Samenwerken

Van creatieve brainstorm naar doorpakken: zorg dat je idee tot leven komt [4 tips]

0

Ken je dat? Je hoofd borrelt van de nieuwe ideeën en je komt vol energie uit een brainstorm. Je hebt zin om aan de slag te gaan met dat ene nieuwe idee. Eindelijk gaat de directie ook bloggen, die podcast komt er nu écht en die nieuwe campagne? Die gaan jullie helemaal anders aanpakken én dat wordt een groot succes. Hoe hou je dat gevoel vast en pak je door, zodat dat idee ook écht tot leven wordt gewekt?

Nu wil ik je feestvreugde niet gelijk helemaal bederven, maar je weet dat het in de praktijk vaak lastig is om na een brainstorm door te pakken. Waarom is dat eigenlijk zo? Waarom verdwijnt die creativiteit vaak snel naar de bezemkast en kijkt niemand er meer naar om? Ik kwam op het idee om dit onderwerp te bespreken door het boek ‘Schroef jezelf los van Femke Deckers. Zij bespreekt in haar boek haar revalidatieproces na een gecompliceerde rugoperatie. Ze zou misschien wel nooit meer kunnen lopen. Hoe zorg je dat je in zo’n situatie gefocust blijft op de mogelijkheden? De mogelijkheden die er nog wel zijn in je nieuwe situatie.

De creatieve ademhaling

Deckers snijdt in haar boek de creatieve ademhaling aan, dat wordt gezien als de letterlijke beweging door het creatieve proces heen. Je waaiert uit (verkent opties en alternatieven) en je waaiert weer in (je kiest er één of twee waarmee je verdergaat). Inademen is de opties verkennen, uitademen is bewegen richting een focuspunt. Je moet, net als bij de echte ademhaling, in- en uitademen want anders ga je dood. Binnen creativiteit kun je dus niet alleen alternatieven bedenken, je moet ook kiezen. Als je niet kiest, dan stopt het proces. Dat is precies waar het in mijn ogen vaak misgaat: we bedenken van alles, maar stoppen dan.

Divergeren & convergeren

Het in- en uitademen heet in jargon divergeren en convergeren. Divergeren is de eerste stap, de meeste mensen zullen dit brainstormen noemen. Je bedenkt zoveel mogelijk alternatieven en daagt jezelf uit om groots (het liefst absurd groot) te denken. Je legt écht elk alternatief op tafel dat mogelijk een antwoord biedt op je vraag. Maar dan heb je al die opties op tafel en moet je de ‘beste’ keuze maken. Hoe doe je dat?

Door te convergeren, oftewel: te kiezen. Stel jezelf de vraag welk idee de potentie heeft om je verder op weg te helpen. De grootste uitdaging tijdens de convergentie is om een idee niet meteen af te schieten. We bezitten een natuurlijke neiging om ons te focussen op tekortkomingen: we zeggen vooral graag wat niet gaat werken. Wat erg helpt is om te beseffen dat de keuze die je in een creatief proces maakt, misschien niet de beste keuze voor altijd is, maar wel voor dat moment. Een keuze kun je onderweg aanscherpen. Het is een illusie te denken dat de optie die je kiest meteen het eeuwige perfecte idee is. Niets is permanent.

Als je de keuze hebt gemaakt, dan begint het werk past écht. Je hebt besloten aan welk nieuw idee je gaat werken, maar wat ga je doen om te zorgen dat het ook écht tot leven komt?

Stel een realistisch doel

Je zit nog helemaal in je creatieve flow en hebt zin om aan te slag te gaan met het nieuwe idee. Je hebt een beeld bij de uitvoering, maar dan? Dan is het belangrijk om een realistisch einddoel te stellen met kleine tussendoelen. Als je dat niet doet, dan werk je jezelf tegen. Het is belangrijk om succeservaringen op te doen, want dan hou je de moed erin om door te gaan met dat nieuwe idee.

Blijf er aandacht aan besteden

Wat ik heel vaak mis zie gaan bij de uitvoering van ideeën, is de aandacht die er aan besteed wordt. Je komt net uit een brainstormsessie en dan zit je hoog in je energie. Jij en je collega’s willen beginnen en de eerste week na de brainstorm hebben jullie het er nog vaak over. Misschien dat je er zelfs al wat werk voor gaat doen, maar dan verwatert het toch. De waan van de dag haalt je in en er zijn belangrijkere zaken die om je aandacht vragen. Iets nieuws: dat mist niemand, want het was er nooit. Daarom wordt het vaak naar onderaan de to-dolijst geschoven. Hoe voorkom je dat?

  • Zorg dat iemand van het management het idee steunt, zodat bij discussies over de prioriteit iemand van hogerhand achter je staat.
  • Zet het direct op de agenda voor jullie wekelijkse of maandelijkse overleg.
  • Plan tijd in je agenda in om eraan te werken.
  • Als het een groter idee (project) is, dan zou ik een terugkerend moment plannen om te overleggen met je collega’s. Ook al heb je nog niets om te bespreken, steek toch de koppen even bij elkaar. Vaak is zo’n moment in je agenda ook een mooie herinnering om toch dat ene actiepunt op te pakken.

Deel waar je aan werkt

Als je aan iets nieuws werkt, dan is het heel belangrijk om dat te delen met anderen. Waarom? Collega’s kunnen met je meedenken, hebben een frisse blik, hebben misschien wel connecties waar je iets aan hebt en zullen je eraan herinneren dat je ermee door moet gaan. Vertel een collega over de blogs die jullie met het marketingteam drie keer per week willen schrijven en delen, of de podcast waar jullie mee bezig zijn. Dan is de kans groot dat je collega ideeën heeft voor onderwerpen of misschien wel iemand kent die je kunt interviewen. Of ze zegt de volgende keer tegen je dat ze het zo leuk vindt dat er zoveel nieuwe content wordt gedeeld (of dat ze juist al twee weken geen nieuwe blogs heeft gezien…)

  • Deel het op het intranet of in een interne nieuwsbrief. Zo kun je gelijk om hulp vragen en heb je die stok achter de deur goed vastgezet.
  • Geef regelmatig een update, ook als het niet werkt of loopt volgens plan. Anderen kunnen dan nog eens met je meedenken.

Durf bij te stellen

Als iets niet datgene oplevert waar je op had gehoopt, dan wil dat niet zeggen dat je er maar direct mee moet stoppen. Lukt drie keer per week bloggen niet, maar één keer per week wel? Dan is dat ook prima en ga je daarmee door. Je kunt het als een tussenstap zien of concluderen dat dit voor nu is wat er haalbaar is. Maak je nu drie maanden een podcast en wordt je marketingbudget opeens gehalveerd waardoor er geen ruimte meer voor is? Dan is het ook prima om bij te stellen en te denken: dit werkt niet zoals we hadden verwacht, laten we kijken naar de andere ideeën die we hadden.

Misschien denk je nu ‘Kim, had je niet met iets beters kunnen komen?’ Nee, want op bovenstaande punten loopt de uitvoering van nieuwe ideeën in mijn beleving vaak stuk. We laten ons te veel leiden door de waan van de dag en moeten we vaker stilstaan bij: waar draagt het eigenlijk aan bij wat we doen? Als je denkt dat dat nieuwe idee meer bijdraagt, dan moet je andere zaken die ook belangrijk zijn (of vaak belangrijk worden gevonden door andere mensen) en om veel van je aandacht vragen toch laten voor wat het is. Heus, in de praktijk weet ik dat je niet zomaar tegen je manager kunt zeggen ‘dit doe ik niet’. Maar ik daag je wel uit om meer ruimte te maken voor de uitvoering van nieuwe ideeën.