Online marketing

Opvallen in een volle inbox? 5 tips voor de feestdagen

0

De piekperiode voor marketeers staat bijna weer voor de deur. In de laatste – en belangrijkste – maanden van 2021 overstroomt de inbox van jouw klanten of doelgroep met kortingscodes en feestelijke groeten. Veel e-mailmarketeers kunnen beter scoren op het vlak ‘opvallen in de inbox’. Hoe zorg je ervoor dat jouw onderwerpregel gaat opvallen in de meute? Deze kennis breng ik je aan de hand van 5 praktische tips graag bij in dit artikel.

De wintermaanden zijn een tijd van gezellig bij elkaar komen, binnen zitten met een kopje thee en wegkruipen onder je warmste deken. Dit is ook de tijd waarin de online aanwezigheid van jouw doelgroep stijgt en het grootst is. Men besteedt zijn tijd liever shoppend achter een schermpje, dan koukleumend door de stad.

Voor veel webshops is het vierde kwartaal (Q4) de meest vruchtbare periode, maar voor bedrijven zonder commerciële doeleinden, is deze tijd ook van grote waarde. E-mailmarketing is nog steeds een van de beste platformen om succesvol contact te leggen met jouw klantenbestand. Speel slim in op de actualiteiten, dit is hét moment. Jouw onderwerpregel zal hierna fungeren als de gouden omlijsting van jouw nieuwsbrief. Want, een cadeautje met een mooie verpakking wil natuurlijk iedereen meteen openen.

1. Gebruik een persoonlijk afzender

Met een persoonlijk afzender geef je ontvangers eerder het gevoel dat ze met jou als individu in gesprek zijn. Laat ze zich bijzonder voelen, dat zijn ze tenslotte ook! Geef jouw ontvangers het idee dat ze bij jou aan een gezellig kerstmaal aanschuiven. Met name rond de feestdagen stelt men persoonlijk contact op prijs.

Wanneer je wil opvallen in de inbox en gebruik wil maken van deze persoonlijke touch, gebruik dan een naam die al bekend is bij de ontvanger. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker van het supportteam waar een groot aantal klanten al mee in contact is geweest. Daarnaast kun je ook nadenken over personen die een bepaalde autoriteit uitstralen, zoals influencers of thought leaders binnen je bedrijf.

Kijk maar eens naar dit voorbeeld van Frankwatching. Op eenvoudige en subtiele wijze maken ze duidelijk dat Sanne Bekkema de ontvangers aanspreekt.

Emailinbox met mail van Sanne van Frankwatching

2. Gebruik emoji’s verstandig

Je hebt het vast al vaker gezien, een inbox vol met vrolijke plaatjes. De zogeheten emoji’s. Onderwerpregels zijn er om mensen in één oogopslag te laten weten waar de e-mail over gaat. Dit is hét moment waarop je moet opvallen om de aandacht van de ontvanger te trekken. Emoji’s zorgen ervoor dat de inhoud van e-mail visueel weergegeven wordt, mits je ze correct inzet.

Er bestaat namelijk een emoji sweet spot. Voeg geen emoji’s toe aan de onderwerpregel om alleen de aandacht te trekken. De kans dat gebruikers jouw e-mail als minder waardevol beschouwen en negatieve associaties overhouden, is dan des te groter. Het toevoegen van een emoji aan de onderwerpregel verhoogt volgens onderzoek van NN Group namelijk het negatieve sentiment van die e-mail met 26%. Houd liever het bedrijfsimago in stand en gebruik emoji’s uitsluitend in gevallen waarin ze echt waarde toevoegen door context of relevante emotionele waarde te bieden.

In onderstaand voorbeeld van Tommy Hilfiger geeft de emoji aan dat de e-mail tijdsgebonden is. ‘’Nog maar een paar uur…’’ duidt aan dat de tijd tikt. In dit geval komt de zandloper-emoji goed uit, omdat dit de boodschap versterkt. Dit is een teken van schaarste, een van de beïnvloedingsprincipes van Cialdini, maar daarover later meer.

Emailinbox met mail van Tommy Hilfiger

Tip! Gebruik A/B-testing. Elke verandering in de digitale marketing moet getest worden. Zo kom je er stapsgewijs achter wat wel en wat juist niet werkt. Voor het veranderen van onderwerpregels kun je gemakkelijk A/B-tests uitvoeren. Het doel is om te ontdekken welke variant het gewenste resultaat oplevert. Test er dus op los de aankomende maanden!

3. Zet de naam van de ontvanger in de onderwerpregel

Een derde manier voor visueel opvallen in de inbox, is door de naam van de ontvanger toe te voegen in de onderwerpregel. E-mails waarbij je persoonlijk wordt aangesproken in de onderwerpregel, open je veel eerder dan wanneer dat niet het geval is. Campaign Monitor meldt dat gepersonaliseerde onderwerpregels 26% meer kans hebben om geopend te worden. Bovendien zegt 74% van de ondervraagde marketeers dat ze een gemiddelde stijging van 20% zien in de verkoop. Door de voornaam van jouw lezer in de onderwerpregel van de e-mail te gebruiken, voelt hij/zij/hen zich zodoende gewaardeerd. Dit kun je natuurlijk eveneens meteen toepassen in een A/B-test!

In het voorbeeld hieronder is te zien hoe het Wereld Natuur Fonds mij bij mijn voornaam aanspreekt. Bij het zien van mijn naam tussen alle andere e-mails gaan er toch onbewust wat belletjes rinkelen: ‘’Geef ik wel een tikkie om de olifant?’’. Dit lijkt in zekere zin op het ‘Cocktail Party Effect’ van N. Moray. Wanneer je op een (kerst)feestje bent met veel rumoerige geluiden, focus je je op één enkel gesprek. Maar wanneer je iemand je naam hoort roepen, lijkt het alsof je die boven alles uit hoort. Onbewust detecteer je deze niet-geobserveerde stimuli. Een onderwerpregel waarin plots jouw naam verschijnt, doet feitelijk hetzelfde op visueel niveau.

Emailinbox met mail van het Wereld Natuur Fonds

4. Less is nog steeds more: een kortere onderwerpregel

Less is more, een van de grondregels van design. De onderwerpregel van een e-mail is daar geen uitzondering op! Wil je opvallen in de inbox, houd de boodschap in de onderwerpregel van je nieuwsbrief dan kort maar krachtig. Op die manier komt de lezer het snelst achter de essentie van jouw e-mail. Een bijkomend voordeel is dat een verkorte onderwerpregel ook mobielvriendelijk is. De vertaling naar een mobielvriendelijke onderwerpregel is in ons digitale tijdperk cruciaal. In 2020 werden namelijk 81% van alle e-mails op een mobiel apparaat geopend.

Even de cijfers in

In 2021 brengen mobiele online aankopen volgens Statista zo’n 3,5 biljoen dollar op. Dit is bijna driekwart (72,9 procent) van álle online aankopen. Als we kijken naar de cijfers uit voorgaande jaren, is dit zeker iets wat een marketeer in zijn campagneplan moet opnemen. Doe er dus je voordeel mee. Een passende onderwerpregel kan wel eens de doorslag geven.

Susan Bijl geeft een goed voorbeeld van een eenvoudige onderwerpregel. Zowel op een desktop als op een mobiele user interface komt de onderwerpregel goed over op de lezer. Short and sweet.

Emailinbox op mobiel beeldscherm met mail van Susan Bijl Emailinbox met mail van Susan Bijl

5. Verricht (kerst)wonderen met de Cialdini-principes

Het overtuigen van de lezer staat centraal in de marketingwereld. Robert Cialdini is pionier op dit gebied. De psycholoog beschrijft zeven verschillende beïnvloedingsprincipes. Maar hoe kun je deze toepassen zodat jouw onderwerpregels opvallen in de inbox? Hieronder staan een aantal kort omschreven en hoe je ze het beste inzet in de meest gezellige en vruchtbare periode van 2021.

Sociale Bewijskracht

Mensen zijn van nature op zoek naar sociale bewijskracht, ook wanneer ze een nieuwe aankoop gaan doen. Door (positieve) ervaringen van tevreden klanten te delen, creëer je vertrouwen en voltooi je hun zoektocht naar sociaal bewijs. Waan je maar weer voor heel even in de toiletpapier-gekte. De een koopt een pak rollen meer, snel zullen anderen het ook doen. Reviews zijn een voorbeeld van online sociale bewijskracht: anderen vonden het leuk, de kans is dus groot dat jij het ook leuk vindt. Speel slim in op de overtuigingskracht die andere mensen op ons hebben.

Autoriteit

Consumenten doen graag een aankoop bij iemand die verstand van zaken heeft. Of dit nu kennis, ervaring of expertise is. NA-KD, een kledingmerk voor vrouwen, speelt hierop in door beroep te doen op de star quality van Nederlandse influencer Viktoria Waldau.

Emailinbox met mail van NA-KD

Sympathie

Wanneer je als merk sympathiek overkomt, zullen mensen eerder voor je kiezen. Heeft een familielid van jouw potentiële klant goede ervaringen met jouw merk? Hierdoor wordt een kil en onbekend imago al snel omgetoverd naar warme associatie. Een manier om via e-mailmarketing sympathie op te wekken, is door de klant mee te nemen in een geheel proces na een aankoop. Houd ze op de hoogte van ontwikkelingen rondom hun bestelling, dan krijg je blije klanten ervoor terug. Sympathie leidt ook tot retentie van klanten, haal hier dus je voordeel uit.

Tip! Zet een muts op & bind een baard om. Rondom de wintermaanden ontkom je niet aan hartelijke gemoedstoestanden. We worden overrompeld door de goedheid van anderen en die van onszelf. Neem de rol van Kerstman aan voor jouw klantenbestand en verras ze met jouw warmte in de vorm van een gratis gift (korting, early access, tips, etc.) als grootste cadeau.

Schaarste

Tenslotte kun je inspelen op schaarste om (potentiële) klanten te beïnvloeden. Men wordt nogal hebberig wanneer er maar een beperkte beschikbaarheid van een product of dienst is. Een andere e-mail vanuit NA-KD laat duidelijk de ernst zien van het bericht. Als je wil profiteren van de korting, moet je nú toeslaan.

Emailinbox met mail van NA-KD

Wederkerigheid

Gedurende de laatste maanden van het jaar zoeken mensen naar genegenheid. Dat doen we veelal in de vorm van presentjes voor onze geliefden. We kopen cadeautjes en overdonderen elkaar met lieflijke boodschappen. Een principe als wederkerigheid komt dan pas echt tot zijn recht. Eerst geven dan nemen. Doe een gratis gift aan jouw klanten, of dit nu een cadeau, kennis, wens, tip of kortingscode is. Als je iets krijgt, ben je sneller geneigd iets terug te geven, daar draait dit principe om.

Aftellen en aan de slag

Met deze tips til je jouw e-mailmarketing naar een hoger niveau in dit laatste kwartaal van 2021. Wanneer je genietend van een warme choco de laatste aanpassingen doet aan de aankomende nieuwsbrief, denk je dan even mij (en dit artikel)? Voeg eens een emoji toe of spreek de ontvanger persoonlijk aan, zo optimaliseer je jouw e-mailmarketing op speelse wijze en ga je opvallen in de inbox. Vergeet ook vooral niet om de behaalde resultaten goed op te slaan. Dan kun je deze volgend jaar er weer mooi bijpakken. Succes!