Social media

Van metaverse tot social commerce, wat is er nieuw op social media?

0

De metaverse klinkt nog altijd als een ver-van-mijn-bed-show. Toch zit Meta niet stil. Zo brengen ze stap voor stap tools dichterbij de gebruiker van apps als Facebook en Instagram. Tegelijkertijd doen de huidige sociale mediagiganten er alles aan om zoveel mogelijk tools inhouse te houden. Lees in deze Social Media Heads Up over de stand van zaken.

Ik spoel terug naar februari 2020. Het COVID-19-virus doet zijn intrede in onze samenleving. De wereld gaat op slot. Massa-evenementen maken plaats voor online borrels met collega’s. De digitale shift gaat razendsnel. Uit verschillende sectoren duiken er alternatieven op voor een fysieke winkel, een real-life event, of een sportwedstrijd die live wordt afgewerkt. Ook ons sociale mediagedrag wijzigt zienderogen.

Social Media Heads Up

Het socialmedialandschap verandert continu. De nieuwe tools, updates en interfaces vliegen je om de oren, waardoor je door het bos de bomen niet meer ziet. In deze Social Media Heads Up krijg jij dé vinger aan de pols over de laatste updates binnen social media. Sit back, relax & leef je uit in deze uitdagende wereld.

De opmars van social commerce

Samen met de rest van de wereld heb jij allicht ook verschillende pakketjes besteld via een online webshop. Was het niet bol.com, dan wel een winkel die op dat moment al in het bezit was van een webshop. Ook via sociale media kon je als consument reeds verschillende aankopen doen. Facebook Marketplace en Instagram Shopping hadden al een zekere populariteit vergaard.

Toch werd het snel duidelijk dat de kracht van social commerce in een razendsnel tempo zou groeien. De shopping tool van Instagram kreeg een prominente rol in de interface van het platform. Facebook & WhatsApp zetten fors in op de nieuwe realiteit. En ook TikTok bleef niet achter de feiten hollen. Op zowat elk socialmedia-kanaal kun je de online winkeltassen openslaan en jouw favoriete product kopen of verkopen.

De populariteit van social commerce kwam samen met de coronacrisis. Op 20 februari verdween de Instagram Shopping Button definitief uit de vaststaande balk onderaan. Je kan natuurlijk nog altijd aankopen doen via Instagram en Facebook. Enkel ligt de focus niet meer bij het in-en aankopen van producten via de shop, maar op de content die gemaakt wordt met de producttags.

Leestip: Zo maak je een Meta Advantage+ Shopping-campagne

Techgiganten verleggen de focus naar content

Wat nu? Van het maken van een webshop richten de ontwikkelaars bij Meta, Bytedance en andere socialmedia-reuzen zich opnieuw op het maken van content. Dat zien we voornamelijk bij Meta, waar ze de Instagram Shopping Button hebben vervangen met de +-button, ook wel bekend als de knop om content te maken. Op die manier kun je als creator opnieuw makkelijk en snel aan de slag met het verspreiden van jouw content op het platform.

Daarnaast lanceerden ze onlangs bij Meta de mogelijkheid om content in te plannen via de eigen tools. Zo plande je in het verleden nog posts in via de Meta Business Suite of Studio voor Makers. Recent heeft Meta het echter mogelijk gemaakt om content in te plannen via de app van Instagram. Een nieuwe stap in de beleving van de app voor de gebruiker.

AI en Meta schudden elkaar de hand

Onlangs zagen we de opkomst van ChatGPT. Een artificiële intelligentie-tool die informatie verschaft aan de gebruiker over allerhande onderwerpen. Al snel zagen we Google de tegenaanval inzetten met ‘Bard’. En ook Meta is momenteel verder bezig met de uitrol van de eigen AI-tools. Zo werken ze binnen WhatsApp aan de mogelijkheid om spraakberichten uit te laten schrijven door middel van kunstmatige intelligentie. Op die manier kun je als ontvanger van een spraakbericht kiezen voor het beluisteren van het audiofragment of het uitschrijven van het bericht. Dat kan handig zijn wanneer je niet in de mogelijkheid bent een spraakbericht te beluisteren.

En het gaat ook al verder. AR en AI sluipen langzaam maar zeker in ons leven. Denk maar aan de filters bij het nemen van een selfie, de camera die je automatisch volgt bij het opnemen van een video, of de avatars die je van jezelf kunt maken. Op Instagram kun je zelfs al jouw avatar instellen als profielfoto. De lancering van de metaverse mag dan misschien nog niet voor meteen zijn. Steeds vaker zien we dat er stappen gezet worden richting die digitale wereld.

De weg naar de metaverse

De metaverse en de totale integratie van AI/AR binnen ons dagelijks leven zijn nog niet voor morgen. Ook volgend jaar zullen we allicht nog niet met een VR-bril door de straten lopen. Toch zien we de metaverse dichterbij komen. Waar het vorig jaar nog een onduidelijke, eerder enge wereld was, zien we nu een virtuele wereld die wel degelijk realiteit kan en zal worden. Enkel het antwoord op de vraag wanneer dat zal zijn, dat moet ik je voorlopig nog schuldig blijven.