How to

Marketeers: bescherm jezelf tegen cybercrime [4 tips]

0

Marketeers zijn extra kwetsbaar voor cybercrime. Kijk je niet uit? Dan krijg je te maken met virussen, hackers of ransomware. Hoe houd je de cybercriminelen op afstand?

Als marketeer moet je van alle markten thuis zijn. Op een modale werkdag schiet je van de ene tool naar de andere. Amper heb je een paar mailtjes beantwoord, of de volgende Teams-chat dient zich aan. Straks een chat via Slack. En tussendoor zit je ook nog druk te typen in Google Workspace of Azure Boards. Geen wonder dat veel marketeers door de bomen het bos niet meer zien.

En dan heb ik het alleen nog maar over de standaardgereedschappen. Heb je ooit eens opgeteld hoeveel apps, webservices en andere tools je voor je werk gebruikt? Zelf kan ik aan het bovenstaande lijstje makkelijk nog een stuk of tien toevoegen. En ik ben niet de enige. Marketeers gaan geregeld aan de slag met apps voor beheer en monitoring van social media, tools voor nieuwsbrieven en enquêtes, CMS’en, apps om website-statistieken en advertising te monitoren, grafische programma’s…

Nog nooit hadden we zoveel gereedschap tot onze beschikking. Het is allemaal mooi en handig en je kunt er heel veel mee. Maar er schuilt ook een gevaar in.

Want hoe groter je toolkit, hoe groter de kans dat een van jouw favoriete tools een cybersecurity-incident veroorzaakt. In deze blog geef ik een aantal tips om zo’n incident te vermijden. Want als marketeer wil je met je bedrijf graag de pers halen, maar niet op zo’n manier!

Illustratie bij artikel over cybersecurity.

1. Begin bij jezelf

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de zwakste plek ben je zelf. Gemakzucht en zuinigheid kunnen op allerlei manieren leiden tot cyberproblemen. Die draaien dikwijls om wachtwoorden. Want veel apps gebruiken betekent vaak ook veel gebruikersaccounts.

Niet zelden heeft het hele team samen één account en dus één username en password. Dat bespaart misschien wat licentiekosten, maar het is wel riskant. Want je ziet niet wie er met dit account werkt. En dus wie er toegang heeft gehad tot bepaalde documenten en kanalen. Concreet gezegd: wie heeft er eergisteren wijzigingen aangebracht in dat marketingplan? Geen idee…

Het kan ook makkelijk misgaan als een medewerker de organisatie verlaat. Er wordt netjes afscheid genomen, het pasje, de laptop en telefoon worden ingeleverd. Maar wordt het wachtwoord van het gezamenlijke account ook aangepast?

2. Stop je wachtwoorden in een kluis

Een ander groot probleem: waarschijnlijk vind je het lastig om steeds weer nieuwe wachtwoorden te verzinnen en te onthouden. Dus oude passwords worden hergebruikt, of anders zijn de nieuwe makkelijk te raden. Zoals 12345678, of het bekende welkom01. Of de naam van je hond die dagelijks op je Facebook-account te zien is.

De techniek staat klaar om je te helpen: wachtwoorden kun je bijvoorbeeld opslaan in je browser. Maar dat is natuurlijk geen goed idee als je werkt op een kantoor waar andere mensen makkelijk bij je computer kunnen.

Een veel beter idee: een wachtwoordenkluis. Daarin kun je voor elke applicatie een ander sterk wachtwoord opslaan. Vervolgens hoef je alleen maar het password van de kluis in te typen als je met zo’n app wil werken. Mocht je bepaalde wachtwoorden toch willen of moeten delen, dan kun je dat eveneens via die kluis doen. Een stuk veiliger dan ze naar je collega mailen.

3. Gratis bestaat niet

Waar haal jij je tools vandaan? Uit de Play Store, van een verzamelsite met apps of handige programma’s of uit de cloud? De keuze is reuze. Maar de risico’s ook. Want gratis bestaat niet. Wellicht krijg je niet alleen de app cadeau, maar ook het virus of de malware dat de cybercrimineel erin verpakt heeft.

De makers zijn over het algemeen vooral geïnteresseerd in jouw data. Dus moet je goed opletten als je bijvoorbeeld een app installeert op je telefoon. Het is wellicht handig als Snapchat jouw locatie weet, dat geldt echter niet voor die leuke app waarmee je foto’s kunt bewerken. Vraag je daarom telkens af welke info en rechten noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van app. Weet wie of wat er toegang krijgt tot je adresboek en verdere gegevens.

4. Bescherm je klanten tegen cybercrime

Als marketeer kun je in veel situaties te maken hebben met klantgegevens. Dan moet je extra opletten, want daarvoor geldt de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dat betekent onder meer dat je gegevens van klanten goed moet beschermen, zodat derden ze niet kunnen stelen of misbruiken. En je mag niet meer gegevens verzamelen dan je nodig hebt om je klanten goed te bedienen.

Dus zorg dat jouw tools zich ook aan de AVG houden! Weet wat ze doen en let op dat ze geen lekken hebben. Want AVG-boetes kunnen oplopen tot 20 miljoen euro…