Communicatie

Met deze 5 tips sta je ontspannen en overtuigend voor de camera

0

Krijg je ook altijd klotsende oksels en vlekken in je nek als je iets voor een camera moet gaan zeggen? Ik wel en daarom doe ik het niet graag. Dat is eigenlijk zonde, want video zorgt dat een potentiële klant je gaat vertrouwen, nog voordat jullie elkaar ontmoet hebben. Dat is op z’n zachtst gezegd handig als jullie zaken met elkaar willen doen. En in 2022 kan je ook niet echt meer om video heen. Dus hoe zorg je dat je ontspannen en overtuigend voor de camera staat?

Elisabeth Griffioen bespreekt in haar ‘Doe-het-zelf-gids videomarketing voor online én offline ondernemers‘ (affiliate) een heleboel tips die je helpen om video voor jou en je bedrijf te laten werken. Ik heb er vijf presentatietips uitgehaald die je helpen om op je gemak en overtuigend voor de camera te staan, zodat je verhaal écht overkomt.

1. Zorg voor inhoud die bij je past

De persoon die naar jouw video kijkt, voelt wat jij uitstraalt. Wil je dat je kijker zich blij en positief voelt na het zien van jouw video? Zorg dan dat je jezelf ook zo voelt bij het opnemen van je video. Als je praat over een onderwerp dat je zichtbaar niet interesseert, reken er dan maar niet op dat je verhaal overkomt. Indruk maken op je kijker doe je door tips, inzichten en lessen te delen waarvan jouw hart sneller gaat kloppen.

Dat kan natuurlijk niet altijd. Als je een video opneemt over iets wat je wat minder aan het hart gaat, dan stel ik voor dat je dat gewoon zegt. ‘Ik ben niet heel bekend met dit onderwerp, maar heb me er voor deze video toch geprobeerd in te verdiepen’. Eerlijkheid werkt (voor mij) altijd.

Als je praat over een onderwerp dat je zichtbaar niet interesseert, reken er dan maar niet op dat je verhaal overkomt.

2. Oefenen

Ken je dat? Je hebt helemaal in je hoofd wat je wil zeggen voor de camera en toch krijg je de woorden gewoon niet uit je mond. Tijdens de eerste zin voel je al paniek: wat moet je hierna ook alweer zeggen? Dat gevoel te falen, omdat je niet verteld krijgt wat je van tevoren zo goed hebt bedacht is een kleine ramp voor je video. Je kunt nu maar één ding doen: aanvaarden dat er tussen het schrijven van je script en het opnemen van de video nog een stap zit. Een onzichtbare, maar onmisbare stap. De stap van het oefenen.

Pak tien minuten om je script een paar keer hardop door te lezen voordat je gaat filmen. Door die herhaling gaan de woorden en zinnen vertrouwd voelen en praat je straks makkelijker. Bij het hardop uitspreken kom je ook de stukjes op het spoor die nog niet lekker bekken. Die kun je dan mooi nog even aanpassen. En bij de echte opname weet je dat je het kunt, want je hebt het immers net gedaan. Doordat je niet hoeft te piekeren over wat je moet zeggen houd je ruimte over voor het bewust voelen van enthousiasme, voor in de camera kijken en contact maken met je kijker.

3. Kies kleding met kleur

Veel mensen dragen voor de camera graag zwarte kleding. Dat kleedt zo lekker af. Je voelt je er misschien ook heel vertrouwd in. Het valt niet teveel op, maar zwarte en ook witte kledingstukken zijn dieven. Ze stelen de aandacht van de kijker. Je wilt dat de kijker naar jou en je gezicht kijkt, én aandacht heeft voor wat je vertelt. Op video wordt zwart platgeslagen. Je mooiste little black dress wordt een vormeloze zak. Draag je wit, dan kijken we alleen maar naar je blouse, want onze ogen trekken altijd naar de lichtste plek in beeld.

Zorg ervoor dat als je voor de camera staat alle aandacht naar jou gaat. Dat betekent dat je goed in beeld bent én dat je er goed uitziet. Vermijd dus alle factoren die de kijkersogen van jou wegtrekken. De juiste keuze kleding helpt daarbij. Bij video is dat altijd kleding met kleur. Nu hoef je écht niet in een fluorescerend geel pak te verschijnen, al met een simpel kleuraccent zoals een sjaaltje kun je je outfit en daarmee je video redden.

Zorg ervoor dat als je voor de camera staat alle aandacht naar jou gaat.

Vrouw filmt video en staat ontspannen en overtuigend voor de camera

4. Schakel bewust

In je eentje video’s opnemen is niet makkelijk. Je hebt zoveel om aan te denken: je verhaal, je kleding, het oefenen, en dan ook nog: de microfoon, het statief en de achtergrond. Je houdt een boel ballen in de lucht en je wil voorkomen dat er eentje op de grond valt. Je kunt natuurlijk hulp vragen of iemand inhuren, maar soms heb je daar geen tijd of geen budget voor. Dus dan moet je alleen werken. Dat kan prima, mits je deze regel ter harte neemt: deel je opnames op in vijf fases. En schakel steeds bewust door: fase 1 klaar? Door naar fase 2 enzovoort.

Dit zijn de fases:

  1. Inhoudelijke voorbereiding
  2. Beeldvoorbereiding
  3. Technische voorbereiding
  4. Kort voor het filmen
  5. Filmen zelf

5. Zet je innerlijke glimlach aan

Wil je écht goed overkomen op video? Zet dan je innerlijke glimlach aan. Geen opgeplakte glimlach met opgetrokken mondhoeken. Het klinkt misschien wat zweverig, maar het gaat om het gevoel van een glimlach. Kun jij dat voelen bij jezelf? Een warm gevoel dat begint in je buik en ervoor zorgt dat je ontspant. Dat je ogen verder opengaan en jij er toegankelijk uitziet. Je gaat er zelfs anders van praten: langer, rustiger. Dus dan kom je vanzelf over als iemand die weet waar hij het over heeft.

Over het boek

In haar boek bepreekt Griffioen nog veel meer tips om succesvolle video’s te maken. Dat doet ze op een hele toegankelijke manier, waardoor het boek geschikt is voor iedereen die zelf video’s wil maken of al aan het maken is maar deze wil verbeteren. Er staan tips in die je eigenlijk al kent, maar waarvan het goed is om je er weer even bewust van te worden en er staan tips in die je nog niet eerder hebt gehoord. Ik niet in ieder geval. Haar tip over hulplijnen was voor mij nieuw.

Het oog van de kijker wordt getrokken naar wat zich buiten het midden van het beeld afspeelt en dan vooral in het bovenste deel. Ons brein probeert elk beeld te duiden dat we voorgeschoteld krijgen en daarbij scant ons brein het beeld van boven naar beneden. Wie een video kijkt, gaat dus bij elk beeld op zoek naar de betekenis. Als een persoon ergens onderaan het kader bungelt, denkt een kijker al snel dat het niet om die persoon gaat, maar om wat anders. Daarom moet je belangrijkste onderwerp zich in de bovenste helft van je shot bevinden. De meeste smartphones hebben een handige tool waarmee je kunt bepalen of je goed zit. Die tool heet 3×3, raster of hulplijnen.

Misschien wordt het dan toch tijd om zelf weer eens een poging te doen met video’s maken. Heb jij nog meer tips voor mij? Wat doe jij om op je gemak en overtuigend voor de camera te staan?