Social media

Verhoog de zichtbaarheid van je webshop met Pinterest [complete gids]

0

Wist je dat Pinterest veel mogelijkheden biedt om de prestaties van je webshop te verbeteren? Naast Facebook en Instagram is Pinterest een van de belangrijke go-to platformen voor e-commerce marketeers. Het feit dat Pinterest al lang bestaat (sinds 2010) en door een relatief specifieke doelgroep wordt gebruikt, maakt het een bijzonder interessant platform.

Pas vijf jaar nadat Pinterest was opgericht, werd het mogelijk om verkoopadvertenties te plaatsen. Hun advertentieproduct was alleen beschikbaar voor Engelstalige landen tot eind 2018 en kort daarna ook in Europa. Frankrijk was het eerste niet-Engels sprekende land voor de uitrol. Gevolgd door Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Italië.

Facebook en Google Ads zijn vooralsnog de meest populaire verkoopkanalen, waardoor ze ook competitief en duurder zijn dan Pinterest. Daarom is het voor bedrijven een grotere uitdaging geworden om een goed rendement op de advertentie-uitgaven te halen. Pinterest Ads biedt mooie kansen om op je concurrentie vooruit te lopen.

In dit artikel leg ik je graag meer uit over de volgende onderwerpen:

Pinterest voor e-commerce

Zoals je misschien al weet, is Pinterest bijzonder geschikt voor e-commercebedrijven van elk formaat. De missie van het bedrijf is duidelijk:

Bij Pinterest is het onze missie om mensen te helpen dingen te ontdekken waar ze van houden en die dingen in het echte leven te doen.

‘Dingen doen in het echte leven’ betekent in dit geval natuurlijk ‘kopen en gebruiken’. 😉

Gebruikers doen op Pinterest inspiratie op voor hun volgende renovatieproject. Daarna kopen ze misschien wel een aantal meubelstukken of doe-het-zelfgerei via dit platform. Of ze zijn bijvoorbeeld op zoek naar hun volgende feestoutfit en kopen vervolgens die mooie schoenen waar ze langs scrolden. De visuele impact van Pinterest zet veel mensen aan tot een aankoop.

Wat mensen ook van plan zijn om online (of offline) te kopen: het is waarschijnlijk dat ze in het aankoopproces ook Pinterest hebben bezocht om meer informatie in te winnen over het product. Het visuele karakter en de makkelijke zoekmachine maakt Pinterest een aantrekkelijk platform voor potentiële kopers.

De doelgroep van Pinterest

Een ander interessant aspect is de gerichte doelgroep van Pinterest. Gebruikers van Pinterest zijn doorgaans de ‘beslissers‘. Mensen die op het randje staan om een aankoop te doen. Van de beslissers op Pinterest is 76% vrouwelijk. Dit is een overweldigende meerderheid.

Volgens hetzelfde onderzoek zijn de populairste categorieën op Pinterest ‘eten en drinken’, ‘stijl’ en ‘beauty’:

 • Beslissers zijn 2x meer geneigd om een week lang onderzoek te doen naar een artikel over voedsel of drank.
 • 52% gebruikt Pinterest om hun passie voor eten en drinken te ontwikkelen.
 • Pinterest bereikt 70% van de beslissers die in het afgelopen halfjaar sieraden, horloges of accessoires hebben gekocht.
 • Daarnaast bereikt het platform 1 op de 2 personen die in dezelfde periode 500 dollar of meer hebben uitgegeven aan dameskleding of -schoenen.
 • 51% van de beslissers wordt blootgesteld aan nieuwe merken.

Pinterest is vrij transparant als het gaat om het rapporteren van hun demografie. Bedrijven kunnen zelfs het publiek voor hun profiel vergelijken met dat van Pinterest in het algemeen om te zien of er overlap is. Om dit te doen heb je wel een zakelijke account nodig. Vervolgens klik je linksboven op ‘Analytics’ en dan op ‘Audience Insights’. Hier vind je veel waardevolle informatie. Bijvoorbeeld: hieronder zie je de doelgroep van reismerken in het blauw en het totale publiek van Pinterest in het paars.

Pinterest demografie

Geslacht doelgroep Instagram

Pinterest-advertenties

Ben je bekend met Facebook- en Instagram-marketing? Dan weet je dat organische posts geweldig zijn om je merk beter zichtbaar te maken. Maar uiteindelijk is het een kwestie van ‘pay-to-play’. Je moet toch wat geld investeren om de zichtbaarheid van je merk écht te vergroten.

Als je probeert om een nieuwe doelgroep op grote schaal te bereiken en je socialmedia-inspanningen winstgevend te maken, moet je een duik nemen in socialmedia-advertenties. Pinterest Ads werkt in veel opzichten hetzelfde als Facebook Ads. Je kunt organische pins maken en ze daarna een boost geven om het bereik te vergroten.

Pins kunnen zowel statische afbeeldingen als gifjes of video’s zijn. Al deze vormen zijn beschikbaar voor reclame. Het koop- en biedingsmodel is CPM (kosten per duizend vertoningen).

Pinterest advertenties campagnedoelen

Net als Facebook, heeft Pinterest Ads verschillende campagnedoelstellingen om uit te kiezen.

Campagnedoelstellingen Pinterest

Het aanbod varieert van top-funnel merkbekendheidscampagnes tot conversies en campagnes voor je complete catalogus.

 • Campagnes voor brand awareness en videoweergaven
  Deze campagnes hebben als doel om je pins aan zoveel mogelijk mensen te laten zien. Dit wordt meer gebruikt om de bekendheid van je merk te vergroten, niet je verkoopcijfers. Het is perfect om aantrekkelijke content met generieke merkboodschappen te delen zodat je doelgroep meer over je te weten komt.
 • Traffic-campagnes
  Deze zijn erop gericht om verkeer naar je website te sturen, ofwel om click-throughs te genereren. Daarom moet je je pins boeiend en gerelateerd maken aan een specifiek productaanbod.
 • Conversies en catalogus-verkoopdoelstellingen
  Deze zijn gericht op aankopen op je website. De eerste vereist dat adverteerders hun pins handmatig aanmaken, de tweede is feed-driven.

Pinterest advertenties targeting-opties

Pinterest Ads biedt drie targeting-opties.

 1. aangepaste doelgroepen
 2. interesses
 3. zoekwoorden voor aangepaste doelgroepen

Adverteerders kunnen hun eigen aangepaste doelgroepen creëren op basis van klantgegevens. Deze gegevens kun je zowel via de Pinterest Tag op je website als via je CRM-systeem verzamelen. Je hebt keuze uit:

Pinterest trargeting opties doelgroep creërenNet als op Facebook en Google kunnen adverteerders zich richten op hun doelgroep op basis van interesses. Er zijn meer dan genoeg interesses om uit te kiezen om met precisie te adverteren.

 Adverteren pintereste kiezen juiste doelgroepen

Zoekwoorden zijn wat Pinterest Ads onderscheidt van Facebook en Instagram. Pinterest is ook een zoekmachine. Dit is wat Pinterest zo waardevol maakt voor e-commerce bedrijven.

Marketeers kunnen de intentie van de klant als nooit tevoren vastleggen op social media. Biedingen kunnen zowel op zoekwoordniveau als op advertentiegroepniveau worden ingesteld.

Pinterest zoekwoorden kiezen

 

Houd er wel rekening mee dat, in tegenstelling tot Google Display Ads, de keyword-targeting methode de targeting niet vernauwt. Het breidt het eerder uit. Ruwweg is het hetzelfde als de targeting Observatiemodus bij Google Ads.

De voor- en nadelen van Pinterest Ads

Zoals bij elk advertentieplatform, worden adverteerders geconfronteerd met verschillende voordelen en uitdagingen. Geen enkel platform is tenslotte perfect.

Voordelen

 • Pinterest Ads bereiken een waardevol publiek van beslissers, die dichtbij het aankoopmoment staan. Het inspireert gebruikers om nieuwe producten en merken te bekijken.
 • Tegelijkertijd legt het hun aankoopintentie vast dankzij de zoekfunctionaliteit. Door deze functies kunnen gebruikers een productprijs en beschikbaarheidsinformatie zien in de pins van de merken.
 • Deze unieke combinatie van handige functies is wat Pinterest onderscheidend maakt.
 • Bovendien is het Pinterest Ads-platform vrij eenvoudig te gebruiken en overzichtelijk. In tegenstelling tot Facebook en Google Ads vind je geen complexe advertentieformaten en biedstrategieën.
 • Je kunt je eerste campagne in een paar minuten opzetten. Pins zijn ook een vrij eenvoudig advertentieformaat. Je hebt alleen een afbeelding (of video), een titel, een beschrijving en een link nodig. In tegenstelling tot Google lijkt de karakterlimiet voor titels en beschrijvingen geen probleem te zijn.

Nadelen

 • Wat Pinterest Ads tot een geweldig platform maakt, is ook hun grootste zwakte. De eenvoudig te gebruiken en essentiële functies kunnen ertoe leiden dat het voor sommigen te ‘simpel’ is.
 • Je kunt bijvoorbeeld geen doelgroepen creëren op basis van gebruikers die een van je video’s hebben bekeken.
 • Ook kun je gesponsorde pins niet verbergen voor je organische pins. Het lijkt erop dat de twee soorten pins altijd samengaan, wat zowel goed als slecht kan zijn.
 • Daarnaast is het Pinterest-publiek weliswaar perfect voor retailers en B2C-bedrijven, maar het is niet echt geschikt voor B2B-bedrijven (en complexe producten). Terwijl bijna elk soort bedrijf winstgevend kan adverteren op Facebook en Google, slagen er op Pinterest slechts enkele in.
 • De Pinterest Ads-catalogus is alleen beschikbaar voor retailbedrijven (tot nu toe). Reizen, hotels, vluchten, vacatures en andere diensten zijn uitgesloten. Dit is natuurlijk nogal teleurstellend. Iedereen die in de bovengenoemde diensten werkt, weet hoe succesvol Facebook’s dynamische advertenties en Google’s dynamische remarketing zijn. Het zou geweldig zijn om een soortgelijk succes te zien op Pinterest Ads.

Pinterest Shopping-advertenties

Pinterest Shopping Ads of Catalog Sales is de nieuwste optie binnen de Ads suite. En waarschijnlijk ook een van meest gewilde functies voor e-commerce bedrijven. Je kunt nu eindelijk dynamische advertenties maken voor producten op je platform.

Adverteerders kunnen hun volledige productcatalogus uploaden, productgroepen aanmaken en productpins tonen op hun bedrijfsprofiel, in de zoekresultaten en bij de aanbevolen producten. Productpins tonen een grote productafbeelding, producttitel, prijs, beschikbaarheid en een ‘visit’ CTA-knop die verwijst naar de productpagina op de website van de adverteerders.

Zodra je catalogus is geüpload, kunnen pins met je producten organisch worden getoond op het platform. Ook zijn ze dan klaar om te worden gepromoot door via je Catalogus Sales-campagnes. Maar hoe begin je?

Aan de slag met Pinterest Shopping-advertenties

Om te beginnen met adverteren met Pinterest Shopping-advertenties moet je het volgende doen:

 1. Een zakelijk Pinterest-account aanmaken
 2. Je website claimen

Hierna kun je de productcatalogus uploaden.

Een productcatalogus uploaden

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je productcatalogus voldoet aan de opmaakeisen van Pinterest. Je kunt hier een catalogussjabloon downloaden. Zoals je aan de sjabloon kunt zien, is de catalogusindeling vrij gelijkaardig aan die van Google Shopping. Er zijn enkele verplichte velden en enkele optionele.

Vereiste velden:

 • id
 • title
 • description
 • link
 • image_link
 • price
 • availability
 • condition
 • google_product_category

Onder de optionele velden adviseer ik ten minste om de volgende te voorzien met data.

 • product_type: aangepaste productindeling.
 • additional_image_link: Pinterest maakt een nieuwe pin voor extra afbeeldingen. Dit vergroot de kans dat je producten getoond worden.
 • sale_price: voeg dit veld toe zodat je je gereduceerde prijs kunt accentueren.
 • brand: als je producten van meerdere merken verkoopt, kan dit helpen bij het categoriseren van de producten.
 • custom_label_0-4: voeg aangepaste labels toe voor een beter beheer van de productgroepen.

Je productfeed kun je uploaden als een simpel .csv-bestand. Hoewel de feed-indeling lijkt op die van Google Shopping (en je daarom mogelijk hetzelfde bestand voor beide platforms kunt gebruiken) wil je ze misschien toch ietsje anders optimaliseren.

Sommige velden, zoals aangepaste labels, kunnen zelfs worden aangepast aan de platformspecifieke behoeften. Ze helpen om je producten te categoriseren op basis van je commerciële behoeften. Misschien wil je alle afgeprijsde producten groeperen, of alle bestsellers in speciale groep plaatsen. Dit kan alleen worden bereikt door aangepaste labels.

Zodra je feed gereed is, kun je deze uploaden naar Pinterest. Klik op ‘Advertenties’ in het menu linksboven en vervolgens op ‘Catalogi’.

Catalogus pinterest selecteren advertenties Voer de link naar je feed in dit menu in:

Product feed pinterest uploaden

Hou er rekening mee dat het reviewproces 48 uur kan duren.

Maak productgroepen aan

Zodra je feed is goedgekeurd, kun je productgroepen aanmaken. Productgroepen zijn een manier om gelijkaardige producten te groeperen zodat je er afzonderlijk op kunt bieden.

Filters die je kunt gebruiken om productgroepen te maken zijn: categorie, producttype, merk en aangepaste labels. Daarom is het zo belangrijk dat je de juiste velden voor je feed gebruikt!

Je kunt meerdere productgroepen aan dezelfde advertentiegroep koppelen, maar houd er rekening mee dat je biedingen alleen op het niveau van de advertentiegroep kunt instellen. Dit betekent dat je niet kunt bieden op productgroepniveau. Daarom moet je, als je een apart bod wil doen voor een specifieke productgroep, deze in een aparte advertentiegroep plaatsen.

Lanceer je campagne

Nu staan je productpins klaar om op Pinterest te worden getoond. In eerste instantie worden ze getoond als organische pins. In tegenstelling tot Facebook zijn organische en betaalde pins in principe dezelfde pins die op hetzelfde moment draaien. Je kunt er gewoon voor kiezen om wat pins te pushen en er advertentiegeld ‘op te zetten’.

Maar als adverteerder wil je alleen maar adverteren, toch? Je wil de productpins aan zoveel mogelijk gebruikers laten zien en de kans op een verkoop maximaliseren. Het enige wat je hoeft te doen is naar je Pinterest Ads-sectie te navigeren, een nieuwe campagne aan te maken en ‘Catalogus Sales’ te selecteren als je campagnedoelstelling.

 Campagne doeleinden pinterest

Je wordt nu gevraagd om je eerste advertentiegroep te maken. Je kunt kiezen tussen ‘Audiences’ of ‘Dynamic Retargeting’. Kies nu ‘Audiences’. In de volgende sectie leg ik meer uit over Dynamic Retargeting.

Aan de rechterkant kun je kiezen om je te richten op een van je aangepaste doelgroepen. Zoals ik al eerder heb vermeld, kunnen aangepaste doelgroepen worden gecreëerd op basis van het gedrag van de gebruikers op je website of hun betrokkenheid bij je pins.

Let op: voor Catalogus Sales-campagnes is targeting op basis van zoekwoorden of interesses niet nodig! De Pinterest-engine zal je product pins automatisch laten zien aan de mensen die het meest geïnteresseerd zijn in je aanbod. Maar je kunt wel je doelgroep verkleinen op basis van de demografie.

demografie scherpere focus pinterest

Nu is het tijd om de productgroepen te selecteren waarvoor je met deze advertentiegroep wil adverteren.

Je kunt nu kiezen waar je je productpins wil laten zien.

 Geavanceerde opties advertenties

 • Browse: je advertenties zullen verschijnen als mensen hun eigen feeds en gerelateerde pins bekijken.
 • Search: je advertenties verschijnen in de zoekresultaten en gerelateerde pins.

Net als bij Facebook Ads is de optie ‘All Placement’ de aanbevolen optie. Ten slotte is het tijd om je budget en biedingen in te stellen:

Budget instellen en planning advertenties

Je kunt kiezen of je de levering van de pins per klik of per conversie wil optimaliseren. Uiteraard moet je een Pinterest Tag op je website laten implementeren als je gebruik wil maken van de conversie-optimalisatie. Vervolgens kun je de ideale kosten per klik of de gemiddelde kosten per conversie instellen.

Let op: je betaalt nog steeds per vertoning, ongeacht welke optimaliseringsoptie je kiest!

De kosten per klik en per conversie die je hier invoert zijn slechts instructies die je aan de Pinterest Ads engine geeft. Het betekent niet dat je alleen betaalt als er een conversie plaatsvindt.

Het Pinterest Ads-team adviseert je om te beginnen met een dagelijks budget dat 3,5 keer je streefkosten per conversie bedraagt. Bijvoorbeeld:

 • kosten per conversie $50
 • dagelijks budget $175

In tegenstelling tot andere campagnedoelstellingen is het niet nodig om een pin te selecteren. Pins worden namelijk automatisch aangemaakt op basis van je productfeed-gegevens.

Optimaliseer je Pinterest Shopping Advertenties-campagne

Negatieve zoekwoorden gebruiken

Pinterest raadt het volgende aan:

 • Structureer campagnes per productcategorie zodat je ze makkelijk kunt optimaliseren.
 • Deze structuur helpt ook bij het verbeteren van negatieve zoekwoorden.
 • Vermijd het creëren van een kleinschalige campagne- en advertentiegroepen. Hierdoor worden dagelijkse budgetten misschien te dun gespreid.
 • Gebruik negatieve zoekwoorden om je merk te beschermen. Niet als een optimalisatiehefboom die de distributie kan beperken.
 • Groepeer vergelijkbare productgroepen onder één advertentiegroep om beter gebruik te kunnen maken van optimalisatiehefbomen (biedingen, budgetten, doelgroepen).
 • Plaats goedpresterende productgroepen in nieuwe advertentiegroepen in de loop van de tijd.

Negatieve zoekwoorden

Het gebruik van negatieve zoekwoorden helpt je om zo dicht mogelijk bij jouw doelgroep te komen. In tegenstelling tot veel andere social media gebruikt Pinterest een zoekmachine. Dit betekent dat je pins verschijnen in de zoekresultaten van de gebruikers. Je kunt je zoektermen raadplegen in je ‘Rapportage’-sectie en zien welke negatieve zoekwoorden je toe moet voegen.

Negatieve zoekwoorden gebruiken

Hoewel je niet op zoekwoorden kunt bieden, kun je toch negatieve zoekwoorden toevoegen om je bereik zo nauwkeurig mogelijk te maken.

Dynamische retargeting

Met Dynamic Retargeting is het mogelijk om dynamisch te retargeten op Pinterest-gebruikers die eerder naar producten op je website hebben gekeken. Tijdens de creatie van de Pinterest Shopping Ads-campagne kun je kiezen voor dynamische Retargeting in je advertentiegroep-instellingen. Houd er rekening mee dat dit een advertentiegroep-instelling is. Het is geen campagnetype.

Je moet aan de volgende eisen voldoen:

 • De Catalog is actief, met je producten erin.
 • Je hebt de Pinterest tag op je website geplaatst en volgt het volgende: afrekenen, toevoegen aan winkelmandje en paginabezoek.
 • Je gebeurtenissen geven de product-ID gebeurtenisgegevens terug. En de product-ID’s die worden teruggegeven zijn dezelfde als de product-ID’s in je catalogus.
 • Je voldoet aan het benodigde aantal ‘paginabezoeken’ en ‘toevoegen aan de winkelwagen’-gebeurtenissen in de laatste 7 dagen.

Het is niet echt duidelijk wat precies het aantal benodigde ‘paginabezoeken’ en ‘winkelwagen-interacties’ is. Je zal merken dat de dynamische retargeting-optie pas beschikbaar is als je al aan deze eisen voldoet.

Veel gebruikte strategieën voor dynamische retargeting zijn:

 • Gebruikers die een product in het winkelmandje hebben achtergelaten zonder de aankoop af te ronden.
 • Gebruikers die op je website naar een product hebben gezocht zonder het aan het winkelmandje toe te voegen.
 • Cross-sellen bij gebruikers die een aankoop op je website hebben gedaan en mogelijk geïnteresseerd zijn in soortgelijke producten.
 • Up-sellen bij gebruikers die een artikel op je website hebben gekocht en misschien extra accessoires of upgrades nodig hebben.

Al deze doelstellingen kun je bereiken via een strategische productgroepstructuur en doelgroepbepaling.

Aan de slag!

Na het lezen van dit artikel hoop ik dat je makkelijker aan de slag kunt gaan met Pinterest om de zichtbaarheid van je merk en je producten te verbeteren.

Zoals gezegd gaat het bij Pinterest Shopping Ads en dynamische retargeting-optimalisatie om het goed structureren van je campagnes en productgroepen. Ook het succes van je productpins hangt af van de kwaliteit van je feed. Hierbij maakt een mooi kwaliteitsimago en een spot-on producttitel een groot verschil als het gaat om de betrokkenheid van je gebruikers en het verhogen van je conversies. Door de stijgende populariteit ontwikkelt het platform zich steeds verder en zul je de laatste functies goed in de gaten moeten houden om je concurrenten voor te blijven.