Content

Video inzetten om een oudere doelgroep te bereiken [6 tips]

0

Als je met je marketinguitingen een ouder publiek wil bereiken, gebruik je dan een advertentie in de lokale krant, een reclame op televisie of een brief in de brievenbus? Allemaal mogelijk, maar als het op het aanspreken van een oudere doelgroep aankomt, laten organisaties digitale marketing vaak buiten beschouwing. Omdat ze het idee hebben dat het alleen werkt voor jongere doelgroepen…

Dit is een gemiste kans, omdat ook ouderen tegenwoordig vaker online te vinden zijn. Ze leren gebruik te maken van social media, weten hun weg te vinden in de apps en kijken steeds meer online video. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 68% van de zogenaamde ‘boomer generatie’ online video’s kijkt.

Digitale marketing, en vooral online video, bewijzen juist een goede manier om de aandacht van een oudere generatie te trekken. Het enige wat je moet weten is hoe je dat het beste doet. Daarom deel ik 6 concrete tips.

1. Leg niet de nadruk op leeftijd

De aanname is vaak dat ouderen zich aangesproken voelen door leeftijdsgenoten en onderwerpen die te maken hebben met ‘ouder worden’. Dit klopt tot op zekere hoogte, met als grootste probleem dat de nadruk komt te liggen op de negatieve aspecten van het ouder worden.

86% van ouderen ziet juist het liefst dat advertenties en video’s hedendaags zijn en zich richten op de positieve kanten van het ouder worden. Geef je video’s dus een positieve tone-of-voice mee.

2. Spreek dezelfde taal

Waar jongere doelgroepen reageren op abstracte, kleurrijke vormgeving en hippe taal, gaat het bij oudere doelgroepen meer om de achterliggende boodschap van de video. Dit betekent niet dat het dan een strakke, eentonige video moet worden. Integendeel.

Gebruik vooral humor en emotie in je video’s, maar zorg er wel voor dat deze passen bij de doelgroep die je aanspreekt.

3. Maak kortere video’s

Oudere doelgroepen vinden het prettig om online video’s op een eigen gekozen moment te kijken. Zonder dat ze rekening moeten houden met lange televisie-uitzendingen in een vast schema.

Het helpt dus niet om urenlange video’s te maken, vergelijkbaar met een televisieformat. Creëer meerdere kortere video’s die op ieder moment van de dag te bekijken zijn.

4. Vergeet social media niet

Social media associëren we voornamelijk met jongere generaties, maar niets is minder waar. Oudere doelgroepen bevinden zich juist steeds vaker op social media. Zo brengen 55+’ers meer tijd door op Facebook dan de doelgroep tussen de 18 en 24 jaar en zijn ze ook op Instagram, Twitter en Snapchat te vinden.

Voor het delen van je online video’s heb je dus vele kanalen tot je beschikking. Met als belangrijkste regel: vergeet je socialmediakanalen niet.

Tekening van ouderen in een telefoon die druk zijn op social media.

5. Maak navigatie simpel

Is het de bedoeling dat de doelgroep een actie uitvoert na het kijken van de video of zelfs in de video? Maak dit dan zo duidelijk mogelijk. Waar jongere doelgroepen zijn opgegroeid in een online wereld, is het voor oudere doelgroepen geen tweede natuur en daarom niet zo vanzelfsprekend.

Leg in je video uit dat kijkers een actie kunnen uitvoeren na het kijken van de video, of als het om een interactieve video gaat, tijdens het kijken van de video. Maak bijvoorbeeld gebruik van een voice-over of animaties om te benadrukken dat ze ergens op kunnen klikken of een formulier kunnen invullen.

6. Maak het persoonlijk

Oudere doelgroepen zijn gewend aan service met een persoonlijke aanpak, dus werkt het goed om het soort service dat ze offline verwachten door te trekken naar online. Met video zorg je er al voor dat marketing en sales een stuk menselijker en persoonlijker wordt.

Wil je nog een stapje extra zetten? Dan kun je ervoor kiezen je video’s te personaliseren. Dit kan door real-time of gerenderde personalisatie, maar ook door een één-op-één video op te nemen. Zo zorg je voor een persoonlijke benadering, wat de vertrouwensband versterkt.

Aan de slag

De generatiekloof wordt met de jaren alleen maar kleiner en oudere generaties maken steeds meer gebruik van digitale middelen. Daarom zijn ze juist een waardevolle doelgroep om aan te spreken met online video.

Het belangrijkste is dat de inhoud van de video’s ze aanspreekt en past bij wat ze interesseert. En vergeet ook zeker niet wat emotie of een knipoog in de strijd te gooien om een memorable video te maken.