Social media

Verkopen via social media: wat kun je al inrichten & welke functies komen eraan?

0

Social is het perfecte medium voor inspiratie én aankoop. Als je het mij vraagt wordt shoppen op social media binnenkort écht booming. De verwachting is dat social commerce zich ook in Nederland verder zal ontwikkelen. Ben jij er al klaar voor? En wat kun je er nu al mee? Ik vertel je hier graag meer over!

In 2020 zorgde deze socialshopping-trend al voor een omzet van maar liefst 89,4 miljard dollar. De verwachting is dat dit de komende zeven jaar verder gaat groeien naar maar liefst 604,5 miljard dollar. China loopt hierin al ver voorop en de impact van social commerce is daar op dit moment al enorm. 11,6% van de verkopen vindt plaats via social met een totaal van $186,04 miljard in 2019.

Het verschil is dat hier de volledige winkelervaring al rechtstreeks plaatsvindt op de socialmedia-platformen. Dat betekent dat alles gebeurt op social media: van productontdekking tot aan het afrekenproces. Omdat het zo’n enorm lage instap heeft, zorgt dit voor het ontstaan van frictieloze commerce en een veel kortere customer journey.

De coronacrisis als aanjager voor social commerce

Je zult het vast wel herkennen, door COVID-19 is ons shopgedrag veranderd. Eén op de drie Nederlanders deed tijdens de crisis meer én grotere online bestellingen. De verwachting is dat deze stijgende lijn zich doorzet. 20-40% van de Nederlanders geeft aan ook na de coronacrisis vooral online te willen blijven winkelen.

Een logisch gevolg is daarom dat bedrijven nu meer dan ooit willen investeren in e-commerce, en dus ook social commerce. Om aan deze behoefte te kunnen voldoen, staan de social platformen alles behalve stil en lanceren zij de ene na de andere nieuwe feature om social commerce voor bedrijven mogelijk te maken.

Wat kun je al inrichten en wat komt er nog aan?

Met Facebook en Instagram Shops is het mogelijk om een speciale online winkel met je productaanbod rechtstreeks op je Facebookpagina of Instagram-profiel weer te geven. De producten worden gekoppeld via een catalogus of direct ingeladen vanuit een website via shopping-partners.

Als je de shop hebt ingericht, tag je de producten in de afbeelding of video bij je post. Met een enkele tap op het artikel in de video of afbeelding komt de gebruiker direct terecht bij de productdetails. Afrekenen kan vervolgens op de website (en hopelijk binnenkort zelfs zonder de app te verlaten).

Mogelijkheden Pinterest, YouTube, Twitter, WhatsApp, Snapchat en TikTok

Dezelfde ontwikkeling zien we op Pinterest met Shop the Look. Daarnaast biedt deze visuele zoekmachine nog een hele interessante andere feature aan, namelijk Shop with your Camera. Je maakt hiermee een foto van een product, waarna Pinterest gerelateerde producten voor je opzoekt.

YouTube, Twitter en WhatsApp kunnen natuurlijk niet achterblijven. Op WhatsApp wordt binnenkort ook een shopfunctie uitgerold. Je stuurt een bericht naar een bedrijf dat vervolgens antwoordt met een link naar een productcatalogus. De shopper kan vervolgens items aan zijn of haar winkelwagentje toevoegen en direct afrekenen vanuit de app.

Twitter maakte recent bekend een shopmodule uit te rollen en ook YouTube werkt aan het taggen van producten in video’s, zodat je vanuit daar tot een aankoop kunt overgaan. En ook Snapchat en TikTok zijn net als de andere platformen al bezig de eerste social shopping-functies uit te rollen. Denk aan shoppable AR lenses op Snapchat of shoppable video ads op TikTok.

Live shopping

Een andere ontwikkeling die in de toekomst een grote rol gaat spelen binnen social commerce is live shopping. Kijken we naar China, dan is livestream shoppen daar op dit moment al goed voor bijna $70 miljard omzet. Hier testen Influencers producten en ze filmen hun sessies tegelijkertijd live op social media. Kijkers kunnen vervolgens de gepromote producten direct in de app kopen. Eigenlijk de 2.0-variant van het vroegere Teleshopping dus.

Shoppable livestreams zijn naast in China ook al in Amerika uitgerold op TikTok. En ook Instagram en Facebook werken aan een combinatie tussen shopping en livestreamen.

Enkele mogelijkheden in beeld

Shoppable AR lenses op Snapchat

Shop with your Camera op Pinterest

WhatsApp Shopping

WhatsApp Shopping

Shop with your Camera op Pinterest

Shoppable AR lenses op Snapchat

Social commerce: bereid je voor

Hoewel het op dit moment nog niet mogelijk is om in Nederland rechtstreeks op de social platformen producten aan te schaffen, verwacht ik dat dit er wel snel aan zit te komen. Het is daarom heel belangrijk je alvast voor te bereiden en te leren van de mogelijkheden die er nu al zijn. De eerste social commerce-ontwikkelingen laten zien dat dit hét moment is om op deze trend in te haken.

Zorg er dus nu alvast voor dat je op een centrale plek je productinformatie beheert. Daarmee kun je eenvoudig social commerce integreren op de verschillende platformen. Daarnaast kun je met verschillende shopping tools, catalogi en campagnemanagement-tools snel opschalen. Wat je wil voorkomen is dat je elk platform apart moet opzetten, want dat kost op de langere termijn veel meer tijd en geld. Mijn advies is daarom om kleinschalig te beginnen zodat je de concurrentie voor bent.

Maar met het inrichten van social shopping ben je er nog niet. Het is namelijk ook belangrijk dat je creatieve content on point is om je doelgroep aan te spreken. Op social media is het nog steeds belangrijk om engaging content in te zetten en zo waardevolle relaties en connecties aan te gaan met je volgers. Ik vind dat ze dit heel goed doen bij lokale boetiekjes op Instagram. Zij zetten hun eigen medewerkers in om producten aan te prijzen. Door de producten te taggen in hun posts of op Reels, ontdek je heel snel nieuwe items.

Aankopen via DM

Wist je dat veel aankopen daar nu zelfs vaak plaatsvinden via DM? Naar mijn idee is dat hét bewijs dat investeren in persoonlijke content zorgt voor het versterken van de connectie tussen jou en je doelgroep. En dit leidt uiteindelijk natuurlijk tot een aankoop! Het is een kwestie van tijd voordat het ook mogelijk wordt om rechtstreeks op social een bestelling te plaatsen zonder dat je een DM hoeft te sturen of het platform hoeft te verlaten. Zorg dat je er op tijd bij bent!