Innovatie

CES 2022: autonome tractors, kentekens lezen met AI & simulaties met crashtests

0

Begin januari vond in Las Vegas CES 2022 plaats. Eerder nog werd volop gespeculeerd, zou de grootste beurs op het gebied van (consumenten)elektronica vanwege de pandemie wel doorgaan? Vorig jaar nog was CES volledig digitaal. Op zich prima, maar toch niet dezelfde beleving. Mijn conclusie? Het is goed voor de tech-ziel om weer veel bedrijven écht te zien. En te zien dat innovatie doorgaat, corona of niet.

Reizen in tijden van corona is een stressvolle aangelegenheid. Plotselinge quarantaineplicht (twee dagen voor mijn vertrek) van 5-10 dagen na terugkomst, een negatieve PCR-test naar en van de VS levert stress op. De hele dag een mondkapje op is ook iets wat onprettig is, maar je doet het toch. En ondanks al deze dingen was ik toch in Las Vegas, als een van de weinige Nederlandse bezoekers.

In plaats van de 170.000 gebruikelijke bezoekers was er een groep van 45.000, een kwart dus. Wat is de impact van zo’n kleinere groep bezoekers op de beurs en de standhouders?

CES 2022 tijdens corona

Niet alleen grote bedrijven zoals Microsoft en Google meldden zich een paar dagen voor de start van de beurs af, ook veel kleinere bedrijven (inclusief journalisten) gaven aan dat ze niet naar Las Vegas wilden. Dat is ieders goed recht, maar elk nadeel heeft ook zijn voordeel. De afgelopen jaren stond je in de rij voor vrijwel alles. Om van de ene locatie naar de andere te komen (zo’n 1,5 km) stond je in de rij voor de bus en de bus stond in de file. Lopen was sneller.

In de rij voor Satisfyer die mensen een prijs liet winnen.

In de rij voor Satisfyer die mensen een prijs liet winnen

Nu was bijna de enige rij die ik zag bij Satisfyer, die bezoekers de mogelijkheid gaf om een sexual wellness device te winnen (altijd prijs). En zelfs die rij was relatief kort. Goed trouwens dat CES nu eindelijk ook door schijnt te hebben dat ‘sexual wellbeing’ een normale markt is en dat daar niet moeilijk over gedaan hoeft te worden.

Aanwezigheid Nederlandse start-ups

Frankrijk is op CES al jaren Europees koploper met honderden standhouders en al jaren lang zijn de Nederlandse start-ups na een intensief prep-traject aanwezig om zichzelf en diensten en producten te verkopen. Het succes is duidelijk, al was het alleen maar vanuit de continuering en intensivering van de missie. Nederland staat er goed op bij CES en Gary Shapiro (CEO van CTA, de organiserende partij). Het feit dat er naast CES Unveiled in Las Vegas maar twee andere events zijn (Parijs en Amsterdam) is daar ook een bewijs van.

Sony, Disney & Qualcomm

Waar je normaal over de hoofden kunt lopen tijdens de eerste beursdagen is het nu anders. Een beeld dat ik nog nooit gezien heb. De stand van LG is leeg op QR-codes na die je kunt scannen.

Zone 4 op CES 2022 Sony heeft ook een relatief lege stand waar de auto’s nu de trekpleister zijn. Samsung is aanwezig met een echte volle stand maar er zijn veel minder bezoekers. Alles lijkt te wijzen op minder.

Sony gaat een auto produceren - CES 2022

Sony gaat een auto produceren

Maar vergis je niet, er wordt voldoende gepraat in de hotels waar onder andere Qualcomm verschillende suites heeft afgehuurd. Qualcomm had nog wel wat opvallende aankondigingen, zo gaan zij op basis van Snapdragon chipset een Digital Chassis maken en gaan ze verder met Windows op SnapdragonPresentatie QualcommGaat het ze lukken? Met de juiste partners en producten wel. In ieder geval weten ze hoe ze producten naar de markt moeten brengen en knagen ze aan het marktaandeel van de concurrentie.

De presentatie van Steve Konig gaf aan wat de trends waren in de markt en de chip-schaarste kwam daar sterk in naar voren. Ook de shipping-crisis (het is veel duurder om een container te verschepen vanuit China, 10 to 15 x duurder) hebben een impact op de bedrijven (schaarste en hogere prijzen van producten).

Tijdens de pandemie heeft de consument duidelijk diensten zoals Home Delivery (supermarkten) en streaming-diensten omarmd.  Met name Disney heeft zich in korte tijd  echt genesteld in de top 3 (content is king).

Start-ups and scale-ups op CES 2022

Ik sprak een aantal van de Nederlandse scale-ups (20) en start-ups (50) die duidelijk tevreden waren met de kwaliteit van de bezoekers. De nummers erachter zijn het aantal geplande standhouders, op het laatste moment heeft toch een aantal partijen besloten niet mee te gaan. Dit vanwege Covid maar ook vanwege de reisbeperkingen en bijvoorbeeld quarantaine.

De grote gemene deler uit de gesprekken met hen: er zijn niet zo veel bezoekers als normaal, maar wel goede gesprekken. Ook in de media worden ze gevonden. Al met al blije, maar vermoeide gezichten aan het einde van de beurs..

De start-ups en scale-ups zijn al jaren goed vertegenwoordigd dankzij de inspanningen van (tegenwoordig) RVO en het Consulaat in San Francisco en natuurlijk ook Constantijn van Oranje (dit jaar niet aanwezig helaas) als Tech Leap-boegbeeld van en voor Nederland.

Groot versus klein

Heb ik de grote bedrijven gemist die niet of alleen digitaal aanwezig zijn geweest? Nee, maar CES 2022 is te veel en te groot om alles mee te kunnen krijgen. De kleinere bedrijven (niet alleen de Eureka Park-deelnemers) kregen meer aandacht en dat is ook wel goed. De grote spelers hebben hun eigen events en kanalen, iets wat een start-up in Nederland vaak niet heeft (of uit welk land dan ook).

NXP

Ik liep ook nog even binnen bij NXP die traditioneel voor de LVCC-hallen staan. Altijd met een stand buiten en zeer zichtbaar. NXP liet de afgelopen jaren nieuwe technologie zien en was daarmee een graag bezochte stand buiten het conventiecenter. Dit jaar stond de ‘booth’ er ook, maar zijn ze overgegaan naar alleen maar klantafspraken.

Mensen moeten nog even wennen dat ze niet naar binnen kunnen, en proberen dat toch nog te regelen. Ik stond te praten met de woordvoerder van NXP toen een man naar binnen wilde. Hij zei dat hij voor honderden miljoenen semiconductors kocht (ik zag het niet aan hem af) en vond dat hem dat naar binnen moest leiden. De NXP-medewerkers vroegen beleefd om zijn kaartje en er zou zo snel mogelijk contact worden opgenomen. De man droop af.

Stof tot nadenken

Ik had een leuke discussie bij Nextbase, maker van dashcams. Het ging over de mogelijkheid om met dashcams een decentraal signaleringssysteem voor kentekens te maken. Hun dashcams kunnen in theorie AI-modules toegevoegd krijgen die eenvoudig kentekens kunnen lezen van andere voertuigen.

Door deze camera’s zo uit te rusten zou je als een kenteken wordt gezocht aan de camera’s kunnen vragen om te melden wat ze zien qua kentekens. We waren het er al snel over eens dat dat een hoop haken en ogen heeft. Maar die discussie durf ik wel aan.

Autonome tractor van John Deere

Het beroep van boer wordt steeds digitaler. De autonome tractor van John Deere is er nu. Die kan 24 uur autonoom het land bewerken De tractor heeft zes camera’s, GPS en redundante systemen met AI machine learning. Als er iets wordt gedetecteerd wat er niet hoort te zijn (een mens, beest of iets anders) zal de tractor stoppen. Het idee is niet alleen dat de boer niet meer in de cabine hoeft te zitten, maar ook dat het werk 24 per dag door kan gaan.

Autonome tractor CES 2022

Nu is alles natuurlijk groter in de VS, inclusief de akkers. En misschien is het voor Nederland minder relevant, hoewel het natuurlijk wel handig is als ook ’s nachts autonoom kan worden gewerkt. Misschien kan de investering zelfs worden gedeeld tussen bedrijven. De autonome tractor is er nu al, de auto niet. Dat is niet verwonderlijk, want een akker is iets anders dan een openbare weg en de snelheid is ook anders.

Deze functionaliteit is niet alleen maar te koop op nieuwe tractoren (die in de foto is $500.000), maar ook op oudere modellen te plaatsen.

Dassault Systemes

Dassault Systemes is een grote Franse speler op het gebied van manufacturing en 3D-software en wordt bijvoorbeeld gebruikt door autofabrikanten om het ontwerpproces te automatiseren. Hierbij wordt veel gebruikgemaakt van simulaties en 3D-software.

Voordat er een echt prototype van een auto is, zijn er al vele digitale 3D-schetsen gemaakt. Niet alleen in de automobiel-industrie wordt dit gebruikt, ook andere industrieën en toepassingsgebieden kijken naar virtualisatie. Meet your virtual twin - CES 2022

Op CES lieten ze met name het Living Heart-programma zien als onderdeel van het Virtual Twin-programma. Het idee achter Living Heart is dat we net zoals bij crashtests bij auto’s eerst simulaties inzetten voordat we echt een auto de crashtest laten nemen.

Virtual twin of car simulated crash

Rare dingen

Ik kijk ook altijd naar de gekke innovaties. Dit jaar was er een Oostenrijks bedrijf dat op de Amerikaanse markt een systeem introduceert (Homeshadows, bijvoorbeeld bij bol) wat je huis er laat uitzien alsof er mensen in zijn. Niet met een timer op een stopcontact, maar met een aantal leds die een schaduw kunnen simuleren.

Op deze manier lijkt het alsof er iemand door de kamer loopt. Natuurlijk met algoritmes waardoor boeven niet doorhebben dat ze voor de gek worden gehouden.

CES 2022: innovatie gaat door, corona of niet

CES was ook dit jaar de moeite waard. Stressvol om naar toe te reizen maar wel balsem voor de tech-ziel om al die bedrijven (weer) te zien. De grote bedrijven waren er niet of in mindere mate. De kleine bedrijven deden hun best om zich van hun beste kant te laten zien. Allemaal wel een tandje minder maar wel met bezieling.

Na een volledige digitale CES in 2021 was CES 2022 echt een lichtpuntje. Het weer in Las Vegas (18 graden en zonnig) is daarbij de kers op de appelmoes. Maar het is goed om te zien dat innovatie (incrementeel en soms revolutionair) doorgaat, corona of niet.

Beter dan fysiek

Sterker nog, Poly (bekend van de speaker phones en camera’s), Disney en supermarkten hebben allemaal garen gesponnen bij corona. Poly bijvoorbeeld heeft ingezet op nieuwe technologieën om je vanuit thuis beter een vergadering te laten volgen dan fysiek in de ruimte. Zoals door camera’s te laten focussen op de spreker en in de toekomst ook automatisch notulen te laten maken met speech to text. Ineens bleek dat digitaal best wel kon, van thuiswerken tot bestellen tot streamen.

Services in the spotlight - CES 2022

Het blijkt opeens dat onder druk dingen echt vloeibaar zijn. En hoewel alleen maar thuiswerken ook niet de heilige graal is, ben ik persoonlijk blij met de nieuwe balans (die we gedeeltelijk nog aan het zoeken zijn).

Thuiswerken is soms ook geen optie

Ik realiseer me ook dat thuiswerken voor veel mensen echt geen optie is en ik verontschuldig me dan ook voor de eenzijdige blik. Vakkenvullers, schoonmakers, buschauffeurs en agenten op straat moeten allemaal fysiek aanwezig zijn. Misschien dat er nog een oplossing voor komt, maar die zal dan heel vaak ook de opmaat zijn tot verdere digitalisering.

Zelf afrekenen in de supermarkt, de autonome tractor en cameratoezicht. Willen we dat? In de supermarkt zie je steeds meer de mogelijkheid om zelf af te rekenen, ik gebruik het eigenlijk altijd omdat het makkelijk is en er geen rij staat. Ik ben benieuwd hoe de autonome tractor binnen de Nederlandse agrarische gemeenschap gaat vallen. Levert dit iets op voor de Nederlandse boer?

Camera’s registreren niet alleen, ze kunnen ook signaleren. Niet alleen in de handhaving maar ook in de zorg, getuige de Kepler Night Nurse die camera en AI combineert. Is AI en robotisering/automatisering een vervanging of een aanvulling bij bepaalde beroepen waar personeel schaars is? Het zijn allemaal zaken waar we de discussie over moeten voeren als je kijkt naar de wenselijkheid. Maar goed, laten we deze dan ook voeren. De uitkomst ligt bij de maatschappij.