Content

Podimo betreedt de Nederlandse podcastmarkt: zo werkt deze app

0

Sinds 15 april 2022 is er een nieuwe podcast-app in Nederland en België: Podimo. Ook wel ‘de Netflix voor podcasts’ genoemd. Naast gratis audio-content biedt Podimo voor een vast maandbedrag toegang tot een exclusieve collectie podcasts en audioboeken. Veel populaire podcasts belanden daarmee achter de betaalmuur. Hoe werkt deze nieuwe app?

Wat is Podimo?

Allereerst wat achtergrondinformatie. Podimo is een Deens bedrijf dat in 2019 is opgericht en inmiddels in meer dan 20 landen is gelanceerd. Op de podcastapp vind je regulier, gratis podcast-aanbod. Daarnaast kun je voor €4,99 abonnee worden om toegang te krijgen tot exclusieve afleveringen of geheel exclusieve podcasts en 10 uur audioboeken luisteren per maand.

Er is ook een Premium Plus-abonnement. Voor €9,99 kun je daarmee naast podcasts ook onbeperkt audioboeken luisteren. Waar je in Spotify en Apple Podcasts sinds vorig jaar al een abonnement kon nemen op individuele podcasts, betaal je bij Podimo een vast bedrag voor het totale aanbod.

Exclusieve podcasts

Het exclusieve aanbod van Podimo wordt gevuld door populaire bestaande podcasts te kopen of door te investeren in mensen en formats als videopodcasts (een soort talkshows) en ‘true-crime’-podcasts. Zo werd Nederlands grootste podcastuitgever Dag en Nacht Media door hen overgenomen. Goed voor 8 miljoen beluisterde podcasts per maand. Een deel van hun soms jarenlange gratis te beluisteren podcasts verdwijnt daarmee achter de betaalmuur van Podimo en uit de feeds van andere podcastapps.

Trouwe podcastluisteraars kregen in aanloop naar de lancering in podcastafleveringen van onder andere POM (Podcast over Media) en Man man man, de podcast te horen dat de shows verhuisden naar Podimo. Sinds halverwege april zijn veel van de producties van Dag en Nacht Media exclusief en te beluisteren voor betalende Podimo-abonnees, of verschijnen er extra afleveringen achter de betaalmuur.

Even terzijde: er bestaat wat verwarring over hoe je Podimo uitspreekt. Ik heb al een hoop varianten gehoord: Poh-di-mow (mijn persoonlijke keus), Pòh-di-mo, Poh-dí-mow en Peu-di-meu. Gelukkig maken de makers er zelf ook een grapje van in hun online advertenties voor de app.

Hoe werkt Podimo?

Omdat ik zelf graag POM luister, liet ik me verleiden om op Podimo een proefperiode van een half jaar aan te gaan. Inmiddels heb ik de app een paar weken uitgeprobeerd. Tijd voor een kleine rondleiding.

Hier vind je Podimo voor Apple-gebruikers en hier voor Android. Je kunt de app zonder je te registreren verkennen en het gratis aanbod beluisteren. Om het exclusieve aanbod te luisteren dien je je te registreren. Je kunt een account aanmaken met Apple, Google, Facebook of e-mail. Als je kiest voor registratie met e-mail, dan is daarnaast alleen je naam en een wachtwoord vereist. Daarna kies je je betaalmethode voor je abonnement.

Tabblad Ontdek

Qua looks heeft de app veel weg Spotify. Bij het openen van Podimo beland je meteen in een overzicht waar je het podcast-aanbod kunt ontdekken. Je vindt er een zoekbalk, filters voor audioboeken en genres. Tip: je kunt enigszins filteren op genres. Zo vind je onder ‘business’ subcategorieën als carrière, ondernemen, management en marketing.

Verder vind je op dit tabblad een aantal uitgelichte podcasts, de populairste podcasts, aanbevelingen van Podimo, nieuwe releases, trending podcasts en de beste series. Een aantal podcasts hebben het label ‘Exclusief’. Exclusief voor betalende abonnees dus.

Onderaan vind je een knop om je interesses aan te passen die invloed moeten hebben op de content die je krijgt aangeraden.Opvallend: na het aanpassen van mijn interesses zie ik nog geen veranderingen in het overzicht.

Podimo tabblad OntdekTabblad Videotrailers

Iets anders wat opvalt is het icoon van het middelste tabblad, dat me aan het Instagram Reels-icoon doet denken. In dit gedeelte vind je de videotrailers van podcasts, korte video’s bedoeld om nieuwe shows te ontdekken. Ik verwacht dat er nog meer trailers volgen, want ik was vrij snel door de videootjes heen, waardoor het momenteel weinig toegevoegde waarde biedt.

Podimo tabblad Videotrailers

Tabblad Home

Het laatste en meest rechter tabblad is ‘Home’. Hierop vind je onder het tabje ‘voor jou’ de nieuwste afleveringen van de shows die je volgt en aanbevolen shows. Onder ‘jouw bibliotheek’ vind je downloads, bewaarde afleveringen en alle podcasts die je volgt.

 

Via het poppetje rechts bovenin kom je bij instellingen terecht. Hier kun je bijvoorbeeld streamen en downloaden met mobiele data aan- of uitzetten. Ook vind je hier de optie om je shows vanuit Apple Podcasts te importeren. Handig, als je die app ook gebruikt. Voor Spotify of andere podcast-apps is dit (nog) niet mogelijk.

Podcasts luisteren

Als je een podcast aanklikt, vind je de beschrijving van de show, een overzicht van de afleveringen en knoppen om de podcast te beoordelen, downloaden, volgen of af te spelen.

Bij het afspelen van een aflevering heb je naast de play/pauze-knop vergelijkbare opties als in andere apps, zoals versneld afspelen (mijn favoriete functie), een slaaptimer en 15 seconden terugspoelen, óf 30 seconden vooruit, net als bij Apple Podcasts.

Verder vind je onderin een downloadknop om de aflevering later offline te kunnen luisteren, een beoordeel-knop, castknop, ‘markeren als afgespeeld’-knop en de wachtrij. Via de puntjes rechts bovenin vind je de beschrijving van de aflevering en krijg je de mogelijkheid om een aflevering op te slaan of in je wachtrij te zetten.

Wat verder opvalt is dat bij sommige exclusieve podcasts een video van de aflevering is toegevoegd die je tijdens het luisteren kunt bekijken of verbergen. Video’s bij podcasts zijn niet nieuw. Maar waar je voorheen die video op een ander platform moest bekijken, kan dat nu in dezelfde app.

Podimo podcast afspelen

Technische problemen & verbeterpunten voor Podimo

Al met al is Podimo in veel opzichten vergelijkbaar met andere podcast-apps, met als belangrijk verschil een ander verdienmodel: podcasts achter een betaalmuur. Maar deze Podimo-ontdekkingstocht zou niet compleet zijn zonder een kritische noot.

Wat ik een gemiste kans vind, is de mogelijkheid om te filteren op het exclusieve aanbod. Dat is namelijk waar je een abonnement voor afsluit, maar verdwijnt nu een beetje tussen het gratis aanbod. Bovendien vermoed ik dat zo’n filter helpt om gebruikers vast te houden. Aan hoe meer exclusieve podcasts je verslingerd raakt, hoe groter de kans dat je blijft.

Waar ik verder tegenaan liep is dat bij het zoeken naar POM er twee verschillende podcasts naar boven drijven die je los van elkaar kunt volgen: de exclusieve versie inclusief aftershows en de vrij toegankelijke versie met alleen de reguliere afleveringen. Bij andere podcasts is dit voor zover ik heb kunnen ontdekken niet het geval.

Als ik de reviews over Podimo bekijk, dan vind ik meer klachten over de zoekfunctie die niet naar behoren werkt, de onoverzichtelijkheid van de app en ontbrekende functies zoals het automatisch archiveren van beluisterde afleveringen (dat moet je zelf doen), het automatisch afspelen van de volgende aflevering, geluidsinstellingen of het streamen op externe speakers van bijvoorbeeld Sonos of Google. Ook werkt de app niet of niet goed samen met Apple Carplay en Android Auto. Wat features betreft mogen ze dus nog wat meer de kunst afkijken bij een app als Pocket Casts.

De kritiek die domineert is dat de Podimo-app mobiele data slurpt. Dat is een enorm nadeel, aangezien podcasts ook veel onderweg of tijdens het sporten geluisterd worden. Het is in elk geval een goede reden om voorlopig de optie ‘streamen met mobiele data’ uit te zetten en de afleveringen die je onderweg wil luisteren te downloaden.

Concurrentie op de loer

Al met al is het concept van Podimo niet slecht en is het geen onverwachte ontwikkeling dat podcasts achter een betaalmuur verdwijnen. Maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering. En dat mag ook wel, want Podimo is weliswaar de eerste op de Nederlandse markt die podcasts op deze manier achter de betaalmuur zet, er ligt concurrentie op de loer.

Zo wordt half juni 2022 (deze maand dus) het Nederlandse initiatief FLUISTER gelanceerd: een streamingplatform waarin Nederlandse uitgeverijen hun krachten bundelen en voor €12,99 per maand luisterboeken, e-books en podcasts gaan aanbieden. Na de zomer wordt Podimo’s Zweedse tegenhanger PodMe verwacht, dat net als Podimo probeert populaire shows exclusief aan zich te binden. En dan heb je nog techreuzen als Spotify en Apple die mogelijk met vergelijkbare modellen komen óf misschien wel een overname doen. In ieder geval zul je voorlopig verschillende podcasts op verschillende platforms moeten luisteren. Dat maakt het er niet per se overzichtelijker op.

Heb jij al rondgesnuffeld op Podimo of ben je dat van plan? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!