat is slechts één ding waar Google naar kijkt. Vanaf mei 2021 is Google websites bijvoorbeeld sterker gaan beoordelen op basis van de ‘Core Web Vital’-statistieken.

SEO kost dus tijd. Monitoren, analyseren en optimaliseren. En dan nog lukt het niet altijd om die webpagina bovenaan de zoekresultaten te krijgen, omdat er simpelweg te veel zaken zijn om rekening mee te houden. En de ‘dan huur je toch een bureau in’ is ook niet de simpele oplossing.

Natuurlijk kan het helpen. Vaak hebben bureaus diepgaande kennis van SEO en zij kunnen zich volledig focussen op dit onderwerp, terwijl marketeers nog heel veel andere zaken op hun bord hebben. Maar ook met een bureau heb je geen garantie dat je website op de eerste pagina bovenaan staat.

2. Bedenk even iets wat viral gaat. Lukt wel vandaag toch?

Ik zou het heerlijk vinden om de hele dag dingen te posten op social media die viral gaan. En ook hier: zo simpel is het niet. Als marketeer moet je iets verzinnen met een hoge shareability. Je doelgroep moet het willen delen. Het momentum moet er zijn en de content moet emotie oproepen. Dat zijn belangrijke factoren bij het viral gaan van een post.

Als de post dan ook geliket en gedeeld wordt door volgers met een groot netwerk, dan vergroot je bereik exponentieel en heb je een kleine kans dat je post viral gaat. Of niet. Dat is afwachten.

3. Wil jij mijn presentatie even maken?

Marketing is een breed vakgebied, dat kan ik niet ontkennen. Als je een beetje Googelt op ‘definitie marketing’ of ‘wat is marketing’, dan krijg je heel veel verschillende antwoorden. Maar nee, je kunt niet iedere taak waarvan je niet weet bij wie het hoort over de schutting gooien naar de marketingafdeling. We zijn niet verantwoordelijk voor het printpapier en je presentatie kun je heel goed zelf maken. ‘Ik weet het niet, dus het zal wel bij marketing horen’ is in 99% van de gevallen gewoon fout.

Als marketeer is het daarom belangrijk dat je zichtbaar bent in de organisatie en deelt waar je aan werkt. Het is natuurlijk niet verkeerd om een collega te helpen en ja, als jij je presentatie hebt gemaakt, dan wil marketing best checken of hij aan alle brand guidelines voldoet. Maar marketeers: bewaak je schutting!

4. Stuur jij over een uur even een e-mail uit naar de lijst met aangekochte adressen die ik je zo stuur?

Waar moet ik beginnen? Aangekochte adressen? Veel marketeers krijgen blijkbaar toch nog de vraag of ze even een e-mail kunnen uitsturen naar aangekochte adressen. Ik zeg het nu voor de laatste keer. We kunnen niet zomaar iedereen e-mailen.

Daarnaast is een e-mail niet zomaar gemaakt. Dat willen we goed doen. Dat betekent dat er nagedacht moet worden over ieder detail en dat de e-mail gecheckt moet worden door een aantal collega’s. Dat duurt langer dan jij wil, maar haastige spoed is zelden goed. Echt, geloof me nou.

5. Kun jij even een leuk tekstje schrijven?

Ja, ik kan een leuk tekstje voor je schrijven, maar tekst staat bijna nooit op zichzelf. Marketeers willen weten wat je ermee wil bereiken. Is het onderdeel van een campagne? Wie wil je bereiken? Op welke kanalen wil je het plaatsen? Er zit heel veel meer dan gewoon schrijven achter dat leuke stukje tekst.

Wat we altijd wel willen doen? Even met je meedenken.

6. Bedenk eens een unieke campagne die heel veel leads oplevert

Ik ben ook dol op leads. Echt. Helaas is er geen gouden regel voor een succesvolle campagne. Natuurlijk kan op papier alles kloppen: goed onderzoek gedaan, de juiste kanalen gekozen, boeiende content, toffe visuals, goede advertenties en voor het gemak rankt zelfs de landingspagina hoog in Google. Dan kan het toch zijn dat een campagne niet zoveel leads oplevert als gehoopt. Waarom? De marketing-god mag het weten.

We kunnen dan natuurlijk analyseren, aanpassen en door, maar dan toch kan het zijn dat het niet werkt. Dat is frustrerend, maar ook wat het marketingvak zo ontzettend leuk maakt. Stel dat er een simpele formule zou zijn voor een succesvolle campagne? Oersaai.

7. Wil jij zorgen dat we meer likes op social krijgen?

Ik wil er zeker mijn best voor doen, maar ook hier geldt dat er heel veel achter zit. Iemand liket de bedrijfspagina niet zomaar. Groei van het aantal volgers kost tijd én heel veel liefde.

Marketing is de zuurstof voor ieder bedrijf

Wat ik eigenlijk vooral wil zeggen: marketing is zoveel meer dan vaak gedacht wordt. Dat vind ik zonde. Het is hoog tijd om dat beeld bij te stellen.

Een mooi citaat van MovingTargets:

Marketing is something that businesses need to create and manage every day to maintain a healthy relationship with their consumers. Marketing is important because it allows businesses to maintain long-lasting and ever-present relationships with their audience. It is not a one-time fix, it is an ongoing strategy that helps businesses flourish.